Slovenija

ZEMLJEVID: Fakultete in šole odprle svoja vrata

Ljubljana, 12. 02. 2016 05.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
43

Univerzitetna mesta so preplavili bodoči študentje, saj fakultete, akademije, visoke in višje šole organizirajo informativne dneve. Prevozniki so organizirali dodatne prevoze, da bi se izognili gneči. Na spoznavanje srednjih šol so se odpravili tudi bodoči dijaki.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Katero fakulteto izbrati?
    04:54
    Iz SVETA: Katero fakulteto izbrati?
  • Iz SVETA: Kako naj mladi izberejo fakulteto?
    01:04
    Iz SVETA: Kako naj mladi izberejo fakulteto?
  • Iz 24UR: Po informacije na šole
    02:11
    Iz 24UR: Po informacije na šole
  • Iz 24UR: Izbira poklica in trg dela
    01:59
    Iz 24UR: Izbira poklica in trg dela
Dijaki naj se na informativni dan dobro pripravijo in razmislijo o tem, kaj želijo izvedeti o določenem študiju.
Dijaki naj se na informativni dan dobro pripravijo in razmislijo o tem, kaj želijo izvedeti o določenem študiju. FOTO: Miro Majcen

Slovenske univerze, fakultete, visoke in srednje šole 12. in 13. februarja znova odpirajo svoja vrata vsem bodočim študentom in dijakom in jim s svojimi informacijami skušajo olajšati izbiro študija.

Informativni dnevi so dobra priložnost, da se bodoči študenti pozanimajo, kaj vse jih čaka v času študija in se odločijo, katero študijsko pot bodo izbrali.

Dijakom pa so predvsem v Ljubljani in Mariboru na pomoč, kot vsako leto, priskočili študenti, ki jih usmerjajo proti želenim fakultetam. Tudi mi smo pripravili interaktivni zemljevid, kjer lahko najdete naslov fakultete in preverite, kdaj so organizirane predstavitve fakultet. 

O čem naj se študenti pozanimajo na fakultetah?

Ker je izbira fakultete in smeri študija ena najpomembnejših odločitev v življenju dijakov, saj se z njo podajo na začetek poklicne in karierne poti, je pomembno, da se na informativni dan dobro pripravijo.

Za dijake, ki se bodo odpravili na oglede fakultet v Ljubljani, bo v času informativnih dni odprta tudi brezplačna info telefonska številka – Študentski telefon 01 438 02 53.

Tako je dobro pridobiti čim več informacij o poteku in pogojih študija, pa tudi, kakšno nadaljnje izobraževanje omogoča študijski program.

"Poskusijo si naj ustvariti celosten vtis o dogajanju in vzdušju na fakultetah ter tako spoznajo, katera smer študija je prava za njih. Poleg tega jim svetujemo, naj čim več sprašujejo – študente oziroma diplomante te smeri, profesorje na fakulteti, karierne svetovalce, ... Tako bodo dobili boljšo predstavo, kaj jih čaka in bodo lažje precenili, ali je smer študija prava za njih," je zapisal Rok Likovič, predsednik ŠOU v Ljubljani.

Študenti naj tudi vprašajo, kako potekajo predavanja: so obvezna, so morda na različnih lokacijah?
Študenti naj tudi vprašajo, kako potekajo predavanja: so obvezna, so morda na različnih lokacijah? FOTO: Miro Majcen

Dobro je, da se bodoči študenti seznanijo, ali je študij plačljiv in kakšne stroške bodo imeli z obvezno opremo, morebitnimi cepljenji, dodatnimi obveznostmi in podobno. 

Zelo pomembno je tudi vedeti, ali dobijo študenti ob koncu študija javno veljavno izobrazbo. Lahko se namreč zgodi, da če študij nima koncesije, da tudi ni akreditiran. To lahko pomeni težave kasneje, saj takšna izobrazba ni javno priznana.

Pozanimajo naj se tudi o pogojih za dokončanje šudija in možnostih za zaposlitev. 

Dodatni vlaki in avtobusi

V času informativnih dni so slovenski javni prevozniki zagotovili dodatne zmogljivosti, prav tako dodatne informacije. Slovenske železnice so med drugim zagotovile dodatne vagone, po Mariboru je danes med izobraževalnimi zavodi vozil poseben avtobus.

Vsi jutranji vlaki, ki bodo v petek in soboto peljali proti Ljubljani, in vlaki, ki se bodo popoldne vračali iz nje, bodo imeli po navedbah Slovenskih železnic dodatne vagone.

Da bi se izognili gneči, na Slovenskih železnicah potnikom priporočajo nakup vozovnic v predprodaji.

