Slovenija

Združili so se v izrazito evroskeptično skupino

Ljubljana, 17. 02. 2014 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tri stranke bodo na evropskih volitvah nastopile pod imenom Združena levica. Vajgl se na evropske volitve podaja s stranko DeSUS in Zdusom, med evidentiranimi kandidati za listo stranke Solidarnost pa sta tudi nekdanji minster Keber in zgodovinar Pirjevec.

Demokratična stranka dela (DSD), Iniciativa za demokratični socializem (IDS) in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) so napovedale skupen nastop na evropskih volitvah pod imenom Združena levica. Ustanovitveni kongres bo 1. marca, že danes pa so pojasnili, da jim je skupno zavzemanje, da se neoliberalni Evropi ponudi alternativo, in sicer socialistično Evropo.

Luka Mesec iz IDS je poudaril, da si prizadevajo za pet programskih točk, in sicer konec varčevalnih ukrepov, razrešitev dolžniške krize, gospodarska obnova Evrope, demokratizacija Evropskih institucij ter zeleni preboj.

Po njegovem prepričanju je čas, da Evropa stopi na pot politične, ekonomske, socialne in okoljske preobrazbe. Ob tem pa naj bo njena osnova demokracija, pravičnost, solidarnost in enakost. To je mogoče le ob radikalnem preobratu razmerij moči, je prepričan Mesec. Po Mesečevih besedah so izrazito evroskeptična skupina, ki se zavzema ali za preobrazbo EU ali za izstop iz nje.

Predstavniki strank, ki sestavljajo Združeno levico: Luka Mesec, Violeta Tomič, Matjaž Hanžek.
Predstavniki strank, ki sestavljajo Združeno levico: Luka Mesec, Violeta Tomič, Matjaž Hanžek. FOTO: Združena levica

Podpredsednica DSD Violeta Tomič je poudarila, da so bili levičarji v poplavi sredinskih strank, ki so se predstavljale kot leve, vedno znova razočarani. Zato so se odločili, da začenjajo graditi levico, ki bo nastopila proti kapitalizmu in ponudila alternativo.

Kot je povedal predsednik TRS Matjaž Hanžek, so množični protesti po zadnjih volitvah pokazali, da ljudje niso zadovoljni s političnimi elitami, ki vodijo Slovenijo v propad. Te imajo po njegovem prepričanju eno samo vizijo razvoja, in sicer "do konca izropati javno dobro in ga poceni prodati tistim, ki so uničili gospodarstvo in denar skrili v davčnih oazah".

Do povezovanja so po besedah predsednika TRS privedli konflikti med ideološko različnimi, v bistvu pa enakimi strankami oblasti ter množični protesti. "V boju proti uničevalnemu liberalizmu je treba oblikovati nov razvojni model," je dejal Hanžek in dodal, da so se zato povezali v Združeno levico, ki bo delovala pod okriljem Stranke Evropske levice. Ob tem je Hanžek še napovedal, da bodo po evropskih volitvah predvidoma skupaj nastopili tudi na lokalnih in državnozborskih volitvah.

Vajgl bo sodeloval s stranko DeSUS

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Mateja Kožuh Novak in predsednik DeSUS Karl Erjavec pa sta danes v Mariboru z evropskim poslancem Ivom Vajglom podpisala memorandum o programskem sodelovanju na letošnjih evropskih volitvah. Na listi Iva Vajgla bodo tako tudi njihovi kandidati, imen pa za zdaj še niso razkrili.

Vajgl je pojasnil, da so se vse tri strani našle pri programskem sodelovanju, pri katerem lahko vsi samo pridobijo. Na sodelovanje gleda predvsem s stališča političnih ciljev, ki jih želijo doseči, v središču tega pa je, da na evropski ravni opozorijo na vprašanje ter odgovornost za dobro počutje in stabilno življenje starejše generacije. "Nismo skupaj po naključju. Že lani poleti smo se začeli pogovarjati o tem, da bi lahko sodelovali pri pripravi konvencije OZN o starejših, ki bo večleten proces," je dejal Vajgl.

