Slovenija

Zdravstvo: 'Vsak zamujen korak bo bolj boleč'

Ljubljana, 16. 02. 2011 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./STA/U.Z.
Komentarji
82

Pahor in Marušič sta opozorila, da je nadgradnja zdravstvenega sistema nujna. Teze sta poslala v javno razpravo, pri tem pa je Pahor dejal, da se je za reforme pripravljen odpovedati nadaljnji politični karieri.

Med zdravstvenimi storitvami, ki bi se jim bil pripravljen odpovedati, je Marušič med drugim omenil nenujne reševalne prevoze in marsikatero zobozdravstveno storitev. Pahor pa je dejal, da se je pripravljen odpovedati nadaljnji politični karieri. "Borut, tu si me presegel,“ je na njegovo izjavo dejal Marušič. Pahor je razložil, da je njegova zgodovinska odgovornost, da stori to, kar je prav, in ne to, kar je večini všeč. Dodal je, da se je za sanje, ki jih je obljubil za nazaj, pripravljen odpovedati sanjam za naprej.

Predsednik vlade Borut Pahor in minister za zdravje Dorjan Marušič sta predstavila predlog nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020. Srce tega paketa so teze zakonov o zdravstveni dejavnosti ter o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so jih doslej na ministrstvu usklajevali s koalicijo, zdaj pa jih pošiljajo v javnost.

Pahor je ob tem dejal, da so spremembe na področju zdravstva pomembne, ker si ne predstavlja, kako bi lahko moderna Slovenija živela z rigidnim in zastarelim zdravstvenim sistemom. "Nadgradnja zdravstvenega sistema do leta 2020 je plod izredno trmastega ter aktivnega dela strokovnjakov zunaj in znotraj ministrstva,“ je dejal Pahor.

Minister Marušič je povedal, da so z iskanjem rešitev izgubili veliko časa, a da je treba postaviti prožen zdravstveni sistem. Pri tem so pomembne geografska, finančna in kakovostna dostopnost – torej močni regionalni centri znanja, finančna vzdržnost sistema ter zmožnost sistema, da sledi kakovosti in varnosti.

Minister Dorjan Marušič
Minister Dorjan Marušič FOTO: Damjan Žibert

Pripravili so tudi tri predloge za spremembe na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Minister je opozoril, da so spremembe nujne, saj je že danes za okoli 90 milijonov evrov storitev, ki jih ne morejo kriti.

Kot eno izmed rešitev je minister navedel prenos celotnih sredstev iz dopolnilnega v obvezno zdravstveno zavarovanje, s čimer bi sicer zagotovili skoraj absolutno dostopnost državljanom do zdravstvenih storitev brez čakalnih dob, vendar pa bi se na ta račun povečala prispevna stopnja za 2,4 odstotne točke, kar bi ogrozilo javno-finančno vzdržnost.

Drugi predlog je prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno v takem obsegu sredstev, kot jih zdaj namenjajo dopolnilne zdravstvene zavarovalnice. S tem bi se ohranila sedanja košarica zdravstvenih pravic, a bi tudi čakalne dobe ostale enake. Zato minister predlaga ustrezno redefinicijo košarice pravic.

Kot še eno možnost je navedel izločitev nekaterih pravic, ki za zdravje niso nujne, seveda če bi o njih v državi dosegli konsenz. Tako bi začeli s krčenjem najmanj pomembnih storitev. Marušič se v razpravo, kaj konkretno je v ponujenih košaricah, ki jih ima javnost v javni razpravi na izbiro, ni želel spuščati.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Reuters

Ločitev javnega od zasebnega

Kot je povedal minister, je treba izboljšati učinkovitost upravljanja z javnimi sredstvi in poskrbeti, da interesi zasebnih izvajalcev ne bodo ogrozili ponudbe storitev iz košarice javnega zdravstva.

To nameravajo storiti z jasnejšo ločitvijo javnega in zasebnega. Po njegovih besedah je treba okrepiti javno zdravstvo in povečati dostopnost do javnega dela, tako bi bila tudi potreba po zdravstvenih storitvah pri zasebnikih odveč.