V soboto bodo vlaki z dodatnimi vagoni v Ljubljano in nazaj vozili iz Murske Sobote, Kopra in Nove Gorice. Potniki iz Nove Gorice bodo morali pri tem na Jesenicah prestopati.

V smeri proti Kopru bodo namesto vlakov vozili nadomestni avtobusi, ki bodo ustavljali na vseh postajah, na katerih običajno ustavlja potniški vlak. V Ljubljani avtobusi ustavljajo na avtobusnem postajališču mestnega potniškega prometa na Tržaški cesti, v neposredni bližini kluba Cirkus.

Univerza na Primorskem bo v petek, 12. 2. 2016, organizirala brezplačni avtobusni prevoz na relaciji Murska Sobota – Maribor – Celje – Ljubljana – Postojna – Koper – Izola – Portorož (in povratek).

Avtobusna postaja Ljubljana bo imela v obeh informativnih dnevih odprte vse blagajne, povečala bo tudi število zaposlenih v klicnem centru na številki 1919. V čakalnici in prostoru Avtobusne postaje Ljubljana je organizirana Info točko, s katere informatorji Študentske organizacije Univerze v Ljubljani in Ljubljanskega potniškega prometa osnovnošolce in dijake usmerjajo do šol oz. na mestne avtobuse. Izdelujejo in polnijo tudi Urbane.

Vsi jutranji vlaki, ki bodo v času informativnih dni peljali proti Ljubljani, bodo imeli dodatne vagone.
Vsi jutranji vlaki, ki bodo v času informativnih dni peljali proti Ljubljani, bodo imeli dodatne vagone. FOTO: Miro Majcen

Ljubljanski potniški promet bodoče dijake in študente pričakuje na Info točkah LPP na Bavarskem dvoru in, kot že rečeno, na vhodu v Avtobusno postajo Ljubljana. Avtobusi potniškega prometa imajo na elektronskih prikazovalnikih pri voznikih tudi označeno, na katerih postajah je treba izstopiti za posamezno fakulteto oziroma srednjo šolo.

Mariborski potniški promet je v petek zagotovil dodaten avtobus, ki krožno vozi po Mariboru in ustavlja na mariborskih fakultetah in srednjih šolah.

Osnovnošolce na informativnem dnevu nagovorila premier in ministrica

Premier Miro Cerar si je skupaj z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič za obisk uvodnega dela informativnega dneva izbral izobraževalni center, ki poleg programa tehniške gimnazije ponuja tudi več različnih poklicnih izobraževanj s področij živilstva in prehrane ter biotehnike.

Kot je dejal v izjavi za medije po ogledu praktičnih izdelkov, ki jih pripravljajo dijaki na šoli, so vse šole in fakultete pomembne, a z današnjim obiskom sta želela z ministrico poudariti to, da vlada že podpira in bo tudi v prihodnje podpirala poklicne usmeritve in praktične veščine, "kar je bilo v Sloveniji predolgo zanemarjeno". Slovenija po njegovih besedah potrebuje več poklicnih znanj in veščin, zato si vlada prizadeva za še močnejše povezovanje med šolstvom in gospodarstvom, je pojasnil.

Bodočim dijakom je v nagovoru na uvodni predstavitvi zaželel, da bi se dobro in pravilno odločili. "Ko se odločate za poklic, mislite na oboje: na to, kaj bo to pomenilo za vas in kaj bo to pomenilo tudi za družbo," jih je pozval in pojasnil, da če tega, kar delamo, ne delimo z drugimi, družba ne more biti povezana in ne more dobro delovati.

Ob tem jih je opozoril, da če želijo doseči nekaj več zase in za druge, se bodo morali soočiti tudi z napori. Pozval jih je, naj napore in težave, s katerimi se bodo soočili, vedno vzamejo kot izziv.

Tudi Makovec Brenčičeva je bodočim dijakom dejala, da bo potrebne kar nekaj predanosti učenju in študiju. Zaželela jim je, naj srednješolsko poklicno izobraževanje prinese čim več kompetenc in veščin, in da bi tisti, ki to zmorejo, nadaljevali svojo pot tudi na višjih ravneh izobraževanja.

