Slovenija

'Želimo razveljavitev mnenja'

Ljubljana, 25. 07. 2008 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Franci Matoz je na upravno sodišče vložil tožbo zoper Kosovo komisijo, saj naj bi z mnenjem, da je Prodnik deloval koruptivno, presegla svoje pristojnosti.

Pravni zastopnik v.d. direktorja filmskega sklada Igorja Prodnika, Franci Matoz, je na današnji novinarski konferenci povedal, da je komisija za preprečevanje korupcije z mnenjem, da je Prodnik deloval koruptivno, presegla svoje pristojnosti, zato so zoper mnenje vložili tožbo na upravno sodišče.

Je Kosova komisija nezakonito posegla v človekove pravice Igorja Prodnika?
Je Kosova komisija nezakonito posegla v človekove pravice Igorja Prodnika? FOTO: POP TV

Od upravnega sodišča zahtevajo, tako Matoz, da ugotovi, da je protikorupcijska komisija z mnenjem, objavljenim 7. julija, nezakonito posegla v človekove pravice Prodnika, zato naj se mnenje razveljavi. Zahtevajo tudi, da se mnenje umakne s spletnih strani komisije.

Po Matozovem mnenju je Kosova komisija "obravnavala stvari, ki jih ne sme obravnavati". Ta, po besedah Matoza, sicer lahko izdaja načelna mnenja, vendar le na abstraktni ravni. Hkrati pa imajo mnenja "zgolj svetovalno in izobraževalno funkcijo", je poudaril Matoz.

Matoz je še dejal, da komisija "nikakor ne more prevzeti vloge organov, ki presojajo, ali je bilo neko delovanje zakonito ali nezakonito". Komisija z načelnim mnenjem tudi "ne more obravnavati konkretnega posameznika oziroma primera", je še dodal.

"Prodnik je v vseh postopkih ravnal v skladu s predpisi in zakonom," je zagotovil Matoz in dodal, da so "vse obtožbe komisije ali neresnične ali pa so poskus diskreditacije Prodnika".

Prodnik je 24. julija na državno pravobranilstvo naslovil odškodninski zahtevek. Od države zahteva odškodnino v znesku 10.000 evrov zaradi krnjenega ugleda v javnosti ter kršenih osebnostnih pravic, je povedal Matoz.

Pojasnil je, da Prodnik odškodnino zahteva od Republike Slovenije, saj je komisija državni organ. V tem sporu oziroma zahtevi pa odgovarja tudi na načelne očitke in zanika vse obtožbe komisije, je dodal Prodnikov pravni zastopnik.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
25. 07. 2008 19.21
KOMUNISTI SO SI,IN SI ,IN SI BODO JEMALI VSE PRAVICE,SAMO NA NAS JE DA JIM REŽEMO PERUTI, BOLJ POČASI GRE KER NE ZNAMO GROZIT Z OROŽJEM TAKO KOT KUČAN,ZA VASKO CENO,TO JE NJIHOV MOTO