Slovenija

'Zdravstveni sistem je daleč od kolapsa in razsula'

Ljubljana, 08. 01. 2016 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zdravstvena ministrica Kolar Celarčeva poudarja, da se slovenski zdravstveni sistem glede druge države EU uvršča v povprečje. Smo pa pri vrhu po dostopnosti do primarnega zdravstvenega varstva. Dodala je, da analize kažejo, da je financiranje zdravstva preveč odvisno od prispevkov od plač.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Slovenija v sivi sredini
    01:51
    Iz SVETA: Slovenija v sivi sredini
  • Iz SVETA: Kaj je pokazala analiza slovenskega zdravstvenega sistema?
    01:09
    Iz SVETA: Kaj je pokazala analiza slovenskega zdravstvenega sistema?
  • Iz SVETA: Koliko je stala analiza?
    01:03
    Iz SVETA: Koliko je stala analiza?
  • Iz 24UR: Spremembe so potrebne
    02:34
    Iz 24UR: Spremembe so potrebne
Slovenija se pri porabi za zdravstvo uvršča nekoliko pod povprečje EU. Vire financiranja zdravstva je treba razpršiti, saj je sedanji sistem ranljiv v času krize in z vidika staranja prebivalstva, menijo udeleženci predstavitve analize zdravstva. Dodajajo, da je sredstva treba tudi povečati, saj se potrebe po zdravstvenih storitvah povečujejo.

Analiza slovenskega zdravstvenega sistema kaže, da sistem ni optimalen, je pa daleč od kolapsa in razsula, je v začetku predstavitve na Brdu pri Kranju poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Dobre prakse tudi iz Slovenije je treba razširiti na sistem, medtem ko nekatera področja kličejo po korenitih spremembah. 

Glede na druge države EU se slovenski zdravstveni sistem uvršča v povprečje, po nekaterih kazalnikih med najboljše, čeprav v Sloveniji namenjamo trikrat manj denarja kot denimo v Avstriji, je izpostavila ministrica. Tako smo pri vrhu po dostopnosti do primarnega zdravstvenega varstva. Ker so ginekologi in pediatri organizirani na primarni zdravstveni ravni, se to kaže v nizki umrljivosti dojenčkov in mater, je navedla.

Na primarni zdravstveni ravni je po njenih navedbah treba povečati število zdravstvenih timov. Prav tako je treba izboljšati povezovanje med posameznimi zdravstvenimi ravnmi, da bo bolnik imel bolj celovito in kontinuirano obravnavo. Dobre prakse, ki so jih razvili v nekaterih regijah, je treba po njenih navedbah ovrednotiti in umestiti v sistem.

Opozorila je tudi, da niso jasno opredeljene vloge ključnih nosilcev v zdravstvu. Ključni procesi, vključno s splošnim dogovorom, so premalo transparentni, predlogi in prezapleteni. Prenoviti bo treba obračunske sisteme modelov.

Analiza tudi kaže, da je financiranje zdravstva pri nas preveč odvisno od prispevkov od plač. Slovenija iz državnega proračuna za zdravstvo nameni najmanj od vseh članic EU, kar je tvegano v času gospodarskih kriz, pa tudi z vidika staranja prebivalstva.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc FOTO: Damjan Žibert

Kaj pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja slika ni črno-bela, pravi ministrica. Slabost je v tem, da so premije enake ne glede na višino dohodka, kar pomeni, da je sistem manj pravičen. Po drugi strani pa so plačila iz žepa pri nas med najnižjimi v EU in znašajo 13 odstotkov od vseh stroškov v zdravstvu. Cilj je, da ne bi presegli 15 odstotkov, ker je to zgornja meja, ko bolniki še niso premoženjsko ogroženi zaradi zdravstvenih izdatkov, je dejala.

