Slovenija

Že veste, katere ceste bodo zaprte v vašem mestu?

Ljubljana, 15. 09. 2011 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V slovenski prestolnici bo med drugim v celotnem tednu mobilnosti zaprta Slovenska cesta na odseku med Gosposvetsko in Aškerčevo cesto. Ste pripravljeni potovati drugače?

Potujmo drugače je osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Po vsej Evropi se začenja ta petek in zaključuje 22. septembra ter ljudi poziva, naj se poslužujejo okolju prijaznejših načinov mobilnosti. Pobudi se v Sloveniji pridružuje 30 občin, ki bodo izvedle različne aktivnosti in med drugim zaprle del svojih ulic za avtomobile.

Osrednje sporočilo letošnjega že desetega Evropskega tedna mobilnosti je učinkovito ravnanje z energijo. Promet namreč v Evropi porabi največ energije, kar tretjino, v Sloveniji celo 40 odstotkov. Zato osrednja tema tedna mobilnosti tokrat poudarja učinkovito rabo energije v prometu, navajajo na ministrstvu za okolje in prostor, kjer koordinirajo sodelovanje slovenskih občin pri tej pobudi.

Prometni sektor je v EU edini, v katerem poraba energije raste, hkrati pa je skoraj v celoti odvisen od uvožene nafte. Ta je draga, oskrba z njo je negotova. V EU za uvoženo nafto na leto plačamo 210 milijard evrov. Nafta je tudi "nevarno" gorivo, saj cestni promet poleg 30 odstotkov vseh izpustov ogljikovega dioksida ustvarja tudi drobne delce, dušikove okside in hlapne organske snovi, ki močno škodujejo zdravju.

EU si je zastavila cilj, da do leta 2020 za petino zmanjša izpuste toplogrednih plinov, za enak delež zviša energetsko učinkovitost in da 20 odstotkov vse potrebne energije pridobi iz obnovljivih virov. Prizadevanjem za dosego teh ciljev se pridružuje tudi Evropski teden mobilnosti.

V Sloveniji se aktivnostim v tednu mobilnosti vsako leto pridružuje od 20 do 30 občin. Minister za okolje in prostor Roko Žarnić bo ta petek občinam, ki so sodelovale v tej kampanji, podelil posebna priznanja.

Številne ceste bodo zaprte!

Ljubljana
Ljubljana FOTO: Aljoša Kravanja
Letos se pobudi z različnimi aktivnostmi, ki so zbrane na spletni strani www.tedenmobilnosti.si, pridružuje 30 občin. To so Apače, Celje, Dravograd, Gorje, Gornja Radgona, Izola, Kanal ob Soči, Kočevje, Koper, Lenart, Lendava, Ljubljana, Logatec, Makole, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Piran, Pivka, Postojna, Ptuj, Radovljica, Ruše, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Velenje, Vransko, Vrhnika in Zagorje ob Savi.

V slovenski prestolnici bo med drugim v celotnem tednu mobilnosti zaprta Slovenska cesta na odseku med Gosposvetsko in Aškerčevo cesto. Odsek bo zaprt za ves motorni promet, razen za avtobuse mestnega potniškega prometa, intervencijska vozila ter vozila z dovolilnicami Mestne občine Ljubljana. Uvoz v garažno hišo Kongresni trg bo urejen s Šubičeve ulice. Na občini so se za zaporo odločili zato, ker želijo dolgoročno cesto nameniti izključno pešcem, kolesarjem in javnemu prometu.

Kako bo drugje po Sloveniji?

V Kopru med drugim pripravljajo kolesarski izlet, čistilno akcijo, otroški eko kotiček in eko kuharske delavnice. V prihajajočem tednu bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz po celotni Mestni občini Koper. V Velenju bodo med drugim v petek na Titovem trgu razstavljali vozila na alternativne energente, predstavili nizkoogljične tehnologije ter Razvojni center za vodikove tehnologije.

Podobno bo v Izoli, kjer bodo 20. septembra v parku Pietro Coppo najprej otroci iz vrtca in prve triade osnovnih šol ustvarjali na temo alternativne mobilnosti, popoldne pa bo potekala predstavitev električnih in hibridnih vozil ter nato tekmovanje otrok v spretnostnem rolanju.

V Celju bo pred stavbo mestne občine na voljo brezplačna izposoja koles, na Kolesu sreče se bodo lahko mimoidoči preizkusili v znanju o EU, na Mnenjski tabli pa bodo lahko mimoidoči zapisovali svoja mnenja in predloge za izboljšanje klime v Celju.

