Slovenija

Železnik pravnomočno oproščen

Ljubljana, 06. 02. 2008 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji ljubljanski tožilec, v omari katerega so našli goro nerešenih spisov, je bil oproščen vseh obtožb.

Nekdanji tožilec Železnik je bil oproščen.
Nekdanji tožilec Železnik je bil oproščen. FOTO: POP TV

Višje sodišče je oprostilo nekdanjega vodjo oddelka za gospodarski in organizirani kriminal na ljubljanskem tožilstvu Mirana Železnika, v pisarni katerega so po njegovem odhodu s tožilstva marca 2004 našli številne nerešene spise, od tega so štiri zadeve zastarale. Sodba je pravnomočna, je za 24ur.com povedal Železnikov odvetnik Žiga Klun.

Železnika, ki ga je obtožnica bremenila obtožb o ponarejanju uradne knjige in nevestnega dela v službi, je pred tem oprostilo že okrajno sodišče v Ljubljani, takrat se je tožilstvo pritožilo, tako da je primer pristal na višjem sodišču. Sodniki višjega sodišča so Železnika oprostili, ker tožilstvu ni uspelo dokazati niti enega elementa kaznivega dejanja, je zatrdil Klun. Prav tako ni bil dokazan naklep.

Spisi naj bi se v omarah nabirali med leti 2000 in 2004, nato pa je Železnik zapustil tožilstvo in odšel med odvetnike. Med svojim zagovorom je večkrat opozoril tudi na problem kadrovske zasedbe, ''saj se na razpise ljudje niso prijavljali ali pa so bili premalo izkušeni, da bi prevzeli najzahtevnejše zadeve''. Prav tako po njegovih besedah niso bili dovolj specializirani in bi potrebovali več izkušenih ljudi, tudi z gospodarstva, ki bi znali predkazenski postopek usmeriti tako, da bi prišli do uspešnih zaključkov. S spremembo političnega sistema in lastninjenja so se namreč pojavile tudi nove oblike gospodarskega kriminala, je pojasnil. Sicer pa je vseskozi zanikal, da bi bili v času od leta 2000, ko je bil vodja gospodarskega oddelka, pod kakršnim koli političnim pritiskom, da bi stvari počasneje obravnavali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
07. 02. 2008 18.12
+2
kaj se sprašujete kje je naše sodstvo--kakšno sodstvo neki ---morda par izjem--poznate tisto da še slepa kokoš zrno najde--pri nas pa drži tista da moraš ta moralne-delovne konstruktive---skratka tiste oky---iskati z svečo samo pojd jo prej žegnat
kriss714@amis.net
06. 02. 2008 22.38
+1
Mac, mogoče si malo preoster, pa vendar, kdorkoli je imel priložnost srečati nadute slaboumne kokoši v črnih in sivih pižamah, bi se s teboj najverjetneje strinjal.
mac4_m
06. 02. 2008 22.32
+1
na žalost je v našem sodstvu in med tožilci precej najhujšega izroda našega naroda. Njihova dejanja ali nedejanja so enaka izdajstvu lastnega naroda in za izdajstvo je samo ena kazen. Tej deželi vladata kriminal in mafija in samo naivnež bi verjel, da so 'samo' tako zelo nesposobni. Jasno je, da sodstvo in tožilstvo sodelujeta z mafijo, ki krade in uničuje našo družbo. Izrod nevreden slovenskega naroda!
kranjskiJanez123
06. 02. 2008 22.31
-1
Treba bo uvest ameriški sistem, kjer se funkcije volijo. Če delaš dobro si podprt, drugače letiš. Ne pa pri nas, kjer imajo sodniki zagotovljen šiht do penzije. Pa če kaj delaš ali pa ne. Potem ko pa Virant predlaga da tisti ki dela malo manj tudi more malo manj zaslužiti se pa sodniška sodrga upre, seveda s blagoslovom ustavnega sodišča, katerega član je eden največjih komunistov v Slo Ribičič. Ob takih primerih se vprašam, ali smo nekateri ki se držimo zakonov še sploh normalni ko pa postaja vedno bolj jasno, da je treba samo guljofati in krasti, ker kaznovan tako ali tako ni nihče. Res smo bolana družba kar se tiče sodstva. Podoben primer je pri največji davčni utaji v Slo (preko 10 mio €). Ne morejo imeti obravnave, ker je eden od obtoženih zaposlen v Nemčiji. Pa bo stvar zastarala. V primeru Lipa pride spreminjajo izjave. Porazno, neglede nato kdo je predsednik vlade.
predaI
06. 02. 2008 16.41
Mislim, da bi MI vsi morali v imenu ljudstva narediti red!!! Ocistit enkrat tole Slovenijo umazanije!!! .
Levicarjifuj
06. 02. 2008 16.38
Tipično!!! Plačali bomo pa budale davkoplčevalci! Tip bo šel pa nazaj spise kopičit... Noro!
kriss714@amis.net
06. 02. 2008 16.33
+1
Svinjarija. Najhuje pa je to, da potem še nakracajo, da je to v imenu ljudstva. Vraga.
koroska72@mail386.com
06. 02. 2008 14.40