Josep Figueras z Observatorija za zdravstvene sisteme in politike je glede financiranja dejal, da je treba vire razpršiti in sprejeti proticiklične ukrepe. Znotraj EU ima večine držav le eno zavarovalnico za obvezno zdravstveno zavarovanje. Nekatere spremembe pri obveznem zdravstvenem zavarovanju so nujne, predvsem pa ga je treba bolje regulirati, je dejal.

Osnovno zdravstveno varstvo v Sloveniji je dobro, ampak je razdrobljeno, je opozoril. Kot primere dobre prakse je navedel referenčne ambulante družinske medicine ter koordinatorje zdravniške oskrbe. Po njegovem mnenju je treba še dodatno povečati obseg delovanja patronažne službe ter razmisliti o raznih posvetovalnih organih za primarno raven.

Tudi Ellen Nolte z observatorija meni, da bi bilo dobro sistemsko omogočiti, da bi se lahko družinski zdravniki pri obravnavi bolnika posvetovali s specialisti, s čimer bi zmanjšali število napotitev na sekundarno raven. Takšen sistem imajo na Finskem in Švedskem, pa tudi denimo v UKC Ljubljana.

Poleg tega bi bilo po njenem mnenju treba sistemsko urediti odpuščanja iz bolnišnične oskrbe. Enotna navodila za to sicer so, a jih v zdravstvu ne poznajo povsod.

Po besedah Figuerasa Slovenijo čakajo izzivi na področju raka, kjer je sicer že opazen napredek zaradi presejalnih in preventivnih programov.

"Nimamo čudežne tablete, ki bi pomanjkljivosti v zdravstvenem sistemu takoj rešile in bi takoj prišli na cilj," je poudaril. Spremembe v zdravstvu je primerjal s slovenskimi zimskimi športniki in se zavzel za princip korak za korakom do uspeha Petre Majdič, namesto hitrega skoka Petra Prevca.

Normand: Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je neumnost

Zaradi sedanjega sistema financiranja zdravstva v Sloveniji, ki večinoma temelji na prispevkih od prihodkov zaposlenih, se je delež javnih sredstev v zdravstvu zmanjšal, povečala pa so se zasebna sredstva. "To ne gre v želeno smer," je opozoril Charles Normand z Evropskega observatorija za zdravstvene sisteme in politike. Zato meni, da je treba delež javnih sredstev za zdravstvo povečati, pred tem pa ugotoviti, ali se obstoječa sredstva učinkovito porabljajo.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je označil za neumnost. Sicer se je z dopolnilnim zavarovanjem v sistem pridobilo manjkajoča sredstva, pri čemer se niso povečala neposredna plačila iz žepa, a je takšen sistem nepravičen, prav tako posamezniku ne omogoča, da zavarovanja ne bi plačeval, je ocenil.

Pri preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je navedel več možnosti. Ob ukinitvi takšnega zavarovanja bi bilo treba v zdravstvenem sistemu nadomestiti 400 milijonov evrov, a na način, ki bi zmanjševal neenakost in administrativne stroške.

Dodatne vire v zdravstvu je mogoče iskati tudi z nekaterimi drugimi ukrepi, denimo z obdavčitvijo upokojencev, da bi iz državnega proračuna šlo za vsakega otroka po 20 evrov na mesec v zdravstveno blagajno. Možni so tudi t. i. davki na greh, kot je na tobak in alkohol.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Thinkstock

Koprivnikar: Slovenija ne potrebuje zdravstvene reforme

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Igor Muževič je med drugim pozval vlado in ministrstvo za zdravje k organizaciji inštituta za primarno zdravstvo, ki bi skrbel za razvoj primarne zdravstvene ravni. Opozoril je tudi na nujnost kadrovskih in finančnih sprememb.

Tudi eden prvih slovenskih ministrov za zdravje Božidar Voljč je izpostavil pomen primarne zdravstvene ravni. Kot je ugotavljal, se je doslej v Sloveniji ukvarjalo v glavnem z bolnišnicami, in to samo s točno določenimi. Zdravstveno politiko je opomnil, da se bo morala uresničevanja sprememb lotiti s pristopom sodelovanja in ne preko ustvarjanja konfliktov, če želi, da spremembe uspejo.