Ker se bo treba kmalu odločiti, je po njenih besedah prav, da bodoči dijaki in študentje dobijo čim več informacij in tudi skupaj s starši razmislijo, kar jih v življenju najbolj veseli. "Odločite se tako, da boste zajeli vse tisto, kar vas v resnici ne samo veseli, ampak tudi izziva v nekaj novega," je pozvala ministrica.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yokerxdinterfan
13. 02. 2016 10.50
-3
tele fakultete so svetovna nategancija ko malo pomislim, kako je bilo v preteklosti.
mali.rudar
12. 02. 2016 19.54
+9
strojništvo, elektrotehnika, metalurgija, do določene mere tut računalništvo(/informatika) in mehatronika, na faksih v lj in mb (LJ-FS,FRI,FE,NTF, MB-FERI,FS) so pametne odločitve. ostalo je BV
kor22
12. 02. 2016 21.11
-6
vprašanje, to je iskano trenutno, kaj pa bo čez 5 let?
McMxL
12. 02. 2016 21.44
+4
Vse zgoraj naštete fakultete imajo trend že več desetletij zato res dvoimim, da se bo le ta ustavil... @kor22 Misliš, da se bomo vsi v naslednjih letih odpovedali avtomobilom, elektriki in računalnikom? Jaz zelo dvomim, ker je vse danes obvezno...
Naveli?anec
12. 02. 2016 18.30
+1
Dragi srednješolci, naj vam svetujem: Ne hodite na faks!! Če nimate vez in poznanstev, je škoda da se greste sploh mučitt. Bolj se vam splača da ta čas raje delate za 700-800 evrov in boste imeli v treh letih več, kot pa potem po končanem faksu, ko vas noben nebo zaposlil...meni je prekleto žal, pa sem hodil v "perspektivno" smer kemije...
kokicas
12. 02. 2016 18.20
+2
Država, ki vsako leto vabi naj se množično vpisujejo na fakultete, da bo elita lahko v pripravljenosti, ker je treba imeti dobro statistiko vpisov, kaj se bo zgodilo potem z zaposlitvijo jih ne zanima, če bo služba.Gospodarstvo namenoma uničujejo, prihodnost je temna ampak oni še naprej izobražujejo veliko nepotrebnih kadrov, no mogoče pa pride prav če odprejo kakšno novo ministrstvo ali razpišejo kkašno novo delavno mesto v JU
MajKer
12. 02. 2016 17.42
-4
Po sliki se že vidi, da noben ni zainteresiran za delo pa za šolo tudi ne ravno. Da bi le denar padal z neba, ane bodoči študenti/dijaki?
Naveli?anec
12. 02. 2016 18.31
+6
A zato delam za minimalno plačo, z kemijskim faxom - zato ker se mi neda delat in hočem da denar pada z neba...
ONniON
12. 02. 2016 14.21
+6
Tudi sam sem bil srednješolec in si izbral poklicno šolo pred 6 leti vendar je prišla kriza in z njo veliko poslabšanje socialnega in ekonomskega položaja pa si nikakor nisem mogel predstavljati kaj se danes oz zadnja leta dogaja, od prekarizacije, porasta revščine, visoke brezposelnosti,izseljevanja , tudi sam sem v zelo nezavidljivem položaju danes, ker na to nisem niti pomislil pred 6 leti, nekaj časa ko lahko delaš služiš ko je priložnost , ko izgubiš si brez vsega z socialno podporo in zavarovan in si odvisen od pomoči staršev ali pa greš s trebuhom za kruhom
CestniKolesar370Wattov
12. 02. 2016 14.04
+1
Vsi na FDV in podobne ničvredne ustanove. Ostali bomo pa delal, vam bomo že mi plačeval vaša 2 jurčka za par fotokopij na dan.
jokal
12. 02. 2016 12.53
+4
če gledam te zblojene face na slike, milsim samo, takoj zapret fakulteto in jih nagnat delat. menda je to starejša slika, ker drugače bi itak vsi bulili v telefon.
HeroinHero
12. 02. 2016 12.50
+19
najmanj pol slovenskih fakultet je sam za zapret...
emilzapata
12. 02. 2016 12.51
+11
se strinjam, z njimi je tako kot z zavodi za zaposlovanje: od njih nobene koristi, samo kar precej ljudi se sonči na državnih jaslih.
mali.rudar
12. 02. 2016 19.43
+3
sem študent in se ne strinjam. 3/4 jih je treba
jokal
12. 02. 2016 12.46
+4
danes poslušal na avtobusu: a veš kam se bo patricija vpisala ? ne vem ? a ti ni povedala ? menda še sama sploh nima pojma. sej malo še ima čas. naj nekaj proba. baje bi rada šla v lj, en bolj lažji študij. pa tudi večji žur je v lj kot v krškem. veseli mi za dvajset let staro patricijo. mogoče bo pa pri tridesetih in 3 zamenjanih smeri študija vedla, kaj bo počela v življenju.
