Slovenija

Vas zanima, kje se lahko ohladite? Predstavljamo vam nekaj kotičkov

Ljubljana, 27. 07. 2013 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
72

V teh vročih dneh je najbolje poiskati kotiček za ohladitev kar v naravi. Slovenija ima takšnih naravnih senc veliko, res pa je, da se nanje po navadi spomnimo šele, ko nam je že zelo vroče. Predstavljamo vam nekaj krajev za hitro in učinkovito ohladitev.

Smaragdna Soča s pritoki ponuja nepozabne izlete.
Smaragdna Soča s pritoki ponuja nepozabne izlete. FOTO: Thinkstock

Začnimo v Posočju, kjer vas lahko ohladi že pogled na smaragdno Sočo. Tam si lahko ohladitev privoščite na številnih mestih vzdolž reke, lahko pa se zapeljete do doline Lepene, kjer si v senci dreves privoščite noč na prostem. (Za tiste z več energije predlagamo vzpon na Krn in ogled čudovitih Krnskih jezer).

Bralka Vida nam je poslala fotografijo tolmuna reke Nadiže pod Napoleonovim mostom – kopanje v raju.
Bralka Vida nam je poslala fotografijo tolmuna reke Nadiže pod Napoleonovim mostom – kopanje v raju. FOTO:

Nikar ne pozabite obiskati Nadiže, ki je zaradi visokih temperatur, zelo čiste vode in mirnega toka zelo primerna za kopanje. Mnogi domačini vam bodo dejali, da Nadiža celi rane in ima zdravilen učinek, vzdolž njenega toka pa so številna korita, ki so primerna za kopanje. Zapeljite se do kopališča pod mostom v Podbeli ali pa do kopališča pod Napoleonovim mostom.

Na poučni izlet na hladno v dolino reke Rak
Na poučni izlet na hladno v dolino reke Rak FOTO: Thinkstock

Na Notranjskem si lahko hitro in učinkovito ohladitev poiščete v eni od turističnih jam. Najbolj znana in verjetno najbolj oblegana je Postojnska jama, lepše od nje so Škocjanske jame, za mnoge najlepša pa je Križna jama. Primerna za ohladitev so tudi mrazišča, kjer procesi nočnega ohlajanja trajajo dlje kot v okolici, poleg tega pa se vanje steka ohlajen zrak. Takšno mrazišče je tudi planota Trnovski gozd, kjer si v bistveno nižjih temperaturah in čudovitem gozdu brez težav poiščete ohladitev. Seveda lahko otroke odpeljete na poučno ohladitev v Rakov Škocjan. To je kraška dolina, po kateri teče reka Rak, kanjon pa je zaradi lege ob reki in zaradi številnih jam, ki jih je reka izdolbla na svoji poti, prijetna in lahko dostopna ohladitev. Otrokom bo zagotovo všeč.

Blejsko ali Bohinjsko jezero (na sliki)? Obe!
Blejsko ali Bohinjsko jezero (na sliki)? Obe! FOTO: Thinkstock

Če ste ljubitelj Gorenjske, lahko zatočišče pred žgočim soncem poiščete na bregovih Bohinjskega jezera. Jezero ima sicer 20 stopinj Celzija, a se voda v zgornjih plasteh čez dan segreje tudi na 22 stopinj Celzija. Če imate dovolj moči za krajši pohod, se odpravite do slapa Savica. Veliko možnosti za ohladitev ponuja tudi Kranjska Gora z okolico. Ustavite se v Gozdu Martuljku, naselju ob bregovih reke Save Dolinke. Na poti proti Blejskemu jezeru se lahko ustavite tudi ob Šobčevem bajerju (Kamp Šobec).

Hlad, adrenalin in zabava – vse to je Blejski vintgar.
Hlad, adrenalin in zabava – vse to je Blejski vintgar. FOTO: Thinkstock

Zelo priporočamo obisk Blejskega vintgarja. 1,6 kilometra dolga soteska leži v neposredni bližini Gorij, približno štiri kilometre severozahodno od Bleda. Izdolbla jo je reka Radovna. Čez sotesko je po lesenih mostovih in Žumrovih galerijah speljana učna pešpot, ki se konča z mogočnim 13 metrov visokim rečnim slapom Šum. Ohladitev zagotovljena! Na poti na Jezersko, ki je prav tako odlična možnost za ohladitev v naravi, se lahko ustavite v Preddvoru. Kraj velja za klimatsko letovišče in zdravilišče, priporočamo pa vam sprehod ob umetnem jezeru Črnava.