Med evidentiranimi kandidati Solidarnosti tudi Keber in Pirjevec

Vrnimo Evropi solidarnost. S tem delovnim geslom zunajparlamentarna stranka Solidarnost začenja svoj boj za "drugačno Evropo"; na volitvah v Evropski parlament bo nastopila predvidoma s svojo listo, je na novinarski konferenci dejal predsednik stranke Uroš Lubej. Stranka je sicer odprta za sodelovanje s sorodnimi gibanji in strankami. Iskali bodo povezave s tistimi evropskimi skupinami in strankami, ki nasprotujejo neoliberalizmu in se zavzemajo za socialno državo in trajnostni razvoj. To so lahko Socialisti in demokrati, evropski Zeleni in evropska levica, je povedal Lubej in dodal, da so v stranki sicer evidentirali več deset kandidatov.

Med njimi so vsi člani predsedstva stranke in tudi Dušan Keber ter Jože Pirjevec, pravi Lubej. Dodaja, da bo stranka prihodnji ponedeljek začela svoj boj za drugačno Evropo s pozivom vsem, ki so nezadovoljni z obstoječo Evropo, da jim dajo svoje podpise. Od ponedeljka dalje je namreč možno oddajati podpise podpore tistim strankam, ki bodo svoje liste vložile s pomočjo podpisov volivcev, je pojasnil Lubej.

Ustanovitveni kongres stranke Solidarnost decembra lani.
Ustanovitveni kongres stranke Solidarnost decembra lani. FOTO: Damjan Žibert

Programska izhodišča so strnili v 11 točkah. Na prvo mesto so postavili univerzalno dostopnost do zdravstvenega varstva in izobrazbe, na drugo pa vlaganja v razvoj in nova delovna mesta, ki morajo, kot pravi Damjan Mandelc, temeljiti na visokih korporativnih, socialnih in okoljskih standardih.

