Slovenija

FOTO: Ne pristajajo na to, da bi jih banke še naprej 'odirale'

Ljubljana, 28. 03. 2015 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Člani Združenja frank so se zbrali na Trgu republike v Ljubljani, ki pravijo, da niso špekulanti. Spraševali so se, zakaj tvega le kreditojemalec in zahtevali poštene kredite ter poštene pogodbe z bankami. Protestirali so tudi v Zagrebu, Sarajevu in Beogradu.

V središču Ljubljane se je dopoldne zbralo okoli 150 do 200 ljudi, nezadovoljnih zaradi ravnanja poslovnih bank in Banke Slovenije pri vprašanju posojil v švicarskih frankih. Udeleženci shoda, ki ga organizira Združenje frank, od Banke Slovenije zahtevajo vzpostavitev dialoga in nadzora nad bankami, od vlade pa pričakujejo, da jim bo prisluhnila.

Na transparente so zapisali, da niso špekulanti, spraševali so se, zakaj tvega le kreditojemalec, in zahtevali poštene kredite ter poštene pogodbe z bankami.

Opozarjajo, da lahko številni ostanejo na cesti, tako da bodo postali socialni problem.

Reševali stanovanjska vprašanja

Številni so danes s seboj prinesli makete hišic s strehami v barvah švicarske zastave, ki opozarjajo, da je večina z najemom posojila v frankih reševala lastno stanovanjsko vprašanje. Med udeleženci shoda je bilo tudi veliko družin.

Zbrani so se nato še sprehodili do sedeža Banke Slovenije in ob glasnih žvižgih pred vhod položili transparente in makete hišic.

Zbrani protestniki
Zbrani protestniki FOTO: Miro Majcen

Predsednik Združenja frank Aleš Majcenovič je poudaril, da bi Banka Slovenije kot regulator trga morala poskrbeti za pošteno poslovno prakso bank. V njihovem primeru namreč ni bilo tako, posledice tega ravnanja pa se zdaj izkazujejo.

Kreditojemalci so ta posojila sklenili v dobri veri, da bi rešili stanovanjsko vprašanje, ti krediti so jim bili namreč ponujeni kot ugodni, stabilni in varni, je dodal. Posojila v švicarskih frankih so bila cenejša, povprečni posojilojemalci pa so temu nasedli in se niso spraševali, kaj je za tem, je še povedal Majcenovič.

Zdaj vidijo, da so bili posojilojemalci v švicarskih frankih popolnoma prepuščeni na milost in nemilost bank. Nekaterim so obroki kredita narasli za 50 odstotkov, glavnica tudi po 60 ali 70 odstotkov, je opisal težave posojilojemalcev v frankih. Večinoma gre za stanovanjska posojila, torej življenjski projekt posameznikov, je poudaril, zato jih, kot pravi, posebno bolijo zmerljivke, da so bili špekulanti.

V združenju tudi ne želijo popolnoma nič iz državnega proračuna, ampak le to, da se banke odrečejo dodatnim dobičkom, ki jih služijo na zanje nepošten način. Na to, da bi jih banke še naprej "odirale", ne pristajajo, pravi, zato nameravajo tudi dokazati, da je šlo za popolno zavajanje potrošnikov. In če druge poti ne bo, bodo svoje pravice iskali po sodni poti, je sklenil Majcenovič.

Shodi tudi v Zagrebu, Beogradu in Sarajevu

Protestni shodi posojilojemalcev v frankih so se danes poleg v Ljubljani zvrstili še v Zagrebu, Beogradu in Sarajevu. Protestniki so pristojne, predvsem centralne banke, pozivali k ukrepanju in opozarjali, da se ne bodo vdali.

V Zagrebu se je protesta po oceni policistov udeležilo okoli 450 ljudi, po navedbah organizatorja, društva Franak, pa na koncu skoraj 1000 ljudi. V prestolnico so prišli z vseh koncev države. Opremljeni so bili s sporočilom za hrvaško centralno banko: "Kje ste bili?" Pred njenim poslopjem so prižgali tisoč sveč.

Na transparentih, ki so jih nosili s seboj, je bilo mogoče po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina brati napise "Stop ropu dolžnikov", "Vse kredite v kune".

Okoli sto posojilojemalcev v frankih se je zbralo tudi v Sarajevu. Tudi tam so protestniki od oblasti zahtevali, da jih osvobodijo od tega, čemur pravijo rop dolžnikov, piše Hina. Obiskali so poslopja predsedstva BiH, bosanske centralne banke in eno od poslovalnic banke Hypo Alpe Adria ki je v BiH potrdila največ posojil v švicarski valuti.

