Slovenija

Ministrica: Tisti, ki so zakon prebrali, menijo, da je dober

Ljubljana, 21. 12. 2017 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrici za zdravje in za finance Milojka Kolar Celarc in Mateja Vraničar Erman sta po sestanku pri premierju Miru Cerarju sporočili, da so uskladili ključne rešitve, na katerih temelji zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ministrica ga je predstavila koalicijskim partnerjem, ki ga bodo preučili, prvi odzivi pa ne obetajo nič dobrega.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Upokojenci ne bodo privolili v takšno breme
    02:41
    Iz 24UR: Upokojenci ne bodo privolili v takšno breme
  • Iz 24UR: Najbolj iskan dokument končno v rokah poslancev
    03:21
    Iz 24UR: Najbolj iskan dokument končno v rokah poslancev
  • Iz SVETA: 500 členov zakona o zdravstvu
    02:09
    Iz SVETA: 500 členov zakona o zdravstvu
  • Iz 24UR ZVEČER: Zmešnjava glede zdravstvene reforme
    03:42
    Iz 24UR ZVEČER: Zmešnjava glede zdravstvene reforme
  • Iz 24UR ZVEČER: Gantar: Ministrica, ki laže, ne bi smela imeti mesta v vladi
    07:37
    Iz 24UR ZVEČER: Gantar: Ministrica, ki laže, ne bi smela imeti mesta v vladi
Ministrica je vladni koaliciji predstavila predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.
Ministrica je vladni koaliciji predstavila predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. FOTO: POP TV

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predstavila koalicijskim partnerjem in jim ga v papirnati obliki tudi izročila. Do danes namreč vsaj v DeSUS in SD predloga še niso videli, čeprav je Kolar Celarčeva v sredo zagotovila, da jim je zakon poslala že v torek. Kot je danes pojasnila, je bilo po tistem, ko so zakon poslali v DZ, s predsednikom vlade dogovorjeno, da ga danes najprej predstavi vrhu koalicije in šele nato pošlje v poslanske skupine.

Mateja Vraničar Erman je v izjavi novinarjem po srečanju pri premierju Miru Cerarju, ki je bilo pred sejo vlade, dejala, da so več mesecev skupaj delali na zakonu in uskladili temeljne rešitve.

Celarčeva je podobno poudarila, da so na sestanku pri predsedniku vlade ugotovili, da so vse vsebinske rešitve, zlasti tiste, ki zadevajo finančni del predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, usklajene. Bodo pa potrebna še redakcijska usklajevanja, je povedala.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v sredo predstavila predlog zakona, ki naj bi ga že v torek poslala koaliciji, vendar pa so v koalicijskih strankah oz. njihovih poslanskih skupinah zatrdili, da ga niso prejeli, kar naj se ne bi zgodilo prvič. Na finančnem ministrstvu so še včeraj navajali, da še niso videli besedila zakona, ki ga je kot usklajenega s finančnim resorjem predstavila Kolar Celarčeva. 

Poslanci bodo med prazniki preučevali predlog

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je danes pojasnila, da so se držali dogovora koalicije, da medresorsko usklajen predlog ministrica predstavi vrhu koalicije, ko ta da zeleno luč, pa ga pošljejo poslancem.

Vrh koalicije je tako danes s soglasjem koalicije romal v poslanske skupine koalicije, ki ga bodo preučile in dale pripombe. "Prošnja je bila, da bi mogoče tudi kaj praznikov izkoristili, da ga preberejo," je ob robu seje vlade dejala ministrica.

Odziv partnerjem je bil po njenem mnenju pozitiven in so pozdravili pripravo tako obsežnega zakona. Spomnila je, da bo v skladu z zakonom več kot 90 odstotkov upokojencev in več kot 50 odstotkov zaposlenih plačevalo zdravstveni prispevek manj, kot je doslej dopolnilno zavarovanje. To bo tudi odbitna postavka pri dohodnini, je dodala ministrica in opozorila še na niz drugih rešitev.

Po njenih navedbah tisti, ki so zakon prebrali, menijo, da je dober in bi bilo prav, da ga sprejmejo.

Erjavec: Ni veliko možnosti, da bi zakon sprejeli do konca mandata

A prvi odzivi partnerjev zakonu ne obetajo nič dobrega. Po sredini ostrini poslanca DeSUS Tomaža Gantarja, ki je ministrici očital laži, je danes tudi prvak DeSUS Karl Erjavec poudaril, da je nad dogajanjem presenečen. "To je način dela ministrice za zdravje, ves čas se soočamo s temi težavami. Ona trdi, da je zakon usklajen, ko pride do razprave, pa ugotovimo, da temu ni tako," je dejal v izjavi novinarjem ob prihodu na vrh koalicije.