"Banke je potrebno prestrukturirati tako, da s komercialnimi in investicijskimi aktivnostmi ne bodo ogrožale varčevalcev in davkoplačevalcev," je prepričan Mandelc. Kot dodaja, bodo med drugim zahtevali evropsko razpravo o univerzalnem temeljnem dodatku in minimalno plačo, ki mora biti po njihovem prepričanju nad pragom revščine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (302)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bb5a
20. 02. 2014 16.17
-1
Isto sranje - drugo pakovanje.
puspan
18. 02. 2014 16.57
-2
O ljubi Bog, ze itak gre vse v maloro, sedaj bomo pa za pokoro se to na glavo dobili.
iGURT
18. 02. 2014 18.30
+0
bertoolin
18. 02. 2014 16.35
-2
Tej bi radi iz Slovenije naredili Belorusijo...Celotna Evropa je s taksnimi ze opravila, samo nas se preganjajo duhovi iz preteklosti...
iGURT
18. 02. 2014 18.32
-1
helter skelter
18. 02. 2014 16.14
-2
"Novi obrazi". tako kot mariborski škiljo, v katerega so levičarji polagali takšne upe, zdaj pa so mu odkrili, da si je na račun občine kupoval obleke. Pa še vstraja, da to ni nič narobe, ker da jih rabi za protokol. Ne moreš verjet ...
JanezNovakJohn
18. 02. 2014 16.06
+0
Konec leta vsak tretji mladi brez dela V Sloveniji se je konec lanskega leta brezposelnost med mladimi povečala za dobro odstotno točko na 33,8 odstotka; stopnja brezposelnosti...
simple_mind
18. 02. 2014 15.46
-1
Sami vrhunski politikanti, ne ?
wolfterier
18. 02. 2014 16.01
+0
Novi obrazi...Hanžek,Keber Vajgl...ja vsaka čast tistim,ki jim bodo nasedli,hehehe...
nan?iban?i
18. 02. 2014 15.30
+3
Desus se je tudi povezal z bivšim LDSOVCEM Ivom Vajglom bivšim pomočnikom Predsednika vlade SFRJ Markovičem.Takrat je tulil z Beograda kak raj bo v SFRJ,NATO PA JE HITRO SPAKIRAL KOVČKE,KO JE VIDEL,DA JE SLOVENIJA ZMAGALA IN PREGNALA NJEGOVO LJUBLJENO JNA.Hitro je nato prestopil v LDS IN SE TAKOJ PRELEVIL V NAJVEČJEGA demokrata in hitro,ko smo prišli v E.U. zopet kandidiral za Evro poslanca na listi LDS.Sedaj pa se je hitro pridružil DESUSU IN STARI KOMUNISTKI KOŽUHOVI,KI JE TOČILA KROKODILJE SOLZE,KO JE ZAPUŠČALA SKUPŠČINO V BEOGRADU,ker so jih nagnali.Rjavcu je ušel zvesti ZANOŠKAR,ki je zopet na tapeti KPK,KER NJEGOVA SINOVA SEVEDA ZOPET PREKO VEZ ZASEDEL ,vzgojitelj telesne vzgoje dobil delo pri komunikacijah za računalništvo,drugi se je pa kar preseliv v poslansko stanovanje.V glavnem korupcija in PS.VAJGL IN UPOKOJENCI VSI SO ENI IN ISTI.
DrekiSte
18. 02. 2014 14.44
+1
tretjerazredniki...
Komunyereadio
18. 02. 2014 13.59
+2
tile so lahko kvečjemu primerni za bližajoči se cerkniški karneval
simple_mind
18. 02. 2014 15.46
-1
Na žalost tudi ni kaj boljših v izrojeni RS.
simple_mind
18. 02. 2014 15.48
+0
JanezNovakJohn
18. 02. 2014 13.41
+0
V tej državi demokratično sprejmemo zakon z enim glasom več neetična in nemoralno politična elita. Sodišča sodijo bolj papeško kot sam papež, strogo po črki zakona, ki velja za tiste, ki si ne morejo privoščiti Čeferina ali Senico. Vse to imenujemo PRAVNA IN DEMOKRATIČNA DRŽAVA v kateri so zaprti le kurji tatovi in politični eksemplarji, ki jih je določila politična elita.
resslovenka
18. 02. 2014 13.27
+3
Ja mi izbiramo (država=ljudstvo) ali pač ne. Kako so že rekli v Švici: Ljudstvo je izbralo svoje predstavnike, zato jih lahko tudi odstrani. Ker so oni zaradi ljudstva in ne obratno. Njihova naloga je delati v prid in za blaginjo ljudstva. Hmmm, človek se res zamisli, pa zakolne.
batom@pinkponk.com
18. 02. 2014 13.46
+0
evo to je demokracija, ne pa tile naši...
iGURT
18. 02. 2014 11.03
-3
...nek poseben avion bomo potrebovali za prevoz vseh medalj v Slovenijo : )
Netajkun
18. 02. 2014 11.21
+2
iGURT
18. 02. 2014 11.24
-2
iGURT
18. 02. 2014 10.57
-10
"Evropska unija (EU) je že od začetka projekt evropskih kapitalističnih elit. Te so nam pod pretvezo združevanja Evrope podtaknile neoliberalno Evropo. Slovenska politika je doslej temu le uslužno prikimavala. A napočil je čas, da takšni politiki rečemo ne in da neoliberalni Evropi zoperstavimo jasno in odločno alternativo: socialistično Evropo!"
batom@pinkponk.com
18. 02. 2014 12.04
+0
