Slovenija

Danonejevi jogurti dvigajo prah

Ljubljana, 03. 04. 2012 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Očitki, da francoska družba Danone krši pravila oglaševanja in s svojimi oglasi zavaja slovenskega potrošnika, na to multinacionalko ne letijo prvič. Po sporni slovenski zastavi na embalaži je sedaj sporna uporaba imena 'Na planincah'.

Tokrat je veliko prahu dvignila njihova nova oglaševalska kampanja, ki pod imenom 'Na planincah' predstavlja novi jogurt. Nekdanji kmetijski minister Dejan Židan je oglas v ponedeljek označil za hud primer zavajanja potrošnikov o poreklu blaga, saj ne gre za slovenski izdelek. Zato je že vložil prijavo pristojnim inšpektorjem, prav tako je k ukrepanjem pozval kmetijskega in gospodarskega ministra.

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlič je za 24ur.com sporočila, da so sprožili prve postopke v tem primeru. S primerom sta že seznanjena tako tržni kot kmetijski inšpektor.

Mleko za jogurte 'Na planincah' prihaja iz avstrijskih Alp.
Mleko za jogurte 'Na planincah' prihaja iz avstrijskih Alp. FOTO: Thinkstock

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so za 24ur.com dejali, da prijave poslanca Židana niso prijeli. Pojasnjujejo, da niso pristojni za ocenjevanje kršenja pravil oglaševanja in zavajanja potrošnika, vsekakor pa zagovarjajo in spodbujajo le lokalno pridelavo hrane, saj se zavedajo, da bodo potrošniki le tako lahko prišli do kakovostne in varne hrane s podeželja.

Danone: Ime 'Na planincah' ostaja

Prepričani smo, da je oglaševanje izdelka 'Na planincah' v skladu z obstoječo in veljavno zakonodajo ter dobro poslovno prakso. Prav zaradi tega in ker želimo delovati transparentno, bomo v celoti in odprto sodelovali tako s tržno inšpekcijo, v kolikor je bila pritožba res podana, kot tudi z ostalimi pristojnimi institucijami, ki se bodo obrnile na nas. Družba Danone Slovenija

V družbi Danone Slovenija pojasnjujejo, da gre za povsem novo idejo o jogurtu, ki je namenjen izključno slovenskemu trgu. Mleko je izključno s področja Alp, prav alpsko poreklo mleka pa je po njihovih besedah "bistvo, na katerem temelji celotna ideja jogurtov 'Na planincah', zato mora to odražati tudi sama formula izdelka."

Mleko v jogurtih 'Na planincah' prihaja iz Avstrije. "Ker je alpsko poreklo bistvo naše nove linije jogurtov 'Na planincah', smo embalažo, ime in oglaševanje izdelka oblikovali na način, da v največji možni meri odraža le-to. Uporaba vizualnih elementov gora in pesem Na planincah najbolj neposredno naslikata podobo naravnega okolja gorskega sveta, iz katerega izdelek izhaja in je bistvo ideje izdelka. V komunikaciji nikjer ne navajamo in se ne naslanjamo na kar koli slovenskega, ker to ni bistvo izdelka."

So pa na opozorila potrošnikov na promocijskih akcijah, da gre za delno nejasnost glede ponudnika izdelka, že reagirali in nekoliko prilagodili oglas. Dodali so ime ponudnika – Danone d.o.o., 'Na planincah' pa po pojasnilih francoske družbe ostaja ime izdelka.

S slovensko zastavo kršili zakon

Septembra 2010 pa je bila družba Danone Slovenija denarno kaznovana, ker so v oglaševalski kampanji za jogurte neprimerno uporabljali slovensko zastavo.