Z napovedanimi ukrepi nameravajo dati večjo avtonomijo upravam javnih zavodov za kadrovsko in finančno racionalizacijo. Na področju koncesij predlagajo uvedbo sistema akreditacij za pridobivanje koncesij. Ob tem bi uvedli stimulativne koncesije na geografsko oddaljenih območjih.

Evropska komisija bo na sodišče EU vložila tožbo proti Sloveniji, ker slovenska pravila o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju niso popolnoma v skladu z evropskim pravnim redom. Slovenska pravila po navedbah komisije niso v skladu z direktivami, ki se nanašajo na neživljenjsko zavarovanje, ter pravili o prostem pretoku kapitala in opravljanju storitev. Veljavna slovenska pravila bi po mnenju komisije lahko privedla do izkrivljanja na enotnem trgu za zavarovanje in zmanjšala izbiro potrošnikom.

Nekoliko naj bi se spremenil tudi nadzor. Kot pravi Marušič, bo ministrstvo za zdravje imelo bistveno večje pristojnosti; v ta namen bo na ministrstvu ustanovljena nadzorna skupina.

Nadgradnja končana do konca leta?

"Z ekipo smo pripravili zelo kratke teze, upam, da razumljive državljanom. Pričakujem argumentirano razpravo,“ je dejal Marušič, ki je povedal, da se ne brani niti kritik. Dejal je, da so želeli opozoriti, da je zdravstveni sistem treba začeti spreminjati. "Odločili smo se za počasnejšo pot. Korak za korakom. Vsak korak, ki ga bomo zamudili, bo bolj boleč,“ je opozoril Marušič.

Tudi Pahor je poudaril, da gredo s to nadgradnjo v socialni dialog, pričakuje pa, da bodo z vsemi predlogi in kritikami zdravstveno reformo pod streho spravili še to leto. Dejal je, da bo v primeru, če se bomo krčevito oklepali starega, finančno nevzdržnega sistema, kratko potegnila večina. "Premožni ljudje se bodo znašli. Večina pa bo ostala brez dobre zdravstvene oskrbe,“ je dejal Pahor.

GZS dvomi v Marušičeve argumente

Gospodarska zbornica Slovenije opozarja, da se vlada z njimi kot socialnim partnerjem na strani delodajalcev ni posvetovala o rešitvah, preden je teze poslala v javno razpravo. "Povsem nedopustno je, da socialni partnerji nismo predhodno seznanjeni s predlaganimi spremembami, ki posegajo v naše pravice in materialne obveznosti." Po njihovem mnenju pridobivanje informacij iz medijev "zagotovo ni partnerska pot za doseganje končnega soglasja k tako pomembni tematiki, kot je nadgradnja zdravstvenega sistema in sprememba zdravstvene zakonodaje".

Dvomijo tudi v Marušičev argument, da "dvig prispevne stopnje ne bi pomenil obremenitve za delodajalce, pa tudi ne za večino delojemalcev, saj bi se jim kljub nekoliko nižjim neto plačam povečal razpoložljivi dohodek, saj jim ne bi bilo več treba plačevati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja". “Dosedanje izkušnje delodajalcev kažejo, da je vsak podoben poseg v neto izplačilo plače privedel do velikega pritiska na rast plač s strani delojemalcev. Predvidevamo, da bo to pomenilo dodatno obremenitev delodajalca in s tem gospodarstva v celoti. V sedanjih razmerah predlagati dvig prispevne stopnje delojemalca je torej povsem neodgovorno," so zapisali.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

