Slovenija

Zemlja, prepojena s krvjo in znojem

Nova Gorica, 09. 05. 2009 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrica Ljubica Jelušič je poudarila, da so borci in borke NOB s svojim bojem na strani anifašistične koalicije postavili slovenski narod in državo na stran zmagovalcev.

Borci in borke NOB so s svojim bojem na strani anifašistične koalicije postavili slovenski narod in državo na stran zmagovalcev, je na današnji slovesnosti ob 65. obletnici ustanovitve artilerije IX. korpusa NOV in 14. Garibaldinske brigade v Lokovcu poudarila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Predaja poslov na obrambnem ministrstvu
Predaja poslov na obrambnem ministrstvu FOTO: Damjan Žibert

Do ljudi, ki so med drugo svetovno vojno z veliko poguma in osebne moči izborili zmago na strani antifašizma, na strani, ki je postavila vrednote modernega sveta, je treba gojiti globoko spoštovanje, je številnim zbranim borkam in borcem povedala Jelušičeva.

Spomnila je, da je Lokovec, kjer je zemlja prepojena s "krvjo in znojem", med drugo svetovno vojno plačal davek. Od 1216 prebivalcev jih je padlo 72, požganih pa je bilo po 44 hiš in gospodarskih poslopij. Kljub temu je kraj ostal na strani "borcev za svobodo in pravičnost", tudi v času osamosvojitvene vojne. " Z vsemi vašimi zmagami smo tudi mi postavljeni pred obličje domovine kot varuhi vseh vrednot, za katere ste se vi borili, tudi vsi tisti, ki jih danes ni več med nami," je Jelušičeva nagovorila borce NOB in osamosvojitvene vojne.

Ministrica je poudarila velik pomen artilerije, pravzaprav vsakega topa v NOB. 14. Garibaldinsko brigado, imenovano tudi tržaška brigada, pa je izpostavila kot primer prve oblike medkulturnega dela vojaških organizacij. Brigada je po njenih besedah namreč združevala borce iz različnih vetrov, ki jim je bil skupen boj za svobodo, pravičnost, strpnost in sožitje, česar bi se od "naših prednikov" lahko naučile tudi vojske zavezniških držav v okviru EU in NATO. "To je tisto, kar morajo znati vojaki in vojakinje, ne ubijati ljudi. Danes morajo znati skrbeti za mir in varnost drugih ljudi," je dodala.

Odkritje spominskega obeležja

Jelušičeva je s predsednikom odbora artilerije IX. korpusa Matevžem Jeklerjem v Lokovcu odkrila spominsko obeležje, in sicer protiavionski top iz druge svetovne vojne, ki je v lasti Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Ta bo spominjal na 14. junij 1944, ko je bila v kraju ustanovljena topničarska brigada IX. korpusa. Že 5. aprila istega leta je bila v Srednjem Lokovcu ustanovljena t. i. tržaška brigada, največja italijanska enota v sestavi IX. korpusa.

