Slovenija

Že trinajsti referendum

Ljubljana, 03. 05. 2010 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š. /V.Č.
Komentarji
6

Volivci bodo že na 13. referendumu odločali o usodi Slovenije. Največja udeležba je bila na referendumu o vstopu v EU in Nato. Volivci so že zavrnili zakon o preoblikovanju zavarovalnic, izbrisanih in zdravljenju neplodnosti.

Slovenske volivke in volivce čaka nov referendum, in sicer o arbitražnem sporazumu. Referendumov se ponavadi ne udeleži veliko volivcev. Izstopata le referendum o pridružitvi Slovenije Evropski uniji in o vstopu naše države v zvezo Nato, ki je potekal leta 2003. Za prvega je glasovalo 89,64 odstotka volivcev, proti pa je bilo 10, 36 odstotoka volivcev. Za vstop v Nato je glasovalo 66,08 volivcev, proti je bilo 33,92 odstotka volivcev.

Volivec na referendumu
Volivec na referendumu FOTO: POP TV

Volivci so leta 2007 odločili, da se ne strinjajo z zakonom o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Pobudniki so bili državni svetniki, ki so bili proti vladni odločitvi, da bi 35-odstotni delež zavarovalnice dobila Kapitalska družba. Predlagatelji so menili, da bi morali o lastninjenju vnovič razmisliti in premoženje, vredno milijardo evrov, prenesti v pokojninsko blagajno oziroma razdeliti med nekdanje zavarovance.

Slovenska in evropska zastava
Slovenska in evropska zastava FOTO: 24ur.com

Več kot 31 odstotkov volivcev pa je aprila 2004 glasovalo proti sprejetju tehničnega zakona o izbrisanih, ki naj bi uredil njihove pravice. Leta 2006 so volivci glasovali na dveh referendumih o oblikovanju občin, leta 2005 pa smo doživeli tudi referendum o novem zakonu o Radioteleviziji Slovenija, ki ga volivci niso potrdili.

Odbor DZ pa je danes podprl razpis referenduma o arbitražnem sporazumu s Hrvaško, ki naj bi potekal 6. junija.

Proti zdravljenju neplodnosti in za vračilo denarja

Leta 2001 se je dobra tretjina volivcev odločila, da ne podpira zdravljenja neplodnosti in postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. Za sprejetje zakona je glasovalo 26,38 odstotka volivcev, proti pa je bilo 72,36 odstotka volivcev. Leta 2003 pa volivci niso podprli lastniškega preoblikovanja in privatizacije slovenskih železnic.

Znak zveze NATO
Znak zveze NATO FOTO: Reuters

S skoraj 76,72 odstotka glasov pa so se volivci leta 2003 strinjali z vračilom denarja, ki so ga vložili v telekomunikacijsko omrežje. Strinjali pa so se tudi, da bi trgovine ob nedeljah zaprte. Referendumsko vprašanje se je glasilo, ali podpiramo, da bi bile prodajalne za nujne življenjske artikle odprte največ do 10 nedelj v letu, razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev.

Leta 1996 so si volilvci izbrali večinski volilni sistem, leta 1999 so zavrnili predlagani način financiranja termoelektrarne Trbovlje 3.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jeremija Grand
03. 05. 2010 13.43
Pa kaj vam bo ozmelje, Slovenceljni, če pa živite v dveh perverznostih, ki sta vam zelmjo že prodala: katolištvo in komunizem = K&K (kot je rekel Bučar). Katoliki so vam že oddali zemljo okupatorskim Hrvatom (Savudrija, Brežice), komunisti pa hočejo to formalno potrditi (delajo po Stresovih navodilih, ne po Slovenceljnovih referendumih!). Ne veste, da živite v deželi zavistnežev (kot je rekel Boscarol), kjer se edino to pozna, vse drugo nima veljave. Če se vam bo kdaj zabliskalo, da ste zavistneži, pojdite to odpravljat, da bo lepše živeti in boste potem podobni kulturnim narodom! Howgkh!
hladni_tus
03. 05. 2010 13.00
Ta referendum je nič drugega kot nepotrebno zapravljanje davkoplačevalskega denarja