norisvet
17. 02. 2011 15.32
Menim, da morajo povedati kaj komu pripada. Npr: enkrat letno pregled pri dermatologu... Ljudje živijo v prepričanju, da so splošni zdravniki le nepotrebna nadloga na poti do specialista. V ambulante hodijo s spiski različnih specialistov za katere potrebujejo napotnice. če kakšen zdravnik noče pisati napotnic brez medicinskega razloga ali, če je prepričan, da je situaciji kos sam, velja za slebega. Tako se narod sprehaja od enega specialista k drugemu, kar stane. Vlada, ki bo nalila čistega vina in povedala kaj komu pripada, ne bo nikoli več izvoljena. Tako ima Pahor, glede na dejstvo, da tako ali tako nikoli več ne bo videl vladne palače, izredno možnost, da naredi ta korak.
Frane Šajn
17. 02. 2011 12.57
IN KAKO SE JE BOROT SINOČI PRIDUŠAL KAKO BO ZASTAVIL SVOJO POLITIČNO "KARIERO"! ZAKAJ SE MI ZDI TA ČLOVEK, KO GA VIDIM, VEDNO BOLJ NEKAKO NEZBRAN ODSOTEN ZGUBLJEN NEVEM KAKO BI SE IZRAZIL? TOREJ "KARIERO"? JA PO MOJE JO KOMOT ZAKOCKA, ČE JO ŽE NI? KAJTI TO JE PA RESNIČNO NAJMANJŠI IN NEPOGREŠLJIV VLOŽEK V TEM UMAZANEM POKRU, KI SE TRENUTNO IGRA V "DEMOKRATIČNI SOCIJALNI SLOVENIJI" IN NIKAKRŠNA IZGUBA NEBO KVEČJEMU VELIKO OLAJŠANJE ZA SLOVENIJO. O TEM, DA BOMO V NASPROTNEM "POTONILI!" PA TOLE: RES JE S TAKIM KRMARJENJEM OB VEČ KOT OČITNIH NEKATERIM ŠE VEDNO NEVIDNIH ČEREH, ČEPRAV RAJA V OBUPU VPIJE IN KAŽE SPRSTOM NANJE NA NEVIDNE ČERI PRED KATERIMI SI KRMAR VSTRAJNO ZATISKA OČI IN KRIČIJO DA JIH NI. RES JE IN SE NIMAMO ČESA DRUGEGA NADEJATI. RAJA BO PO NJEGOVEM ITAK ŽRTVOVANA VRŽENA V PENEČE MORJE KO NEPOTREBEN BALAST, DA SE BODO REŠILI LE "ONI" VARNO PREKO TRUPEL IN ŠE ČEZ. NE ZAVE SE TEGA KRMAR, DA BO POSTALA RAVNO TA ODVRŽENA NEUPOŠTEVANA RAJA, TAKO NEIZOGIBLJIVA OSTRA TRDA ČER NEVIDNA IN USODNA ZA KRMARJA IN TAKRAT BO TA MALI VLOŽEK DO KONCA ZAKOCKAN, POZABLJEN Z OBLEDELIMI SLIKAMI DOŽIVETEGA POZERSTVA. "IN O TEM! NAJ BI PISALA ZGODOVINA OH J,A"!? PO MOJE NIČ, KER NE BO IMELA KAJ PISAT,NE SI NADELAT UTVAR OKROG TEGA KRMARJI, PRIZEMLJITE NE BOSTE IMENOVANI, ALI PA MOGOČE LE KOT PRIMER KAKO SE NE SME TEH STVARI POČETI, V PRIROČNIKU BODOČIM KRMARJEM V OPOMIN!
Tonček Balonček
17. 02. 2011 10.34
Janša in Bručan, kasneje pa Kukovičeva (to je tista, ki s eje guncala z Zidarjem pred Pediatrično kliniko) so vse obvladali, to je bilo srečno obdobje!
Bojan Skof
17. 02. 2011 10.06
kaj samo spreminjate zakone ,če je prej bilo vredu ! ZDAJ pa nič ne ŠTIMA! samo delo si delate samo ,da imate kaj za krast!PRED 100 leti so bili bolj pametni kot pa zdaj VI ,PA niso imeli doktoratov.PA so isto ljudi operirali.ČE bi bila bolnica za bogataše in REVEŽE bi se odločil za bolnico za REVEŽE.KER to kaj vi delate je nenormalno . BOLGI DOKTORJI KAJ MOREJO PRISTAT!
61810
17. 02. 2011 09.40
