Slovenija

Zdus resolucijo zdravstvenega varstva podpira, a ima več pripomb

Ljubljana, 28. 07. 2015 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Zdusa Anton Donko pravi, da resolucijo zdravstvenega varstva, ki jo je predstavila zdravstvena ministrica podpirajo, a imajo nekaj pripomb. Med drugim se pripombe nanašajo na financiranje zdravstva v prihodnje.

Ministrica za zdravje
Ministrica za zdravje FOTO: Damjan Žibert

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je predstavnikom Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) predstavila resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025. Po besedah predsednika Zdusa Antona Donka resolucijo načeloma pozdravljajo, vendar pa imajo nekaj pripomb, med drugim tudi glede financiranja zdravstva v prihodnje.

Po Donkovih besedah se predvsem sprašujejo, od kod se bodo v prihodnje zbirali viri za financiranje zdravstva. V resoluciji je namreč predvideno, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje v takšni obliki ukine, namesto tega pa bo neka nova dajatev.

Tako pravi, da ima polovica upokojencev pokojnino nižjo od 500 evrov. Ti upokojenci ne bodo prenesli kakšnih večjih bremen za zdravstveno zavarovanje, je opozoril. Finančni položaj ekonomsko najšibkejših se po Donkovih besedah ne sme poslabšati.

Vprašanje je tudi, v kakšni obliki se bo zbirala ta nova zdravstvena dajatev. Donko meni, da bi jo bilo treba naravnati glede na višino prihodka posameznika.

V Zdusu bi si želeli tudi daljšo javno razpravo o resoluciji. Ta se bo končala v sredini avgusta. Do takrat bodo iz Zdusa tudi posredovali svoje pripombe na resolucijo. Ministrica pa je po Donkovih besedah obljubila, da se bo o pripombah posvetovala z strokovno delovno skupino Zdusa.

Po srečanju s Kolar Celarčevo se je upravni odbor Zdusa sestal še s predsednikom državnega sveta Mitjo Bervarjem. Tudi z Bervarjem so govorili o omenjeni resoluciji ter o zakonu o dolgotrajni oskrbi.

Poleg tega so se dogovarjali za tesnejše sodelovanje med združenjem upokojencev ter državnim svetom. Tako so sklenili, da bodo v prihodnje še tesneje sodelovali na področju zdravstva, sociale, demografskega sklada itd.

"Glede na to, da ima državni svet v svoji sestavi različne predstavnike interesov, je logično, da podpiramo aktivno civilno družbo, med njimi tudi združenje upokojencev," je po srečanju povedal Bervar.

Med drugim so se dogovorili tudi za srečanje Mladinskega sveta Slovenije in Zdusa v državnem svetu, kjer se bodo dogovorili za sodelovanje in aktivnosti medgeneracijskega sodelovanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
28. 07. 2015 19.06
+4
Kaj prinaša upokojencem; krajšo čakalno vrsto za krematorij.