Slovenija

Že 22 dni stavkata

Ljubljana, 28. 05. 2013 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Miroslav Grujič in Milivoje Vukadinovič že 22 dni sedita pred parlamentom in opozarjata na nedelovanje pravne države. Sta zaposlena, a že mesece na bolniškem dopustu. Nadomestila plače pa ne dobita, ker ima njuno podjetje blokirane račune. Tak je namreč zakon.

Miroslav Grujič in Milivoje Vukadinovič že 22 dni sedita pred parlamentom in opozarjata na nedelovanje pravne države. Sta zaposlena, a že mesece na bolniškem dopustu. Nadomestila plače pa ne dobita, ker ima njuno podjetje blokirane račune. Tak je namreč zakon.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24vohomurckov
29. 05. 2013 15.02
+1
...ministrica se pa "napihuje" po vseh medijih...,ko je pa potrebno kaj konkretnega narediti,se pa vidijo pristojnosti in pripravljenost na ukrepanje!! mimogrede;materam in/ali očetom se obeta zmanjšanje porodniške....,ker nekateri dobivajo celo po 9000 evrov.......kakšne finte!!...že spet!!...ko je pomagala pripravljati interventni zakon,so bili pa krivi tisti,ki zlorabljajo sistem....rezultate so pa izkusili nezaposleni,ki so po njem iz slabega padli v še slabše!!
ivcekivcek
28. 05. 2013 23.05
+10
Ti baba ne govori neumnosti , Čukove pri katerih sta delala zelo dobro poznam , ter ta dva delovca tudi . Pred bolniško sta delala eno leto zastonj . in kr sta lačna in živčno shirana sta pristala na bolniški . Denar te gre na družino Čuk , podjetje Čukgraf in od tam naprej nikamor. , ozeroma gre za polnenje črne luknje družine Čuk , namesto njima za bolniško . Čukovi so mešetarci ki so bili visoko vpleteni v vrh slovenske politike, mafije, tam so skuhali pasulj , ga pojedli , ter se potuhnili.
prouhudababa
29. 05. 2013 00.06
-4
Kljub temu, problem ostaja sistemski in prizadane še kup drugih, ki so resno bolani in ne morejo protestirati. Če sta ta dva res delala celo leto brez plače, potem sta si v veliki meri svoje mizerije tudi sama kriva. Vsakemu pametnemu, bi se morala prižgati alarmna luč, ko prvi mesec ni plače od nikoder. Morda še nasedeš nekim obljubam in počakaš še en mesec - ampak če potem tudi tretje plače ni, pa res nimaš več kaj početi pri takemu delodajalcu. Če sta marljivih rok, bi si lahko našla drugo delo, pa tudi če bi prehodno pomagala na kakšni kmetiji in podobno - za hrano bi že nekako zbrala. Tako pa sta na lastno škodo podpirala pokvarjenega delodajalca, ki si ne zasluži drugega kot kazensko ovadbo in tožbo. Se pa pri teh zadevah rado zgodi to, da si delavec ne ve drugače več pomagati, kot da gre na bolniško, ker drugega načina ne vidi, da za pokvarjenega delodajalca ne bo več zastonj delal. Očitno jim še nihče ni povedal, da se lahko prijavijo na zavodu, ali pa mislijo, da bo 'šef' tako razumel, da ne bo več šlo naprej? Če pa je šef ekstremno pokvarjen, pa potem prekine delovno razmerje in se tako maščuje svojemu zasebnemu sužnju. Kot rečeno, gre za sistemski problem. Veliko preveč ljudi je predolgo zastonj delalo za sužnjelastnike. Država pa je sužnjelastnike pri tem podpirala. Tudi to z izplačili bolniških paše v isti koš. Saj me še čudi, da se niso našli še kakšni taki frajerji, ki bi načrtno zahtevali od zdravih delavcev, da prinašajo bolniške liste, delajo in molčijo - izplačevali pa bi jim za pošteno delo zgolj bolniško. Vendar tudi sprememba, da bi zdravstvena direktno izplačevala delavcu bolniško, ne bo rešila problema. To bo zgolj povzročilo, da bodo delavci, ki jim delodajalec ne izplačuje plače hodili na bolniško, ker bi tako vsaj nekaj denarja videli. Sistem je treba urediti tako, da lahko delavec, takoj ko izostane prva plača stopi do zavoda za zaposlovanje, se tam prijavi in lahko koristi nadomestilo za primer brezposelnosti. Dokler ljudjem ne bo jasno, da ne velja nasedati praznim obljubam delodajalcev, ki jih porinejo na rob eksistence, se tu ne bo nič spremenilo. Tudi če si že v letih, ne pomaga vztrajati zaradi strahu, da ne boš našel druge zaposlitve. Tako vztrajanje te samo uničuje, porabiš vse rezerve, nakoncu pa te delodajalec vseeno zavrže in ti še očita, da si nehvaležen.
prouhudababa
28. 05. 2013 20.11
-14
Kako lahko sedita pred parlamentom, če sta tako bolana, da tudi delati ne moreta? Tukaj nekaj ne gre skupaj! Bolj me skrbi za tiste, ki so res bolani in ne morejo posedati cele dneve pred parlamentom. Ta dva, pa bi več kot očitno lahko delala, pa raje 'protestirata' in ugotavljata, da se jima godi krivica. Delati naj gresta!
prouhudababa
28. 05. 2013 22.43
-3
Ne vem, kaj nabijate minuse - na stotine jih je z istim problemom in so RES bolani in zato ne morejo stati pred parlamentom (če pa bi, bi pa to bil razlog za krivdno odpoved delovnega razmerja). Za te, resnično bolane mene bolj skrbi, kot za ta dva, ki očitno nista toliko bolna, da bi morala biti na bolniški.
?akimalo
29. 05. 2013 10.57
-1
sedeti ali delati fizično - to sta dva čisto različna pojma. vsi ne delajo tako, da sedijo na riti, predvidevam, da ta dva tudi nista. prav je, da opozarjata na probleme. takoj, ko ni plače, bi morali na delovno inšpekcijo. sprejema se novi insolvenčni zakon - potem bo za zaposlene, ki ne dobijo plače, lažje doseči stečaj insolvenčnega podjetja.
LOPOVI V AREST
28. 05. 2013 19.35
+15
TO JE NOVICA ZA NA 1. STRAN, da se vidi v kakšnem stanju je SLOBANANISTAN!!!!!
LOPOVI V AREST
28. 05. 2013 19.37
+19
Še več bi se jih moralo pridružit iz povsod