Slovenija

Opomin iz Bruslja, odškodnine za tujce?

Ljubljana/Bruselj, 02. 10. 2008 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ministrstvo za promet, ki opomina iz Bruslja še ni prejelo, zanika obtožbe, da so vinjete diskriminatorne. Ocenjuje, da so bili z ukrepom doseženi cilji, kar nameravajo pojasniti tudi Bruslju.

Na ministrstvu za promet o opominu glede vinjet iz Bruslja uradno še niso bili obveščeni. Ko bodo, ga bodo pristojni organi preučili, pripravili predlog odgovora, nato pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih, so sporočili v izjavi za javnost.

"Ukrep uvedbe vinjet ni diskriminatoren, saj se z njim ne vzpostavljajo kriteriji, ki bi jih lahko izpolnjevali le domači ali tuji državljani. Kriteriji so enaki za vse: pogoj za vožnjo po slovenskih avtocestah je nakup vinjete po ceni, ki je enaka ne glede na državljanstvo. Zavedamo se obstoja možnosti, da bo uvedba vinjetnega sistema cestninjenja za nekatere tujce rezultirala v plačilu višjih absolutnih zneskov, vendar poudarjamo, da se bo tudi za takšne voznike uporaba avtocest relativno pocenila, saj bodo za višjo ceno dobili več storitev," so zapisali.

Ustrezen odziv slovenskih oblasti na bruseljski opomin naj bi bila uvedba vinjet za krajše obdobje.
Ustrezen odziv slovenskih oblasti na bruseljski opomin naj bi bila uvedba vinjet za krajše obdobje. FOTO: POP TV

Dejstvo, da je sistem bolj ugoden za tiste, ki se vozijo več, kot za tiste, ki se vozijo manj, ne pomeni, da je bolj ugoden za domače in manj za tuje državljane, menijo in dodajajo, da razmeroma velik del tujih uporabnikov slovensko avtocestno omrežje uporablja pogosto, zato še posebej zanje uvedba vinjet predstavlja izboljšanje položaja. Na drugi strani pa tudi velik del slovenskih državljanov avtocestno omrežje uporablja zgolj občasno. Zanje novost prinaša poslabšanje, saj bo uporaba vinjete obvezna tudi za vožnjo po avtocestnih odsekih, na katerih do sedaj ni bilo cestninskih postaj.

"Ocenjujemo, da je bila uvedba vinjet dober ukrep, s katerim so doseženi vsi zastavljeni cilji, kot npr. potovanje brez zastojev, manjše onesnaževanja okolja, manj hrupa in manj drugih negativnih učinkov prometa. Vinjete so tudi pomembno olajšale prehajanje državne meje v prvi turistični sezoni po vstopu Slovenije v schengensko območje," zaključujejo.

Pomisleke imajo tudi na Hrvaškem, kjer nas opozarjajo, da bi morali upoštevati navodila Evropske komisije, saj so jih morali z uvedbo kratkotrajnejše vinjete upoštevati tudi Avstrijci.

Državni sekretar na ministrstvu za promet Peter Verlič je poudaril, da bo Slovenija v odgovoru komisiji obrazložila pozitvne učinke vinjet. "Slovenija bo pri svojem stališču ostala, razen, če ne bodo prišli kakšni drugi argumenti."

Na vprašanje o morebitni kazni, če bi se komisija na koncu odločila za skrajni ukrep in sprožila postopek proti Sloveniji pred Sodiščem Evropskih skupnosti in bi sodišče pritrdilo argumentom Bruslja, je Verlič zatrdil, da je to še preuranjeno. "Mislim, da je bil že sam namen uvedbe vinjet, da se dosežejo cilji EU po bolj prostem pretoku po avtocestah in to je prvi korak proti cestninjenju v prostem toku, kar vinjete do uvedbe elektronskega cestninjenja gotovo so," je pojasnil.

Glede finančne vzdržnosti vinjet pa Verlič vztraja, da z uvedbo vinjet ne bo ogroženo financiranje Darsa.

