Slovenija

FOTO: Türk pozval k odločnejšemu vodenju

Vršič, 31. 07. 2011 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik Türk je pri Ruski kapelici pod Vršičem v luči dogodkov na Norveškem pozval k boljši kakovosti demokracije, bolj odločnemu političnemu vodenju in proti nestrpnosti do tujcev.

Predsednik republike Danilo Türk je danes pri Ruski kapelici pod Vršičem v luči dogodkov na Norveškem pozval k boljši kakovosti demokracije, bolj odločnemu političnemu vodenju in proti nestrpnosti do tujcev. Citiral je ruskega pisatelja Leva N. Tolstoja in poudaril, da je "resnični napredek družbe v čedalje trdnejši povezanosti ljudi".

Ob 95. obletnici postavitve Ruske kapelice je zbrane na slovesnosti spomnil, da so posledice prve svetovne vojne "zastrupile zavest evropskih narodov". Vse oblike totalitarizma 20. stoletja imajo na tak ali drugačen način svoje korenine v prvi svetovni vojni, je povedal.

Ob današnji slovesnosti je zato opomnil, da se moramo zavedati, kako dragocen je mednarodni mir ter kako resna morajo biti naša prizadevanja za ohranitev in krepitev miru. Pri tem je izpostavil pričakovanja do mednarodnih ustanov kot tudi do nas samih in ob tem omenil svojo pobudo za vzpostavitev evropske poti miru na celotnem območju Soške fronte.

Ruska kapelica 2011 - 2
Ruska kapelica 2011 - 2 FOTO: Miro Majcen

Spomin na soško fronto bi moral biti po predsednikovem mnenju vgrajen v mozaik prizadevanj za skupno, miroljubno ter zrelo evropsko sedanjost in prihodnost. Hkrati pa moramo zavračati vse pojave političnega nasilja in premagati vse pojave rasizma, ksenofobije ter sovraštva do drugačnega, je dejal.

Ob tem se je spomnil množičnega umora na Norveškem in se vprašal, kam gre današnja Evropa. Sam meni, da se moramo vsak dan znova boriti za oprto in pravično družbo, uspeh pri tem trudu pa naj bi zagotovili boljša kakovost demokracije in bolj odločno politično vodenje, "kot ga imamo v Evropi sedaj".

Hkrati Evropa po mnenju predsednika republike potrebuje partnerstva – z ZDA, s sosedi in posebej z Rusijo. Izkoristiti moramo priložnost partnerstva EU, zveze NATO in Rusije, saj bomo po mnenju Türka v takem partnerstvu vsi skupaj varnejši, gospodarsko močnejši ter boljši v politični in splošni kulturi.

Slovenija in Rusija sta v tem duhu že razvili visoko raven medsebojnega spoštovanja, zaupanja in odličnega sodelovanja na vseh področjih, je nadaljeval in obenem opomnil, da imamo skupaj večje možnosti, da uspemo. Vsakoletna srečanja ob Ruski kapelici so izraz naše privrženosti tovrstnemu naporu, je še povedal.

Ruska kapelica 2011 - 6
Ruska kapelica 2011 - 6 FOTO: Miro Majcen

Citirajoč pisatelja Leva N. Tolstoja je poudaril, da je "resnični napredek družbe v čedalje trdnejši povezanosti ljudi". "Ne dovolimo, da doseženo kohezijo razrahljajo nasilje, politični ali verski ekstremizem ali zanikanje človekovih pravic," je ob tem znova pozval.

Predsednik dume se je srečal tudi s premierjem Pahorjem. Sogovornika sta v pogovoru na štiri oči izpostavila dobre odnose med Ljubljano in Moskvo. Osrednjo pozornost sta namenila gospodarskemu sodelovanju in možnostim za njegovo okrepitev in nadgraditev.

Prihodnje leto bomo obeležili 20 let diplomatskih odnosov med Rusijo in Slovenijo, pa je izpostavil predsednik ruske dume Boris Grizlov, ki je dodal, da je to le del dolgoletnega vzpostavljanja dobrih odnosov med državama. Glavna naloga v prihodnosti pa je po njegovih besedah doseči še bolj dinamično sodelovanje.

Ob tem se je zahvalil za slovensko sodelovanje pri Partnerstvu za modernizacijo in projektu Južni tok ter prizadevanja Slovenije pri strateškem partnerstvu EU – Rusija. Srečanja pod Vršičem se udeležuje vse več ljudi, je slovesnost komentiral Grizlov in poudaril, da prav tovrstno prijateljstvo med narodi vodi k večji blaginji.

Slovenija in Rusija skupaj na tretjih trgih?

Dobre politične gospodarske, znanstvene in kulturne odnose med Slovenijo in Rusijo je treba nadgraditi, sta se ob današnjem obisku ruske delegacije v Sloveniji strinjala predsednik DZ Pavel Gantar in Grizlov.

