Slovenija

Gantar: Javno zdravstvo ostaja

Ljubljana, 24. 06. 2013 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada z zamudo pripravlja reformo zdravstvenega sistema. Zdravstvo je namreč v krizi, državljane pa upravičeno skrbi, kaj prinaša prvo poglavje zdravstvene reforme. Minister Gantar zagotavlja, da ukrepi niso usmerjeni v privatizacijo zdravstva.

Želi politika res najprej uničiti javni sistem in ga nato privatizirati, pred čimer svari nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek.
Želi politika res najprej uničiti javni sistem in ga nato privatizirati, pred čimer svari nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. FOTO: Thinkstock

Brez učinkovitih ukrepov se bo število tistih, ki ne zmorejo plačevati dopolnilnega zavarovanja, s 100.000 povečalo na 300.000. Eden izmed očitkov vladajoči politiki je ta, da želi politika uničiti javni zdravstveni sistem, nato pa ga privatizirati. Da je treba ohraniti in narediti učinkovitejši javni zdravstveni sistem, pa so prepričani organizatorji jutrišnjega shoda za pravico do zdravljenja. Z njihovimi zahtevami se strinja tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, vendar opozarja, da je 1. september za pripravo vseh ukrepov nerealen rok.

Ukrepi, ki jih načrtuje ministrstvo

Predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je šel v javno razpravo minuli petek, bo po besedah ministra za zdravje zagotavljal javno zdravstvo tudi vnaprej, predstavlja pa tudi pot za zagotavljanje vzdržnega zdravstvenega sistema. Predlog zakona med drugim poostruje področje koncesij, prepoveduje oglaševanje zdravstvenih storitev in predvideva združevanje bolnišnic.

Minister Gantar zatrjuje, da iskanje rešitev poteka v smeri zagotavljanja učinkovitega javnega zdravstva.
Minister Gantar zatrjuje, da iskanje rešitev poteka v smeri zagotavljanja učinkovitega javnega zdravstva. FOTO: Miro Majcen

Po predlogu zakona so zdravstveni domovi še vedno nosilci primarne zdravstvene dejavnosti, pri čemer pa je v zakonu določen najmanjši obseg dejavnosti, ki jo morajo opravljati. Na sekundarni ravni se bodo lahko zavodi povezovali v zdravstvene centre. To bodo lahko storili zavodi na lastno pobudo ali pa bo to storilo ministrstvo za zdravje.

Ministrstvo bo še vedno podeljevalo koncesije za sekundarno raven, lokalna skupnost pa za primarno raven. Vendar pa bo lahko tudi ministrstvo v izjemnih primerih podelilo koncesije za primarno raven, če bo ogrožena dostopnost prebivalstva do zdravstvenih storitev v okviru primarnega zdravstvenega varstva. Kot možen primer takšnega interveniranja ministrstva je Gantar izpostavil nedavni zaplet pri podeljevanju koncesije Železniškemu zdravstvenemu domu v Ljubljani.

Spremembe na področju podeljevanja koncesij

Predlog zakona o zdravstveni dejavnosti je sicer prvi iz paketa zdravstvene reforme, ki ga ministrstvo za zdravje pošilja v javno razpravo. Ker so na ministrstvu kadrovsko omejeni, bodo zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je drugi pomembni zakon v okviru reforme, predstavili v prihodnjih mesecih.

Sicer pa je področje koncesij v predlogu zakona po ministrovih besedah zelo natančno opredeljeno. Podelitve koncesij bodo po njegovih besedah možne zlasti v primerih, ko lokalna skupnost ne bo mogla zagotoviti zdravstvene dejavnosti v obsegu, kot jo bo predvidela nova javnozdravstvena mreža. Prav tako bo z zakonom omogočen poostren nadzor nad izvajanjem koncesij, opredeljeni so tudi natančni pogoji za dodelitev koncesij. Koncesije na področju zdravstva se bodo poslej podeljevale za določeno obdobje, največ za 25 let, je povedal Gantar na današnji novinarski konferenci.

Področje, kateremu so nasprotovali zlasti v zdravniškem sindikatu Fides, je omejevanje dela javnozdravstvenih delavcev pri drugem delodajalcu. To bo možno le pod določenimi pogoji in s soglasjem primarnega delodajalca ter največ za šest ur tedensko. Prav tako zdravniki ne bodo mogli pridobiti koncesije za dejavnost, ki jo opravljajo v javnem zdravstvenem sistemu.

Specializacijo bo v veliki večini krila zavarovalnica

Predlog zakona tudi prepoveduje oglaševanje zdravstvenih storitev in izvajalcev zdravstvenih storitev. Oglaševanje bo možno le za preventivo in promocijo zdravega načina življenja.