Predsednik združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek je izpostavil nujo po spremembah na področju upravljanja in vodenja zdravstvenih zavodov, ki bi morali biti bolj samostojni.

Mnogi govorci so opozorili na problem naglega staranja slovenskega prebivalstva ter na potrebe po več denarja. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je nasprotno izrazil prepričanje, da samo z dodatnim denarjem ne bomo dosegli boljšega zdravstvenega sistema. Po njegovi oceni analiza WHO potrjuje, da Slovenija ne potrebuje zdravstvene reforme, "ampak izboljšave na točno določenih delih. Ne reformiramo nečesa, kar je dobro, temveč nekaj, kar je že dobro, delamo še boljše", je dejal.

Kakšne pa so vaše izkušnje z zdravstvom? Dobre ali slabe? Rešite anketo na naši spleti strani. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
10. 01. 2016 08.34
+2
...pred kolapsom...Seveda ne ker dvakrat zapored te ne more hudič vzet.
rde?kar
09. 01. 2016 18.49
-3
Dejte mi možnost boste videli vse bodo na brzino poštimali . In to zastonj.
prašek
09. 01. 2016 19.49
+2
tali?ni tom
09. 01. 2016 18.04
+1
sploh zobozdravniki so asi pa splošni zdravniki! seveda je nekaj izjem,ostalo pa je za odpad! tle ko sem , zobarca ki jo mam , za prmej,nima pojma in menjavajo se nonstop ! splošna zdravnica pa dela trenutno na meni poizkuse koliko različnih zdravil za kardiovaskularni sistem prenesem! verjetno,ko bo prave zadela bom jaz že trd! res,v našem kraju je zdravstvo za zjokat! dobesedno! verjetno ni povsod tako,tle pa! iz izkušenj seveda mojih,krajanov!
ferencz 1
09. 01. 2016 14.36
+2
Sem slišal, da moraš za transplatacije ledvice dat 10.000 jrčkov mite, da prideš na vrsto. To malo preglejte!
Transformerji
09. 01. 2016 13.24
+2
Res je, naš zdravstveni sistem potrebuje samo malo velikih popravkov - odpravimo korupcijo, pa ne samo tisto, preko vrste....
ferencz 1
09. 01. 2016 09.59
+8
Zdravstveni sistem je totalno v razsulu in korupciji. kje ta ministrica MilaJoka živi, v Indiji Koromandiji!
Biofanatik
10. 01. 2016 08.30
DonDonDan
09. 01. 2016 09.32
+3
Če gre država v maloro, gre z njo tudi zdravstvo, o tem ni potrebno nobenega dvoma. Da pa je tale ministrica ena "TOTALNO-TOTALNA-NESPOSOBNA-KURA", pa je videti iz aviona.
abigail
09. 01. 2016 09.26
+1
Bravo g.Normand!
Tone 12345
08. 01. 2016 20.01
-4
Se strinjam z njo-še nikoli niso v sloveniji nekoga pustili da na cesti umre oz da mu ne urgentno ne pomagajo pri hudi bolezni kar je recimo v zda stalna praksa-zatorej ljudje ne pljuvajte po slovenski medicini,ki nesebično pomagajo vsakomur!!!kolikor je v njihovi moči!!glede na dane razmere!!
DonDonDan
09. 01. 2016 09.31
+1
Urgentno ti pomagajo tudi brez zdravstvenega zavarovanja, ja, tako kot povsod po svetu. Ampak za ostalo pa na zdravstveno kartico dobiš le še mesto v čakalni vrsti. Če hočeš, da ti kaj več naredijo, moraš plačat !!!
zulj001
08. 01. 2016 19.26
+6
Za začetek,mafijo izločite iz zdravstva,pa bo takoj lažje......
bakiras
08. 01. 2016 19.11
+2