Po njegovem mnenju se ministrica za zdravje obnaša tako, kot da je v prvem letu mandata, medtem ko se vsi koalicijski partnerji zavedajo, da je nekaj mesecev pred volitvami težko sprejemati kakšen pomemben zakon. Zakon o zdravstvenem varstvu pa je eden najpomembnejših, je spomnil in obenem priznal, da mu predstavljen predlog ni všeč. Po njegovih ocenah namreč favorizira bogatejše, ne pa tistih z nizkimi dohodki.

Predlog po njegovem mnenju sploh ne more v javno razpravo, saj ni usklajen, ministrica pa s tem, ko "tako neodgovorno vlaga zakone oz. jih naznanja v javnosti, dela škodo". Po Erjavčevih ocenah ni veliko možnosti, da bi zakon sprejeli do konca mandata.

Spomnil je tudi, da so v DeSUS že večkrat izpostavili nezadovoljstvo z delom ministrice Kolar Celarčeve, premier pa je vztrajal, da nadaljuje svoje delo, ter s tem prevzel več odgovornosti. Nekaj mesecev do parlamentarnih volitev pa po Erjavčevem mnenju verjetno ni smiselno odpirati razprave o odgovornosti ministrice.

Gantar: Ministrica, ki laže in dela slabo, ne bi smela imeti mesta v vladi

Tomaž Gantar, sicer tudi sam nekdanji minister za zdravje, je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da je ministričino govorjenje velik populizem. "Namreč, vsi radi slišimo, da bomo plačevali manj, kaj pa to v resnici pomeni glede na predloge, smo pa že v tem mandatu izkusili," je dejal. 

Stranka DeSUS sicer v preteklosti ni podprla nobene od inteprelacij proti ministrici. "Jaz to našo odločitev obžalujem. Jaz sem bil za to, da bi podprli interpelacijo," je dejal Gantar. 

Da gre za zelo všečen in populističen predlog, je za 24UR ZVEČER dejal tudi Jernej Vrtovec iz Nsi. "Ki pa v sami osnovi nima nekega cilja. Udarimo progresivno vse ljudi, tudi upokojence, tudi najšibkejše. Zlasti pa ta srednji razred, srednji sloj, najproduktivnejši sloj, ki bi ga morali davčno razbremeniti, ne pa dodatno obremenjevati z novim davkom," je dejal. 

Vrtovec je tudi dejal, da je stanje v zdravstvu še slabše, kot je bilo ob nastopu mandata ministrice Kolar Celarc. "S ključnimi rešitvami ministrica ni prišla, predstavlja pa zakonodajo, ki bistveno ne premika stvari v zdravstvu na bolje. Na slabšem smo zlasti davkoplačevalci," je dodal.  