Po novem bo za razpisovanje in določanje števila specializacij odgovorno ministrstvo in ne področne zbornice, kakršna je bila dosedanja praksa. Prav zaradi nje je po ministrovih besedah neustrezna in podhranjena mreža storitev na primarni ravni. Izvajanje specializacij bo v 80 odstotkih krila zdravstvena zavarovalnica, preostalo pa zdravstvena ustanova, kjer se bo specializacija izvajala.

Predlog zakona tudi podrobneje ureja področje zbornic ter uvaja določene novosti. Članstvo v zbornicah bo prostovoljno, razen pri zdravniški zbornici. Ta je namreč opredeljena z zakonom o zdravniški službi in ne zakonom o zdravstveni dejavnosti. Zbornice bodo javna pooblastila dobila na podlagi javnih razpisov oz. natečajev, bo pa izvajanje pooblastil omejeno na tri leta. Razpisne pogoje pa bodo zbornice morale izpolnjevati ves čas trajanja javnega pooblastila.

Upokojenci: Javno in zasebno zdravstvo naj bosta ločena

Področji javnega in zasebnega zdravstva morata biti ločeni, opozarjajo v Zvezi društev upokojencev Slovenije.
Področji javnega in zasebnega zdravstva morata biti ločeni, opozarjajo v Zvezi društev upokojencev Slovenije. FOTO: Reuters
Ni mogoče sprejeti dozdajšnje prakse, ko kar nekaj manj kot 400 zdravnikov dopoldne dela v javnem zdravstvu, popoldne pa kot zasebniki. Odziv ZDUS glede ločevanja med javnim in privatnim zdravstvom

Nad zdravstvenim sistemom so zaskrbljeni tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus). Zahtevajo hitre in učinkovite ukrepe, s katerimi bi preprečili poslabšanje razmer. Poudarjajo tudi nujnost, da sta področji javnega in zasebnega zdravstva jasno ločeni. "Medtem ko se javni zdravstveni sistem bori s hudim pomanjkanjem sredstev in krči programe, v določenih zdravstvenih zavarovalnicah nastajajo dobički," je na današnji novinarski konferenci opozorila predsednica Zdusa Mateja Kožuh Novak. "Zahtevamo, da se ti dobički vrnejo nazaj v javni zdravstveni sistem," je poudarila.

V Zdusu zahtevajo sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi in o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo. Če ga ne bo do jeseni, bodo zakonski predlog vložili sami z ustreznim številom podpisov državljank in državljanov, so napovedali.