'Žerjav sistema vinjet ne bo spreminjal'

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva za promet Damijan Križnik, ne glede na to, kakšna bo vsebina sporočila iz Bruslja, minister za promet Radovan Žerjav ne bo vlekel nobenih potez na tem področju, saj smo v času 'medvladja'. Če bodo v opominu kakšni roki, bodo zaradi situacije zaprosili za podaljšanje roka, je še povedal Križnik in pojasnil, da bo sedanji minister obvestil naslednjega, do takrat pa bo opravljal le tekoče posle.

Žerjav ne bo spreminjal vinjetnega sistema.
Žerjav ne bo spreminjal vinjetnega sistema. FOTO: POP TV

Tudi če bi želeli narediti kakšne spremembe, v tem času to ne bi bilo možno, saj mora morebitno spremembo zakona potrditi državni zbor, ki pa se bo prvič sestal šele na konstitutivni seji, kjer bodo najprej potrjevali mandate, ustanavljali poslanske skupine, imenovali predstavnike v odborih in podobno. Morebitna sprememba zakona, če bo potrebna, nas tako čaka šele, ko delo začne nova vlada.

Bruselj: Sloveniji opomin

Kot je znano, se je Evropska komisija odločila, da bo Sloveniji zaradi veljavnega sistema vinjet poslala prvi uradni opomin, naj preneha diskriminatorno obravnavati občasne uporabnike slovenskih avtocest. Presodili so namreč, da so ti zaradi nesorazmernih cestnin za tranzit ali kratkotrajne uporabe avtocest v slabšem položaju kot Slovenci. Če kratkotrajnejših vinjet ne bo, nam grozi več stomilijonska kazen.

Slovenija ima enomesečni rok za odgovor, po tem bo Komisija določila nadaljnje korake, vključno s predajo zadeve v obravnavo Evropskemu sodišču kot zadnjo možnostjo.

Slovenija bo tako od Evropske komisije dobila prvi pisni opomin zaradi kršenja pravnega reda EU, s čimer se začne vsak postopek komisije proti državi članici zaradi nespoštovanja evropskih pravil, ki se lahko v skrajnem primeru, če se država na opozorila ne odzove ustrezno, konča tudi na sodišču evropskih skupnosti.

Ustrezen odziv slovenskih oblasti naj bi bila uvedba vinjet za krajše obdobje. Kritiki ukrepa se namreč pritožujejo predvsem zaradi tranzitnega prometa in zahtevajo vinjete tudi za krajše obdobje. Trdijo namreč, da gre za diskriminacijo tujcev, ki slovenske ceste uporabljajo manj kot slovenski državljani.

Slovenija ima enomesečni rok za odgovor, po tem bo Komisija določila nadaljnje korake, vključno s predajo zadeve v obravnavo Evropskemu sodišču kot zadnjo možnostjo.

'Naivno bi bilo pričakovati drugače'

Patrick Vlačič se omenja kot najverjetnejši novi minister za promet.
Patrick Vlačič se omenja kot najverjetnejši novi minister za promet. FOTO:

Svetovalec predsednika SD za promet in pomorstvo Patrick Vlačič je odločitev Evropske komisije označil kot pričakovano. Uvedbi sistema s pol- in enoletnimi vinjetami so v SD v preteklosti nasprotovali prav zaradi pričakovane odločitve s strani EU. "Potem ko je v preteklosti Avstrija morala uvesti vinjete za krajši čas, je bilo naivno pričakovati, da Sloveniji tega ne bo treba," meni.

"Glede na nizko predvolilno ceno vinjet je bilo enostavno treba denar nekje pobrati. Načrt je bil zelo transparenten — pobrati denar od tranzitnih potnikov oz. od tujcev. Tisti, ki so mislili, da EU tega ne bo sankcionirala, so naivno ali namerno naivno speljali projekt tik pred volitvami," razmišlja Vlačič, ki ga v zvezi s tem skrbi tudi položaj javnih financ in vzdržnost nacionalnega programa izgradnje avtocest.