Kriza v zdravstvu se ni začela pod Pahorjevim vodstvom. Začela se je že veliko prej. Toda takrat smo bili vsi tiho. Meni ni bilo jasno, ko sem se prijavil za pregled specialista, sem morla čakati eno leto in pol. Čakalnica pa je bila popolnoma prazna. Ko sem vprašal zakaj, sem dobil odgovor da zavarovalnicca ne popokrije stoške. Isti odgovor sem dobil še kar nekajkrat. Celo pri zobozdravniku. Reforma je potrebna če nam je všeč ali ne. Če je ta vlada ne bo sprejela jo bo pa naslednja. Če ga bo sprejela ta vlada ,bo spet referndum, ko ga pa bo sprejela naslednja vlada JJ, pa bo O.K. Vse te reforme se bodo nekoč sprejele, morda bodo še bolj drastične kot zdaj. Nikakor ne morem pozabiti, ko je Janševa vlada zahtevala referendum za zaprtje trgovin. 80% je bilo za zaprtje trgovin. Ko pa je Janša prišel na oblast, je pozabil kaj je govoril, takrat je bil v opoziciji. In glej ga zlomka, trgovine so v nedeljo odprte in ne samo to, odprte so tudi ko sedmih zvečer. Kje je tu logika. Isto pa bo s temi reformami.
vetlan
17. 02. 2011 09.01
No ja, dodatno postane tudi obvezno, čez par let pa se bodo spomnili in ponovno vpeljali dodatno, in tako bo cena zdravstvenega zavarovanja šla v nebo. Točno vedo kaj delajo, barabe.
marko03
17. 02. 2011 08.49
NADALJEVANJE IN KONEC PREJŠNJEGA KOMENTARJA Ali bo torej vajina reforma rešila tudi to , Pahor in Marušič? Malo verjetno. Če se razgledamo po okolici , marsikje rastejo zasebne male in manj male zdravstvene ustanove. One si pa res lahko največ obetajo od te NADGRADNJE.Ko bo javni zdravstveni sistem dokončno razGRAJEN se bomo nenadoma znašli v njihovih čakalnicah.Za čigav denar pa takrat gospod Minister Marušič?
janez20000
17. 02. 2011 08.43
mene pa zanima zakaj na medicino sprejmejo vsako leto manj študentov?
vetlan
17. 02. 2011 08.41
"Drugi predlog je prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno" Z drugimi besedami oboje postane OBVEZNO. Koga farbajo?
marko03
17. 02. 2011 08.39
Ko bo politika končno pošteno priznala , da je Slovenija revna država in se zato (tudi) od našega zdravstva ne more veliko pričakovati , bodo takele debate imele čisto drugačen okvir.Tisti , ki so v naši deželici(postali tako ali drugače)bogati , seveda ne sodijo v isti zgodbo.Oni dobijo vedno vse takoj -mimo vsake vrste. O tem , na kak način bodo nadgradili mazanje oči bolnikom-davkoplačevalcem v bodoče,je pa precej vseeno.Ni ga junaka , ki bi uredil to , da bi zdravniki deset minut po prihodu na delo bili ob bolniku.Še več bo nekih sestankov , koordinacij , konzilijev,raportov in podobnega , kjer se dnevno ob kavici odkriva topla voda , samo da se delo v ambulantah prične čim pozneje.Potem pa cela ekipa dela kot nora, paciente se meče not in ven iz ambulante kot bi štancali vijake v tovarni , da je ja vse gotovo do ure , ko se zdravniku že malo mudi v popoldansko zasebno služilnico denarja. Kar je po svoje seveda razumljivo.Tistih nekaj privzdignjenih , ki imajo visok količnik neglede na to , kako in koliko delajo daje vtis , da zdravnik pri nas dobro zasluži.Večina pa zasluži povprečno.In iz tega si številni pomagajo z dodatnim delom.Nihče v sistemu kakršnega imamo ni motiviran ali celo stimuliran , da bi delal veliko , ali da bi delal dobro , kaj šele , da bi delal veliko IN dobro.Le zakaj , če je pa čisto vseeno , koliko in kaj delaš.Leta in leta gnezdijo v sistemu taki , ki delajo malo in podpovprečno , povzročajo bistveno višje stroške pri obravnavi enake