Glede nasprotovanja zdravniških organizacij predlaganim rešitvam v zakonu pa je Gantar dejal, da minister ne more biti njihova podaljšana roka, saj je področje delovanja ministrstva bistveno širše. Pozdravlja željo po sodelovanju, vendar pa minister Gantar opozarja, da so za del anomalij in odgovornosti za trenutno stanje v zdravstvu tudi sami odgovorni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
24. 06. 2013 20.02
+2
A so ga unicli a. To so pravi teroristi. Takoj ukinit privat prakse.
gozdar1
24. 06. 2013 16.54
+6
Jaz vem samo eno cca. 30 let nazaj si lahko stopil, do najbližjega ZD doma in vprašali so te kaj te boli, danes pa....
o22
24. 06. 2013 19.51
+6
Danes pa .....crkneš pred ali ,če imaš srečo v ambulanti,ker pač nimaš napotnice ali si nisi mogel plačati zavarovanja.
Roman Hren
24. 06. 2013 16.17
+7
Veliko besed, dejanj pa ni! Že več let! Zavarovanja se množijo in dražijo, ko rabiš pomoč pa greš v privatno ambulanto zdravnika, ki ti je v javnem zdravstvu določil čakalno dobo nekaj mesecev ali več! Če imaš denar, seveda! Ne Janša ne Pahor nista naredila nič, čeprav sta se oba ustila o skrbi za državljane, a tudi na Bratuškovo ne računam prav veliko! Smo že predaleč zabredli in pravzaprav je razpad socialne države začrtan! Z vsem kar se dogaja v Sovenji
o22
24. 06. 2013 19.48
+1
Z Bratuškovo pa sploh NE gre računati!!!Ali ne vidite da tolče po najbolj ranljivih.
JanezNovakJohn
24. 06. 2013 16.03
+9
NI VEČJEGA KLIENTELIZMA, KORUPCIJE, GRABEŽA... KOT PRAV V ZDRAVSTVU. Pripravniški staž se je podaljšal. Mentorji dežurajo in spijo za 1000 €/noč za dežurstvo, delajo pa stažisti za 80 € na dežurstvo. Pripravniki NE MOREJO postati zdravniki, ker bi posegli v plače svojih mentorjev. Kaj ima ta STANOVSKA lopovščina veze z zdravstvom ???????????
Roman Hren
24. 06. 2013 16.20
+7
Saj zato so pa proti shodu za ohranitev javnega zdravstva! Priviligiranci se ščitijo na vseh nivojih! Mreže so močne, težko jih bo strgati!
JanezNovakJohn
24. 06. 2013 20.52
+3
ALI SE NE BO OGLASIL NOBEN OD VELIKIH PROFESERJEV , MENTORJEV IZ ZDRAVNIŠKIH VRST, ALI KAJ.
JanezNovakJohn
24. 06. 2013 20.59
+3
OČITNO SE BOJIJO RESNICE. Malo pa vas je lahko sram. Hipokratova prisega ni samo individualna. Ne gre za zdravje(denar, denar,denar) enega. GRE ZA ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU. VAŠEM,ZDRAVNIŠKEM !
odpisan2x
24. 06. 2013 15.34
+9
nič skrbet,da ne bi plačali obveznega zavarovanja,dobil boste položnico,če ne boste plačali pa izvršbo,dodatno zavarovanje jih bolj skrbi..mene bol zanima kje se da preveriti koliko je stroškov nabil na mojo glavo osebni zdravnik katerega sploh ne poznam
odpisan2x
24. 06. 2013 16.38
+3
če se m mal jasnovidn,bo šlo to takole,vse v obvezno zavarovanje,dodatnega lahko odpoveste,osnovnega bodo iztirjal, če ste le prijavljeni na kakšnem naslovu.pa jim je popolnoma vseeno a kaj zaslušte ali pa nič
24vohomurckov
24. 06. 2013 15.31
+10
...primer: mladenič ,najbrž z granulomom......v edini dežurni ambulanti v glavnem mestu,s 40 evri v žepu,ker mama več ni imela....sanacija v javni ambulanti bi stala 70...........razplet!!.....vožnja nazaj v svoj domači kraj....brez pomoči!!! ...zatlači si javno zdravstvo v šuupčino!!!
tantadruj1
24. 06. 2013 15.29
+10
in potem se čudijo zakaj imamo toliko sive ekonomije. počasi bodo prispevki za en bogi s.p., ker hočeš bit legalen 1000€ na mesec. a se vam je zmešalo?
rde? in ?rn cinik
24. 06. 2013 15.26
+7
vsi naj plačujejo za pokojnine in zdravstvo enako kot delavec skupaj s prispevkom delodajalca. ne morem jaz z minimalno plačo plačevat 200 eur, kmet ali pa advokat ali pa sp pa samo 30 do 40 eur. minimalno plačilo naj bo za vse enako dalje pa po procentih od zaslužka in dobička in vseh vrst prihodkov..
luckyss
24. 06. 2013 15.17
+14
"Gantar: Javno zdravstvo ostaja" Ta izjava me je prestrašila - resnično... Glede na verodostojnost izjav politikov, bi to lahko prevedli : "Javno zdravstvo izginja - in to po hitrem postopku" !!
tempel
24. 06. 2013 15.07
+10
V javni upravi se bo najprej zacelo varcevat v zdravstu nato pri upokojencih ( pokojnine ,postreznine, invalidnost ... ) mocno se bo obcutilo pri porodniski, bolniski , nadomestilih ... Skratka na navadnem smrtitniku in to zelo zelo. Vsa ostala javna uprava ki je davkoplacevalcem v tezko breme se bodo dobro ziveli naslednjih par let ...
lotmerzanec
24. 06. 2013 15.20
+2
