Slovenija

VIDEO: Ljudje so se na prihod Putina dobro pripravili, saj večjih težav zaradi cestnih zapor ni bilo

Ljubljana, 30. 07. 2016 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina je bila skoraj ves dan zaprta gorenjska avtocesta, pa tudi številne druge ceste na Gorenjskem, več ur je bila zaprta tudi ljubljanska severna obvoznica in širše območje ljubljanskih Žal. Kljub temu pa težave v prometu zaradi cestnih zapor niso bile tako hude, kot je bilo pričakovati. Tudi z vidika varovanja je obisk doslej potekal gladko, ocenjuje policija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaradi Putina oviran promet
    02:45
    Iz 24UR: Zaradi Putina oviran promet
  • Iz 24UR: Gneča na naših cestah
    02:11
    Iz 24UR: Gneča na naših cestah
  • Iz 24UR: Putin močno varovan
    02:30
    Iz 24UR: Putin močno varovan
Prazna gorenjska avtocesta ob Putinovem obisku
Prazna gorenjska avtocesta ob Putinovem obisku FOTO: Promet.si

Zaradi obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina so bile številne ceste na Gorenjskem in v Ljubljani do večera zaprte. Po odhodu Putina na Brdo pri Kranju pa je promet ponovno stekel po celotni gorenjski avtocesti in skozi predor Karavanke ter po ljubljanski severni in zahodni obvoznici, kažejo podatki prometnoinformacijskega centra za državne ceste (PIC).

Ko so znova odprli avtocesto, se je pri Naklem močno zgostil promet.
Ko so znova odprli avtocesto, se je pri Naklem močno zgostil promet. FOTO: 24ur.com

Zapore cest ob Putinovem obisku sicer niso povzročile gneč ali drugih posebnosti na vzporednih cestah na Gorenjskem, so dejali na Generalni policijski upravi (GPU). Kot so zatrdili, je vse poteklao, kot je predvideno.

"Bili smo zelo pozitivno presenečeni," je v izjavi za medije dejal direktor uprave za policijske specialnosti in vodja koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanja Robert Sušanj.

"Tekom dneva začuda nismo beležili pričakovanih zastojev, daljših, 10- ali 20-kilometrskih kolon, promet je potekal razmeroma tekoče, z nekaj manjšimi težavami, a daleč od apokaliptičnih napovedi," je ocenil.

Ljudje so se ustrezno pripravili na zapore cest

Tudi na vseh vzporednih cestah v smeri Avstrije, v severnem delu Italije in na štajerski avtocesti je promet potekal tekoče, na mejnih prehodih so bili zastoji krajši, kot so v povprečnem poletnem dnevu. Nekaj težav je bilo le s prometom iz Benetk proti Sloveniji, a to ni bila posledica ukrepov policije, je dejal.

Izrazil je zadovoljstvo, da so se ljudje ob pravočasnih informacijah ustrezno pripravili in pokazali razumevanje.

"Veseli smo, da je doslej vse potekalo, kot je, obisk je doslej tudi z vidika varovanja potekal gladko," je povzel.

Na policiji sklepajo, da se je napor, vložen v dolgotrajno predhodno obveščanje javnosti o zaporah cest, izplačal in v precejšnji meri dosegel svoj učinek.

Okoli sedme ure zvečer je promet po državi spet normalno stekel.
Okoli sedme ure zvečer je promet po državi spet normalno stekel. FOTO: Promet.si

Zapore trajale do večera

Že od 12.40 je bila zaprta gorenjska avtocesta med Vodicami in Karavankami v obe smeri, zaprti so bili tudi vsi priključki, je sporočil prometnoinformacijski center. Prav tako je bila zaprta udi zahodna ljubljanska obvoznica na razcepu Kozarje iz smeri Brezovica proti Brdu. Zaprte so še ceste Šenčur-Brnik, Hrušica-Kranjska Gora-Podkoren in Trenta-Vršič-Kranjska Gora. Popoldne pa so zaprli še ljubljansko severno obvoznico in širše območje ljubljanskih Žal.

