Slovenija

Žekš: Slovenci se morajo navaditi živeti z različnostjo in razdeljenostjo

Krško, 28. 10. 2011 22.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Kulturnem domu v Krškem je potekala osrednja državna slovesnost ob dnevu reformacije z naslovom Vsak naj vzame svoj križ. Slavnostni govornik je bil minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Žekš, prireditve pa se je udeležil tudi preostali politični vrh.

V Kulturnem domu v Krškem je danes potekala osrednja državna slovesnost ob dnevu reformacije z naslovom Vsak naj vzame svoj križ. Slavnostni govornik je bil minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Žekš, prireditve pa so se ob predsedniku republike Danilu Türku udeležili tudi premier Borut Pahor in še nekateri vidnejši politiki.

"Vsak naj vzame svoj križ. Pomemben je posameznik, izobražen, sposoben, svoboden in odgovoren. Državo potrebujemo v glavnem le za to, da pomaga depriviligiranim in da kaznuje tiste, ki bi svobodo radi zlorabili," je poudaril Žekš.
"Vsak naj vzame svoj križ. Pomemben je posameznik, izobražen, sposoben, svoboden in odgovoren. Državo potrebujemo v glavnem le za to, da pomaga depriviligiranim in da kaznuje tiste, ki bi svobodo radi zlorabili," je poudaril Žekš. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je v slavnostnem govoru izpostavil Žekš, se morajo Slovenci z različnostjo in razdeljenostjo navaditi živeti, pri tem pa naj upoštevajo protestantska vodila osebne svobode in odgovornosti.

Po Žekševih besedah je reformacija s poudarjanjem pomena posameznika, njegove svobode in njegove odgovornosti postavila temelje sodobni družbi, njena vodila pa so ostala pomembna tudi v globalni krizi.

"Vsak naj vzame svoj križ. Pomemben je posameznik, izobražen, sposoben, svoboden in odgovoren. Državo potrebujemo v glavnem le za to, da pomaga depriviligiranim in da kaznuje tiste, ki bi svobodo radi zlorabili," je poudaril slavnostni govornik.

Obdobje reformacije je bilo nedvomno eden od ključnih in zvezdnih trenutkov v razvoju slovenskega naroda, hkrati pa je z delitvijo na evangeličane in katolike takrat prišlo prvič do večjih delitev med Slovenci, je dejal Žekš.

Dodal je, da so z reformacijo Slovenci na področjih kulture, jezika in knjig ter z vplivom protestantske etike in odnosa do življenja mnogo pridobili, pridobljeno pa plačali z delitvijo, trpljenjem in sovraštvom.

Sicer omiljena je omenjena delitev po 400 letih še vedno prisotna, opazna in pomembna, sledili pa so ji drugi, ravno tako z delitvijo povezani veliki trenutki v zgodovini Slovencev, je nadaljeval.

Osvoboditev in zmaga odporniškega gibanja v drugi svetovni vojni sta po njegovem nedvomno svetla trenutka, ki pa sta povzročila nove delitve z "groznimi posledicami in nečloveškimi zločini", je ocenil.

Pri osamosvajanju Slovenije, ki je nedvomno najsvetlejši trenutek v slovenski zgodovini, ko je Slovence prežemala dotlej nikoli videna in nepredstavljiva enotnost, ni bilo delitve, je pa ta, tako meni Žekš, prišla pozneje z različnim razumevanjem vsebine osamosvajanja in vloge posameznikov v njej.

Vsi narodi imajo v svoji zgodovini dogajanja in zgodovinske dogodke, ki so jih razdelili, in Slovenci pri tem niso izjema. Nekakšna enotnost, o kateri včasih sanjajo, je iluzija, z različnostjo in razdeljenostjo pa se morajo enako kot drugi navaditi živeti, je podčrtal.

To bodo dosegli tudi s protestantskim načelom osebne svobode in odgovornosti, ki vključuje ocenjevanje drugih po njihovih delih in ne besedah, je še povedal Žekš.

Slavnostnemu govoru je sledil kulturni del slovesnosti v režiji Damjana Kozoleta, glasbo Alda Kumarja pa je izvajal simfonični orkester Glasbene šole Krško.

Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik državnega zbora Ljubo Grmič, podpredsednik državnega zbora Miran Potrč, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, evangeličanski škof Geza Erniša, predsednik Zares Gregor Golobič, predsednica LDS Katarina Kresal, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič in drugi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huey
31. 10. 2011 15.19
Škof Geza Erniša je dec in pol!! Popovci, ne ga namerno demonizirat, ko ga naštevate med pijavke Slovenije!!
Homesteader
30. 10. 2011 19.57
Tista zvezdica je cenzura, lepo, da skrbite za lep jezik na internetu, Hvala. Tisto pod zvezdico pa pomeni, Zvezo tistih, ki castijo, Tistega, kateri jih bo pocasi pekel na Vecnem Ognju.
Homesteader
30. 10. 2011 19.47
Ko sem pred eno generacijo hodila v Gimnazijo Kranj, je Komunisticni indoktrinacijski aparat, pod vodstvom, takrat Tov. Kucana, Krscanstvo imenoval “Nerazvite oblike druzbene zavesti”. Poglej ga Zlomka! Danes pa, “Ostanki preteklosti” zopet v prvih vrstah: Komunisti, *.. isti ..isti…
rudra
30. 10. 2011 10.17
A politiki se ukvarjajo s verskimi dogmami?
rudra
30. 10. 2011 10.17
Vsak naj vzame svoj križ,ki mu ga je naložila nesposobna vlada.
Raztezje
29. 10. 2011 15.54
Ključno za razumevanje se mi zdi, zakaj se je toliko Slovencev zateklo k protestanstvu, kakšni so bili njihovi osebni motivi ali stiska, da se je lahko narod razdelili ter trpel posledice. Protestanstvo se je širilo iz Nemčije in glej, ko je šlo v zgodovini za nacionalno enotnost, se je del naroda takoj prodal raje Hitlerju. Takrat še ni bilo komunistov oziroma niso bili omembe vredni, prepovedani, narod ni imel svoje lastne, neodvisne države, le republiko v sklopu kraljevine, kamor smo se rešili pred suženjstvom avstroogarskega cesarstva. Razpadal je politični sistem in ljudje so se zatekli k cerkvi, ta pa je s svojimi interesi, ločila narod in sprožila razdor. Brez Vatikana dvomim, da bi se danes osamosvojili, plebiscit je bil le zadnje dejanje kolektivnega enoumja, v katerega nas je zavedla izdajalska frakcija Zveze komunistov Slovenije, da bi se tako zaščitila pred posledicami razpada vzhodnega bloka. Takrat so nam prišle spet prav stare delitve, med pozabljenimi evangeličani in katoliki, ki so nas s svojimi razprtijami, povezali s svetom, čeprav 60 let med komunizmom niso imeli nobenega posebnega vpliva. Spet se je pokazalo, da obstaja v narodu sila, zaradi katere so se že nekoč ljudje odločili za protestanstvo in je dovolj močna, da lahko zaradi nje narod spremeni ali celo uniči državo, kar politika sam po sebi, nikoli ne bi mogla. Kot bi del naroda tiho popiral to nevidno silo, ne da bi vedeli, kaj je in od kod izvira. Slovenci nismo različen narod, ljudstva iz tega področja sveta so se organizirala v različne države, mi pa se jim vedno intenzivno prilagajamo. Saj smo vsi belci, med nami praktično ni drugih ras, kot je običajno v zahodnem svetu, sistemski mehanizmi učinkovito preprečujejo takšno priseljevanje in skrbijo za stalno rasno selekcijo. Niti nismo razeljeni, ampak razslojeni, kar je bil umeten pojav, pod nadzorom raznih državnih, varnostnih inštitucij, drugače elita ne bi mogla vladati. To danes najbolj deli narod, protestantizem pa ni bil kontroliran družbeni proces. Vsak tako nima le svoj križ, temveč kar svojega pravega, lastnega osebnega Jezusa. Elite potrebujejo močno državo, v glavnem le za to, da pomaga priviligiranim in da kaznuje tiste, ki bi radi svobodo, kot se je izkazalo. Ker taka država kaznuje nedolžne ljudi, ščiti pa krivce, veleizdajalce in zločince, upor ni mogoč ali še ni smiseln, narod zaenkrat le tiho protestira. Ne gre za neko naviezno pravno državo, ampak za moralo, na kateri temelji pravo, pravičnost in pravica. To pa je že bližje uporniškemu duhu protestantizma, ki bi ga rada trgovska plemiška oligarhija spet izgnala nekam stran. Edino, kar so se naučili od protestantizma je, da je mogoče poljubno manipulirati in obračati besede, postaviti pomen pred njihov smisel, tudi ali predvsem kadar gre za vrhovne avtoritete, dokler so na oblasti.
outHand
29. 10. 2011 11.23
ALFe pa kaj je tebi cerkvene miši ne sodijo v politiko ne v šole in ne v cajtnge se prav ko bodo upoštevali vse to jih ne bomo uvrščali med ostalo sodrgo politike
Jožajoža
29. 10. 2011 10.13
slovenci smo že živeli v slogi,miru v sobivanju z drugačnimi, po veri in z ljudmi drugimi narodnostmi , pa je prišla na oblast skrajna desnica in naredila ljudi takšne, kakšne danes imamo. nestrpne,hudobne,nacionaliste, narcisionidne , ne priznavajo več državnih institucij , države,državnih simbolov...............
Alojz Železnik 1
29. 10. 2011 00.39
Berem: "Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik državnega zbora Ljubo Grmič, podpredsednik državnega zbora Miran Potrč, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, evangeličanski škof Geza Erniša, predsednik Zares Gregor Golobič, predsednica LDS Katarina Kresal, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič in drugi." in odločno protestiram, da so škofa Gezo uvrstili med Kresalovo in Golobiča. Škof Geza Erniša je poštenjakar, da je malo takih! In še veren je, zelo veren!
Alojz Železnik 1
29. 10. 2011 00.35
Me zanima, če je na tem, sicer verskem prazniku, govoril tudi kakšen protestant? Ali samo državni vrh?
cucjetina
28. 10. 2011 23.01
Žekš:" Slovenci se morajo navaditi živeti z različnostjo in razdeljenostjo" Se trinjam ampak nazalost bo minalo še najmanj 50 let