Slovenija

Že tako draga oskrba bo še dražja

Ljubljana, 28. 02. 2011 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bivanje in oskrba v domovih za starejše bo marca dražja, in sicer v povprečju za 0,68 evra na dan. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da potrebujejo večje prihodke.

Cene osnovne oskrbe v socialnovarstvenih domovih bodo od 1. marca višje. Povprečno se bodo povišale za 3,8 odstotka, razpon pa je sicer od 2,1 odstotka do 4,9 odstotka. Povprečno to pomeni 0,68 evra na dan oz. v razponu od 0,32 do 1,12 evra, so sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Oskrba v domovih za ostarele je zelo draga, večinoma pa plačilo oskrbe pomagajo doplačevati svojci in lokalne skupnosti.
Oskrba v domovih za ostarele je zelo draga, večinoma pa plačilo oskrbe pomagajo doplačevati svojci in lokalne skupnosti. FOTO: Kanal A

Cena posameznega izvajalca je odvisna od strukture elementov cene, pojasnjujejo na ministrstvu. O konkretnem dvigu pa odloča organ upravljanja posameznega doma, ki sprejme sklep o cenah in je v 15 dneh o tem dolžan obvestiti ustanovitelja.

Minister za delo, družino in socialne zadeve letno objavi sklep o določitvi standarda povprečne plače ter stroškov in odhodkov storitev oskrbe institucionalnega varstva za osebe, starejše od 65 let, ter za odrasle osebe s posebnimi potrebami v posebnih socialnovarstvenih zavodih. Zadnji takšen sklep, ki ga je možno upoštevati v cenah storitve, je bil v uradnem listu objavljen 28. januarja.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije se zavedajo, da je vsakršno povečanje cen za oskrbo v domu za uporabnike nesprejemljivo, da že zdajšnje cene težko plačujejo in da v veliki meri doplačujejo svojci in lokalne skupnosti, je dejal predsednik upravnega odbora skupnosti Boris Koprivnikar. Opozarja pa na to, da prihodki, ki jih domovi ustvarjajo po priznanih cenah, zadoščajo zgolj za tekoče poslovanje, "pa še to le z minimalnimi vzdrževalnimi posegi".

"Potrebujemo večje prihodke, vendar teh ne moremo dobiti na račun povečanja cen za uporabnike," pravi. Težava je po njegovih besedah v tem, da ni vira za plačilo institucionalnega varstva, kot ga poznajo v tujini, to pa je bodisi zavarovanje za dolgotrajno oskrbo bodisi proračunski vir.

Najmanj težav z iskanjem prostora v domu za starejše je sicer na območju Murske Sobote, kjer je prostor možno dobiti v nekaj dneh ali tednih.

Po Koprivnikarjevih besedah je večina prosilcev za prostor v domu iz ljubljanske regije. Opozarja pa na to, da številni oddajo prošnjo za sprejem v dom, še preden bi tja tudi res radi. "Na celotnem območju Slovenije lahko ta trenutek govorimo o 3.000 prosilcih, ki bi dejansko želeli priti v dom," je dejal. "Število prošenj pa je veliko večje," dodaja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

star1
28. 02. 2011 21.37
Ja treba je jemati tam, kjer je najmanj.Živela jebena EU SLO. Pričakujem samo še izjavo borca za upokojenske pravice Kahla Erjavca ,prehitevam saj še niso volitve.
major1
28. 02. 2011 18.38
Najboljše za državo je, da se sam pokončaš dokler se lahko.
przelmuding
28. 02. 2011 16.54
QueerAsYou Tako kot praviš je že zdaj vendar ni samo tako. Občina plača razliko ki je potrebna za oskrbo, konkretni primer. Občina doplačuje dve leti vsak mesec 50 euro razlike katera nastane ker svojec nima dovolj sredstv. Ko ta oseba umre pa za to vsoto, ki jo je občina plačevala dve leti zahteva pri zapuščini. To vsoto morajo plačati dediči, če je ne plačajo ne razpolagajo z dediščino, občina pa pač pusti da tečejo obresti , ki se lahko naberejo tudi do vrednosti premoženja. Primer sem navedel konkretno iz lastne izkušnje. Po moje bi bilo bolj logično, da v primeru neplačila dedičev omenjenev sote, pač občina odproda del zapuščine, seveda če to je. V konkretnem primeru pa občina vse pusti naj tečejo obresti da na koncu vse vzamejo. Moj nasvet je plačati kar zahteva občina ker se drugače ne izplača.
QueerAsYou
28. 02. 2011 16.27
Pokojnina stanovalca bi morala zadoščati ali bi moraa razliko kriti država! Večina nas bo itak pristala tam, zato solidarnost!
pesjagraba
28. 02. 2011 16.04
Ptujski dom pa ima očitno dobiček, saj namerava graditi dom še nekje v Kopru. Negovalke pa delajo v takem obsegu, da tekajo od dela k delu, ker jih je premalo. opazovalka dogajanja