Kamničani dobro vedo, da je prava ohladitev v kanjonu Kamniške Bistrice.
Kamničani dobro vedo, da je prava ohladitev v kanjonu Kamniške Bistrice. FOTO:

V Beli krajini si lahko osvežitev privoščite ob reki Kolpi. Čofotanje v široki in plitvi reki v Vinici vam bo dolgo ostalo v spominu, prenočite pa lahko v bližnjem kampu. Na Dolenjskem je zelo lepa dolina reke Krke. Ponuja številne prostore za piknike v naravi, zaradi številnih lehnjakovih pragov pa so na reki nastala atraktivna slapišča. Obiščite tudi njen izvir pod Krško jamo pri naselju Krka.

Bralka Martina nam je pred časom poslala fotografijo muharjenja na Kolpi.
Bralka Martina nam je pred časom poslala fotografijo muharjenja na Kolpi. FOTO:

Ohladitev lahko poiščete tudi v Kočevskem rogu. Ne pozabite stopiti v čarobni Rajhenavski pragozd. Če boste imeli srečo, boste morda naleteli na rjavega medveda. Tega vam sicer ne moremo zagotoviti, zagotovo pa vam bo ob pogledu nanj postalo vroče. Ohladite se lahko v Rudniškem jezeru nad Kočevjem, ki je nastalo, ko je del nekdanjega rudnika poplavilo. Še vabilo za obisk reke Temenice, ki je ena bolj znanih dolenjskih ponikalnic. Reka kar dvakrat ponikne, priporočamo pa obisk izvira Zijalo. Ta je v občini Mirna Peč pod hribom Svete Ane. Ko boste enkrat tam, vam bo hitro jasno, zakaj se temu območju reče dežela legend. Če najdete zlato tele, nam pošljite fotografijo.

V dolini Kamniške Bistrice boste našli veliko prostorov za ohladitev. Najprej si oglejte reko in namočite podplate v ledeno mrzli vodi pri njenem glavnem izviru v bližini Doma v Kamniški Bistrici. Posedite ob izviru in manjšem jezeru, saj vas bo to zagotovo prijetno osvežilo. Obiščite še soteski Veliki in Mali Predaselj, ki sta najožji del struge Kamniške Bistrice, nahajata pa se slab kilometer pred Domom v Kamniški Bistrici.

Ohladitev lahko najdete tudi v objemu pohorskih gozdov, na katere so Štajerci še posebej ponosni. Priporočamo izlet na Roglo in nato potep do Lovrenških jezer. Gre za najvišje ležeče barje v Sloveniji. Barje sestavljajo večja in manjša jezerca, skupno jih je 20. Lahko pa se odpravite do Črnega jezera, ki leži na gozdnatem slemenu med Tremi Kralji in Osankarico na Pohorju na nadmorski višini 1197 metrov. V jezerih ni dovoljeno kopanje, a je že pogled nanje čudovita sprostitev. Zelo lepa in hkrati pravo mesto za osvežitev v vročih dneh je Zgornja Savinjska dolina. V Rečici ob Savinji se lahko okopate v reki Savinji ali pa v jezeru znotraj kampa Menina. Ne pozabite obiskati treh ledeniških dolin – Robanovega kota, Logarske doline in Matkovega kota.

Če boste na Koroškem, si ne pozabite ogledati Ivarčkega jezera. Takole ga je doživel bralec Rok.
Če boste na Koroškem, si ne pozabite ogledati Ivarčkega jezera. Takole ga je doživel bralec Rok. FOTO:

Če vas pot zanese na Koroško, se lahko zapeljete do Ivarčkega jezera, ki se nahaja v čudoviti gozdni pokrajini Podgore nad Preškim vrhom. Samo jezero ni primerno za kopanje oziroma je kopanje v pet metrov globokem jezeru na lastno odgovornost. V vročih poletnih dneh se mu kopalci težko uprejo. Imajo pa veliko rekreacijskih površin ter prostore za sončenje, v bližini pod drevesi pa je tudi dovolj sence.