mogoče je problem v izrazih, saj veliko ljudi asociira socializem s prejšnjimi režimi JV Evrope in SZ in so apriori proti ter se niti ne poglobijo v ozadje tega nazora. Mogoče bi morali reči, da namesto neoliberalnih spreg želimo ljudem prijazno, ljudem namenjeno Evropo, ki bo poskrbela za dobro življenje in blaginjo ljudi. V takem nazoru bi se našlo veliko več ljudi!
iGURT
18. 02. 2014 12.14
-1
Mogoče bi bilo takrat komu bolj razumljivo, problem so nerazčiščeni pojmi in bavbavi pod posteljo ...
JanezNovakJohn
18. 02. 2014 10.29
+9
Potrebujemo MLADE. Kdor je za v pokoj naj gre v pokoj.
iGURT
18. 02. 2014 10.39
-5
..eh neeee, potrebujemo stare prdce ki so že celo živlenje v politiki in vsak teden na sodišču
iGURT
18. 02. 2014 11.38
+1
Ne mladih, boljše stare prdce ki so bili člani Komunistične Partije, ....aja, ops, to že imamo.
bertoolin
18. 02. 2014 10.19
+8
Pa kje zivijo ti trije? V Belorusiji!? Kaj je narobe z nami Slovenci, da dolocen segment ljudi podpira bivse zavojevalce in tako izzivamo posmeh pred drugimi drzavami Evrope...Ostali so to ze zdavnaj pometli pod preprogo, mi pa izgleda se vedno zivimo v srednjem veku...
iGURT
18. 02. 2014 10.26
-3
EU skeptisizem - Misliš da so to iz rokava stresli, da gredo na blef, ali da so prej temeljito premislili ?
batom@pinkponk.com
18. 02. 2014 10.47
-1
Neki krog ljudi ne more (ali noče?) razumeti, da je soc.ializem družbeno-filozofski nazor, ki je neodvisen od države ali režima v njej. Ko taki slišijo besedo soc.ializem, jim je prva asociacija Ju.goslavija, U.D.B.A in total.itarizem, kar pa je zmota, saj je bil takrat soc.ializem zlorabljen za namene total.itarizma. Sam nazor kot tak je pa izrazito usmerjen v ljudi in za ljudi, v skupno dobro (morda nekatere moti prav to?)
batom@pinkponk.com
18. 02. 2014 11.33
+3
Sedaj je pa demokracija (kot nazor) zlorabljena v imenu neoliberalizma (vsi lahko kaj rečejo, ampak samo vsake 4 leta na volitvah, pa še takrat morajo voliti nas, sicer so zombiji in še kaj).
bertoolin
18. 02. 2014 16.31
+1
Tukaj je govora o socializmu v praksi,tako da mi ni jasno kaj hoces povedati...Tej ljudje kandidirajo za neke polozaje namrec
batom@pinkponk.com
18. 02. 2014 10.09
-1
Stranke, ki sebe imenujejo demokratične (SDS, SD, pa še kakšna) so napadle novo združenje, še preden se je sploh prav formiralo. To jasno kaže, kako sami pojmujejo demokracijo. Namesto pluralizma in odprtosti, podpiranja izražanja mnenj vsakega posameznika - se do njih obnašajo žaljivo in zaničevalno. Dobro da vemo, da je njihova "demokracija" le floskula, s katero opletajo, ko jim to paše, sicer pa se kot klopi držijo korita oblasti za vsako ceno.
iGURT
18. 02. 2014 10.19
-5
batom@pinkponk.com
18. 02. 2014 10.51
-1
Lepo se tudi vidi, da takim "demokratom" manjka pravih argumentov. Dotakne se jih, prepoznajo se v tem, stisnejo minus ali stresejo kko poniževalnico, pravega argumenta pa ne zmorejo.
iGURT
18. 02. 2014 10.58
-2
...argumenti so njihova šibka točka, vsak dan.
BobbyP
18. 02. 2014 09.41
+9
He, he ..... evroskeptiki. Jaz sem bolj IQ skeptik, ko vidim te tri face na fotki.
batom@pinkponk.com
18. 02. 2014 10.30
-7
administrator, sam si lep dokaz, za to, kar je bilo prej tule napisalo
zavedenSlovenec
18. 02. 2014 09.18
-1
upam, da bo prišla trojka. Če bo, bo edino prav, da se vse stranke, ki so bile do sedaj v parlamentu razpusti, izbriše, in vsem, ki so bili v teh strankah prepove včlanjenje v nove stranke, kajti imeli so svojo možnost in so vse zafural.
resslovenka
18. 02. 2014 13.23
-1
BobbyP
18. 02. 2014 09.15
+13
Oni bi ponujali levo alternativo in predvsem alternativo kapitalizmu in konec dolžniške krize in varčevanja. Na tem planetu, v tem času, govoriti o temu ni utopija, ampak je to blasfemija prve vrste. Sicer sem sam bolj pristaš tega, da je v dotičnem primeru na delu popolni idiotizem.
batom@pinkponk.com
18. 02. 2014 11.29
+0
nan?iban?i
18. 02. 2014 09.01
+11
Tito partija in TRS eno in isto.Pirjevec se dela zavednega Slovenca,ko pa je vItaliji se pa takoj z Lojzeta prelevi v Džuzepija in pozabi na svoje korenine.To so ti naši izdajalci .