Slovenija

'Zelena luč' za 800.000 odmerkov cepiva proti gripi

Ljubljana, 20. 08. 2009 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsi pogodbeni partnerji so podpisali pogodbo za cepivo proti virusu nove gripe z GlaksoSmithKline, ki Sloveniji zagotavlja 800.000 odmerkov. Pogajanja z "dražjim" Novartisom za preostalih pol milijona odmerkov še potekajo.

Po svetu še potekajo testiranja cepiva. Rezultati naj bi bili znani prihodnji mesec, zato ni pričakovati, da se bo cepljenje začelo že septembra.
Po svetu še potekajo testiranja cepiva. Rezultati naj bi bili znani prihodnji mesec, zato ni pričakovati, da se bo cepljenje začelo že septembra. FOTO: Reuters
Število okuženih je v Sloveniji ta teden preseglo številko 200, vendar pa je večina že ozdravela. Vsi so imeli blažji potek bolezni, tako da nikogar ni bilo treba hospitalizirati.

''Pogodba za cepivo proti virusu nove gripe s farmacevtskim podjetjem GlaksoSmithKline, ki zagotavlja Sloveniji 800.000 odmerkov cepiva, je podpisana z vsemi pogodbenimi partnerji,'' so sporočili z ministrstva za zdravje. Podpisana je bila s strani več vladnih služb, na zdravstvenem ministrstvu pa jo je podpisal ''pooblaščenec ministra Boruta Miklavčiča'', ki je še vedno v bolnišnici, je pojasnila Irma Sterle Glaner z ministrstva.

O ceni odmerka GlaksoSmithKline na željo dobavitelja ne želijo govoriti. ''Je bil pa najbolj ugoden ponudnik,'' je povedala Sterle Glanerjeva. Zdaj potekajo pogajanja s švicarskim Novartisom, ki je cepivo prvotno ponudil za višjo ceno.

Slovenija je za cepivo zagotovila 12 milijonov evrov, s čimer bi zagotovili 1,3 milijona odmerkov. Tako še vedno nimamo pol milijona odmerkov, kot smo načrtovali. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je včeraj znova zatrdil, da bodo prispele konec septembra ali v začetku oktobra, ''tako da ni strahu, da bi ostali brez zdravila zoper novo gripo''. Prav tako naj bi Sloveniji v primeru pomanjkanja zdravil na pomoč priskočila Evropska unija.