Komunisti so že od 1945 vedno jemali najšibkejšemuzakaj bi tokrat bilo drugače? Glavno,da so riti gospode polne čisto vseeno pa je ali ima mali človek za kruh!!
depos
25. 06. 2013 08.03
+1
Pa kaj še? Kdaj si pa rojen, da take klamfaš. V Jugi je bilo poskrbljeno za rajo.
Strelec74
24. 06. 2013 15.04
+7
Ja zdravniki se bojijo, da bodo ostali brez dodatkov. Pa ja ne mislite, da jih skrbi za bolnike hehehe...spet farsa, spet bomo vsi placevali vec, tisti ki delamo seveda!
tantadruj1
24. 06. 2013 15.28
+2
itak. vedno več plačujemo , vedno manj dobimo. javno na tv, povedo, da denar izginja in se z njim dela malomarno in nič. racionalno delajte, hipohondrikom najdite delo, da jim ne bo dolgčas pa bo vse v redu.
g-star
24. 06. 2013 15.01
+13
Ljudje božji,vi men povejte kaj se dogaja z zdravstvom,uučeraj na urgenci 7 ur čakal,pa ne mi rečt da je to normalno,ob obilici priitožb z vseh strani pove sestra da zna biti še huje...v našem zdravstvu nekaj močno močno škripa!!
tej?i30
24. 06. 2013 15.15
+5
to je normalno!! v sloveniji seveda!! bodi srečen da nisi čakal pri naših sosedih(hrvaška) ker bi čakal pred zaklenjenimi vrati! pri nas si vsaj dočakal!! je pa res žalostno kam drvi naše zdravstvo!!!
buzd.ovan
24. 06. 2013 15.37
+3
Kolega (gasterbajter) se je v Nemčiji poškodoval pri delu, kjer so ga tudi hospitalizirali in opravili operativni poseg. Ravno takrat je imel rojstni dan. Ko se je s posega vrnil, ga je v sobi čakala vrtnica in čestitka osebja, na kateri je pisalo Alles gut zum Geburtstag. Če se danes piše 2013 smo mi nekje v 1930 v primerjavi z ostalimi evropskimi državami.
g-star
24. 06. 2013 15.56
+3
tejči,kaj hočeš povedat da pri nas v čakalnicah ljudje niso umirali?
tej?i30
24. 06. 2013 16.01
+0
ja saj vem je pa razlika če na urgenci ni nikogar oz. je zaklenjena in te pustijo umreti na ulici( čeprav se je tudi to že zgodilo pri nas) ali pa te na urgenci pričaka vsaj sestra na šalterju!! oboje pa je resnično žalostno kam nas je pripeljal divji kapitalizem!!
buzd.ovan
24. 06. 2013 14.55
+5
Kdo bo pa rešil slo gradbeništvo in tekstilno industrijo? Aja, saj res tega ne potrebujemo
MavritoGazarinni
24. 06. 2013 14.51
+5
ponavadi kar je vlada "reševala" je predčasno odšlo v franže!!
Arinna
24. 06. 2013 14.47
+9
Zdravstvo v Sloveniji je ze dolgo v komi. Bojim se, da bo do svoje smrti le se vegetiralo. Ljudje, cajcke kuhat pa zdravo zivet. Samo to nas se lahko resi pred prezgodnjim grobom, zdravstvo nas ne bo.
Uporabnik981904
24. 06. 2013 14.44
+7
V komi so vzdrževalci zdravstva zahvaljujoč pijavkam ki so nataknjene tudi kot "ugodni" dobavitelji v zdravstvu. Bolniki jamrajo - upravičeno. Zdravniki jamrajo - neupravičeno. Začnite delati red pri sebi in se najprej odrecite tistemu kar v resnici pripada bolnikom in ni vaša provizija ! To velja za vse pore države kjer je dostop do javnega denarja ! AMEN ! PS od vlade katero sestavljajo prisesanci in samih prisesancev tega ni moč pričakovati !
piko112
24. 06. 2013 14.42
+2
So postopki kjer bi lahko privarčevali kakšen tisočak ali pa dva prve lahko že danes zvečer pa jih raje se bo zapilo
Roman Hren
24. 06. 2013 16.09
+4
Ja, dober predsednik države bi voščil državljanom prraznik na RTV-ju, povedal da smo v krizi, da se z vsemi močmi trudijo jo razrešiti in ker je posledica slabega dela državnih uradnikov, obljubil, da bodo grešniki odkriti in kaznovani, nas prosil za potrpljenje in namesto državne proslave najbolj ogroženim državljanom nakazal po 50- 100 EUR! No, naš najboljši predsednik bo izobesil nove zastave, postavil častno stražo in imel kulturni program, ki ga razumejo le izbranci! Namesto ljudem, bo šlo 100.000EUR v luft! Nič novega za naše "šparanje!"
tempel
24. 06. 2013 14.41
+5
Ker so mnoge stvari prisle do konca, se bodo stvari v prihodnjih mesecih spreminjale zelo hitro! Zgodilo se bo marsikaj, cesar danes nihce ne pricakuje in na to moramo biti pripravljeni!
o22
24. 06. 2013 14.35
+23
Bili so časi ,ko se hodili zdravit iz tujine v Slovenijo ,sedaj pa le še v kakšno zasebno ustanovo(SG-urologija).Propadli smo na celi črti....V KOMO JE TREBA SPRAVIT TISTE ,KI SO KRIVI ZA TAKŠNO STANJE.ČE PSU NE DAŠ NITI KOSTI ZA OBIRAT ,KAKO BO POTEM LAJAL in varoval tvoj hram.ŠE HUJE BO !!!NABIJTE DAVKE IN TAKO IN TAKO DALJE...NORCI ZARUKANI.
I G N O R A N T
24. 06. 2013 14.31
+4
Pocasi bomo vsi komicno mrtvi
astro123
24. 06. 2013 14.50
+1