Slovenija

V stavkovnem odboru UKC so optimistični

Ljubljana, 02. 11. 2011 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med pogajanji so medicinske sestre in vodstvo ljubljanskega UKC dosegli pomemben napredek, so sporočili v skupni izjavi. Upajo še, da bodo s pomočjo ministrstva za zdravje do konca tedna dosegli dogovor.

Vodstvo kliničnega centra je med prazniki večkrat obiskalo enote intenzivne terapije III in se prepričalo, da delo poteka nemoteno. Ob tem je generalni direktor Simon Vrhunec izrazil zadovoljstvo, da ima zdravstvena nega bolnikov absolutno prednost pred vsemi drugimi interesi.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in predstavniki medicinskih sester, ki od četrtka stavkajo, so danes nadaljevali pogajanja.

V skupni izjavi so predstavniki UKC in sindikata KC sporočili, da sta pogajalski skupini dosegli pomemben napredek. Dogovora sicer še niso dosegli, upajo pa, da ga bodo konec tega tedna s pomočjo ministrstva za zdravje. Ko bo dogovor dosežen, bodo tudi prekinili stavko v dobro bolnikov, svojcev in zaposlenih, so še zapisali v izjavi. Pogajanja se bodo nadaljevala jutri.

Vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj je povedala, da so po današnjih pogajanjih z vodstvom kliničnega centra optimistični. Pričakuje, da bodo v četrtkovih pogajanjih tako z vodstvom kliničnega centra kot s predstavniki vlade prišli do sistemskih sprememb, ki bodo odpravile krivice, zaradi katerih sestre stavkajo. Če bodo v jutri dosegli te sistemske spremembe, bi bila lahko stavka po njenih besedah prekinjena že v petek.

Jutri bodo tudi usklajevanja med vlado in sindikatom o aneksu h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, o katerem se je v petek s predstavniki sindikata že pogovarjal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjan Marušič.

Minister je danes dopoldan že sklical sestanek skupine predstavnikov ministrstva za zdravje, ministrstva za javno upravo in vodstva UKC Ljubljana, da bi poiskali rešitev za stavkovne zahteve medicinskih sester in odgovorili na petkov predlog vodstva UKC.

Iz ljubljanskega UKC so sporočili, da delo v enotah intenzivne terapije III tudi v času stavke poteka nemoteno, za paciente pa je poskrbljeno.
Iz ljubljanskega UKC so sporočili, da delo v enotah intenzivne terapije III tudi v času stavke poteka nemoteno, za paciente pa je poskrbljeno. FOTO:

Slednje je namreč na petkovem sestanku z ministrom predlagalo, naj ministrstvo vnovič prouči možnost umika oz. sprememb odločbe upravnega nadzora iz lanskega novembra. Z njo je ministrstvo kliničnemu centru naložilo odpravo nepravilnosti v zvezi s plačnimi razredi medicinskih sester, ugotovljenimi v upravnem nadzoru julija lani. Na podlagi te odločbe pa je vodstvo UKC zaposlenim pripravilo nove, zanje manj ugodne pogodbe, ki so bile povod za stavko.

Medtem pa je vodstvo ljubljanskega UKC napovedalo, da bo za neodvisno stališče zaprosilo računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo. Vodstvo pravi, da se je za tako potezo odločilo, ker si vodstvo in Sindikat KC očitno različno razlagata vprašanje zakonitosti pogodb o zaposlitvi srednjih medicinskih sester na dveh delovnih mestih, zlasti v točki odvzema napredovanj.

Sporna so napredovanja

Vodstvo UKC Ljubljana je stavkajočim do zdaj ugodilo pri vseh zahtevah, niso pa se strinjali glede napredovanj za delo medicinskih sester. Medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo določena dela diplomiranih medicinskih sester, imajo namreč kombinirane pogodbe, po katerih del plače dobijo za opravljanje del diplomirane sestre, del pa za delo srednje medicinske sestre.

Pred nekaj časa so v podpis dobile nove pogodbe, po katerih ne bi več imele priznanih napredovanj, ki so jih dosegle za delo diplomirane sestre. Vodstvo jim je nato izplačalo plače na podlagi predlaganih pogodb, ki pa jih sestre niso podpisale.