Slovenija naj bi do januarja dobila 1,3 milijona enot cepiva, kar bi zadostovalo za cepljenje 650.000 ljudi. Poleg tega je naročila 140.000 paketov zdravila proti gripi relenza, ki ga bodo zdravniki predpisovali obolelim v primeru odpornosti na tamiflu. Tega se bo v primeru pandemije porabilo največ, a ga je v državnih zalogah še dovolj, za dve leti pa so podaljšali tudi njegov rok trajanja, tako da ni bilo treba naročati novih pošiljk.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
21. 08. 2009 12.59
Ninja.subversion="samo še tega se nam manjka da ceplenje s tem strupom postane obvezno za vse z zakonom, prisilno ceplenje, ker potem bo res hudič" Se strinjam, res bo hudič. Revolucionar="Preden se odločite za cepljenje s tem cepivom si preberite malo po netu kaj se v svetu dogaja z ljudmi, ki opozarjajo na 'ozadje' pri proizvodnji in prodaji te-tega....da o 'ciljih' niti ne govorimo.... ne vidite linka pa 'googlajte' za 'Baxter labs flu vaccine', ali pa 'deadly flu vaccine'.... Raje pazite kaj vam drugi 'priporočajo' za 'zdravo' življenje..." Pomembno je vedeti, se poučiti, namesto slediti kot ovce, ... Arihta="ja js sem prebral nekje neki časa nazaj da baje to cepivo sploh naj ne bi bilo testirano..." Navedi mi eno cepivo, ki je bili pošteno testirano, skoraj nobeno, podobno je z veliko zdravil, in še kaj bi se našlo, vse to z žegnom veliki organizacij, ki s tem pečajo, kot je evropski WHO, ameriška različica je znano še bolj zloglasna. Dboy="OBVEZNO CEPLJENJE ? Ali bomo spregledali dovolj dovolj zgodaj ? Svet ni to kar vidimo . . . ." Zato je potrebno o tem govoriti, ... Svet okoli nas ni takšen kot se zdi... ...spoznajte še drugo plat resnice! Sicer pa, z veliko žlico in zagonom zajemajo tele načrte, v skrajnost, saj ne rečem, ali zdi se mi, da virus, ki mu je to namenjeno, še čaka na razširitev med populacijo, ali vsaj aktivacijo, oz. da začne delovati kot je načrtovano, potem ko so ga vnesli, tudi s cepivi, med ljudi. Tale virus je zgolj fasada za ustvarjanje strahu, pravi virus se prenaša s pomočjo cepljenja, pa še ta postane aktiven po določenem času. Hja, tako očitno je, da še komaj skrivajo. Če pa pride do konkretno obveznega cepljenja za vse, potem bo virus še najmanjši problem, problem bodo čipi, ki bi jih tako vstavljali s cepljenjem, tudi to je del tega načrta. Bliža se leto 2012, in elita (NWO, za njim stojijo Reptili) se vse bolj trudi, vse bolj obsežno, da bi svetovno populacijo, človeštvo, zadržala na tem nivoju, v tem stanju, v tej omejenosti, da bi nas lahko izkoriščali, načrtujejo invazijo ob prehodu skozi 4D, (ob prehodu planeta in civilazije, preživelih, iz 3D na 5D nivo), čemur bi sledil uradni prevzem oblasti in nadzor na že čipiranimi ljudmi. Ker jim zmanjkuje časa, delajo napake, te pa opazimo mi. Verjamemo, da jim ne bo uspelo, kar je odvisno tudi od ljudi, ali se bodo vdali strahu ali ne.
matko70
21. 08. 2009 10.49
joj ljudje. novartis oz.neka podobna firma je sama lansirala bolezen,da bojo sedaj mastno služili na cepivih,pa naj bojo preizkušena ali pa ne!
Zehek
21. 08. 2009 00.49
GlaxoSmithKline... tak... mimogrede...
dboy
21. 08. 2009 00.21
OBVEZNO CEPLJENJE ? Ali bomo spregledali dovolj dovolj zgodaj ? Svet ni to kar vidimo . . . .
hansola
21. 08. 2009 00.02
Je kar res, da cepivo ni testirano. Dajte no, katero cepivo pa se še je razvilo plus v celoti stestiralo v takem kratkem času?
vedronebo
20. 08. 2009 23.08
Saj smo vam že včeraj povedali, da se ne mislimo cepit.!
dboy
20. 08. 2009 22.33
Google . . . Marcel Messing
strogoff
20. 08. 2009 22.20
a bodo Miklavčiča tudi cepili ?
tina sev?nik
20. 08. 2009 21.49
zdej pa je treba sam še poskusne zajčke poiskat, da se to testira aneeeee
jezek_pupa_pap2
20. 08. 2009 20.43
mene je tako strah .....
m00dy
20. 08. 2009 20.35
svinjska gripa sploh naj ne bi bila tako hudo svinjska, je le malo 'jača' oblika gripe, po domače. Politiki&in ostali večji akterji so si to vse lepo zmislili. Poznam marsikoga, ki je doma v teh središčih gripe, pa še čudežno noben ni zbolel tak hudo za njo, da bi umrl. Folk umira zarad tega kvazi cepiva.
NiVec
20. 08. 2009 19.37
Vi se kar cepite, jaz se ne bom.
j a N
20. 08. 2009 18.20
kar naj naša država zapravlja denar za nepomembne stvari....cepit se pa ne bom dal in verjamem da polovici slovenije dol visi
Cobra007
20. 08. 2009 18.10
Pred kratkim sem po TV poslušala, da ima cepivo proti prašičji gripi težke stranske učinke in sicer paralizo.... in prenehanje dihanja.... Res ne vem več, komu verjeti....
arihta
20. 08. 2009 18.06
ja js sem prebral nekje neki časa nazaj da baje to cepivo sploh naj ne bi bilo testirano...torej so ga kr tak lepo brez testov poslal na trg...beda...
revolucionar
20. 08. 2009 17.26
Ponovno... Preden se odločite za cepljenje s tem cepivom si preberite malo po netu kaj se v svetu dogaja z ljudmi, ki opozarjajo na 'ozadje' pri proizvodnji in prodaji te-tega....da o 'ciljih' niti ne govorimo.... ne vidite linka pa 'googlajte' za 'Baxter labs flu vaccine', ali pa 'deadly flu vaccine'.... Raje pazite kaj vam drugi 'priporočajo' za 'zdravo' življenje....
revolucionar
20. 08. 2009 17.25
Preden se odločite za cepljenje s tem cepivom si preberite malo po netu kaj se v svetu dogaja z ljudmi, ki opozarjajo na 'ozadje' pri proizvodnji in prodaji te-tega....da o 'ciljih' niti ne govorimo.... ne vidite linka pa 'googlajte' za 'Baxter labs flu vaccine', ali pa 'deadly flu vaccine'.... Raje pazite kaj vam drugi 'priporočajo' za 'zdravo' življenje....
ninja.subversion
20. 08. 2009 17.18
samo še tega se nam manjka da ceplenje s tem strupom postane obvezno za vse z zakonom, prisilno ceplenje, ker potem bo res hudič