diagnoze , kot nekdo , ki dela drugače(bolje , hitreje , ceneje)pa se nič ne zgodi.In leta in leta se to VE.Tu je cehovsko komolčarska rak rana slovenskega zdravništva-Pahor in Marušič , se je bosta lotila?Ne , lotevata se vsega drugega v prid nenasitnemu Fakinovemu klanu , ki se čuti poklicanega , da (zaenkrat še)drži roko na vreči z denarjem in je vznemirjen , če dobiček ni v skladu s planom.Sistem elektronskih čakalnih vrst ste tako zapletli, da zdravstveni delavci elajo vse drugo , le s pacientom so čisto na kratko.Ob enem pa brez dodatnega plačila in številni celo ne da bi se sploh zavedali opravljajo in brez zadrege izročajo visoko selekcioniran,visoko kvaliteten in povsem konkreten ZAJEM podatkov za Fakinov klan.Kot da bi naprimer plačnik(kupec) od nekega obrtnika vnaprej zahteval vpogled v VSE poslovne knjige , celotnen pregled proizvodnega dela in dnevni plan vsega , kar se v obrtni delavnici dogaja.....In kako galantno sta "prihranila" pri plačevanju dela preko polnega delovnega časa-zagotavljata CENEJŠO neprekinjeno nujno medicinsko pomoč na račun tistih , ki že itak ne dosegajo zdravniških plač ampak delajo po drugih kolektivnih pogodbah.Na koncu se je izkazalo ,da si ne upata bezati v Fidesovo osje gnezdo , je za vaju varneje , da s pokvarjenostjo lakonično odrežeta tam , kjer si poklicne skupine , ki morda niso tako vidne v sistemu , pa vendar brez njih tudi zdravniki nebi imeli česa početi,ne morejo privoščiti tako agresivnega lobiranja(beri sindikalnega izsiljevanja) kot Fides.In vse je REŠENO..... Zdravniki še naprej dežurajo za enak ( ponekod celo večji denar kot prej) , vse ostale ste pa sramotno zrinili na nižje-izhodiščne količnike..... In zdaj je še vedno tako , da te v času dežurstva obravnava specializantka , ki dostikrat(za plačilo po FIdesovi tarifi) še napotne diagnoze ne zna prebrati , in se priročno posvetuje s kom drugim v ambulanti(nadzornega , ki istočasno v postelji dežura za še večji denar kot ona , si seveda ne upa poklicati) , ki ni vreden , da bi se ga plačevalo po enakih kriterijih.Ob tem je pa še najbolj nekorektno ( in sam Bog ve kako varno za pacienta) da je bil bolnik poslan s strani primarne zdravstvene službe v SPECIALISTIČNO obravnavo.V roke ga dobi pa specializant.....Specialista veliko pacientov prvič vidi šele na tretji ali mogoče peti kontroli , ko specializant obupano ugotavlja , zakaj se kost še vedno postrani zarašča... Je to OK , Pahor in maRUŠIČ!? Ej ideologa!? Kaj bo vajina famozna nadgradnja reš
etul
17. 02. 2011 08.30
Gospod Pahor pred volitvami ste dejali da želite posnemat stil vladanja Tonya Blaira vse bolj pa postajate podobni Silviju Berlusconiju
User300173
17. 02. 2011 08.21
Za reforme se je pripravljen odreči nadaljnji politični karieri ? Kakšen vložek pa je to? G. Pahor prehaja iz ene misije nemogoče v drugo. Naj rajši zastavi polovico svoje plače, je vsaj bolj konkretna stvar in tudi otipljiva.
JanezNovakJohn
17. 02. 2011 08.19
Všeč mi je pri Marušiču to, da ve kam gre. Ne kiti se z velikimi reformamami in korak po korak se bliža ciljem. Škoda je le ker ima LE leto in pol časa. Če bi bila naslednja vlada pametna, ga bi v novo vlado povabila. BRAVO MARUŠIČ.
