Slovenija

Zdravstveni svet podprl strategijo razvoja programa otroške srčne kirurgije

Ljubljana, 02. 03. 2016 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vzpostavitev sodelovanja s tujim centrom, nato razvoj nacionalnega centra za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami – načrt, ki mu je Zdravstveni svet prikimal. Se bodo razmere na področju otroške srčne kirurgije končno izboljšale?

Zdravstveni svet je danes podprl usmeritev strategije razvoja programa otroške srčne kirurgije, ki predvideva vzpostavitev sodelovanja s tujim centrom, iz česar bi potem razvili nacionalni center za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami.

Delovna skupina, ki je pripravila strategijo, mora do oktobra pripraviti še izvedbeni načrt in ga predstaviti zdravstvenemu svetu.

Že 10 let brez polno usposobljenega otroškega kirurga

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana že praktično deset let nima svojega kirurga, ki bi bil polno usposobljen za operiranje otroških src. Tako bo skladno s strategijo treba najprej poiskati in vzpostaviti partnersko sodelovanje z evropskim centrom, kjer se ukvarjajo z otroškimi srčnimi operacijami.

Ljubljanski klinični center
Ljubljanski klinični center FOTO: Aljoša Kravanja

Sodelovanje bi potekalo tako, da bi tuji kirurgi zagotovili nenehno pripravljenost otroškega srčnega kirurga v UKC Ljubljana. Težje primere bi zdravili v tej partnerski ustanovi, v kateri bi se tudi izobraževali slovenski kirurgi. Prav tako bi partnerska institucija pomagala pri izboljševanju organizacije programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, je predstavil član delovne skupine in strokovni direktor kirurške klinike UKC Ljubljana Matjaž Veselko.

V roku dveh oz. treh let bi v okviru takšnega sodelovanja doizobrazili enega slovenskega otroškega srčnega kirurga, v naslednjih dveh letih pa še drugega. Na tak način bi se lahko vse manj slovenskih bolnikov zdravilo v tujini, po drugi strani pa bi postopoma vzpostavljali nacionalni center za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami.

Po besedah Veselka je verjetno največji problem takšnega sodelovanja prav cena, saj bi znašala med 200.000 in 400.000 evrov na leto.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je ob tem opozorila, da bo v pogodbi o sodelovanju treba zelo jasno določiti in razmejiti odgovornosti obeh institucij.

Član zdravstvenega sveta, sicer vodja službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo v UKC Ljubljana Tadej Avčin pa meni, da je zanašanje na sodelovanje zgolj z enim takšnim centrom v tujini tvegano, saj se tudi v takšnem centru ob morebitnem odhodu več kirurgov, kakor se je nedavno zgodilo v Münchnu, znajdejo v kadrovski stiski. Tako je po njegovem mnenju treba vzpostaviti sodelovanje z vsaj tremi centri.

Veselko je ob tem pojasnil, da imajo vsi večji centri v ozadju drug center, ki jim pomaga ob morebitni kadrovski stiski. Sicer pa so v dosedanjih dogovorih centri niso želeli deliti odgovornosti, pač pa so želeli odgovornost v celoti prevzeti nase, je pojasnil.

operacija
operacija FOTO: Thinkstock

Nacionalni center bo po predlogu strategije posebna organizacijska enota znotraj UKC Ljubljana, v okviru katerega bodo pod enotnim vodenjem združili vse dejavnosti, ki sodelujejo v okviru srčne kirurgije, to so pediatrična kardiologija, kardiologija odraslih s prirojenimi srčnimi napakami, kardiokirurška anesteziologija, kirurgija prirojenih srčnih napak ter intenzivna terapija teh bolnikov.

Veselko je pojasnil, da funkcionalno že potekajo priprave na združitev različnih strok na enem mestu. A formalno bo treba tudi spremeniti organizacijsko strukturo UKC in statut.

To bo po besedah člana sveta Franca Vindišarja verjetno tudi eden trših orehov, celo težje kot doizobraziti oba domača kirurga. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je ob tem zagotovila, da bo ministrstvo podprlo intervencijski ukrep reorganizacije v UKC.

Ob tem je poslovni direktor ginekološke klinike UKC Ljubljana Peter Požun izpostavil, da se z vzpostavljanjem takšnega programa in nacionalnega centra gre v novo smer, ko se tvori ekipa različnih strokovnjakov. "To je zelo pomembno sporočilo, ki ga bomo morali upoštevati tudi pri drugih primerih," je dejal in namignil na možnost ustanavljanja podobnih nacionalnih centrov tudi na drugih področjih v zdravstvu. Hkrati pa je opozoril, da jih verjetno čakajo težka pogajanja s plačnikom, torej Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), saj delovanje takšnega nacionalnega centra ni poceni.