Ponovno spreminjanje cestninskega sistema bi bilo do državljanov neodgovorno, pravi Vlačič in ocenjuje, da bo potrebno zadevo najprej politično presoditi, kakšen naj bo odziv, nato pa še ekonomsko oceniti, z ustreznimi izračuni. "Potrebno bo narediti ekonomski model, ki bo vzdržen," pravi član predsedstva SD in novoizvoljeni poslanec DZ, ki se omenja tudi kot morebitni prihodnji minister za promet.

Odškodnine zaradi vinjet?

Ko je Avstrija leta 1996 uvedla vinjete oziroma jih napovedala, je Evropska komisija nemudoma opozorila, da morajo uvesti tudi vinjete za krajši čas. Ker so to upoštevali in imeli tri vrste vinjet — desetdnevno, polletno in enoletno, zahtev po odškodnini nikoli ni bilo.

Avstrijsko avto-moto društvo pa je že od vsega začetka zahtevalo, da Evropska komisija zahteva uvedbo vinjete za krajši čas tudi od Slovenije, saj prav avstrijski vozniki zelo pogosto za kratek čas potujejo v Slovenijo.

Pravnica avstrijskega avto-moto društva ÖAMTC Verena Proneber je za 24ur.com povedala, da Bruslju niso predložili odškodninskega zahtevka, na Evropsko komisijo naj bi namreč le poslali prošnjo, naj ta posreduje pri slovenski vladi. O odškodninskem zahtevku razmišljajo kot o zadnji možnosti, pa še to le v primeru, da bi evropsko sodišče ugotovilo nepravilnosti pri uvedbi vinjet, je še pojasnila. "Čeprav so po mojem mnenju realno za to zelo majhne možnosti!“

