Slovenija

Železniki: Obnova končana leta 2015

Železniki, 17. 09. 2010 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tri leta po katastrofalnih poplavah v Železnikih je sanacija poškodovane komunalne infrastrukture šele na polovici. Dela naj bi bila končana šele čez tri leta, v petih pa naj bi bila zagotovljena tudi poplavna varnost.

Katastrofalne poplave so terjale šest življenj.
Katastrofalne poplave so terjale šest življenj. FOTO: Dare Čekeliš

Medtem ko vremenoslovci za prihajajoči konec tedna napovedujejo močne padavine, bo jutri minilo tri leta od uničujočega neurja, ki se je razbesnelo nad severozahodnim delom Slovenije. Posledice so bile katastrofalne. Prizadetih je bilo 40 slovenskih občin. Skoraj povsem je bilo razdejano območje občine Železniki, pa tudi območja okoliških občin Porezna. Neurja so zahtevala šest smrtnih žrtev.

Sanacija po poplavah v občini še zdaleč ni končana. Sanirati bi morali zlasti ceste v Davči, ki smo jih takoj po poplavah uredili samo do te mere, da so bile prevozne in so sedaj v katastrofalnem stanju. Ostaja tudi še okrog 20 nesaniranih plazov, ki neposredno ne ogrožajo objektov ali cest, lahko pa zamašijo strugo. Mihael Prevc, župan Železnikov
Tri leta po vodni ujmi v Železnikih je sanacija poškodovane komunalne infrastrukture šele na polovici. Država namreč sredstva sprošča počasneje, kot je bilo predvideno, in po dosedanjih obljubah bo sanacija končana šele čez tri leta, v petih pa naj bi bila zagotovljena tudi poplavna varnost. "Upoštevajoč zaostrene fiskalne razmere poteka zagotavljanje sredstev za odpravo nastale škode v zmanjšanem obsegu na letni ravni od prvotno predvidenega, kar posledično pomeni podaljšanje časa potrebnega za izvedbo obnove nekje do leta 2015," so sporočili z Ministrstva za okolje.

Potem ko jim je v minulih letih v Železnikih že uspelo sanirati osnovno komunalno infrastrukturo, zdravstveni dom in športne ter bivalne objekte in se je življenje vrnilo v normalne tirnice, so v tretjem letu sanacije z ureditvijo fasad poškodovanih objektov kraj močno polepšali, je ocenil župan občine Mihael Prevc.

Poleg tega jim je letos uspelo sanirati plaz na Smolevi, ki je že pred letom 2007 grozil celotni vasi, po poplavah pa se je pokazalo, da drenažni sistem ne deluje, saj se je stanje plazu močno poslabšalo. Ob objektu, ki je bil lociran v samem plazišču in še dveh objektih ob robu plazu, je bila ogrožena tudi edina cestna povezava z vasjo. Skoraj milijon evrov vredna izgradnja pilotnih sten in opornih zidov, ki se je začela lansko jesen in je trajala leto dni, pa je poskrbela, da lahko vaščani mirno spijo.

Sanacija še ni končana.
Sanacija še ni končana. FOTO: Dare Čekeliš

Sanacija še ni končana

Letos se je sanacijski program sicer skrčil kar za polovico, saj naj bi občina namesto dveh milijonov evrov, ki naj bi ji letos pripadli, prejela le enega. Vendar tudi tega še vedno ni, čeprav je občina pripravila projekte in je vlada podpis pogodbe obljubila že za marec, izbrani izvajalec pa dela ne more začeti, dokler niso sredstva zagotovljena. Zato Prevca nadaljevanje sanacijskega programa kar malo skrbi.

Do danes je bilo iz državnega proračuna za odpravo nastale škode namenjenih 85,2 milijona evrov, ob čemer na ministrstvu poudarjajo, da je Slovenija iz sredstev solidarnostnega sklada EU za financiranje izrednih ukrepov pridobila nepovratna sredstva v skupni višini 8,25 milijona evrov.

Od države ima sicer še vedno obljubo, da bo ves program za sanacijo občinske komunalne infrastrukture v vrednosti devetih milijonov evrov uresničen, vendar šele v naslednjih treh letih, čeprav bi moral biti po prvotnih načrtih v tem trenutku že končan. Zaradi krčenj vsakoletnih sredstev pa so morali program podaljšati, saj je bila iz njega zaenkrat izplačana le polovica denarja.

Rebalans državnega proračuna je veliko sredstev vzel tudi vodarjem, ki so za letos že porabili denar, ki jim je bil dodeljen. Vendarle pa naj bi dobili nova sredstva iz sanacijskega programa za lanske božične poplave, po katerem Železnikom pripada 900.000 evrov. Veliko je bilo v občini v minulih letih na vodotokih že narejenega, potrebna pa so stalna vzdrževalna dela in gradnja zaplavnih pregrad v Planšaku in na Davščici, kar je povezano z rekonstrukcijo ceste do največje slovenske vasi.

"Najtežje čakamo državni prostorski načrt, ki se je letos mogoče vendarle nekoliko premaknil z mrtve točke," je poudaril Prevc, ki računa, da bo res sprejet leta 2011 in da bodo v petih letih izvedeni najbolj nujni ukrepi na reki Sori. To so znižanje Dermotovega jezu, poglobitev struge in povečanje pretočnosti mostov. Prevc, ki ocenjuje, da strokovnjaki še vedno premalo poslušajo domačine, je prepričan, da bodo s temi ukrepi bistveno izboljšali poplavno varnost, še preden bodo v drugi fazi izgradili drag vodni zbiralnik.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
17. 09. 2010 21.56
SANJE kaj pa novi valovi poplav? Spet bo vsega kriva tranzicija in klimatske spremembe. Gospodje so se vendar TRUDILI!
t_mala
17. 09. 2010 15.39
HALOOO V ŽELEZNIKIH Z ŽALOSTJO GLEDAJO V NEBO---> ALI SE BO NARAVA NAM UMIKALA ALI MI NJEJ? Še dolgo bodo tako z žalostjo gledali v nebo, dokler ne bodo dojeli, da je treba kaj tudi naredit zato, da se bodo (še enkrat bom ponovila) oni umikali naravi, ker ona se njim ne bo!
guna
17. 09. 2010 15.35
Manj razvite pokrajine na SV Slovenije imajo prioriteto,leta in leta goltajo denar ne glede v kakšne namene je bil zbran, pa so še vedno manj razvite. Tko pač je in tako jim bolj odgovarja.
bemtisunac
17. 09. 2010 14.07
malo morgen bo končano do 2015...ta vikend bo spet hudo v tistem koncu..država se pa itak sam zgovarja in zavlačuje z obnovo...ljudje tam so res veliki reveži..
demidov6
17. 09. 2010 13.02
Ze v samem korenu razmisljanja komunistov in liberalcev je da se najprej pomaga sanirati tujce (grcijo) ki je za nastalo situacijo sama kriva namesto da se pomaga lastnim drzavljanom ob naravnih katastrofah ter z vecjo financo injekcijo ter ostalimi sredstvi sanirati zadevo hitreje. smesno je pa bilo tudi slisati krike po nasih medijih kako pocasni in neodgovorni so bili americani ko so se ukvarjali z sanacijo katrine kjer je poplavilo obmocje veliko skoraj za pol evrope.
Salmonela88
17. 09. 2010 12.46
Če bodo levičarji še na oblasti raje napišite: Železniki: Obnova končana leta 3015