Velika težava v programu otroške srčne kirurgije so bili tudi slabi odnosi med sodelujočimi v programu. Po besedah Pferiferjeve so se odnosi začeli krhati, ker so sodelujoči popolnoma različno dojemali kakovost prejšnjega programa, ki ga je vodil izraelski kirurg David Mishaly.

Ob tem je napovedala, da bodo nekatere sodelujoče v programu obdržali, nekaj pa jih bodo izločili, pri čemer bodo še vedno ostali zaposleni v UKC in delali tisto, kar najbolje delajo.

In čeprav strategija kot tretji korak predvideva vzpostavitev regionalnega centra za operacije prirojenih napak na srcu, ki bi pokrivala področje zahodnega Balkana, pa je to po mnenju nekaterih članov zdravstvenega sveta bolj v oblaku kot realen cilj.

Kot je opozoril Tadej Avčin, je najprej treba delati na dobrem in stabilnem nacionalnem centru. "Če se bomo organizacijsko spremenili in se trudili, bomo mogoče čez nekaj let dobili tudi bolnike iz tujine," je dodal.

Zdravstveni svet pričakuje, da bodo strategiji dali pozitivno mnenje tudi razširjeni strokovni kolegiji za kirurgijo, anesteziologijo, intenzivno medicino in pediatrijo. Od ministrstva za zdravje in ZZZS pa pričakujejo, da se bosta nedvoumno opredelila do predloga strategije.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
02. 03. 2016 19.35
Popolnoma nesposobni za kompleksno reorganizacijo. Moji trije primeri v zadnje pol leta 1. pretrgana troglava mišica na stegnu. Odidem svojemu zdravniku. Dobim napotnico za kirurga. Iščem kirurga (sam, bolan) še dobro da imam le 65 lt in da obvladam računalnik. Kirurg mi da napotnico za ultrazvok. Zopet brskam kam na ultrazvok. Odidem v Sočo. tam so mi rekli da na napotnici ni napisano Soča in naj grem zopet kirurgu da popravi. Zopet k kirurgu in nato zopet v Sočo. Nato tuš: PRIDITE ČEZ TRI MESECE.......?????? Bolelo me je koleno. Zdravnica da napotnico za ortopeda. Se naročim. Obisk čez en mesec. Napotnica za Rengen. Obrabljen hrustanec, poškodovan meniskus. Izjava ortopeda na Koritkovi. V Avstriji bi vas operirali, tu pa terapije: gonite kolo da se poškodovan meniskus popravi. Vrnem se čez en mesec. Bolečine neznosne. Pošlje me na Magnetno resonanco. Iščem kje bi bil najhitrejši. Odidem v novo Mesto. Ko se vrnem Ortopedu je izjava ista.« saj veva kaj je«. Gonite bicikel. Tako več ne gre! ne morem hoditi. grem na URGENCO Rengen, diagnoza ista in domov. Grem svojemu zdravniku. " tako več ne gre" ne morem hoditi. Napiše mi napotnico za TRAVMATOLOGA. Pogleda izvide in reče "to je za nujno ARTROSKOPIJO" čez en mesec pridem na operacijo. SEdaj sem doma že tri dni. Izgleda da bo uredu. PA SAJ BI BILO LAHKO UREDU ŽE PRED POL LETA. Tretje štorije ne bom napisal ker je predolga. NESPOSOBNEŽI ZDRAVNIŠKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JanezNovakJohn
02. 03. 2016 19.25
-1
Kljub temu da morda nima to veze z pričujočim člankom bi opozoril na neko nedopustno anomalijo v našem zdravstvu. Mojo taščo so zdravili v nevrološki kliniki. Montirali so ji nek zelo drag aparat. Baje cca 20.000 €. Aparata ni več potrebovala, zato smo ga odnesli vrnili na kliniko. Ena od zdravnic je rekla: "Kar tam na mizo ga odložite" " da, ampak jaz želim potrdilo da sem ga vrnil" "dajte no, to tu ni navada" je rekla zdravnica....... Aparat bi mirne duše obdržal, ali pa ga prodal v eni drugi zdravstveni ustanovi doma ali v tujini. To me spominja na pred leti slučajno odkrit manjko nekih kirurško ortopedskih materijalov, ki si jih je "kao en od kirurgov sposodil za eno privat ordinacijo". Naš klinični center dela zelo po domače, zlasti v privatno korist in škodo države. ALI ME BO KDO SLIŠAL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
FAUSTOS1
02. 03. 2016 18.58
+1
dokler bodo otroško kirurgijo vodili politiki-bivši župan klokočovnik-bodo otroci v nevarnost