Predsednik tamkajšnjega društva Švicarac Kemal Duraković je izpostavil, da zaradi občutnega zvišanja obrestne mere posojil ni sposobnih vračati več kot 9000 ljudi. Hypo po njegovih besedah neupravičeno služi na tečajnih razlikah, kreditojemalci pa medtem siromašijo v "Hypovih taboriščih". "Naša ocena je, da Hypo na podlagi tečajnih razlik ustvarja dodaten dobiček v višini najmanj milijarde konvertibilnih mark (okoli 500 milijonov evrov)," je dodal. Posojilojemalci v frankih zato trdijo, da bodo vztrajali, da se ta donos banke vrne in da se jim znova zagotovi dogovorjeno obrestno mero.

V Beogradu je protestni shod organiziralo društvo Efektiva, udeležilo pa se ga je nekaj sto lastnikov kreditov v frankih. Na poti od centralne banke do poslopja vlade so vzklikali gesla, kot so "Lopovi, lopovi!". Protest so izrazili tako, da so blokirali promet na eni od ulic pred poslopjem srbske vlade. Pohod so sicer začeli pred srbsko centralno banko.

Protestniki so od državnih organov zahtevali konverzijo kreditov iz frankov v evre - ob obrestni meri, ki je veljala na dan izplačila posojila -, enakopraven odnos v dialogu s centralno banko in poslovnimi bankami ter povračilo "nezakonito plačanega denarja na podlagi zvišanih obresti in raznih bančnih provizij", navaja srbska tiskovna agencija Beta.

Protest v Ljubljani
Protest v Ljubljani FOTO: Miro Majcen

Zakaj protesti?

Resne težave so za posojilojemalce nastale, ko je švicarska centralna banka 15. januarja nepričakovano odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto pri 1,20 franka za en evro, ki jo je z različnimi ukrepi na valutnem trgu branila dobra tri leta. Vrednost franka je v primerjavi z evrom precej poskočila, s tem pa so se drastično dvignili tudi mesečni obroki odplačevanja kreditov.