V Mariboru se bo večina prireditev odvijala na Trgu svobode. Poleg tega bo na dan brez avtomobila, 22. septembra, na voljo brezplačni mestni prevoz. Med športnimi prireditvami velja omeniti kolesarski eko maraton 17. septembra in dan kasneje še tekaški maraton. Mariborska kolesarska mreža pa pripravlja dva dogodka, s katerima želi opozoriti na pomen kolesarjenja kot enega izmed glavnih načinov mobilnosti v mestih.

Na Ptuju se bo v okolici osnovnih šol odvijala prireditev z naslovom Ulica otrokom. Za dan brez avtomobila pa ptujski organizatorji napovedujejo tradicionalno kolesarjenje. V občini Slovenska Bistrica bo 22. septembra potekalo brezplačno testiranje in izposoja koles ter predstavitev okolju prijaznih ultra lahkih vozil.

Nova Gorica
Nova Gorica FOTO: PU Nova Gorica

V Novi Gorici bodo z vrsto prireditev spodbujali uporabo koles in mestnih prevoznih sredstev. Tokratni dogodki se bodo dogajali v centru mesta, zato ga bodo zaprli za promet. Tudi v Murski Soboti bodo spodbujali kolesarjenje. Za 21. september napovedujejo še prireditve na temo udeležbe starejših občanov in invalidov v prometu. Na dan brez avtomobila bodo mestno središče zasedli kolesarji, otroci pa se bodo lahko po mestu zapeljali z vlakcem.

Dogajanje v Lendavi se bo osredotočilo na 20. september, ko bodo del mesta zaprli za motorni promet. Med triurno zaporo bodo otroci s kredami porisali ceste in pločnike, na svoj račun pa bodo prišli tudi kolesarji. Na podoben način se bodo evropskemu tednu mobilnosti v petek pridružili v Gornji Radgoni, kjer bodo na delu Prešernove ulice risali in se igrali z žogo.

Na Dolenjskem in v Posavju bodo dan brez avtomobila in evropski teden mobilnosti vidneje zaznamovali v Mestni občini Novo mesto in Občini Krško, turistična društva občin Žužemberk, Straža, Mirna Peč in Trebnje pa so se odločila, da se bodo zaradi trgatve dnevu brez avtomobila posvetili 1. oktobra, ko bodo na Frati pripravili srečanje kolesarjev in pohodnikov štirih občin.

V prihodnjem tednu dni bodo novomeški mestni avtobusi občane vozili brezplačno, med 16. in 27. septembrom oz. do svetovnega dneva turizma, 27. septembra, pa bo turistično-informacijski center novomeškega Zavoda za turizem brezplačno izposojal štiri kolesa. V Kočevju bodo med drugim 22. decembra za otroke pripravili županovo okroglo mizo o varnosti v prometu.

Aktivnostim se pridružuje tudi Društvo Focus, ki bo v času trajanja tedna mobilnosti preverjalo, kako poslanci in poslanke DZ prihajajo v službo. Pozvali so jih, da se pridružijo tekmovanju za najbolj trajnostno mobilnega poslanca oz. poslanko in politično stranko.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wolfera
16. 09. 2011 03.44
zakaj še avtobusov tisti tedn tam ne ukinjo, res bi blo zakon jit ležat na sredino ceste hahahah
absd1234
16. 09. 2011 00.52
Itak se bo Slovenska v Ljubljani zaprla za ves promet (razen LPP in taxi) in za vedno, takoj, ko bo končan most pri cukrarni (t.i. notranja obvoznica). Pa moram rečt, da mi je to všeč in se veselim, da bo le notranji obroč poskrbel, da ne bo gneče. Vsa večja mesta po svetu imajo center strogo zaprt za vozila. V Ljubljani pa bo, glede na kvaliteto zraka predvsem pri pošti in okolici to še posebej dobrodošlo.
Martiny
16. 09. 2011 00.30
čudno da fotke niso od reutersa :D
djdj
16. 09. 2011 00.11
... v vašem mestu? Ljubljana ni moje mesto.
Domzalcan
15. 09. 2011 23.43
muri... to je povsod tako...ne samo v sloveniji...kao okolje ono ovo...mogl bi vse avte ustavit, pa še vedno nebi ničesar rešli!
klemcy123
15. 09. 2011 22.18
a ni to tisti tedn ko je zastonj avtobus
malipandit@email.si
15. 09. 2011 22.16
kaksen teden mobilnosti neki. Elita preverja kako se ljudje znajdejo v kriznih situacijah da se tam zaflikajo luknje, ko nas bodo stisnili do konca.
Tonček Balonček
15. 09. 2011 22.06
Zdaj sem se pa spomnil, to je tisti teden, ko je vsa okolica centra mesta zabasana z avtomobili in stojimo v kolonah! Genialno!