Poleti 2010 je Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije vložila prijavo zoper Danone na ministrstvo za javno upravo in Tržni inšpektorat RS. Opozorili so namreč, da Danone neprimerno uporablja slovenske zastave pri oglaševanju izdelkov Activia. Danone je namreč v oglaševalski kampanji ter na embalaži svojih mlečnih izdelkov uporabljal slovensko zastavo, čeprav ti izdelki niso vsebovali slovenskih sestavin.

Inšpektorat je septembra 2010 potrdil, da je sporno oglaševanje v nasprotju z določili zakona o slovenskem grbu, zastavi in himni ter o slovenski narodni zastavi. Zakon namreč določa, da se grba, zastave in njunih sestavnih delov ne sme zavarovati ali uporabljati kot znamko, model ali vzorec ter za označevanje blaga in storitev.

Uporaba slovenskih simbolov je za mnoge sporna, ker izdelki francoskega podjetja Danone ne vsebujejo slovenskih surovin.
Uporaba slovenskih simbolov je za mnoge sporna, ker izdelki francoskega podjetja Danone ne vsebujejo slovenskih surovin. FOTO: Reuters

Tržni inšpektorat je družbo Danone opozoril, da krši zakon, zato so embalažo, na kateri se je pojavljala slovenska zastava, zamenjali. Prav tako so iz oglasnih sporočil povsem umaknili logotip akcije Slovenija testira Activio, znotraj katerega se je pojavljala slovenska zastava. Danone je moral plačati tudi kazen v višini slabih 626 evrov.

