Slovenija

ZEMLJEVID: Boste v teh dneh obiskali Žale? Razmislite o parkiranju in javnem prevozu, ne pozabite na tatove

Ljubljana, 27. 10. 2017 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V prihodnjih dneh bo gneča tudi v okolici pokopališč. V Ljubljani bo parkiranje v okolici Žal brezplačno. Spremenjen bo vozni red nekaterih avtobusov in tudi nekatere trase. Rokave medtem viha tudi policija, saj bodo med prazniki najverjetneje na delu vlomilci in tatovi.

Na ljubljanskih Žalah v prihodnjih dneh pričakujejo gnečo.
Na ljubljanskih Žalah v prihodnjih dneh pričakujejo gnečo. FOTO: Miro Majcen

V dneh, ki so pred nami, je zaradi šolskih počitnic in praznikov pričakovati povečan promet tako na cestah, ki povezujejo večja središča, kot tudi okoli pokopališč, kjer bodo potekale žalne slovesnosti. Ob ljubljanskih Žalah prometni režim ne bo spremenjen, bodo pa veljali drugačni vozni redi mestnih avtobusov, nekatere trase bodo nekoliko spremenjene, na urejenih parkiriščih pa bo parkiranje brezplačno. Policija ob tem dodaja, da vsako leto ob tem času beležijo več vlomov, kraj in drznih tatvin, zato velja ostati previden.

Kje parkirati?

Obiskovalce pokopališča Žale ob 1. novembru, pristojni obveščajo, da bo na urejenih parkiriščih od 28. oktobra do vključno 1. novembra 2017 omogočeno brezplačno parkiranje. Vsa razpoložljiva parkirišča lahko poiščete na spodnjem zemljevidu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V času od 27. oktobra do vključno 1. novembra 2017, bo parkiranje možno tudi na dveh začasnih parkiriščih, ob Tomačevski cesti in ob Koželjevi ulici, in sicer med 7. in 19. uro.

Na voljo bodo tudi začasna parkirišča.
Na voljo bodo tudi začasna parkirišča. FOTO: Miro Majcen

Parkiranje na sami Tomačevski cesti ne bo možno, zaradi dvosmerne prometne ureditve. Voznike prosijo, naj parkirajo le na za to urejenih površinah in naj upoštevajo prometno signalizacijo ter navodila redarjev.

Na Žalah na razpolago tudi dva kavalirja, vozila lahko ustavite kadarkoli in kjerkoli

Za vse, ki težje hodijo, bosta v času praznikov na Žalah na voljo dva odprta kavalirja in sicer od nedelje, 22. oktobra, do torka, 31. oktobra 2017, med 9. in 17. uro, ko bosta obiskovalce zapeljala do želenih lokacij. Vozili lahko v tem času ustavite kjerkoli in kadarkoli oziroma ju pokličete na telefonski številki 031 666 332. V primeru dežja ali sneženja kavalirja ne bosta aktivna.

Praznični režim voznih redov avtobusov LPP

Z LPP sporočajo, da bodo v torek, 31. oktobra in v sredo, 1. novembra liniji 12 in 12D delno spremenjeni in bosta obratovali mimo Žal v obeh smereh.

Obvoz
Obvoz FOTO: LPP

Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo v torek, 31. oktobra in v sredo, 1. novembra obratovali po posebnih voznih redih, prilagojenih povečanemu obisku pokopališča na Žalah. Na linijah 2, 7 in 22 bo vozilo večje število avtobusov kot običajno. Liniji 19I in 19B bosta obratovali po prirejenem nedeljskem voznem redu, dodatno pa bo uvedena linija 19, katera bo obratovala po trasi Barje – Tomačevo. Prav tako bodo obratovale linije 11B, 18, 21 in 22, katere ob nedeljah ne obratujejo. Vse ostale linije mestnih avtobusov bodo obratovale po prirejenem sobotnem voznem redu. Za linije 1B, 3, 3G, 6B in 27K bo veljal nedeljski vozni red.

Zaradi boljše pretočnosti potnikov bo na postajališču Žale mogoč vstop in izstop na vseh vratih avtobusov. Validacijo Urbane (plačilo prevoza) bodo potniki lahko izvedli neposredno pri kontrolorjih LPP, ki bodo stali pri vratih, še sporočajo.

Vozne rede si lahko potniki ogledajo na  www.lpp.si.

Kaj svetuje policija?

“Ne pozabite na lastno varnost in varnost svojega premoženja, saj lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem preprečite marsikatero neprijetnost,” pred prazniki opozarja Policija, ki ob prazničnih dneh vsako leto beleži porast vlomov in tatvin.

Tat
Tat FOTO: Thinkstock

Nasveti policije:

Pravočasno na pot

Svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč ter upoštevate navodila policistov in redarjev. Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju in prevoznosti cest. Če je možno, v teh dneh uporabljajte javna prevozna sredstva. Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli pod vplivom alkohola in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge. Vozite previdno, odgovorno in strpno! Če načrtujete pot v sosednje države, pred odhodom preverite tudi stanje na mejnih prehodih.

Temni dnevi

Tudi čedalje krajši dnevi in slabo vreme, ki nas lahko preseneti v tem jesenskem obdobju, zahtevajo od voznikov dodatno zbranost. Policisti opozarjamo voznike, naj vozijo previdno, predvsem na neosvetljenih delih vozišča, pešce pa, naj poskrbijo za lastno varnost in vidnost.

Ne puščajte stvari v vozilih

Najbolj obiskana v teh dneh bodo parkirišča ob pokopališčih. Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščate torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Pozor, žeparji!, Tatvine mobilnih telefonov

Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora.

Ulični ropi

Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev!

Roparji pri vas doma

Stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge vrednejše predmete označite z individualnimi lastnostmi.

Če kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja ali opazite storilca, svetujemo, da takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali pokličite na najbližjo policijsko postajo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HeroinHero
29. 10. 2017 12.19
ne grem na žale.
johanca123
27. 10. 2017 22.19
+5
Da ne bodo mogli na žale bodo tudi letos poskrbeli zakompleksanci s svojim maratonom.
felix59 drugič
27. 10. 2017 20.19
+1
Nesposobni "vozniki " na Žale se odpravite z avtobusi , taxiji , peš , da ne boste delali nepotrebne zmede!
odkimasin
27. 10. 2017 15.30
+6
Na vseh spomenikih piše: Naj počiva v miru!, zato jim dajte mir!