Slovenija

Zelišča nič več po domače

Ljubljana, 01. 03. 2011 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Irena Dolschon
Komentarji
60

Zeliščarji lahko zelišča prodajajo kot hrano, kar pomeni, da ne smejo niti povedati, kakšne zdravilne učinkovine vsebujejo, niti tega napisati na embalažo. Odslej lahko zdravilne snovi prodajajo samo lekarne.

Zeliščarji lahko zelišča prodajajo kot hrano, kar pomeni, da ne smejo niti povedati, kakšne zdravilne učinkovine vsebujejo, niti tega napisati na embalažo. Odslej lahko zdravilne snovi prodajajo samo lekarne.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markym77
19. 03. 2011 14.21
hočeš pogledati prispevek pa te futrajo samo z reklamami. a za prispevke sedaj tudi velja kot za zelisca?
putkapetelin
11. 03. 2011 17.44
A je bil zakon že sprejet?
driva
05. 03. 2011 11.34
saj ni res, tudi glog se lahko prodaja, ce se kdo hrani z njim. Povedati se ne sme, da karkoli zdravi. Lahko se ponuja za solato ali pa spinaco. Ne sme pa se trditi, da zdravi... "Pepar", vasa tasca ne bo sla takoj v zapor, lahko pa bo denarno kaznovana, ce bo ponujala zelisca in rekla, da zdravijo karkoli. Drugo je, ce sama sebe ne obvlada, potem se bo morala zdraviti v tej smeri, ce hoce da se ne bo prevec zadolzila na denarnih kaznih ;) Ja, po ustnem izrocilu tudi; inspektorice se tudi lahko zanimajo za zelisca ;)
linntveren
03. 03. 2011 00.35
Problem je v evropski farmokopeji, ki določa razpored zelišč ko kategorijah, katero se pri nas držimo kot pijanci plota. Po novem obstajajo 3 ali 4 kategorije zelišč. In samo zelišče, ki so razvrščena v kategorijo "hrana", so predmet prometa med ponudniki in uporabniki (npr. zeliščarica na trgu - kupec). Seveda si lahko posameznik pridela ali nabere tudi zelišče in pripravi po svojih željah. Tudi tista, ki sodijo v kategorijo zdravil ali zdravil na recept (npr. glog, šentjanževka, bela omela ali medena detelja - zaenkrat), dokler ga ne uradno ponuja drugim. Problem ni v neposrednem izgonotju npr. gloga in ostalih zelišč iz množične uporabe. Pač pa je problem veliko hujši, kot je videti na prvi pogled. Uporaba zdravilnih zelišč v družbi je vezana na pripadnost elemenatarnejšemu načinu obnašanja in interakcij, ki vežejo etnijo na okolje (naravo) in sobivajočih v etniji. Z izginotjem gloga iz občečloveškega občevanja naše etnije bodo izginile priložnostne ljudske pesmi in reki, obredi, zaklinjanja, pravljice, vedenje, njegova elementarna uporaba - vse tisto kar nas na polju nezavednega so-bogati in so-določa. In ko se bo naš zanamec sprehajal po recimo čistem okolju v začetku maja, bo pogledal grm gloga in bo dejal: To je pa glog in nič drugega ne bo vedel o njem in nič ne bo "čutil" in ročno vzel aspirin CCC nezavedno, ker je pač tako. Takšno izgonotje gloga in ostalih "prepovedanih" zelišč bo počasno po principu prepovedi in zapovedi (predpisi in agresivni nastop farmacije) skozi generacije 2 ali 3.
L30N4RD0
02. 03. 2011 22.34
Farmacija zgublja dnar zarad zelišč. In podkupujejo vs folk samo da njihova obvelja. Pol pa dajo na police nek približek naravnega zdravila. Ne rabmo nobenih tablet. Pehta je rekla: Za vsako bolezen rožca raste. In res je tako. Uglavnem jst bom še zmer uporabljal naravna zdravila. Doma si naredite zeliščni vrt pa je. Stran od farmacije. Za mojo mami zdravila stanejo 900EUR na mesec. In ja zavarovalnica jih krije. Obstaja operacija za to bolezen, ampak stane 4000EUR. Zavarovalnica ne krije! Nažalost jih nimam in zej jih bom zbral na netu. Zapomnte si, bolni ste več vredni kot zdravi (za farmacijo). In folk bodo obdržal boln ker bodo drgač brez dnarja ostal. Simple as that.
mlutherking
02. 03. 2011 20.34
Politiki kradejo. Zadaj pa jih ščitijo gospodarji senc. Vse skupaj je načrt spraviti vse na kant in narediti neo fevdalni sužnjelastniški kapitalizem. Kodeks in pridelave hrane na vrtu itd. Ljudje pa tiščijo glave v pesek. Tu pa pridno berejo kdo piše komentarje.