V obrazložitvi, zakaj so uporabili slovensko zastavo v oglaševalski kampanji, pa so dejali, da je šlo za vseslovensko akcijo, s slovensko zastavo pa so želeli opozoriti prav na to, da je akcija namenjena slovenskim potrošnikom, ki bodo testirali njihov proizvod. Niso pa želeli sporočati, da izdelek vsebuje slovenske sestavine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
04. 04. 2012 18.08
+2
A VW je pa lahko naredil reklamo s slovensko simboliko (Bohinj, Stara fužina, Škofja Loka....)? Njim ne bo nihče stopil na prste, ker je: - avtomobilski lobij premočan - slovenija itak ne proizvaja avtomobilov zato se ne morejo sklicevati na konkurenco Dajte no mir! Točno je jasno, da je akcijo sprožila "konkurenca". Potem pa najdejo vse napake, samo da lahko pljuvajo. Vendar se ne zavedajo, da so ti jogurti šele s kampanjo "proti", postali opazni in bolj prodajani! Morda je bil pa ravno TO namen reklame! Zbuditi slovenski patriotizem in dvigniti slovence na noge v boju za "domači" izdelek, ter s tem narediti reklamo sebi. Matr smo naivni!
Ratix
04. 04. 2012 09.10
-1
Skoraj vse kar Danone dela je eno samo zavajanje in to smo lahko videli že v preteklosti, predvsem s kampanijo Aktivia. Zato teh izdelkov ne kupim in jih nikoli ne bom za nič na svetu. Tuja podjetja poskušajo na različne načine prepričati slovenske potrošnike in vse kupce, da imajo boljše in bolj zdrave izdelke od naših, kar pa sploh ni res. Pri nas v Sloveniji imamo vrhunske predelovalce, ki proizvajajo vrhunske izdelke in ni potrebe da se tujci na tak način poslužujejo zvijač, da bi pritegnili kupce. S to kampanijo je šel Danone predaleč in verjamem, da bodo kupci to spoznali. Po drugi strani pa bi morala država in pristojne službe poskrbeti, da se kaj takega sploh ne bi smelo zgoditi!
Zlatica
04. 04. 2012 10.57
+2
LCA jogurti "Vsebujejo tudi prehransko vlaknino Beneo, ki spodbuja rast in razvoj probiotičnih kultur" - kaj to sploh pomeni zame in ali je res? morda pa... Ego Age Protect - komentar ni potreben...to ime je po mojem bolj za kremo... ego Slim & Vital - jogurt za hujšanje - seveda ob redni telesni vadbi - kako boš pa preveril učinek? Tudi domača podjetja se poslužujejo enakih zvijač, samo o tem nihče ne bo pisal. Kupovati s pametjo je edino kar preostane - hrana je dober " biznis".
Jerchek
04. 04. 2012 08.13
+2
Kje je pa težava? Tle okoli mene cel kup kmetov prodaja mleko v Avstrijo, ker se jim s Slovenijo ne splača ... Se pravi, mogoče pa celo pride slovensko mleko nazaj ...
Matevž Snoj
04. 04. 2012 07.58
+0
zavajujoči oglasi, umetni jogurti, danone!
Tone 12345
04. 04. 2012 07.37
+12
Ha ha podjetje z miljonskim donosom je plačalo kazen 600 eur,men pa policajka napiše v sekundi 800 eur pa še plače nimam!!
Komentator2000
04. 04. 2012 07.34
+3
Sploh dvomim, da so ti jogurti narejeni iz mleka..
usi-glih
04. 04. 2012 08.11
-1
LynxMe
04. 04. 2012 08.38
+1
b77 - Aja, ti si Avstrijec? Kaj pol komentiraš tukaj?
01xxy
04. 04. 2012 06.57
+5
Če je nekdo prodal (kako ga je dobil?) slogan:Slovenija, moja dežela in se mu kot mafijcu ni zgodilo nič, potem je : Na planincah mačji kašelj.
snowgal
04. 04. 2012 07.05
+1
se ne bi mogla bolj strinjat. pa vseeno kupim maslo (spar - slo moja dežela), ker ga delajo lj. mlekarne.
cansy
04. 04. 2012 06.52
+3
NIHČE GA NE DVIGUJE, RAZEN NOVINARJI
mumblyy
03. 04. 2012 23.54
+8
Po tej logiki moramo mi ukiniti alpsko mleko, saj imajo Alpe tako Italijani, Švicarji, Francozi in Avstrijci in vsak od njih ima pravico, da svoje mleko poimenuje Alpsko mleko. Al ne?
Veyron95
03. 04. 2012 23.28
-3
Nič nimam proti tujim izdelkom, ampak njihovo oglaševanje s slovensko simboliko, je pa že malce preveč. Vse reklame malo zavajajo kupce, a tu je že preveč očitno. In tudi prav je, da se ta problematika izrazi.
Important notice
04. 04. 2012 18.06