Na današnji slovesnosti, ki se je je udeležil tudi predsednik državnega zbora Blaž Kavčič, so zbrane nagovorili še podpredsednik pokrajinskega odbora ANPI-VZPI za Tržaško pokrajino Roberto Birsa, namestnik ruskega veleposlanika v Sloveniji Vadim Gorelov, novogoriška podžupanja Darinka Kozinc in predsednica krajevne skupnosti Lokovec Marija Kolenc. Slednji sta poudarili, da "smo bili v drugi svetovni vojni na pravi strani", da je bil boj proti okupatorju nujno in potrebno dejanje, vseeno pa ne gre dopustiti, da bi "nas različni ideološki pogledi na preteklost razdvajali".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bučar
10. 05. 2009 09.10
od kdaj medo predava zgodovino?
brencl
10. 05. 2009 08.22
Pa ne že spet s temi zagovarjanji domobrancev.
victoriosus09.05.2009, 20:550 o, btw.... pakt Ribbentropp-Molotov. Prvi primer kolaboracije med nacisti in komunisti, še pred 2WW. pišeš neumnosti ,neumne frfustracije prihrani za domobranstvo. Sporazum Ribbentropp-Molotov,je bil sporazum o nenapadanju ,katerega so nemci prekršili . Kolaboranti -izdajalci pa so nedvomno bili domobranci.
domremy
09. 05. 2009 21.25
Kozmetični popravki besedila POD poveljstvom Nemčije in ne ZA Nemčijo služijo za izkrivljanje neizpodbitnega dejstva, da je okupator domobrance oblekel, nahranil, oborožil in zaprisegel v svoje vrste, da jih je lahko pošiljal po kostanj v žerjavico. Napaka domobrancev je bila v tem, da so presodili, da je komunizem nevarnejši od okupatorja, in s tem zašli v narodno izdajstvo, kar je neopravičljivo. Po vsej Evropi so imeli svoje kvizlinge in jim še na pamet ne pride, da bi krvniki lastnega naroda dobili status žrtev. Razen pametnim Slovenčkom. Moj ded je prej prizanesel nemškemu vojaku kot pa domačemu izdajalcu, in čisto po pravici. Janičarji so vedno hujši od Turkov!
victoriosus
09. 05. 2009 20.55
o, btw.... pakt Ribbentropp-Molotov. Prvi primer kolaboracije med nacisti in komunisti, še pred 2WW. Ko so Nemci prekršili ta sporazum in napadli Mati Rusijo so se naši vrli komunisti prebarvali iz Protiimperialistične fronte v OF (22.6.41)- Pred tem pa NISO delovali proti Nemcem, ampak Z njimi. Izdaja celotne Vzhodne Evrope za potrebe revolucije.... in vi obsojate domobrance, ker so se uprli revoluciji?!
victoriosus
09. 05. 2009 20.49
Zanimivo. Takrat nihče ni razlikoval med komunizmom in partizanstvom. Partizani so imeli izbito-v temeljni listi OF piše črno na belem kaj bodo počeli. Vsi dobro vemo, da so na zastavah in kapicah rdeče zvezde. In zakaj se vsi strinjamo, da je komunizem zločin, ampak tistim, ki so se proti njim borili, pa pravite izdajalci? V sami domobranski zaprisegi piše, da se borijo za slovenski narod "proti banditom komunistom", pod poveljstvom Nemčije, ne pa ZA Nemčijo. V temeljni listini OF pa piše, da se borijo pod okriljem "Velike Rusije". Zakaj enim očitate, drugim pa ne?
Marko Apšner
09. 05. 2009 20.28
domremy
09. 05. 2009 18.56
cyco, hec je v tem, da ta največji beli pametnjakoviči niso bili nikoli lačni! Nikoli tako lačni, da bi jedli skuhane krompirjeve olupke ali plesniv kruh ali da bi od lakote pobirali cela neprebavljena fižolova zrna iz iztrebkov soborca, ki je imel grižo.Takšne in podobne stiske so trle naše borce po gozdovih, domobranske barabe pa so spočite, dobro oblečene in site sejale teror, zato se mi niti najmanj ne smilijo tisti domobranci, ki so zaradi tega po vojni dobili metek v glavo. Kajpak da je bil reden dohodek, topel dom in obilna hrana dosti vabljivejša izbira kot pa šotorjenje v gozdovih ob vsakem letnem času. In ker danes naš narod na srečo gleda vojne le prek ekrana, jim ne pomaga ne Irak ne Afgan....saj to ni njihovo domače dvorišče!
cyco99
09. 05. 2009 18.14
Štiri leta vojne! A vi sploh veste, kaj je vojna? Vsak dan lahko spremljate Irak in Afgan, pa vam še ni dovolj. NOB je ena največjih vrednot za ta narod. Takratni komunisti pa so bili večji domoljubi, kot trenutno oklicani airsoft bojevniki.
sivivolk
09. 05. 2009 18.13
+1
sodeč po komentarjih nekaterih ,ki povzdigujejte domobranske pošasti v zvezde in pluvate po partizanih in titu ,sklepam da so povojni poboji bili nujni . Vidimo se v naslednji vojni za katero se tako vneto pripravljate vi krvoloki izdajalski . Domobranci so bili izdajalski zločinci ki so štiri leta živeli razposajeno zločinsko s krvjo zaznamovano življenje.
sbosbo
09. 05. 2009 17.39
cekson 09.05.2009, 17:04 Svoj glas ste že oddali -4 Ja HUDA JAMA !!! Kdo je tako barbarsko pobijal svoje ljudi? Fasiste so pregnali Rusi in Anglezi ali morda res mislite, da so bili TITOFINI? Ne nikoli, ti so samo ropali in pos.....!!! Iz naših krajev, so jih pregnali TITOFINI! Kar se pa tiče ropanja in pos... je pa tudi res. Če še ne veš je bila vojna takrat, kaj se pa dogaja v vojnah več ali manj vsi vemo, a ne!? A so tudi tebe malo pos...?