Ruska kapelica 2011 - 9
Ruska kapelica 2011 - 9 FOTO: Miro Majcen

Gantar je po srečanju pojasnil, da je uradni obisk Grizlova povezan z udeležbo ruske delegacije na današnji slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, obenem pa je tudi priložnost za izmenjavo mnenj in presojo odnosov med državama ter obema parlamentoma in za "kovanje novih načrtov za dobro sodelovanje med Rusko federacijo ter Slovenijo".

Odnosi med državama so po oceni Gantarja na politični ravni izvrstni, na gospodarski pa se po krizi ponovno oživljajo in "že dosegajo ravni, ki so bile značilne za obdobje pred krizo". Kot je poudaril predsednik DZ, pa obstaja tudi vrsta priložnosti za nadaljnje sodelovanje – na energetskem področju v okviru projekta Južni tok, na kulturni in znanstveni ravni ter z novimi, višjimi oblikami gospodarskega sodelovanja, na primer v okviru skupnega nastopa na tretjih trgih.

Grizlov se je strinjal, da so odnosi med državama na visoki ravni, tako na področju gospodarskega kot tudi kulturnega sodelovanja. Med pomembnimi gospodarskimi projekti je tudi predsednik ruske dume izpostavil Južni tok, med kulturnimi pa vzpostavitev ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani ter delovanje Foruma slovanskih kultur.

Ruska kapelica 2011 - 14
Ruska kapelica 2011 - 14 FOTO: Miro Majcen

O projektu Južni tok je še pojasnil, da poteka v skladu s terminskim planom in da se bo leta 2013 začela gradnja, leta 2015 pa prve dobave plina. Dodal pa je, da realizirajo tudi projekt Severni tok, in posebej izpostavil pomen ruskega plina za Evropo.

O vizumski politiki med Slovenijo in Rusijo oz. o morebitnih pogovorih o ukinitvi vizumov je Gantar povedal, da je Slovenija kot članica Evropske unije zavezana skupni evropski politiki. Pogovori med EU in Rusijo potekajo, Slovenija pa pri tem zagovarja čim hitrejšo odpravo vizumov.

Türk in Grizlov o gospodarskem sodelovanju

Grizlov, ki je danes na uradnem obisku v Sloveniji, se je po slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem popoldne v Kranjski Gori srečal še s predsednikom Türkom.

Kot so sporočili z urada predsednika republike, sta med drugim govorila o slovesnosti, ki po njunem simbolizira prijateljstvo med Slovenijo in Rusijo ter prispeva k že sicer odličnim odnosom med državama.

Ruska kapelica 2011 - 12
Ruska kapelica 2011 - 12 FOTO: Miro Majcen

Sogovornika sta se strinjala o pomenu strateškega partnerstva med Evropsko unijo ter njenimi članicami na eni strani in Rusijo na drugi ter o pomenu partnerstva med zvezo Nato in Rusijo. Ti partnerski odnosi morajo dobiti čim več konkretnih vsebin in v njih je prostor za sodelovanje vseh evropskih držav. V tem kontekstu sta sogovornika obravnavala vprašanja liberalizacije viznega režima, evropske varnosti ter sodelovanja evropskih držav pri modernizaciji Rusije.