A VW je pa lahko naredil reklamo s slovensko simboliko (Bohinj, Stara fužina, Škofja Loka....)? Njim ne bo nihče stopil na prste, ker je: - avtomobilski lobij premočan - slovenija itak ne proizvaja avtomobilov zato se ne morejo sklicevati na konkurenco Dajte no mir! točno je jasno, da je akcijo sprošila "konkurenca". Potem pa najdejo vse napake, samo da lahko pljuvajo. Vendar se ne zavedajo, da so ti jogurti šele s kampanjo "proti", postali opazni in bolj prodajani! Morda je bil pa ravno TO namen reklame! Zbuditi slovenski patriotizem in dvigniti slovence na noge v boju za "domači" izdelek, ter s tem narediti reklamo sebi. Matr smo naivni!
zaenotnost
03. 04. 2012 22.22
+2
Bedarija, ta Židan sem mi je zdel še kar pameten, nisem več prepričan. Si v ES, si enakopraven član in če nekdo iz ES pride z idejo kako bo v neki državi tržil izdelek je OK. Pa naj naši vrli slovenski proizvajalci prodajajo v ES nekaj po svoji ideji. Nikjer ni pisalo, da je slovenski izdelek, pesmica "na planincah" ni zaščitena. Pa se zaprimo in bodimo kot je bila Albanija pred let... Nič ne pomagajo tem pametnjakovičem šole...ti Prekmurci z Žerjavom na čelu so zgleda vso pamet "posrkali" slabo se nam piše pod takšnimi modreci
RoXiO
04. 04. 2012 08.32
+0
To če je Žerjav Prekmurec ne pomeni da smo VSI Prekmurci slabi .Verjetno še nisi bil v Prekmurju kjer so ljudje zelo gostoljubni in odprti.Takšni kot si ti ste vedno tolkli po Prekmurju in njenih prebivalcih ne zavedate pa se da bi bilo 3/4 vas "SLOVENCEV" lačnih ,če nebi bilo Prekmurja .
Roxy79
03. 04. 2012 22.22
-1
24 ur.... boli vas patka.... sami imate BREZPLAČEN OGLAS za "Na planincah".... Boste to reklamno sporočilo UMAKNILI ???
Tonček Balonček
03. 04. 2012 22.06
-3
Namesto d abi s eveselili banan, pomaranč, kave in jogurtov, ki povečujeo imunsot in preprečujeo napenjanje, se gremo gonjo. Ti izdelki imajo takšno moč, da bomo na račun bolniških izotankov goto prihranili kakšnih 100 milijonov. Očino so bili v akciki m kvazikomuns s Kučanom na čelu! Zakaj ap AJnša lahko je jogurte Ljubljanskih mlekarn?
Draža
03. 04. 2012 22.00
+11
Slovenija živi od uvoza,saj nima svojega nič,brez tujcev smo mrtvi še isti dan,od njih smo odvsini.
kroker
03. 04. 2012 23.41
izi11
03. 04. 2012 21.44
+4
hudo, plačali so 626 evrov kazni! Čudno, da niso bankrotirali?
dvonoga
03. 04. 2012 21.42
+11
A niso na izdelkih tiste čarobne besede "made in ..."? Če je pa TV reklama edini kriterij po katerem se folk odloča za nakup, potem pa naj kupujejo kar že kupujejo. Na žalost pa tako ali tako pojemo toliko svinjaarije, da se še zavedamo ne. Pa naj bo slovenska ali tuja.
usi-glih
03. 04. 2012 21.01
+0
... in s pomočjo Tomaža Majerja in njegovih postopačev bodo slovenske Alpe postale avstrijsko - francoske.kar pomeni da na planincah soinčece sije ni Slovenska pesem ampak avstrijska tako kot lipicanci. Sedaj pričakujem od Janeza Janše samo še obvezna dva pozdrava Sieg heil in napis pred avstrijsko firmo arbeit macht frei !
pankration
03. 04. 2012 20.42
+2
Sej piše poreklo samo prebrati je treba. Vsak pa lahko imenuje izdelek kot si sam zaželi pa naj bo to ime D..K če hoče.
usi-glih
03. 04. 2012 21.02
-7
dej nehaj nakladat očitno tako kot 99.999999999 % janševikov nisi slišal za INTELEKTUALNO LASTNINO
pankration
03. 04. 2012 23.58
+1
Očitno si eden od redkih nepismenih ljudi, ki ne zanjo prebrat kaj kupujejo in še manj kaj podpisujejo. Potem pa jočejo, da so bili ogoljufani.
Marcel Korošec
03. 04. 2012 20.35
+22
Z oglasi zavajajo ??? Ma nemoj !! Ali kdo pozna kakšen oglas brez zavajanja ??? Tolk o tem !!
usi-glih
03. 04. 2012 21.03
-2
theykilledKenny
03. 04. 2012 20.30
+10
Ne kupujem Danone izdelkov, ker so daleč predragi za to, kar ponujajo.
Ranunculus
03. 04. 2012 21.14
+2
Jest pa kupujem mešano, bojkotiram pa izdelke skupine Laško... ko je bil nacionalni interes ohraniti pivovarne v slovenski lasti sem podpiral, ko pa se je to spremenilo in je bilo potrebno pivovarne vode in sokove ohraniti v boškovi lasti, pa sem preklopil na tuje pivo in sokove, vodo pa si natakam pri izviru.