Slovenija

Ženske pazijo na maščobe

Ljubljana, 04. 02. 2011 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenke večkrat jemo kosmiče in riž, sadje in zelenjavo, mlečne izdelke z manj maščobe in med. Slovenci se pogosteje odločajo za kruh in slano pecivo, meso, jajca, majonezo. Tudi mlajši jedo drugače kot starejši in bogati drugače kot revni.

Raziskava Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ) kaže, da se najbolj nezdravo prehranjujejo prebivalci z nižjim socialno ekonomskim statusom in nižjo izobrazbo, pa tudi moški. Dokaj nezdravo se prehranjujejo tudi mladi odrasli, stari od 18 do 25 let, saj uživajo le ozek nabor priporočenih živil.

Ženske jedo bolj zdravo kot moški.
Ženske jedo bolj zdravo kot moški. FOTO: iStockphoto

Prebivalci z višjim samoocenjenim materialnim standardom pogosteje uživajo sadje, zelenjavo, kosmiče, testenine, riž, ribe, mleko in mlečne izdelke še posebej z manj maščob, olivno olje, maslo, med in sadno-žitne rezine. Od pijač pijejo sadne sokove in nektarje, mineralne vode in vode z okusom. Revnejši pogosteje izberejo kruh, pšenični in koruzni zdrob, svinjino, drobovino, mesne izdelke, jajca, margarino, majonezo, svinjsko mast, ocvirke, sladkor, marmelado in sladko pecivo, od pijač pa čaj in kavo, sadne sirupe in alkoholne pijače.

Mladi odrasli, stari od 18 do 25 let pogosteje posegajo po bananah, žitih in žitnih izdelkih, perutnini in mesnih izdelkih, mleku in mlečnih pudingih, majonezi, čokoladi in vseh vrstah sladkih in slanih peciv, od napitkov pa do brezalkoholnih gaziranih in negaziranih pijačah, vodah z okusom, multivitaminskih napitkih in sokovih iz sadnih sirupov. Mojca Gabrijelčič Blenkuš z IVZ opozarja, da so prehrambne navade mladih odraslih izredno pomembne, saj kot starši oziroma bodoči starši svojim otrokom privzgajajo življenjske veščine ter prenašajo zgled in znanje tudi o zdravem prehranjevanju.

Predstavniki generacije od 26 do 46 let pogosteje izbirajo pomaranče, jagode in lubenice, govedino in jajca, jogurte in sire, sladoled, sladkor in olivno olje, od napitkov pa sadne sokove. Tudi generacija od 46 do 65 let ima svoj značilni izbor živil, kamor spadajo jabolka in hruške, marelice in slive, grozdje, borovnice, limone, suho sadje in na splošno zelenjava, sicer pa še svinjina, skuta in mlečni izdelki z manj maščob, med, olje in svinjska mast, od pijač pa prava kava in čaj, mineralna voda, pivo in vino. Najstarejša generacija tako izrazito izstopa po naboru zaužitih vrst sadja.

Ženske pogosteje uživajo kosmiče in riž, sadje in zelenjavo, mleko in mlečne izdelke ter med, od pijač pogosteje posežejo po vodi in čaju, na splošno pa pogosteje izbirajo izdelke z manj maščob. Moški se pogosteje odločajo za kruh in drobno slano pecivo, meso in mesne izdelke ter jajca, od maščob za svinjsko mast in majonezo, od pijač za sadne sokove in nektarje, sadne sirupe, brezalkoholne gazirane in negazirane pijače, mineralno vodo, pivo in vino. Gabrijelčič Blenkuševa še poudarja, da lahko posameznik zdravo izbira samo v okolju, ki zdravo izbiro tudi ponuja, zato je predvsem skrb družbe in politike za ustvarjanje okolja, kjer bo zdrava prehrana dostopna vsem, tudi tistim z nižjimi dohodki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
04. 02. 2011 18.38
Kako bomo vedeli, kaj je zdravo in kaj ni, ce pa ni navedene vsebine sestavin. Majoneza in sladki sirupi in sokovi ze ne spadajo med zdravo hrano. Zdravo je samo tisto, kar ni predelano in naravno brez vsakih dodatkov...Svinjska mast je dost bolj zdrava od margarine in podobno. Odstraniti vse vrste peciva in sladkarij in namestiti z svezim korenckom in zeleno, cvetaco in podobno.
mica33
04. 02. 2011 15.32
ficho, mogoče je to povezano s kvaliteto hrane..ne vem, moje mnenje pač
ficho
04. 02. 2011 14.36
Zanimivo, da socialno ogroženi ljudje, ki jih vidimo po kakem Tedniku ipd., jamrajo da ni za hrano, so pa skoraj vsi predebeli, po možnosti še kadilci in s pivom na mizi...
mica33
04. 02. 2011 14.28
Nič novega. Tako kot večina stvari je tudi nakup hrane odvisen od dohodkov. Sadje in zelenjava ni ravno poceni. Kakorkoli, če bi bila zdrava prehrana cenovno bolj dostopna vsem, bi posledično bilo manj bolezni, tako pa...alterego: pojem ogromno cukra in nisem debela, tako da ni samo od tega odvisno
alterego
04. 02. 2011 11.08
"Ženske pazijo na maščobe" če bi pazile tud na cuker, bi bile manj debele...