Medtem ko so nekatere države, kot sta Hrvaška in Madžarska, ki imata lastno valuto, stopile v bran številnim kreditojemalcem in sprejele ukrepe za omejevanje podobnih težav, je slovenska vlada na podlagi analize Banke Slovenije ocenila, da ukrepi niso potrebni. Je pa napovedala, da bo pod drobnogled vzela ravnanje bank pri dajanju takšnih kreditov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (528)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maday
29. 03. 2015 21.55
+2
Slovenske železnice so najele 200 milijonov kredita v Švicarjih delili dobiček in nagrade za ugodnosti...... Ka pa zdej....?? Spet bodo 'obrali ves denar namenski za ceste od registracije vozila....
SDS_je_poden
29. 03. 2015 20.17
+4
Ma tle spodi berem komentarje najbolj pametnih slovencljev, kako so si sami krivi, ker niso vedeli kaj podpisujejo. Dejstvo je, da banke živijo od nategovanja, da zavarovalnice živijo od nategovanja, da pokojninski stebri živijo od nategovanja.... Koliko od teh ultra pametnih je takih, ki je mislilo, da ima nekaj zavarovano, ko pa so hotel uveljavit odškodnino, je pa zavarovalnice rekla NE, ker nimate zavarovano ravno tega oz. bi mogli to zavarovati malo drugače? Ne si metat peska v oči, da ste sami toliko pametni, da se vam to ne more zgodit, ker vas bodo že jutri obrnili okoli kot palačinko. Razumem stisko teh ljudi, ampak žal je tako, da bo kredit treba vrnit. Probajte najet čim bolj ugoden evrski kredit, da poplačate švicarja, potem pa zobe stisnit in tega odfurat do konca. Druge rešitve skoraj ne vidim.
ONniON
29. 03. 2015 18.46
+0
švica nikoli ne bo članica eu in prav je tako !
Brabus
29. 03. 2015 18.34
+2
Pač probajo, kaj pa če jim bo država kej odpisala, morda celo na slabo banko.Morda.
Kajtimar
29. 03. 2015 18.05
+3
vedeli so al pa niso vedli, skoro vseeno je. Gre za to da se formalno dopušča bančni vzvod brez varovalk za kreditojemalca kot šibki člen. To je soodgovorna banka Slovenije. Ma saj banke ne bi smele dopustiti takšnih odstopanj. Brez vsake soodgovornosti za početje ali kaj...
aligator14
29. 03. 2015 16.36
+3
Malo prej sem ugasnil televizor, ker mi to jamranje gre že dobesedno na k. Že v dosti diskusijah na forumih s to problematiko je bilo dognano, da sploh ni več problem valuta kredita, ampak to, da ga 80% ljudi nima s čim vračat. Da se za kreditiraš za take vsote, kot se jih omenja moraš biti totalni optimist, ali pa i...t...
Redtka
29. 03. 2015 14.25
+5
Pri Markoviču tako pravi Ata se je kr riža potegnila v Avstrijo po kredite za avtomobile 1 :1 Šiling dinar ( konvertibilni dinar ) ...Pol so pa vse sosede, žlahto in ostale fehtal, da so vrnili najeti kredit..Pa so spet ponovilo vajo....in še tretjič ko bo prilika..
ONniON
29. 03. 2015 18.47
ahmadinedzad
29. 03. 2015 12.39
+4
Edino moznost imajo ti ljudje, ce bodo lahko dokazali, da se njihove banke za najete kredite niso zadolzevale v svicarskih frankih ampak v drugih valutah, kajti v tem primeru sluzijo banke danes ogromne denarje. Ker pa zivimo za casa financnega fasizma, v Sloveniji celo podprtega s partijsko oligarhijo, vidim malo moznosti za uspeh. V doloceni meri so si krivi sami, ker so se pustili zavesti. Nekdo je ze spodaj zapisal, bancnistvo, zavarovalnistvo in davki, vir vsega zla. Se pridruzujem.
hcaine8
29. 03. 2015 15.32
+5
Tudi če dokažejo, je to nepomembno. Na kašen način banka denar dobi ni pomembno, pomembno je, da je banka denar po pogodbi posodila v CHF in ga že posojenega zamenjala v EUR. Možnosti za zmago tehle špekulantov v normalni pravni državi so nične, v Sloveniji lahko še kdo uspe na 1. stopnji, ampak bo kasneje izgubil. Konec koncev je prav, kupili so loto listek, ki ni bil dobiten.
kolkrtolk
29. 03. 2015 12.14
+7
"Protestniki so od državnih organov zahtevali konverzijo kreditov iz frankov v evre - ob obrestni meri, ki je veljala na dan izplačila posojila" Najlažje je sedaj to reči , ko se vam je zalomilo. Zakaj jih pa niste takrat sklepali v €.
hcaine8
29. 03. 2015 15.40
+3
Kdor bi lahko kupoval in prodajal po tečajih izpred MINUTE, bi bil najbogatejši človek na svetu, a ti bi izbirali kar najboljše razmerje v zadnjih 10 letih. Človeška neumnost je brezmejna.
radvanjcanka
29. 03. 2015 12.04
-6