Vodstvo ljubljanskega UKC je danes ponovilo, da je srednjim medicinskim sestram v enotah intenzivne terapije III že v preteklosti omogočilo sofinanciranje študija. "Za ponudbo se je odločilo 25 zaposlenih v teh enotah," so sporočili in dodali, da so v zadnjih dveh letih zagotovili 47 novih delovnih mest za diplomirane medicinske sestre.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1943
02. 11. 2011 20.09
Zelo je zanimivo,da medicinske sestre s srednjo izobrazbo učijo sestre z diplomo.Lahko se potem vprašamo čemu diploma .če niso dovolj usposobljene za opravljanje tega diplomiranega dela ,kateri se nič ne razlikuje od medicinskih sester brez diplome.Torej na osnovi nekih diplom nekdo v izobraževanju dobro zasluži.
1943
02. 11. 2011 19.53
Zadnji čas je da v Sloveniji pričnemo z nagrajevanjem po delu ,ne pa po papirju in diplomi. Pri tem pa nisem proti izobraževanju ,kajti hoteli ali ne danes dobimo plačilo na trgu samo za tisto kar smo naredili ,pa je to vseno ali je to delo opravil delavec z diplomo ali brez nje.Ne plačujemo diplom ,plačujemo enako opravljeno delo ,katerega opravi medicinska sestra z srednjo izobrazbo ali z diplomo.Da pa ima ena diplomo jo lahko dodatno stimuliramo z dodatkom ,kateri pa nima zveze z opravljenim delom.
zalijanc
02. 11. 2011 19.49
to je višek arogance vodilnih, da ti na najbolj odgovorno delovno mesto zaposlijo medicince s srednjo šolo, zato da prihranijo denar.Na takšnem oddelku bi morali biti zaposleni izključno vrhunsko izobražen kader. Brez izgovorov o praksi...kako naj pa pridobijo prakso, če je delovno mesto zasedeno?
kujo
02. 11. 2011 19.19
Marsikatera sestra po 20. letih delavne dobe ve več od nekaterih zdravnikov, pa zato še ne zahteva njegove plače, kljub temu, da velikokrat opravlja njegova dela!
hrcekmuri
02. 11. 2011 19.03
te ženske so v službi noč in dan še svojo familijo komaj poznajo,ne vedo ne kaj je sobota nedelja,praznik,pa kaj jim serjete poglavi.to so najbolj plačane službe po svetu ker tega noče nihče delati.srat vas ne tiši samo vponedeljek
papir22
02. 11. 2011 18.58
Kolikor poznam stanje so dipl. sestre še vedno šolajo SAMO v negi. Torej umivanje pacijenta z diplomo ali brez nje je enako.Res pa dipl.sestre podražijo naše zdravstvo.
brinclj
02. 11. 2011 18.54
Se strinjam "kujo". Tukaj nekaj ne štima.
kujo
02. 11. 2011 18.48
Vrednost diplome je enaka 0! Medicinske setre imajo možnost, da grejo študirati (to jim omogoči UKC), vendar to možnost ne izkoristijo oz. ne želijo.Zakaj ne dajo odpovedi in grejo raje delati na oddelek in tam opravljajo samo nego pacienta?! Verjetno zaradi tega, ker so na intenzivni negi še vedno dobro plačane in jim paše, da opravljajo delo diplomiranih medicinskih sester, čeprav nimajo izobrazbe zato delo!
brinclj
02. 11. 2011 18.38
Spet zavajate javnost. Srednja medicinska sestra ima 21. začetni plačni razred in možnost 10. napredovanj. Diplomirana medicinska sestra pa štarta z 29. - 31. plačnim razredom. S tem da ima srednja medicinska sestra, ki kot je bilo rečeno delovno dobo preko 20 let še dodatek na delovno dobo, medtem, ko jo diplomirana medicinska sestra z začetnim plačnim razredom, ki je začela delat nima in tu je že cca 150-200€ plusa v korist izkušenejše, starejše kolegice. Stavim, da če nekoga z delovnim izkušnjam na enem delovnem mestu, pa naj bo 25 let in nekoga mladega začetnika daš skupaj se bo mlajši hitreje vpeljal v nove delovne postopke.
dl240580
02. 11. 2011 12.57
z večjo zahtevnostjo dela moraš biti tudi ustrezno izšolan in se ne strinjam s tem da lahko medicinske sestre z srednješolsko izobrazbo opravljalo delo visokih medicinskih sester. UKC jim je omogočil možnost izobraževanja vendar se le tega branijo. Logično pa je tudi da ne more biti plačilo za isto delo enako ker so medicinske sestre z diplomo uložile tudi nekaj truda da so do te diplome prišle.
ivo55
02. 11. 2011 09.13
S sestrami se strinjam ! DELO se plača, ne pa samo višja cena DM zaradi sistematizacije DM preko "zahtevnosti" formalne izobrazbe, ki omogoča prodajalcem diplom bajne zaslužke. Kakovost izrednega študija pa je itak v primerjavi z rednim študijem na "nulli"! (Do) šolanje le za diplome, namesto nadarjenosti in osvajanja znanj pa je v naši vrli republiki naredilo arogantne brezdelne "čuvarje stolčkov" z visokim egom s katerimi se vsi dnevno srečujemo in zaradi neučinkovitosti takih kadrov kritiziramo JS po dolgem in počez . Primerjava s kadri v samem vrhu zdravniške zbornice je zgolj slučaj.
major1
02. 11. 2011 08.45
Enkrat je potrebno iti do konca, da druga stran ne misli, da je vse skupaj en štos.
proofreader
02. 11. 2011 08.33
Vesele naj bodo, da imajo redno plačo.
Iztok Moder
02. 11. 2011 08.27
Vse se vrti okoli sester, v UKC pa je se kar nekaj profilov ki so v ravno taksnem polozaju pa se zadeve ne premaknejo z mrtve tocke. Zakaj se o njih nic ne govori?