Slovenija

Žekš ni več superminister

Ljubljana, 18. 07. 2011 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bojana Suvorova na čelu službe vlade za lokalno samoupravo med drugim čakajo težave pri črpanju kohezijskih sredstev ter še vedno zamrznjene pogodbe, sklenjene v okviru t. i. pomurskega zakona.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, ki je tri mesece opravljal naloge ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko, je predal posle državnemu sekretarju Bojanu Suvorovu, ki prevzema vodenje službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR).

Boštjan Žekš
Boštjan Žekš FOTO: POP TV

Suvorov se je predhodniku zahvalil in dejal, da prvi občutki kažejo, da službo prejema v dobri kondiciji, s kompetentnim timom, velik del tega pa je po njegovem mnenju tudi Žekševa zasluga.

Pozornost v regionalnem razvoju

Suvorov napoveduje, da bo nadaljeval in še poglabljal dialog z župani ter s predstavniki lokalnih skupnosti. Tako ga že kmalu čaka precej pomembna tematika, in sicer priprava rebalansa za leto 2012 in priprava proračuna za leto 2013, je pojasnjeval svoje prihodnje naloge.

Pravi, da službo čaka dosti dela tudi na področju regionalne politike. Veseli ga, da je bil lani sprejet zakon o spodbujanju skladnega in regionalnega razvoja, ki je po njegovem prepričanju korak v pravo smer. Tako bo sedaj pozornost namenil pripravi podzakonskih aktov in uspešnemu izvajanju slovenskega regionalnega razvoja.

Uspešno črpanje evropskih sredstev

Omenil je tudi, da je Evropska komisija prejšnji teden objavila zadnje podatke o uspešnosti črpanja evropskih kohezijskih sredstev, pri čemer se je Slovenija uvrstila na šesto mesto med članicami EU oz. za pet mest bolje kot v preteklih treh mesecih.

Kljub temu bi želel v svojem obdobju vodenja službe fokus diskusij črpanja premakniti s samih številk na vsebino. "Danes v glavnem govorimo o tem, koliko odstotkov smo izčrpali, ne govorimo pa o tem, kaj smo s tem denarjem naredili; koliko mest je bilo odprtih, koliko se je povečala pretočnost na slovenskih avtocestah iz investicij, ki so bile izvedene tudi z evropskim kohezijskim skladom," je dejal novi šef ministrstva.

Žekš pa poudarja, da črpanje evropskih kohezijskih sredstev poteka ustrezno. "Če bi v tem hipu prenehali s črpanjem, bi izpolnili plan za letošnje leto. Vse, kar bodo počrpali v drugi polovici leta, je že višek." Priznava pa, da so črpanja po posameznih usmeritvah drugačna in da se določene težave pojavljajo predvsem pri črpanju za večje investicije.

Evropsko teritorialno sodelovanje

Kot tretji cilj je Suvorov izpostavil evropsko teritorialno sodelovanje, pri čemer Slovenija nastopa v štirih čezmejnih programih. Vsi ti projekti prispevajo k lokalnemu in regionalnemu razvoju, Suvorov pa ocenjuje, da so ti projekti in programi dobro plasirani v službi lokalne samouprave in regionalne politike.

Žekš je ob primopredaji poudaril, da stvari na SVLR dobro tečejo. Kot pravi, so v službi zaposleni sposobni uradniki, ki dobro delajo. Prepričan je tudi, da bodo "z novim vodstvom, ki bistveno več ve o tej stvari, kot sem jaz vedel, šle stvari dobro naprej".

Prepogosto menjavanje vodstva

Tako pogosto menjavanje na čelu SVLR – Suvorov je namreč že peti predstojnik službe v tem mandatu – po mnenju Žekša ni najboljše. Kot pravi, se vidijo težave predvsem pri manjših čezmejnih projektih.

Tudi Suvorov pravi, da bi se tako pogosto menjavanje vodstva poznalo pri vsaki instituciji. Vendar opozarja, da se na SVLR to pozna bistveno manj, kot bi se lahko. Sicer upa, da mu bo službo uspelo voditi do konca mandata te vlade, kar bo po njegovem mnenju službi dalo določeno stabilnost.

Glede vprašanja spornih pogodb, sklenjenih v okviru pomurskega zakona, je bila znotraj SVLR imenovana delovna skupina, ki bo pogodbe preučila, je pojasnil Suvorov. Ob tem dodaja, da se bodo glede na poročilo skupine odločali naprej.

Žekš dodaja, da so bili ti projekti zamrznjeni in da SVLR ni plačevala izvajalcem. Vendar to ne more trajati neskončno dolgo, je opozoril.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
20. 07. 2011 03.13
Suvorov se zna dobro prilizovati, ker ve, da bo dobil dobro plačana službo za malo dela. Če je lahko Žekš opravljal to delo kvalitetno poleg še dveh drugih, ne vem zakaj bi moral predati posle sekretarju?
volek
19. 07. 2011 17.29
Ja a ni Borat po nasvetu butalskega župana določil da dan traja 36 ur? To se pravi, da superministri odpadejo. Pa drugič ko bomo spet imeli ta rdečo vlado.
krivulja
19. 07. 2011 13.26
Saj komaj še stoji in govori. Kaj bo minister v penzijo naj gre.Nas bo manj bolela glava!
titovka
18. 07. 2011 18.54
še bog ni SUPER!!!!!!!
M_teorija
18. 07. 2011 14.53
-Svet je zajela recesija, ampak se še vedno vrti, gre naprej. -V fukušimi je bila katastrofa, pa še vedno dihamo. Še gobe nočejo rast. -Večinska vlada je postala manjšinska, a zakoni se še vedno sprejemajo, celo lažje kot prej, celo enoglasno. Ministrov je manj, a s stisjeno pestjo se da delati tudi z vitkejšo. Pa kakšna je sploh kriza, če vse laufa!? Čemu predčasne volitve?! Aja, eni so neučakani!
suhljotko
18. 07. 2011 14.35
žekševa opozorila je treba jemati resno, ker jih ne ponavlja-jih namreč pozabi.
suhljotko
18. 07. 2011 14.30
poznamo države v katerih morajo otroci opravljati težka dela za nekaj centov na dan. seveda je to kaznivo dejanje. pri nas pa starček, ki komaj v par dneh obide ministerstva katerim je šef, dobi res veliko veliko plačo, pa gre skozi brez kazni. šef mu je PAHOR z najglobljimi koreninami. NAJ ŽIVI DRŽAVA KARERI PAHOR VLADA.
1907955
18. 07. 2011 13.46
Še preden je iz glave znal našteti vse resorje, v katerih je minister,že se mu enega vzeli. Katerega že,g.superminister?
MOSSAD001
18. 07. 2011 13.04
Žekš ni več SUPER Žekš PA TO !!