Trenutne popolne zapore zaradi obiska ruskega predsednika:
- na gorenjski avtocesti sta zaprta v obe smeri izvoza na priključkih Kranj - vzhod in Brnik;
- cesti Milje - Kranj in Kranj - Sp. Brnik.

Zjutraj večkilometrska kolona vozil pred Karavankami

Že okoli 9. ure so predor Karavanke zaprli z avstrijske strani. Vozila pa so preusmerjali na povezavi preko Gradca in Maribora ter preko Trsta. Kot so za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedali v avstrijskem upravljavcu avtocest Asfinag, doslej večjih zastojev ni bilo. Kot so poudarili, so bili vozniki o zapori dobro obveščeni in so uporabili alternativni poti preko Italije in Gradca.

Zastoj na avstrijski strani Karavank - 2
Zastoj na avstrijski strani Karavank - 2 FOTO: ENEX

Ker so številni vozniki iz Nemčije na pot odšli že v petek zvečer oziroma ponoči, je zjutraj, še preden so karavanški predor zaprli, pred predorom nastal večkilometrski zastoj, ki pa se je do začetka zapore končal.

Zastoj na avstrijski strani Karavank - 1
Zastoj na avstrijski strani Karavank - 1 FOTO: ENEX
Zapore in obvozi zaradi prihoda Vladimirja Putina
Zapore in obvozi zaradi prihoda Vladimirja Putina FOTO: POP TV

Gneče in zastoji (vir: prometnoinformacijski center): 

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je gneča na primorski avtocesti med cestninsko postajo Log in Brezovico proti Ljubljani, kjer je zastoj dolg približno en kilometer.

Promet je dodatno oviran zaradi prometne nesreče na tem odseku, vozila so na odstavnem pasu.

Gneča je tudi na pomurski avtocesti pred prehodom Pince proti Madžarski ter na cestah Draženci-Podlehnik-Gruškovje in Koper-Šmarje-Dragonja.

Čakalne dobe na mejnih prehodih:

Na mejnem prehodu Gruškovje osebna vozila pri izstopu iz države čakajo 30 minut, pri vstopu pa 1 uro.

Gneča
Gneča FOTO: Promet.si

Kako je na Hrvaškem?

O gnečah in zastojih poročajo tudi na Hrvaškem. Na avtocesti Zagreb-Gruškovje pred cestninsko postajo Trakošćan v smeri Slovenije je okoli štirikilometrska kolona vozil. Promet preusmerjajo tudi na državno cesto proti mejnemu prehodu Dobovec, poroča hrvaški avtoklub HAK.

Pred mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje v smeri Slovenije pa je kolona vozil dolga okoli enega kilometra.

Kolone vozil se vijejo tudi po Jadranski magistrali pri Crikvenici, Novem Vinodolskem, Zadru, Šibeniku, Splitu, Stobreču, Omišu, Makarski in Dubrovniku.

Kolone so tudi na avtocesti Zagreb-Split-Ploče; pred cestninsko postajo Lučko na izhodu proti Zagrebu je kolona dolga okoli štiri kilometre.

Kot je še sporočil hrvaški avtoklub Hak, je promet zgoščen tudi na mejnih prehodih, na mostu na otok Krk in na istrskem ipsilonu. Trajekti in katamarani plujejo po voznem redu, napovedujejo pa, da bodo po potrebi uvedli tudi dodatne trajekte.

Gneča je tudi ponekod na italijanskih cestah. Na avtocesti med Benetkami in Trstom so nekajkilometrski zastoji med Sredipoljem in cestninsko postajo pred Trstom, promet pa je zgoščen tudi v okolici Vileša, kažejo spletne strani s prometnimi informacijami.

Zaradi obiska ruskega predsednika ni bilo večjih zamud letal

Obratovanje letališča je bilo po besedah Brigite Zorec iz Aerodroma Ljubljana omejeno pol ure pred predvidenim pristankom letala predsednika Putina do odhoda kolone vozil s policijskim spremstvom z območja letališča ter zvečer pol ure pred predvidenim poletom letala do njegovega odhoda iz zračnega prostora Republike Slovenije.