Aaron-Heydar
02. 03. 2011 19.40
kriv je WHO in njihov "codex alimentarius"
porka.malorka
02. 03. 2011 16.37
Spet nam ukazujejo iz novega beograda ghhhhh
pepar
02. 03. 2011 16.32
Ha,torej mora moja tašča v zapor,ker pozna kar nekaj teh zdravilnih rožic in tudi veselo razlaga vsakemu ki to želi za katero bolezen je kera. Ni panike bomo pa delali po ustnem izročilu,bukselji birokratski pa lobisti farmacevtski zraven.
Prihaja
02. 03. 2011 14.48
S tem ne bodo dosegli ničesar drugega kot to da bodo ljudje več sami nabirali in se informirali o zeliščih. Kar se pa sprejemanja zakonov tiče, pa voluharji mečejo slabo luč tudi na ostale zakone ki so jih sprejeli
nekdo17
02. 03. 2011 11.59
Hudič je, ko večini normalnih vladajo norci in Bruslju "prodane duše"...
Milan Koleznik
02. 03. 2011 11.39
ta vlada je tako podrejena evropi,tako priskledna evropi,da bi lahko rekli da živi zanjo in proti svojemu narodu,predlagajo da kupujemo domače izdelke,prav,a zakaj se vlada in njeni podrepniki tako zavzemajo za evropske zakone ko pa vemo da je povsod kakšna napaka v zakonih tudi evropskih,mi pa smo v Sloveniji,pri nas rastejo domača zdravila,ko že skoraj vsak otrok pozna lipo itd,pa nam kaj takega prepovedo zaradi evropskih zakonov,kriminal od kriminala ta vlada,prejšnja ji je podobna ampak je bila bolj poštena do svojega naroda,malenkost bolj.Zakaj bi vlado ubogali če pa dela proti svojemu narodu,zakaj za evropo bi jo ubogali,kupovali pa bi lahko domačo hrano in v lekarnah zdravila,ko pa jaz vem da mi žavbej veliko bolj pomaga domači kot kupljen v lekarni.
ninja.bloc
02. 03. 2011 11.09
ulica ulica kliče !!!
Marija Krebs
02. 03. 2011 11.05
Evropa zna dobro poskrbeti za privilegirance, kar mi, Slovenci, zagotovo nismo. Pa naj pridejo domov naši evro poslanci, saj jih očitno tam prav nič ne "šmirkljajo"
nevseverjet
02. 03. 2011 11.05
Tole je šele začetek ! Sledi prepoved vseh naravnih vitaminov, dovoljeni samo sintetični. Naši politiki samo kimajo...... Direktiva je zelo stara , začelo se je po II. vst. vojini. Pod kontrolo kompletno prehrano človeka, seveda so to tudi zelišča, naravna zdravila, vitamini in seveda kompletna hrana. Več boste našli na netu pod : CODEX ALIMENTARIUM IN MONSANTO !!!!!! GSO - gensko spremenjena hrana tudi sodi zraven. Vedeti morate, da je hrana zdravilo !!!! Zato je zelo pomembno kakšno hrano uživate !!!!!!
Marija Krebs
02. 03. 2011 11.01
Torej so Ašičevi nasveti, priporočila iz knjige Narava ima vselej prav in še mnoge knjige dobre samo še za zbiranje starega papirja
Marija Krebs
02. 03. 2011 10.58
+1
Nam bodo pobrali tudi vse knjige o zdravilnih zeliščih?
Morana7
02. 03. 2011 10.29
flamengo 02.03.2011, 09:15 1 Ta vlada pa ne zmore nič prav narediti To je evropska direktiva...Ampak me ne preseneča, da misliš, da je plod naše vlade....saj če pridejo vesoljci se boš najbrž tudi prvi drl, da jih je sam Pahor osebno povabil na Zemljo. Sicer pa folk vse kar rabite je ena mala knjigica, makar žepna z opisom zelišč in njihovih učinkovin pa pot pod noge....ali pa s tem v trgovino, da si lahk tam not preberete to kar na ovitku po novem ne sme pisat.
brado
02. 03. 2011 10.16
Razumljivo.....zdravilna zelišča delujejo blagodejno na telo-zdravje.....naravno....zdaj z zakonom prepovedana......farmacevtska-kemična zdravila pozdravijo eno določeno bolezen...POVZROČIJO pa dve NOVI......juhuhuuuu......(za farmacijo seveda).....danes zboliš.....1 teden do osebnega zdravnika.....3 mesce do specijalista.....1 mesec do specialističnih pregledou.......seveda.....če te nimata že prej patalog in grobar v obdelavi.....kako priročno za zdravstvo in socialo.....PA PRAVIJO.....NE ČAKAJTE SAMO NA ZDRAVNIKA....TUDI SAMI KAJ STORITE ZA SVOJE ZDRAVJE....HAAAAAALLOOOOO.....KAKO.....ČE NAM JE PA P R E P O V E D A N O.........bomo pa zopet eure nosili v Avstrijo in Italijo.....tam je pa dovoljeno SAMOZDRAVLJENJE.....no....vsaj preprečitev in blažitev bolezni.
lips
02. 03. 2011 09.48