Slovenija

FOTO: Plaz od sveta odrezal celotno naselje

Ljubljana, 19. 09. 2010 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./D.L./STA
Komentarji
4

V Zasavju so našteli preko sto plazov, a so kljub temu optimistični. V Zidanem Mostu je plaz od sveta odrezal 32 hiš, sanacija bo, kot kaže, dolgotrajna. Na Goriškem pa so ostali brez kilometra ceste.

Po več dnevih neprenehnega dežja je zemlja razmočena in zato polzi. Najhuje je v Zasavju, kjer so našteli preko sto večjih in manjših plazov. Kot je za 24ur.com povedal Boštjan Breznikar, vodja izpostave štaba Civilne zaščite Trbovlje, jih je nad 70 na občinskih cestah, med ostalimi pa jih kar nekaj ogroža tudi domove. Skoraj 20 prebivalcev so morali zato preseliti na varno.

Plaz, ki je naselje Majland odrezal od Zidanega Mosta.
Plaz, ki je naselje Majland odrezal od Zidanega Mosta. FOTO: Boštjan Breznikar, štab Civilne zaščite za Zasavje

Poročali smo že, da so morali v Podvinu iz štirih hiš, ki jih je ogrožal plaz, izseliti 13 ljudi. Nekateri sicer sprva domov niso želeli zapustiti, a je pozneje pogled na premikajoče se pobočje prepričal tudi njih. Nastanili so se pri sorodnikih, v hotelu ali v občinskih stanovanjih, policija pa je poskrbela za varnost njihovih domov.

Danes so vendarle dočakali dobre novice: plaz trenutno miruje. Domov se bodo lahko vrnili, ko dobijo zeleno luč, saj  mora najprej "nekdo od strokovnih služb prevzeti odgovornost in reči, da je zadeva varna“, pravi Breznikar.

Rešitev pa bo treba zato najti za štiričlansko družino, ki je morala zapustiti dom v kraju Prapretno pri Hrastniku. Plaz trenutno miruje, a kaj ko je njihovo hišo tako načel, da jo bo verjetno treba rušiti.

V Trbovljah so morali minulo noč zaradi plazu na varno preseliti dve osebi.

Nevaren je bil videti tudi plaz na Obreziji pri tovarni Eti, zaradi katerega je bila cesta nekaj časa neprevozna. Zdaj promet po njej teče nemoteno, saj so uredili odvodnjavanje. "Ta plaz ne ogroža več niti objektov niti nobene druge reči, tako da stvar ni tako grozna, kot je izgledala,“ je povedal Breznikar.

Tudi sicer je optimističen. "Videti je, da gre samo za površinske zadeve in da se bodo zdaj, ko je voda začela odtekati, ti plazovi počasi umirili. Tako da je napoved kar optimistična, tudi za čez noč,“ je dejal. Dodal je, da je tudi klicev na center za obveščanje in občino, kamor javljajo plazove, vse manj. "Zadeve se relativno umirjajo,“ je sklenil.

Plaz od sveta odrezal 32 hiš

Najhujše je tako mimo, bo pa minilo še kar nekaj časa, preden bodo ljudje zaradi plazov spet lahko mirno zadihali. Ogromno težav že in še bo povzročal plaz v Zidanem Mostu, ki je od sveta odrezal 32 hiš v naselju Majland. Že sicer ozko cesto je namreč na enem delu popolnoma odnesel, poleg tega pa je nanos kamenja zaprl izvoz iz predora. Sanacija bo zagotovo dolgotrajna.

Plaz je odnesel cesto do naselja Majland.
Plaz je odnesel cesto do naselja Majland. FOTO: Boštjan Breznikar, štab Civilne zaščite za Zasavje

Plazovi grozijo tudi v Krškem

V Krškem so zaradi plazov evakuirali pet ljudi, poroča Radio Krka.

Zemeljski plaz v kraju Nova Gora v občini Krško ogroža dve zidanici. Krški gasilci so v soboto zvečer posredovali v naselju Stari Grad, kjer so iz objekta evakuirali prebivalce ter preusmerili vodo, ki je zalivala stanovanje. Ponoči okoli 3. ure pa se je sprožil plaz v naselju Šutna. Malo pred polnočjo se je zemeljski plaz sprožil tudi na cesti Vranje–Lončarjev Dol.

Laško: Družino preselili na varno

V Laškem, kjer se je dopoldne Savinja pričela vračati v svojo strugo, plazovi zdaj povzročajo največ preglavic. Vsaj deset jih resno ogroža stanovanjske objekte, eno družino pa so zato že preselili na varno, je povedal poveljnik štaba Civilne zaščite Laško Jože Senica.

Največji plaz odnesel kar kilometer ceste

Tudi na Severnoprimorskem so poleg naraslih voda nove težave povzročali zemeljski plazovi. Na Goriškem so jih našteli 12, na Ajdovskem pa 17. Zaradi plazov sta zaprti cesti Dornberk–Branik in Lokavec–Predmeja. Po besedah vodje občinskega štaba CZ Ajdovščina Igorja Benka je cesto proti Predmeji na dolžini enega kilometra dobesedno odneslo, plaz pa bo kmalu podrl daljnovod in tako prekinil dobavo električne energije na Predmejo. Problem se bo pojavil tudi pri preskrbi s pitno vodo, saj se črpališče Skuk napaja z električno energijo iz tega ogroženega vira. Tudi sicer je največ plazov v okolici Dornberka, a so večinoma na dovoznih poteh do vinogradov in stanovanj ne ogrožajo.

Družina je lahko ostala doma

Na območju občine Šmarje pri Jelšah sta se v Spodnjem Tinskem sprožila dva plazova. Gasilci iz Loke pri Žusmu so na plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo, namestili zaščitno folijo, obveščen je bil tudi štab civilne zaščite Šmarje pri Jelšah. Okoli polnoči se je v Dobju pri Planini v občini Dobje sprožil zemeljski plaz dolžine 20 metrov in širine 25 metrov, ki ogroža stanovanjsko hišo. Gasilci so ga pokrili in uredili odvodnjavanje, družini pa se ni bilo treba izseliti. Plaz v naselju Suho, širina približno 80 metrov in dolžina 10 metrov, pa ogroža hišo in gospodarsko poslopje.

Številna slovenska mesta so pod vodo.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
20. 09. 2010 06.42
Grem stavit , da je trenutno izdanih kar nekaj gradbenih dovoljenj na potencijalnih plaziščih in to "plačanih" neglede na izkušnje iz bližnje ali daljne preteklosti. Ljudje zahtevajte odškodnine ste upravičeni. Ja taka je naša birokracija. Drži se predpisov pamet je itak postranskega pomena.
loden
20. 09. 2010 00.04
Lokacijski načrti občin in njihovi izdajatelji (overitelji) seveda nič krivi.
AIZ
19. 09. 2010 21.50
bogzvami
19. 09. 2010 15.23