V svetovnem vrhu? Same lazi in zavajanje. Dostop do prvega posveta pri zdravniku ze, kaj pa zdravljenje? To je pa cisto drzga zadeva. Tu pa veliko ljdi prej umre.
Mejduš
08. 01. 2016 18.49
+3
Pri nas bo teško to urediti zato ker tisti sodniki so takoj navrsti pa še nekateri ki natakšnem stolčku sedijo za ostale jih pa niti majn briga imajo dovol moči da jim nišče nč nemore,jaz pravim da človek je tudi lahko sam sebi zdravnik lahko, rečem da že 15 let nisem bil pajih imam 65 let je veliko kakšno hrano ješ,sem delavec ki so mi kar nekaj živcev požrli ki sem delal večih firm pa še vtujini sem delal kot varilec 5 let bolniške nisem skoraj nč bil in jih imam 40 let delovne in danes dobim 450 € penzije,tako da skoraj da mi ni kap,poravici povem,včasih ta skorompirana država se čisto sesula da bi tudi tisti čutili ki so jo zropali.
Uporabnik113089
08. 01. 2016 18.45
+7
Naš zdravstveni sistem ni v razsulu. Naš zdravstveni sistem je razsut že 25 let....O stanju v zdravstvu se garači menijo na Brdu pri Kranju. Te zadeve se rešujejo na terenu in ne .....
mijavci
08. 01. 2016 18.42
+7
Zdrarvstvo je podobno kot njena slika zgoraj, direkt pred kolapsom.
rde?kar
08. 01. 2016 18.05
+3
Tale frajla bi bila bolj primerna za ptičje strašilo.
MurglPoni
08. 01. 2016 17.06
+7
Seveda. Ker je že razpadel dolgo nazaj ;) Pri nas se v zdravstvu pokrade toliko, da bi lahko imeli vsi vse zastonj, pa bi še ostalo.
korintos23
08. 01. 2016 18.21
-1
Murgl ti tudi delaš v Avstriji? Jaz sem pa mislil da na portalu!
kokicas
08. 01. 2016 16.52
+9
Seveda, odvisno s katerimi očmi gledaš tako pa vidiš, če gledaš na svojo rit, kot ministrica, potem je vse v najlepšem redu, tako pa ni. Cene v zdravstvu so astronomske, seveda jih je treba nekje pokriti zato je treba vse doplačat kljub plačevanju zavarovanja, čakalne vrste so nenormalne, vsakodnevna vrste po čakalnicah prav tako. Pošiljajo te od vrat do vrat kot bi bili brez sistema. Ravno zadnjič sem po skoraj letu dni hotel do osebnega zdravnika, da mi da nekaj proti kašlju, ker sem cel teden kašljal kot norc, dela z mano manj kot 10 minut. Prav ona pridite čez 5 dni na pregled, pa še to dopoldan, haloo še 5dni da čakam, če me prej ne pobere ne ??? V glavnem treba bi bilo popolnoma prevetrit zdravstvo, predvsem v večjih bolniščnicah pregledat vsakega zaposlenega, če ga res rabijo na delovnem mestu in da konec dneva odda končno poročilo o opravljenem delu, ter nekoga, k ibo odgovrajal za delavce, ker sedaj je katastrofa, če priznajo ali ne, polno skrivanja, bluzenja, gledanja v luft, ne vsi veliko veliko ljudi pa.
Brundo
08. 01. 2016 15.44
+4
zdravstvo je donosna industrija, ki skrbi da je dela vedno dovolj, cilj opravičuje sredstva
butalistan
08. 01. 2016 15.44
+3
TA VLADA JE RES TOOP SHEAT!
butalistan
08. 01. 2016 15.43
+3
Zdravstvo bo rešil Koprivnikar(koritnik), ki bo le z manjšimi popravki skupaj z gibalom razvoja Slovenije-JU pripeljal zdravstvo nivo BUTAL
marko03
08. 01. 2016 16.40
+1
ZNANI MOJSTER IZDELAVE IN PLASIRANJA CESARJEVIH NOVIH OBLAČIL...