Vodja korporativnega komuniciranja Aerodroma Ljubljana Zorčeva je še povedala, da zaradi Putinovega obiska Sloveniji daljših zamud dopoldne ni bilo, prav tako ne odpovedi letov. Potniki so upoštevali priporočila, naj na letališče pridejo prej kot običajno, zato je morda zaradi tega v dopoldanskem času na letališču nekoliko več gneče, je dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SkokecPokec
31. 07. 2016 09.37
-1
Js najrajši izkoriščam drugo vrsto kolone. Vlak, ni prehitevanja, se vsedem in me peljejo, js pa uživam... Kolona vozil...
funi
31. 07. 2016 08.42
-5
Seveda ni kolon če je cesta zaprta. Na Pasjaku je bilo včeraj ogromno Nemcev . Zakaj že v Avstriji so jih usmerjali v Udinah je bila nepopisna gužva. Pa saj vemo da je z komunjr ..m sama škoda in zguba za narod.
walter2
31. 07. 2016 11.44
+5
User1094863
31. 07. 2016 08.28
-2
in če bi ga s helikopterjem peljali na vršič bi pa zapor ne bilo treba
tovnak
30. 07. 2016 21.13
+9
Naslov laže! Zakaj novinarji ne gredo v npr. v okolico Kranja, pa potem poizkusijo priti npr. do Mercatorja v Kranju. Komu 24 ur zoper laže. Pričakujemo objektivno poročanje dobimo pa laž.
walter2
31. 07. 2016 11.46
+10
Cel mesec si vedel,da pride,da bodo zapore in tebi je ravno ta dan bila nuja iti v Mercator!
KOPITES
30. 07. 2016 20.58
-6
Slovenski hlapci..zarad enga ***** zapret celo Lublano
KardinaIFrancRodeVKristusu2
30. 07. 2016 19.57
+16
ŠOKANTNO!!!!.... Na Avstrijski strani Karavank in na Hrvaškem so zapuščali vozila in se z dojenčki v naročju sprehajali po avtocesti.... Pa noben avstrijski medij ne zganja panike, kot jo pri nas...
giovanni2
30. 07. 2016 20.11
+7
Avstrijski jezik? Tega tudi jaz ne obvladam..
Profesormarck
30. 07. 2016 19.46
+0
Je kupil mali rambo kak spominček,al je sam škodo nardil tukaj?Štefka mu lahk gibanco spakira za domu.
murkecc
30. 07. 2016 19.36
-2
Klošarji eni, nič niste omenil, da bodo zaprti tudi vsi nadvozi nad obvoznico in to kar celo uro. Folk je šu v trgovino čez obvoznico po sladoled, pol pa domov niso mogli :D
scipio
30. 07. 2016 20.37
+7
Ja normalno da nadvozi, kaj pa. Putin se zarad enga sladoleda vendar ne bo izpostavljal če pride v takole zblojen sistem kot je naš, ko vsak misli da je najmanj švarceneger ali mati terezija.
walter2
31. 07. 2016 11.48
+2
Prav je takim,ki si delajo probleme zaradi sladoleda!A za hladilnike in zmrzovalnike še niste slišali?
NapovedovalecPrihodnosti
30. 07. 2016 19.34
-11
In kaj je tale putin kaj bolj pomembnejši od drugih voznikov,da zaradi njega zapirajo ceste?Če ne bi bil v strahu in bi bil kot je treba bi se lahko vozil kot vsi drugi ostali ljudje.
Olcar 1
31. 07. 2016 09.04
+5
..napovedovalec...pusti opojne substance, skoduje ti..al pa si enostavno zabit v glavo kot kol v zemljo
walter2
31. 07. 2016 11.48
-1
Negan
30. 07. 2016 18.59
+1
Kaj cesta med Karavankami in Kranjsko Goro je sedaj odprta ali še vedno ne?
PanterSLO
30. 07. 2016 18.55
+5
Danes ob treh Dolenjska AC v smeri Obrežja prazna :D Milina, Hvala Putin, vsaj neki pametnega od obiska. :)
konstruktor
30. 07. 2016 18.47
+0
Ma sej vse v redu pa prav, sam da pa niti čez ali pod avtocesto okoli kranja ne morš že cel popoldan, je pa za posrat...iz kranja v mengeš ne gre.....