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
03. 10. 2008 19.49
Najceneje se vožiš po državah, kjer sploh ni ne cestnin ne vinjet, le avtoceste so! Tam ej SDS mnna oblasti očitno že sto let ali še dlje in prometni ministri so ljudski (SLS). Bravo, tako se dela!
nek_doooo
03. 10. 2008 19.21
Halo pouleta se voziš po sloveniji za manj kot če greš od zagreba do splita! Pa se usi prtužujejo mislm da je čist pošteno tko kar je tud mi slovenci smo na velik bolšem regionalne ceste so veliko menj obremenjene ker se ljudje vozimo več po autocestah če že kupimo!!!! če bomo pa že primorani to nardit sm pa zato da damo vn 7 dnevno vinjeto in stane 20 eur pa bomo vidl kaj bo pol
Tonček Balonček
03. 10. 2008 19.10
Bravo Žerjav!!!! nam ne bo komandirala Evropa, \"jest ćemo travu ako nešto zapne!\" Vsakomur je jasno, da sta za to zloglasno Evropo kriva Drnovšek in Rop, ki sta nas zmanipulirala, da smo na referendumu glasovali tako za to proslulo in dekadentno združbo brez vizije, kakor tudi za to ameriško izpostavo globalnega vojaškega nasila!!
sladoledcebula
03. 10. 2008 17.29
ja mi vsaj funkcioniramo Vi zgleda da ne zdej pa raje zrapi pa pejt delat če sploh znaš al sam futbal futbal tle se pa paemtnrga delaš?
sladoledcebula
03. 10. 2008 17.28
4evercviček ja če je takšen balkanac kot sigurno tut avstrijci nemci niso dobri sosedi za VAS vinjete so bedarija plačat tujcem 24 dnevne pa bodte tih
porka.malorka
03. 10. 2008 13.39
Ja tako je to JJ nas bo še drago stal da smo ga dal gor za 4 leta
4evercvicek
03. 10. 2008 12.54
hebiga, za slovenca je jasno da ne mara soseda (tudi na slovenskem ozemlju) pis
4evercvicek
03. 10. 2008 12.52
hakihak - kot prvič nisem \"še otrok\" kot drugič ti pa jaz govorim o slovencih in ne o slo državljanih! tipični slovenci....ne slovenski državljani. To je vsem jasno kako funkcionirajo slovenci, mislim da tukaj ne odkrivamo amerike.
dragica
03. 10. 2008 12.49
sedaj je čas da slovenci držimo skupaj samo tako bomo kaj dosegli!!
mega351079
03. 10. 2008 12.31
Od zadnjega vstopa do prvega izhoda na odseku, kjer se plača tunelnina, ni potrebna vinjeta.. Če si se slučajno že kdaj zavzel, je po prvem izhodu tabla, da spet rabiš vinjeto..
hakihak
03. 10. 2008 12.30
4evercvicek03.10.2008, 12:17hakihak - kakor jaz vem si slovenci med sabo hodijo edino v zelje... vidim, da si še mlad!!! govorim ti o slovencih ne pa o slovenskih državljanih!!!!! tu je velika razlika!!!
hakihak
03. 10. 2008 12.28
hrvaški turizem uničujejo slovenske vinjete!!!???? kaj vse se bodo še spomnili!!!!
4evercvicek
03. 10. 2008 12.17
hakihak - kakor jaz vem si slovenci med sabo hodijo edino v zelje...
Rikki
03. 10. 2008 12.02
Aja se tole, Citat \" mega351079 Res je da imajo oni vinjete in da še moraš plačati tunelnino, samo oni so iznašli eno finto... Na odseku ceste kjer se plačuje tunelnina NE rabiš vinjete! \" Ja samo Fora je to, da ko prides iz tunela se znajdes na avtocesti, opa ...kontrola in kazen.
Rikki
03. 10. 2008 11.59
V Avstriji so uvedli Koridor vinjeto 1.09. stane 2€ v eno smer, za popotnike kateri preckajo iz Nemcije v Svico. http://www.vignette.at/index.php?idtopic=10... cene slovenske vinjete, mislim da je cena vredu. V Avstriji so drazji: 10 dnevna Vinjeta stane 7.70€ 2 mesecna 22.20€ Letna 73.80€
hakihak
03. 10. 2008 11.58
Rikki03.10.2008, 10:57Nic ne pomaga, Slovenija je v EU. ŠE VEDNO SE DA IZSTOPIT!!!!! SICER PA ČEZ 10 LET SPLOH VEČ NE BO EU-ja!!!!
hakihak
03. 10. 2008 11.56
NI PROBLEMA DEJMO JIM 10 DNEVNO ALI PA TEDENSKO VINJETO, CENA PA NAJ BO 25 EUR ZA TEDENSKO IN 30 EUR ZA 10 DNEVNO!!!!!
mega351079
03. 10. 2008 11.46
Jaz bi še rad samo pokomentiral glede Avstrije.. Res je da imajo oni vinjete in da še moraš plačati tunelnino, samo oni so iznašli eno finto... Na odseku ceste kjer se plačuje tunelnina NE rabiš vinjete!!! To pomeni da bi Slovenija lahko uvedla podoben sistem... Na določenih odsekih bi lahko uvedli cestnino (npr. Šentilj-Maribor): Avtocesta od šentilja do pesnice bi morali plačati cestnino, ki bi lahko bila kar velika, medtem ko bi na hitri cesti skozi maribor rabili vinjeto in bi imeli dva prihodka, pa še nobeden se ne bi pritoževal..Večina avtomobilov na tem odseku je tujcev, tako da četudi nastane zastoj, nas Slovencev ne bo preveč bolela glava.. Slovencem pa omogočit letno karto za nomejene prehode po kr nizki ceni (Avstrija ima isto, za tunele je možen nakup letne karte, ki ni draga)..
SLO1991
03. 10. 2008 11.37
rešitev 7 dnevna cena 15 € kar je še zmerom bistveno ceneje kot stara cestnina 7× LJ - KP ali pa 3 dnevno za 11€ pol naj pa vsak zase preračuna kaj se mu splača! ali tujci kdaj gledajo na nas Slovence ?
Ranunculus
03. 10. 2008 11.06
Seveda. Naj jim dajo tedensko. In bodo potem lahko kupili eno za na morje in eno za nazaj...