ojej, ljudje. ti ki imajo drage avtomobile in jahte, teh ni na protestih. ti so zadeve že zdavnaj rešili oz. jih glava ne boli zaradi menjalniških tečajev. eden je napisal, naj nam vse poberejo, imajo nas za špekulante itd.... tipično slovensko. na račun kredita v švicarjih nismo mogli nič špekulirati, izplačilo je bilo v evrih, obrok v evrih, švicar samo na papirju. seveda smo podpisali izjavo o valutnem tveganju, marsikomu ni bilo jasno, kaj to pomeni. moram reči, da tudi meni ne. obrok ni bil majehn, res se je nato znižal, pa spet povišal. banka mi od leta 2008, ko smo kredit vzeli, ni do lani dala možnosti, da bi spreminjali. ti, ki po nas udrihate, bodite srečni, da če posojilo imate, da niste v naši koži. najlažje je nekoga obsojati, ne da bi poznali podrobnosti. o špekuliranju pa bi se dalo komentirati kje drugje, ne pa pri nas, reševali smo stanovanjski problem, zidali smo hišo za življenje, ne vilo, ne vikenda, ne jahte...
kolkrtolk
29. 03. 2015 12.21
+8
"seveda smo podpisali izjavo o valutnem tveganju, marsikomu ni bilo jasno, kaj to pomeni. moram reči, da tudi meni ne." Katastrofa in to si celo upaš priznati.
Redtka
29. 03. 2015 13.27
+2
In kaj se zdej razburjaš, če ti koža ni prav...??
Redtka
29. 03. 2015 13.28
+4
Saj je ista kot tista v kateri si bla ko si podpisala klavzulo o Valutnem tveganju...
mackon08
29. 03. 2015 13.53
+4
Koliko pameti pa imaš da ne veš kaj je valutno tveganje.
hcaine8
29. 03. 2015 15.37
+4
VSAK kredit je možno predčasno odplačati, to omogoča zakon. Seveda pa za to potrebuješ svoj denar ali nadomestni kredit. Ne govorit, da ni bilo možnosti.
Fuck the system
29. 03. 2015 12.00
+9
SLO - Samo Lopovi Obogatijo!
evasle
29. 03. 2015 11.54
+9
Bančništvo+zavarovalništvo+davki=največje na.teg.ovanje prebivalstva!
evasle
29. 03. 2015 13.16
+4
in to brez zaščite in z zelo kratko predigro - orgazme pa doživlja le zgornja trojica...
jg57
29. 03. 2015 10.53
+3
Jaz želim da jim uspe, vendar imajo po mojem skromnem prepričanju malo možnosti, razumempa, da so nekateri v res nezavidljivi situaciji. Vem pa tudi, da če bi frank močno padal in bi banka želela uveljavljati izgubo, bi tudi v tem primeru ist ljudje stali pred parlamentom.
mackon08
29. 03. 2015 10.48
+5
Zagovorniki protestov. Kaj pa tu moraš vedeti. Dejstvo je da so vedeli kaj delajo, valuta se lahko spremeni na bolje ali pa na slabše, to so dobro vedeli , zdaj pa je vse drugo krivo. Kaj pa če bi frank zdaj padel za 20%, bi ti posojilojemalci šli na banko pa rekli, ne meni obračunavajte po starem. Malo sanjaj, vidijo samo tisto kar njim v korist, ostalo je za njih vse goljufija. Manipulanti.
Uporabnik215111
29. 03. 2015 12.17
+0
Nekdo je vzel kredit 45000 eur,do sedaj vrnil 54000 eur,po novem mora vrniti se 34000 eur. A to je tebi normalno? Meni ni in prav je,da protestirajo saj nas banke tako ali tako odirajo do kraja z obrestmi,dvigi iz bankomatov,stroški vodenja računa ipd...
kolkrtolk
29. 03. 2015 19.48
+1
Zakaj pišeš v €, če je pa vzel kredit v CHF. To je navadno zavajanje!!!
musl
29. 03. 2015 10.40
+4
To je bila navadna špekulacija. Ko so manj plačevali, so skoraj poknili od ponosa. Zakaj takrat niso bili pred parlamentom, da jim nazaj zvišajo obrok ? Če so najeli v frankih naj vrnejo v frankih. Drugače bom tudi jaz šel pred parlament, da pokrijejo vse moje neuspele špekulacije in kredite.
gozdar1
29. 03. 2015 10.21
+1
Kjer jaz vidim težavo je, da imamo kombinacijo padajoče vrednosti nepremičnin in ratsočega CHF. Kar lahko pomeni , da tudi s prodajo nepremičnine ne poplačaš kredita, da ne govorim o situaciji,ko ta oseba ostane brez zaposlitve in z ogromnim dolgom,ki presega vrednost nepremičnine in na ta način zadolžena , do konca življenja. Kakorkoli, danes verjetno ni pravi čas za nakupe nepremičnin (še posebaj na kredit), ker ni isto jasno kam bo v naslednjih 5 letih vse skupaj spoloh šlo.
deathbite
29. 03. 2015 09.58
+6
Upali so, da se bo € krepil in da bo vrednost kredita požrl. Na žalost so se ušteli. Tudi sam sem pred leti vzel kredit. V evrih, ker le tako vem, vsaj približno, koliko je še za odplačati. No, če se obrestna mera drastično ne spremeni. Verjetno mi takrat država ne bo pomagala. Tudi ne pričakujem.
Crvena zvezda
29. 03. 2015 09.50
+4
Ja, ipaq, sedaj pa najbolše sprejeti zakon in jim vrniti kredite....so pač sprejeli riziko, prej se niso pritoževali ko so plačevali manj, je tudi res, da so banke lumpi, samo meni pa tudi ni do kakšnega novega "davka"...
binmister
29. 03. 2015 09.50
+13
Od prvega do zadnjega so vse vedeli in se z vsem strinjali ko so jemali in podpisovali kredite .
Katja Jernejšek
29. 03. 2015 09.59
+4
Točno, sprva so bili pogoji zelo ugodni in bi bili še zdaj, če Švicarji ne bi tečaj franka sprostili. Ta "če" je pač eden od rizikov.
Uporabnik215111
29. 03. 2015 12.19
-2
Ko greš prosit za kredit ti dajo v podpis malo morje listov...A misliš, da vsak vse prebere?
Katja Jernejšek
29. 03. 2015 09.48
+3
Zakaj že protestirajo? Sploh mi ni jasno, kako si upajo? Na cesto greš, če se ti godi krivica, ali pa želiš opozoriti na kakšno nepravilnost. Tega pa tu ni, razen tveganja, ki ga vsak sprejme ob najemu kredita.