Bralka Nataša je razgalila košček slovenskega vzhoda – eden od mlinov na Muri.
Bralka Nataša je razgalila košček slovenskega vzhoda – eden od mlinov na Muri. FOTO:

Prekmurci bodo enotni, da ni lepšega kot ohladitev ob reki Muri. Marsikje ponujajo tudi spust z raftom, kar je prav posebno doživetje. V krajinskem parku Goričko tik ob meji z Madžarsko lahko obiščete Hodoško jezero. To je akumulacijsko jezero, poleg jezera pa je počivališče in izvir čiste pitne vode. Jezero ni primerno za kopanje. Morda atraktivnejše je Bukovniško jezero. To je umetno jezero, veliko 4,5 hektara, ki je nastalo z zajezitvijo potoka Bukovnica. Okolica jezera je obdana z gozdovi, primernimi za sprehode. Na dvignjenem predelu ob jezeru je kapelica sv. Vida in pod njo istoimenski studenec, ki naj bi imel zdravilno moč. Ali je to res, boste morali sami preveriti, o ugotovitvah pa nas le obvestite. V premeru 450 metrov okrog izvira je odkritih in označenih 26 zdravilnih točk, ki ponujajo energije, potrebne za revitalizacijo na fizični, psihični, mentalni, čustveni in intelektualni ravni.

Lepote soteske Pekel pri Borovnici
Lepote soteske Pekel pri Borovnici FOTO: Thinkstock

Nazadnje poglejmo Ljubljano z njeno bližnjo okolico. Tukaj bomo izpostavili le nekaj "naravnih hladilnikov". Zagotovo je najprijetnejša ohladitev v vintgarjih in soteskah. Na Barju imate tako na voljo obisk Iškega vintgarja (na poti tja se lahko okopate še v Podpeškem jezeru), pri Borovnici splezajte v borovniški Pekel. Ena od možnosti je obisk jezera na Rakitni. Sam kraj je znan po ugodni klimi za pljučne bolnike. Naravno jezero je poleti zelo privlačno za kopanje.

Zbiljsko jezero pri Medvodah je zelo atraktivno za družine, saj ima dobro urejeno otroško igrišče.
Zbiljsko jezero pri Medvodah je zelo atraktivno za družine, saj ima dobro urejeno otroško igrišče. FOTO: N.Š.K.
Občina Medvode je ponosna tudi na topli vrelec Straža, ki je bil nekdaj mesto, kamor so vaščanke hodile prat perilo, danes pa se lahko tam kopate. Temperatura vode je med 19 in 21 stopinj Celzija, kar pa morda za nekatere niti ni ohladitev.

Skoraj v mestu lahko naravno senco poiščete v rekreativnem parku Mostec, pa še otroci se bodo razveselili igral. Za starše je tam tudi gostinski lokal. Mostec leži na pobočju Rožnika v bližini živalskega vrta, kar je lahko odlična popestritev vašega izleta. Če se zapeljete do Medvod, si privoščite počitek ob akumulacijskem Zbiljskem jezeru. Kopanje ni priporočljivo, imajo pa igrišče za odbojko na mivki, najamete pa si lahko tudi čoln in odveslate s svojo drago po gladini reke Save.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