Bojan Skof
17. 02. 2011 06.33
Zravstvo ja samo se vidi,da smo revna država.DA so zdravila zelo draga ,DA farmacevske firme imajo miljardne dobičke .Zdravsto pa IZGUBE,dr.pa prevelike plače.V bivši JUGOSLAVIJI so doktorji imeli male plaće! Sami vete ZAKAJ!
29350
17. 02. 2011 06.08
Globin Z vecino tvojega kometarja se strinjam. Vendar v zdravstvu nimamo samo kirurgov. Kirurgi so zadnja instanca. Osebno jaz imam veliko pripomb glede dela Slovenskih splosnih zdravnkov, specialistov. Produktivnost, efektivnost nikakor ne moremo primerjati z zapadnimi zdravniki, ceprav bi to radi in to tudi delamo. Prav tako radi primerjamo place zdravnikov v tujini in pri nas na zalost pa vedno vzamemo kot primer najbolj placane zdravnike. Vedi, da tudi zdravniki na zapadu niso toliko placani, da bi jim lahko zavidali. Na zalost pa je njihova produktivnost mnogo vecja.
Alojz Železnik 1
17. 02. 2011 05.53
pre_mar: "Kot največji dosežek Pahorja pa bo v zgodovino zapisan, da je spravil JJ nazaj na oblast" Duhovito in kot kaže zelo resnično. Če se ne prikaže kak nov pošten obraz, bom volil JJ.
Globin
16. 02. 2011 23.49
Zakaj kirurgi ne delajo ponoči - da ne bom crknil od smeha no. Ker operira samo kirurg :p Asistenta, anastezista z sestro, inštrumntarki in vsi ostali pa ne rabijo prit v službo :p Pa to da se dela 60 ur na teden, eni bi jih dali pa še dodatnih 30 :p ZZZS je tisti, še enkrat ZZZS ki določa koliko se dela - in samo ZZZS je kriv za čakalne vrste. Ne mislit da pri operaciji največ stane kirurg :p Radevole marsikdo zastonj dela, samo material gre pa vedno v stotine če ne tisoče evrov - torej spet - ZZZS. Samo nabijat in nabijat... Pa nič mislit... Pa reforma je dejansko pozitivna, ker stanje je katastrofalno, prejšnja in predprejšnja vlada pa ni naredila nič... No, prejšnja je še par stvari bolj zavozila (jap, ga. Mazej K.).... Samo ker ej moderno pljuvat po Pahorju in ministrih, je potem vse slabo, tudi če temu še zdaleč ni tako. In kar se porodnišnic tiče - tudi to je prav. Nujni primer se tako ne morejo zadovoljivo opravljati v porodnišnicah kjer vidijo kak tak primer na nekaj mesecev ali let - in morajo zato v centralne... Ostali pa delajo minus - oziramo, naj tisti ki delajo nulo al pa plus ostanejo, ostali pa tako kot firme - paPA - če se da seveda to strokovno utemeljit brez škode za ljudi (realno objektivno - ne to kar soseda pravi)
Levji
16. 02. 2011 23.47
Planton23 Moji zaključki so realni in resnični.
bostjan_safaric
16. 02. 2011 23.30
Ta predlog nadgradnje sem prebral in bom podal tudi svoje mnenje na ministrstvo za zdravje. Če strnem v en stavek: To je koncentrat floskul brez ene konkretne rešitve.
pre_mar@hotmail.com
16. 02. 2011 23.05
Super, Slovenci bodo postali prvi po škrbavosti zob. Kot minimalno. Mislim, da na napačnem koncu iščejo prihranke. Seveda jih je še dosti v zdravstvu, predvsem pa zunaj njega. Kot največji dosežek Pahorja pa bo v zgodovino zapisan, da je spravil JJ nazaj na oblast, kjer bo ostal vsaj dva mandata. To je bil res epski podvig.