mojcd
30. 07. 2016 18.44
+1
Kdo to razume? er so številni vozniki iz Nemčije na pot odšli že v petek zvečer oziroma ponoči, je zjutraj, še preden so karavanški predor zaprli, pred predorom nastal večkilometrski zastoj, ki pa se je do začetka zapore končal.
Skalinada
30. 07. 2016 18.42
+6
Kok je to lepo za pogledat. ... Prazna ceeestaaa....
Arguss
30. 07. 2016 18.12
+2
Jaz bi to kar vsako leto ob istem času ponovil.Pa še kako cesto več bi zaprl.Ker PUTIN in cela Rusija si to zasluži , zato ker so naši bratje .
MaršNapolje
30. 07. 2016 18.35
+11
Jaz bi pa ceste zaprl samo zato da se tranzitni tujci jezijo... Ko jih j...
scipio
30. 07. 2016 20.43
-2
Te moti tranzit? Imaš mogoče kak štant z lectom in trompetengold verižicami ob cesti, pa se ti premalo in prekratko ustavljajo? Glej, vsaj od njihovih vinjet nam nekaj kapne. Če bi bili Laponija ali osetija, še tega ne bi imeli. Če hočeš več, migaj, tuhtaj, delaj.
HorstWiesel
31. 07. 2016 13.11
+1
Dvomim, da tiste vinjete odtehtajo vse negativne posledice tranzita. Hrup, onesnaženje, degradacija okolja, gneča,....
taurus111
30. 07. 2016 17.42
+32
Avstrici in Nemci naj kar čakajo pred predorom, medtem naj se spomnejo kdo je kopal med 2sv vojno predor Ljubelj. Milo za drago, itak ne gredo v SLO ampak na Hr....., tako , da od njih ni nobene koristi sama zguba !
Nimasmisla
30. 07. 2016 17.00
+46
putin je kot moja žena ko se zmenima da grema ob 9 na obisk še veselo skače po kopalnici napol naga
Pericapereracirep
30. 07. 2016 17.14
+22
Maček2
30. 07. 2016 17.25
+18
dirtmcgirt
30. 07. 2016 16.44
+25
vsi so nekaj proti temu putinu, ko bi pa obama prišel po istem principu in kopitu bi bli pa vsi pozitivne volje. prav vidi se kakšen vpliv ima amerika na evropo. treba se je spomnit da je rusija prav tako velesila kot je ZDA, sam s to razliko da amerika v vojsko vlaga milijarde rusija pa milijone, temu se lahko smejem. skratka v slovenijo sta dobrodošli in amerika in rusija in itak da ne pozabm kitjakse, japonske in koreje z unim imbecilom ilom
Super1337
30. 07. 2016 18.36
+1
vseeno mi je za vse predsednike... ampak da zaradi obiska predsednika ohromiš promet v državi, je pa bedarija... še posebej ko so alternative kot je prevoz s helikopterjem... tisti ki je načrtoval to zaprtje avtoceste bi bilo treba odpustit... nevem če se je v kateri državi zgodilo kaj takega ob obisku predsednika...
deltex
30. 07. 2016 19.04
-2
Super, to se zgodi v vsaki državi. Celo v Rusiji, so ob današnjem odhodu Putina zaprli vse ceste okoli letališča in zašvasali kanale.Maloparanoičen pa je tale Putin...
macro
31. 07. 2016 16.14
dirt@ maš prav koreja je hudič. Zato pa smo vsi za Severno Korejo.
kokicas
30. 07. 2016 16.39
+12
Bolj przne primorske avtoceste še nismo imeli, super vožnja trenurno se pa zna zvecer spet vse zabit seveda klasicno pred cestninsko postajo Log
FC Chelsea2
30. 07. 2016 16.10
-17
in kdaj mislite kej odpret ceste?
Aleta
30. 07. 2016 16.56
+13
Ne kompliciraj. En dan boš pa že potrpel....
mojcd
30. 07. 2016 18.45
+2
A je kaj drugace v LJ ko je Franja ali pa samo kak sportni dogodek v btc...