katja skoric
25. 04. 2022 15.07
meskec99
27. 07. 2013 19.18
+0
Jaz vam predlagam, da se grete kopat k človeškim ribicam v Postojnsko Jamo
CandySkull
27. 07. 2013 17.09
+2
Jezro Jasna pod vršičem top destinacija! Voda ima prijetnih 18°C!
Bolha Velikanka
27. 07. 2013 14.50
+1
Mostec je zakon, v najhujsi vrocini tak prijeten hlad pod drevesi.
ne ne
27. 07. 2013 14.18
+1
Za mene najlepša avantura kar se soče tiče! Slap kozjak je še posebej zanimiv...
NSjezek
27. 07. 2013 13.30
+3
iški vintgar je top :)
MonaJona
27. 07. 2013 13.08
+8
pišuka zdaj pa se odkrili moj raj na Nadiži.... ne hodit tja, tam so piranhe :D
MEDKO
27. 07. 2013 13.23
+4
Matejv1983
27. 07. 2013 13.37
+3
Bolha Velikanka
27. 07. 2013 14.51
ki?ibleko
27. 07. 2013 12.48
-2
SIDRO zbilje.....najboljši kalamarčki v sloveniji :)
moj i
27. 07. 2013 12.15
+7
VSTOPNICE kopališč in toplic so za žep slovenskega navadnega trpina DOST PREVISOKE - zato iščemo naravne hladitve, ki pa niso vedno varne - pazite nase , otroke in živali
seljak opankar
27. 07. 2013 11.02
+6
grem adio...pozdravte mi alenko! ji bom poslal kartico iz Tunguzije!
seljak opankar
27. 07. 2013 11.00
+7
slovenci smo propadli zarad politikov.......raj se skrivamo za savo in se hvalimo da smo bli na tajmanskih otokih !!!!!!
seljak opankar
27. 07. 2013 10.56
+3
vcasih si je raja vzela kredit pa sla na morje......sam kaj ko so banko spraznel k šibico !!!!!
moj i
27. 07. 2013 12.17
mogoče pomaga regres za ld če imaš srečo, da ga dobiš, pa zakonu ti tako ali tako pripada????
seljak opankar
27. 07. 2013 10.48
+21
zaradi placilne desciplino bom to leto kar doma!!!!! drzavi se pa lepo zahvaljujem !
seljak opankar
27. 07. 2013 10.49
+4
Duhec3
27. 07. 2013 10.51
+3
seljak, za opravljeno delo morš dobit plačilo in pika. Tud, če ni po zakonu, je vseen. Neplačevanje tud ni, pa se vseen dogaja. Preveč si dovolijo. Vzgojna kazen, brez filozofiranja.
seljak opankar
27. 07. 2013 10.52
+5
sej si brala da smo najbolj koruptivna drzava na svetu !
Duhec3
27. 07. 2013 10.55
+0
Ni pomembno..... nardiš tist, kar je prav. Sam z možgani.....
Brus123
27. 07. 2013 11.52
+1
unknownMAN
27. 07. 2013 10.42
Seveda, da vem.
weinheim
27. 07. 2013 10.30
+0
Šmartinsko jezero,Braslovško jezero......
JosipBrozDrugi
27. 07. 2013 10.26
+0
nikakor se ne morem ohladiti. čeprav se namakam v bohinjskem jezeru (btw, čudovita, čista voda), se pregrevam od radovednosti. nestrpno pričakujem porod otroka pomembne slovenske gospe.
gunja
27. 07. 2013 10.24
+3
Eno izmed lepših in najbolj čistih jezer v Sloveniji,Velenjsko jezero, pa še omenili niste.Se pa tam v teh dneh tre kopalcev, jadralcev, veslačev, obiskovalcev,turistov,...
POPUŠI MI, pa to ...
27. 07. 2013 10.23
-12
V prestolnici se bomo tapametni hladili v senčki ob bazenu ... v družbi Union piva in lepih deklet, pa to ... sede hladno, pa to ...
Duhec3
27. 07. 2013 10.42
+5
Pa na comp ne pozab, da boš lohk komentiru.....
seljak opankar
27. 07. 2013 10.50
+2
seljak opankar
27. 07. 2013 10.51
+2
moogoce ma unga kako se mu ze rece?...lapam topam
Duhec3
27. 07. 2013 10.54
+0
A si ga predstaulaš???? V bazenu, okol bejbe, on pa komentira na kurah..... sam dost je zmešan, da bo tko.
seljak opankar
27. 07. 2013 10.56
+2
POPUŠI MI, pa to ...
27. 07. 2013 11.10
+2
Jest si to lohk prvošm ... mater je ena bl lubosumna k tadruga, pa to ...
Duhec3
27. 07. 2013 11.11
+1
POPUŠI MI, pa to ...
27. 07. 2013 11.13
+4
Duhec3
27. 07. 2013 11.15
+4
JV SLOVENIJA
27. 07. 2013 10.09
+6
Popoldan gremo na Kolpo, peš. To pomeni da mi je zeelo blizu. Lep pozdrav vsem iz Bele krajine.
MonaJona
27. 07. 2013 13.10
srečnež, jaz pa semorem tak daleč peljat do tja
john gotti
27. 07. 2013 09.59
+4
na kolo grem,ta moment