Türk in Grizlov sta se dotaknila tudi političnega, gospodarskega in kulturnega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo. Predsednik dume je izpostavil, da je Slovenija v času lanskega uradnega obiska predsednika Türka v Moskvi med prvimi državami z Rusijo sklenila partnerstvo glede modernizacije. Predsednik Türk je med vsebinami modernizacije omenil tudi izboljševanje pravnega sistema, kjer ima Slovenija veliko izkušenj. Pogovarjala sta se tudi o sodelovanju slovenskih podjetij v ruskem visokotehnološkem središču Skolkovo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xit
01. 08. 2011 18.04
Pozval je "k boljši kakovosti demokracije, bolj odločnemu političnemu vodenju in proti nestrpnosti do tujcev." Ko bi se zacel brigat za Slovenke in Slovence bi bilo precej bolje. Zgleda da je zopet pozabil kdo ga je izvolil.
Ferdo Crni
01. 08. 2011 15.31
Tale Tuerk je človek, ki mu je slovenija premajhna. Za njega je tisoče zverinsko pobitih SLOVENCI leta 1945 v barbarinem rovu "drugorazredna tema". Prvorazredna tema pa je okoli 200 ruskih vojnih jetnikov, ki jih je zasul plaz še eno vojno prej.
123_Zoke_vec_ni
01. 08. 2011 14.23
Turka smo že probal prodat v tujino, ampak ga nikjer nočjo. Odkar je kradel po OZN-u se ga otepajo vsi, še v S. Koreji.
123_Zoke_vec_ni
01. 08. 2011 14.22
Delavce zarad stavke odpuščajo v državni Luki Koper - Turk nam pa puhlice prodaja po gorenjki gmajni....
123_Zoke_vec_ni
01. 08. 2011 14.20
V Avstroogrski so taki tipi kot je Turk lahko samo gnoj kidali izpod oficirskih konj. Daleč smo prišli, da je takšen predsednik....
prehlad
01. 08. 2011 13.59
HA TURK MISLI ,DA JE IZJEMA ,DA LAHKO POČENJA ,KAR SE MU ZLJUBI.HA HA PA TAK GOVOR ,KI GA ŠE PREBRATI NEZNA.
rudra
01. 08. 2011 09.24
Gospodje politiki in vsi vladni svetovalci ,velja tudi za vas g.TURK. Intelektualna superiornost ni nikakršnje merilo modrosti,če v tem intelektu ni zaznati duše. Rudra! Modrosti gospodje nimate,pa tudi duše ne,zato ste Slovenijo v 2o letih zafurali! Zamislite se!
Raztezje
01. 08. 2011 06.44
Če bi imeli rusi tako zakonodajo kot pri nas, še posebej prometno, bi vsi hodili peš in bi imeli še vedno Stalina na oblasti. Türk se bo moral počasi sprijazniti, da nas nihče na svetu ne razume, niti ne potrebuje. Sploh je težko poslušati predstavnika režima, ki tako očitno krši človekove pravice in še ni videlo demokracije, kot se ponosno razglaša. Njegov govor se sliši podobnpo kot Gadafijev, ki trdi, da imajo diktaturo in ne morejo spremeniti režima, ker ga je napadla Al-kaida. Sicer to ruse ne moti, ravno oni so med tranzicijo prvi postavili oligarhijo na oblast, vendar se s tem vsaj ne hvalijo in preprosto povejo, da si neke hude demokracije zaenkrat še ne morejo privoščiti. Lahko jim prodamo podatke o EU birokraciji, na primer znanost smo jim pomagali lepo urediti in razpolagamo s podatki o vseh znanstvenih ustanovah v Evropi, vendar nimamo s tem kaj početi. Integrirati Rusijo v te sisteme bi povzročilo revolucijo v znanosti in na vseh ostalih področjih, s tem bi Evropa res lahko postala najrazvitejši sistem na svetu oziroma bi enakopravno konkurirala Ameriki. Problem je, da rusi niso v NATO, protiraketnega ščita proti protiraketnemu ščitu pa si menda tudi ne želimo, saj s prijatelji hrvati še vedno sanjamo o zahodnem balkanu, pri čemer nas podpirajo edino še albanci. Visoko čislajo pa rusi srbe, ki smo jih pri nas hoteli na vrbe, poleg tega smo proti njihovi volji priznali kosovo. Južni tok lahko poteka tudi kod drugje, po domače.
rageinblack
01. 08. 2011 02.08
-1
lepa slovesnost ja, spet na račun davkoplačevalcev.
Sputnik
31. 07. 2011 23.05
jooooooooooj kako lahko sploh delajo reklamo za demokracijo??????? to sploh ne obstaja. to je utopija ki je nikoli ni in je nikoli ne bo. demokracija je novodobno suženjstvo. mali človek je suženj. in naš predsednik spodbuja k suženjstvu?!?! res sramota za slovenijo
moster
31. 07. 2011 22.57
POJDI DOMOV, BABA JE FULL SITNA, K NIS NIČ DOMA NAREDU!
moster
31. 07. 2011 22.55
še dobr ,da sem gluh in slep! in nikol lačen!
prehlad
31. 07. 2011 21.29
SE JE NAGNIL NAPREJ ,KO PIJANC ZA PLOTOM.KAJ MISLI ,DA JE V PLANICI NA VELIKANKI.
prehlad
31. 07. 2011 21.27
KAKŠEN PA JE BIL TURKOV GOVOR MENDA NI OMENJAL NA KAKIH TRHLIH TLEH STOJIMO .NAM SE ŽE VSE PODIRA POD NOGAMI .ON PA ŠE VEDNO GOVORI IN GOVORI IN PRAZNO SLAMO MLATI.
Marcel Korošec
31. 07. 2011 21.26
zakaj ni nič povedal proti opoziciji ? al je že vse al kaj ?
CtrlDelete
31. 07. 2011 20.27
Slovenci smo majhen narod in ne razumem odkod toliko sovraštva do drugih.....lahko bi ga izvažali!
Osvald
31. 07. 2011 19.55
-1
Multikulturnosti ne potrebujemo.
veso19
31. 07. 2011 18.18
Toncek Baloncek kje mas slikco
korintos1
31. 07. 2011 17.27
Tonček Balonček In s Cekuto, Wolfom , ....
Tonček Balonček
31. 07. 2011 17.20
Joj kakšne neumnosti berem tukaj! Mi smo potomciVenetov, en ap Slovanov. Kaj bi dal, d abi imeli končnoza perdsednika poštenjaka, žal imamo pa demokracijo in neposredne volitve in to zaenkrat še ni možno. Morda v drugi republiki... Takrat bomo poslovali le še z Vatikanom, Liechtensteinom in Komorskimi otoki!