emilzapata
12. 02. 2016 12.38
+2
kot prvo bi se morala politika visokošolskega študija prilagoditi gospodarski politiki v državi. Zakaj proizvajati kadre za tuje delodajalce, in to na plečih skromno plačanih delavcev. Če se je družba odločila, da ne bo industrijska država, naj temu prilagodi tudi univerze oziroma fakultete. potem pa mladina po petih letih truda in vlaganja v študij ugotovi, da pravzaprav niso naredili nič. Pa še nekaj: poznam 5 delodajalcev, ki zaposlujejo od 20-200 ljudi, pa imajo samo osnovnošolsko izobrazbo, pa nobenega delodajalcas fakultetno izobrazbo, ki bi zaposloval vsaj sebe, kaj šele nekaj drugih. Tole naj bo vam v razmislek, ali je res študij tako kvaliteten in zanimiv za prodajo na trgu. Moj odgovor, ki temelji na lastnih izkušnjah: NEEEEEEEEE
emilzapata
12. 02. 2016 12.43
+2
moja znanka sp prevajanje iz finščine, madžarščine in nemščine, si lahko na osnovi prometa obračuna manjšo plačo kot njena prijateljica frizerka sp.
ssbobo
12. 02. 2016 11.32
+1
ali bodo študentje kateri usmerjajo tam po prestolnici imeli TUDI plačano pripravljenost ali si bodo pa dekani ter ostala svojat z taistih ustanov od vsakega študenta- dijaka prenakazali znesek na svoj račun tam nekje zunaj Kurastana.....................
jokal
12. 02. 2016 13.02
+0
prvo naj dragi študent nekaj pokaže, potem pa naj dobi plačano. kaj se vse skriva pod imenom študent (lenuhi, delomrzneži, pijanci itd.) ,se ti kar zrola.
skrajnež
12. 02. 2016 11.16
+8
brez zamere ampak sistem je napačen. Še tako pameten, učen, sposoben in ne vem kaj še študent, ne more nastopiti dela in ga dobro opravljati brez predhodne prakse. Pa se lahko zanima kdaj so predavanja in ne vem kaj še, ko pride tak "izdelek" v službo je funkcionalno nesposoben še vsaj eno leto.
santamaura
12. 02. 2016 11.00
+8
Na informativnem zemljevidu bi poleg fakultet morala biti označena tudi mesta, kjer se lahko kupi diploma, da se ne bodo najbolj etični bodoči funkcionarji preveč matrali ob pridobivanju ustreznih kvalifikacij za ministre in sekretarje
ONniON
12. 02. 2016 10.38
+10
vso srečo pri iskanju zaposlitve, delovnih mest je vse manj in so vse slabše plačana, boste videli o čem govorim ko boste stopili na trg dela, stopnja brezposelnosti je visoka, izseljuje se pa vse več državljanov z poklicno in višjo izobrazbo, hvala za razumevanje
Jožajoža
12. 02. 2016 10.21
+9
ne se trudit. odločite se za eno od fakultet, kar tako, iz zabave, se vpišite, naredili jo boste 100%. če izpit plačaš, ga tudi narediš. in tako status vlečete do 26 leta, dobivali boste štipendije,doklade,preživnine,subvencije........kar nanese več kot dobo plačo na mesec, ........po končanem študiju, ,če nimate političnih vez, pa bodo dekleta ostale kelnarce, fantje pa bodo odšli v avstrijo rezat staro železo.
binmister
12. 02. 2016 10.09
+11
Kaj jim bodo fakultete in vse ostalo če dela ni .Tudi tujina bo enkrat zaprla vrata
jokal
12. 02. 2016 12.34
+6
tujina je že zaprla vrata, ampak o tem se pri nas ne sme govoriti.
Nikiiy
12. 02. 2016 09.43
+2
Sicer pa najlepše so dijaki tako videli vse pomembno važna je glavarina, dodatki plača, denar v celoti oni so pa samo ( mrtvo slovo na papiru )....sredstvo za dosego svojih egoističnih ciljev..znanje ( tega pa manj kot za pol 3.14 + ZDA ( A = E mrzle vode..
I_LOVE_FOOTBALL
12. 02. 2016 09.40
+5
Študentje, vi kar lepo idite na te informativne dneve in veliko sprašujte,da si bodo dekani majali roke,potem pa zviz in na študij v tujino (Avstrija, Nemčija, VB itd.)
Nikiiy
12. 02. 2016 09.28
+8
Imam informacijo, da od skoraj 30 000 kao nekih ( študentov ).. ne bo niti pol žlice mrzle vode dodane vrednosti..