Vlada je sicer danes obravnavala tudi akt o ustanovitvi samostojnega javnega zavoda, ki se bo imenoval Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Podali so tudi soglasje k razrešitvi Andraža Kopača z mesta generalnega direktorja UKC Ljubljana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-BZ-
22. 12. 2017 09.16
+2
dol s temi zavarovalnicami in dodatnimi (prostovoljnimi - a pazi - v vsakem pogledu obveznimi ) zavarovanji, naj bo en obvezen prispevek in kompleten nadzor nad porabo denarja iz tega prispevka (podpiram Zavod za zdrv. zavarovanje ali po domače zdravstvena blagajna, ki pa bi morala biti ločena od proračuna) , do zdaj pa se je samo kradlo , ne toliko iz obveznega kot iz dodatnega zavarovanja, pa vsako leto podražitve, pravic pa nobenih
M_teorija
22. 12. 2017 10.30
+2
KOnčno en normalen komentar brez poltičnih kalkulacij!?
resslovenka
22. 12. 2017 09.00
+2
No resnično, predlagana obvezna dajatev je res čisto mimo. En brezposelen, ki nima niti za struco kruha cel mesec, naj bi OBVEZNO prispeval 20 eur. Kje naj jih vzame, vas vprašam? Nekdo, ki mesečno zasluži 10 letno plačo delavca na socialcu pa 35 eur??? Tudi samo vprašam. Reveži za bogate, srednji sloj je tako ali tako požrl nori kapitalizem. Me res zanima, kdaj bo narod znorel!
-BZ-
22. 12. 2017 09.18
+0
a ne da, pa je z odločbo CSD-ja imel krito dodatno zavarovanje, zakaj že ? v Ameriki ti dodatnih zavarovanj ne krije nobena socialna služba. Zanimivo pa je da pri nas tudi obveznega zavarovanja ne krije socialna služba ampak moraš biti zavarovan preko partnerja oz. družinskega člana?!? zakaj bi potem dodatno zavarovanje krila država zavarovanicam za brezposelne? spet kraja denarja
povanpireni
22. 12. 2017 08.16
+2
Dober je Bog in ljudstvo, katero vas trpi !!!!!!!!!!!!
Sandra Žibert
21. 12. 2017 22.57
+12
4Norci in lažnivci nam vladajo in pišejo zakone. Kdaj nam bo tega dovolj??!!!
Sputnik
21. 12. 2017 22.44
+4
no in koliko več bo zdaj treba plačevat?? dobro se pozna 5% rast BDP. vse gre dol samo plača je vedno zadnja stvar ki gre gor. če bo treba več plačat bo zdravstvo boljše delalo a ne?? gledam po tem da če nekaj stane več bi po nekem nepisanem pravilu moralo bit boljše. zakaj za k ne začnejo reševat stvari na začetku?????????????? vedno poslušamo da ni denarja. s tem da ga jemlješ in mečeš na drugo stran kupa ne bo povečalo. na k mi gre da plačujemo te ljudi da se delajo čehe. dokler ne bo nek Manson ali pa kuklinski šel v parlament pa tam spucal ne bo nikoli nič
Diškor
21. 12. 2017 22.23
+5
Ha,ha,ha, to so novi obrazi, 3 x so vas že na šponal, zdaj vas bodo pa še ta 4 s klovnom iz Kamnika.
resslovenka
22. 12. 2017 09.03
Lol. Tudi mene. Vedno do sedaj. Umrla bom naivna, neumna pa ne.
Diškor
21. 12. 2017 22.19
+7
Kradlivski zakon in kakšne plačilne lestvice, tisti, ki ima plačo 97.000 na mesec bo plačal 35EUR, brezposelni in študentje in pod zajamčeno plačo pa 20, sama zmeda od te avše. Edino pravično je 1,5% od plače, tko da tisti, ki ima 10.000 da 150
JohnsonJohnson
21. 12. 2017 22.01
+18
3 leta je delala nekaj kar ni vredno pol češple mrzle vode. Če ta privat odpre propade v prvih 48 urah.
selector
21. 12. 2017 21.37
-2
Kebra nazaj za ministra.. zadnji, ki je mel malo pojma o pojmu kako se sistemu streže..
matijassll
21. 12. 2017 21.36
+8
Samo poglej ti to šobo na prvi sliki... mama vode
Uporabnik113089
21. 12. 2017 21.12
+10
Javno zdravstvo Republike Bangladeš postaja nedosegljiv cilj za Slovence in Cerarjevo profesorsko - dodatkarsko koalicijo. Kešeljevićevi bodo še tistih par sto Slovencev, ki bodo preživeli to "reformo", spravili na beraško palico...
Skunk Works
21. 12. 2017 21.17
+6
srecnii
21. 12. 2017 21.10
+9
Ne vem kaj nas posiljujej z nekim obveznim zavarovanjem v višini 43 evrov za brezposelne, če eni niti 20 let niso šli k zdravniku, umrejo takorekoč v domačem stanovanju, hiše.
Skunk Works
21. 12. 2017 20.52
+10
Kje mi živimo? Groza grozna
helvecijaner
21. 12. 2017 20.40
+10
Potem pa še enkrat glasujte za nove obraze.
ina5785
21. 12. 2017 20.59
-5
Apostol1
21. 12. 2017 21.32
-10
Glasuje naj vsak kakor se mu zdi najbolj prav , moj glas dobi ponovno Cerar , ker če pošteno pogledamo so do sedaj naredili kot vlada daleč s poudarkom največ , lahko mi lepite minuse samo dokazati nasprotno pa mi ne morete pa vesel božič.
resslovenka
22. 12. 2017 09.06
Zakaj bi ti prilepila minus? Ker se ne strinjam s tabo? Pač spoštujem tvoje mnenje.
ggzz
21. 12. 2017 20.26
+7
ostali smo od rdečih itak navajeni,da jo po pi*ki dobimo
PIKAPOLONICA1994
21. 12. 2017 20.23
+5
Ministričine mokre sanje....nikoli doživete ::::
helvecijaner
21. 12. 2017 20.23
+12
Ukradena država,ukradeno zdravstvo,ukradene volitve,ukradena prihodnost mladim,prevaran narod,goljufija z TEŠ6,pranje 1 Miljarde $,naslednja goljufija z 2 Tir. Predbožično snemanje smetane v imenu novega zdravstvenega zakona 4leta samih daril socijkomunističnih birokratov levosučne nesposobnosti. Sindikati pa ravno tisti ,ki jim še dobro gre štrajkat.Narobe svet, govorijo o demokraciji uvajajo pa in izvajajo DAVČNO rubeštvo. Na volitvah pa FOSILNI mi-lanček prinese JOKERA zlizane UDBOmafije in narod se zopet vsede v koprive.
ina5785
21. 12. 2017 21.00
-1
Ja, bivši komunajzeri so se razkropili levo in desno
PIERREBRICE
21. 12. 2017 20.05
+10
Zavarovalnice bodo na polnočnici na veliko molile, da ne bi uspel Milojkin načrt.
piu
21. 12. 2017 19.46
+5
Cmera ni bral.....
kekec_pokec
21. 12. 2017 19.42
+4
Ja seveda sej problem so tisti, ki ga niso prebrali. A ja zakaj ga že niso prebrali. KER JIM GA NI SPOH NI POSREDOVALA V PREGLED kljub temu, da se je zlagala in rekla, da ga je poslala in uskladila.