domremy
09. 05. 2009 17.31
Priporočam knjigo Magde Stražisar - Magduške: Skrivač. Nazorno popisano, kakšno škodo lahko naredi pridna mamka, ki vsako nedeljo nekritično požira v cerkvi besede božjega namestnika.Največji problem zmanipuliranih vernikov je bil v tem, da so jim župniki s prižnic pridigali o banditih, ki da se zoperstavljajo naravnemu Božjemu redu. Kot da med partizani ni bilo verujočih. Na Primorskem smo imeli vrsto narodno zavednih duhovnikov, ki so bili preganjani, ker so bogoslužje opravljali v slovenskem jeziku. Tudi Kaplana Martina Čedermaca je napisal borec, ki je bil po svojem prepričanju komunist. Seveda pa ti nobena ideologija ne pomaga, če tudi sicer nisi človek.
bozislava1
09. 05. 2009 17.27
Vasija ali Vasilij 15,45 Ko te zdravnik špikne za odvzem krvi pa jokcaš anede !!!
bozislava1
09. 05. 2009 17.17
In vasi ob gozdovih so bile naseljene s pridnim kmečkim narodom, ki so želeli samo preživeti. In to je njihov ?? greh. V naši okolici, po pripovedovanju, ni bilo ta-belih, pač pa samo nekaj zametkov komunizma, zaradi katerih so zaprli in mučili verne (to je bil najhujši greh) kmete, ki so jih prej hranili . In nemci so se tudi pri nas maščevali. In ljudje so vedeli, kdo jih je izdal zaradi pomoči partizanom. Bodoči komunajzarji!! In nihče noče opravičila. Mi mlajši pravimo, da naj se bobu reče bob. Saj nismo več otroci!
zupancicevajama@email.si
09. 05. 2009 17.10
Samo dodal bom! SMRT OKUPATORJEM IN DOMACIM IZDAJALCEM! sirbal 09.05.2009, 17:07 1 Hahaha, da domobranci niso imeli izbire...ta je pa dobra...ne, res je niso imeli, so jih Nemci s pištolo na čelu silili ustanavljati frakcijo črnorokcev, ki so potem pobijali civiliste ponoči po vaseh?! So mar domobranci v strahu za svoje življenje prisegali Hitlerju in Velikonemškemu rajhu? Faksimile brošure, ki je Slovence vabila v Waffen-SS, bi moral biti javno dostopen na spletu, vsem pobožnjakarjem (ki z resničnimi kristjani nimajo nič skupnega) in vsej domobranski zalegi, ki naj se kar pobere nazaj v Argentino, kajti tu v Sloveniji živimo svobodni ljudje, ki lahko govorimo svoj jezik brez strahu pred italijanskim in nemškim potujčevanjem, ki so ga domobranci pomagali izvajati! Da niso imeli izbire?! Jajc niso imeli, da bi fašiste in naciste pognali nazaj domov! Ve se, kdo je bil na pravi strani: PARTIZAN!
titovka
09. 05. 2009 17.09
zupancicevajama...ziher je bral dežmanovo, tamarino, jamnikovo, ferencevo, novo zgodovino katero si pisali v avstriji in nemčiji!!!!!!!
domremy
09. 05. 2009 17.07
Hahaha, da domobranci niso imeli izbire...ta je pa dobra...ne, res je niso imeli, so jih Nemci s pištolo na čelu silili ustanavljati frakcijo črnorokcev, ki so potem pobijali civiliste ponoči po vaseh?! So mar domobranci v strahu za svoje življenje prisegali Hitlerju in Velikonemškemu rajhu? Faksimile brošure, ki je Slovence vabila v Waffen-SS, bi moral biti javno dostopen na spletu, vsem pobožnjakarjem (ki z resničnimi kristjani nimajo nič skupnega) in vsej domobranski zalegi, ki naj se kar pobere nazaj v Argentino, kajti tu v Sloveniji živimo svobodni ljudje, ki lahko govorimo svoj jezik brez strahu pred italijanskim in nemškim potujčevanjem, ki so ga domobranci pomagali izvajati! Da niso imeli izbire?! Jajc niso imeli, da bi fašiste in naciste pognali nazaj domov! Ve se, kdo je bil na pravi strani: PARTIZAN!
zupancicevajama@email.si
09. 05. 2009 17.07
Ja Rusi in Anglezi so angelcki,ki so na krilih prinesli svobodo Slovencem... Zelo si razgledan... cekson 09.05.2009, 17:04 0 Ja HUDA JAMA !!! Kdo je tako barbarsko pobijal svoje ljudi? Fasiste so pregnali Rusi in Anglezi ali morda res mislite, da so bili TITOFINI? Ne nikoli, ti so samo ropali in pos.....!!!
titovka
09. 05. 2009 17.07
BELČKI-komunizem vam je samo izgovor - samo za besedo komunizem hočete skriti svojo nečedno krvavo zgodovino...dajte se enkrat sprijazniti, da ste bili na krivi strani...zapeljali so vas vaši vatikanski gospodarji kateri še danes ne morejo preboleti, da je hitler izgubil vojno in samo rovarijo!!!!!!!radi bi zakuhali tretjo svetovno vojno, kot so še vse ostale vojne njihovo delo!!!!!
komentator12
09. 05. 2009 17.04
V Sloveniji sta se boj proti okupatorju in revolucija sovpadli. Ker ni bilo policije in sodnega sistema je vsak počel kar je hotel. Komunisti, ki so imeli orožje so pobili vse, ki se niso strinjali z revolucijo, čeprav so bili proti okupatorju. Poleg tega je šlo komunistom bolj kot ne za oblast, zato so utišali tudi vsakogar, ki se je boril proti okupatorju izven OF. Obstaja pa velika razlika med partizani in komunisti. Partizani so bili večinoma pošteni in so se z vsem srcem borili za svobodo Slovenije! Vsaka jim čast!