Nauk te basni je: Če ti kaj ni všeč, se splača pozabiti in na koncu ni nič. V zahodni Evropi ali pa v ZDA je tak junak najmanj 20 let za zapahi. V Singapurju ali pa na Kitajskem pa dva metra pod zemljo. Slovensko sodsvo: Ne loviti samo kurjih tatovov in tistih ki narobe parkirajo, ampak začeti je treba pri vrhu, da se da državljanom za zgled. Na nivoju sodstva smo še daleč od Evrope ! Pa ne zaradi neučinkovitih sodnikov, pač pa zaradi zakonodaje, kjer je preveč procesnih fint, ki se jih v nedogled izkorišča, pa čeprav je vsem očitno da gre za nategovanje. Tukaj bi jaz sodnikom (kot zaupanja vrednim - in samo taki bimorali tudi biti), dal diskrecijsko pravico, da tudi na podlagi svoje lastne presoje (če vidi da ga nekdo v glavo nateguje) pritožbo zavrže in da vrlega kolega v čuzo, od koder lahko šele nato vlaga ponovne pritožbe (bo pa le v čuzi). Za kakšno odškodnino (če zmaga) pa naj gre na Evropsko sodišče za ČP, kjer bo dobil par sto ervov odškodnine.
doki007@email.si
06. 02. 2008 12.55
kosir ,...ja res je kajti mi medicinci ne moremo vsega vedeti ,...vi ste bolj izobraženi in to veste ,....!!!????
kosir_maks
06. 02. 2008 12.52
+1
Torej kapiraš, da JJ nima absolutne oblasti in da s takimi trditvami mediji pumpajo naivno levičarsko rajo !! Vsaj neki sem te nauču !!!
doki007@email.si
06. 02. 2008 12.38
-1
no vidš spet nekaj novega vem ,..ja pol je pa super ,...če so levi na oblasti na sodišču bodo pa še kaj dosegl ,...!
kosir_maks
06. 02. 2008 12.25
+1
dokić007: Pa ti si teslo prve klase !! pa sodnik ima trajen mandat , ne glede na spremembo vlade , bumbar neumn !! Pa ne more kar JJ ali Šturm pridt in zamenjat sodnike na sodišču !! pa ti si res trot !
doki007@email.si
06. 02. 2008 12.23
-1
kosir ,...,..zakaj pa janša ni zamenjal leve sodnike za svoje desne sodnike ,...?????? --------saj že dobre tri leta vlada ,...pa nč ,..!! ------sej je janša glavni gospodar države ,....!!!
zurbrigen
06. 02. 2008 12.19
Tole je pa tko za lase privlečeno da glava boli. Ta možakar je bil svoja čase mal te ne paradni konj tožilstva, bil je zagrizen do nezavesti in mu ni ušla nobena še tako majhna malenkost na katero bi se lahko uprl ko je blo treba dokazovat krivdo nekemu malemu goljufu ali dilerčku, res je bil mojster svojega področja, enako kot Baraga dokler je še bil tožilec. Zato obrazložitve sodbe ne kupim. LP
kosir_maks
06. 02. 2008 12.18
+1
Dokić007: Komu pa je v interesu , da ni obsojen ?? Tistim , ki so ga nastavl ! Levičarjem !! tako ne more javnost nobenemu očitat , češ poglej kakšne ljudi nastavljate na tožilstvo , levičarji pa itak kontrolirajo delo sodnikov, saj so tudi sami sodniki politično kompatibilni z levo opcijo !! In kaj je potem kakšen problem sestavt oprostilno sodbo ! Nobenga problema ! Brezigarca se pa lohk razpoči, nima kej narest !!!
hrcekmuri
06. 02. 2008 12.17
+1
zakaj pa meni vsako neplačano položnico dokažejo
albertinum@excite.com
06. 02. 2008 12.17
Tožilec torej v naši državi lahko založi katerikoli spis in s tem kateregakoli kriminalca osvobodi krivde za katerokoli kaznivo dejanje. Ne verjamete? Vprašajte slovensko pravosodje! Kriminalci si torej za večji ali manjši denar lahko kupijo odpustke kar pri tožilcih, saj tožilec lahko brez posledic založi spis in se s tem postavi v vlogo sodnika, ki brez procesa, prič, dokazov, uporabe prava in podobnih neumnosti nekoga de facto oprosti vsake krivde. Slovenija pač ni pravna država in to nam uspe dokazati vedno znova in znova. Smo zgolj šala od države, kjer si trenutna vladajoča elita napolni žepe brez bojazni za sankcije, saj tudi naslednja elita ne bo nič boljša in bo prezaposlena s polnjenjem lastnih žepov. Vrana vrani pa tako ne izkljuje oči. Gre seveda za zelo dobičkonosno igro elit, raja pa nastrada kot vedno v zgodovini. Morda o tem niti ne podajam vrednostne sodbe - le iluzij o pravni državi nam ni potrebno imeti. Nauk: vsak naj dela, da poskrbi za svojo rit, ne glede na zakone.
max99
06. 02. 2008 12.13
+1
hvala bogu , da so ga oprostil...lol najbolj sem se bal ,da ga doletela sodba z kamenjem,ali tolažilna nagrada 7,65 cal.
doki007@email.si
06. 02. 2008 12.04
-1
kosir ,.....bom pa tko povedal brezigarjeva al pa njeni smrkci mu niso znali dokazat krivde ,...zato ga je sodstvo oprostilo ,....!!!! -------------pač je tožilka taka kot je nesposobna ,....čeprav se ma za ne vem kako strokovnjakinjo,....!! -
donato
06. 02. 2008 12.00
+1
SRAMOTA,SRAMOTA IN ŠE MNOGOKRAT S R A M O T A!!!!!