Slovenija

Zdravniška zbornica zaključila primer Nekrep in se opravičila staršem

Ljubljana, 24. 01. 2013 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravniška zbornica je o odvzemu licence Zlatki Kanič sporočila, da so to storili zaradi večje strokovne pomanjkljivosti pri zdravljenju otroka na intenzivnem oddelku pediatrične klinike UKC MB. Ob tem so se opravičili staršem in javnosti za dolgotrajen postopek.

Kaničeva
Kaničeva FOTO: Mia Media

Kot smo že poročali, je Zdravniška zbornica Slovenije mariborski pediatrinji Zlatki Kanič, ki je leta 2008 zdravila Bora Nekrepa, izdala ukrep začasnega odvzema licence za štiri mesece. Njen zagovornik Boštjan Penko je napovedal, da se bo znova pritožil na odločitev zbornice, saj da je "sedanja odločba pravno povsem zmotna". Meni namreč, da je neutemeljen sam postopek proti Kaničevi pred zbornico.

Odzvala se je tudi zbornica, kjer so v sporočilu za javnost zapisali, da so odločitev o odvzemu licence izdali zaradi večje strokovne pomanjkljivosti pri zdravljenju otroka na intenzivnem oddelku pediatrične klinike UKC MB. S tem je zaključena obravnava primera Nekrep, so zapisali.

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je ob tem povedal, da slovenski zdravniki obžalujejo ta tragični dogodek. V imenu institucije, ki predstavlja slovenske zdravnike, se je opravičil staršem in slovenski javnosti zaradi dolgotrajnega postopka. "Želim si, da bi vsi prizadeti v svojem dostojanstvu in bolečini zmogli sprejeti dokončno odločitev zdravniške zbornice," je dejal.

V izjavi so v zbornici pojasnili še, da je obravnavani primer po strokovni plati zelo zapleten in kompleksen, saj gre za izjemno redko in težko prepoznavno presnovno obolenje. To je bil tudi razlog, da so pri reševanju primera sodelovali tudi tuji izvedenci pediatrične stroke. "Ob nesporni ugotovitvi, da zdravljenje ni bilo ustrezno, je bilo potrebno upoštevati tudi mnenje izvedencev in strokovnjakov, da z ozirom na resnost obolenja ni mogoče z gotovostjo trditi, da bi tudi ustrezno in pravočasno zdravljenje spremenilo končni izid," so zapisali v zbornici.

Kot so še poudarili, jemlejo ta tragični primer zdravniki kot opomin in poduk za še bolj zavzeto delo pri svojem poslanstvu, hkrati pa ne morejo mimo dejstva, da zagotavljalo Evropski uniji primerljivo kakovost zdravstva za znatno manj denarja, z manjšim številom zdravnikov in s povečanim tveganjem nevarnih dogodkov v neugodnih delovnih razmerah. "Zato upravičeno pričakujemo izboljšanje razmer, kakor tudi uveljavitev prakse razvitih držav, v smeri nekrivdnega načina poravnave oškodovanim bolnikom. Novo vodstvo zdravniške zbornice pripravlja podlage in spremembe, ki bodo omogočile, da bodo prejete vloge pred organi zdravniške zbornice obravnavane hitro in strokovno," so zaključili sporočilo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roko511
24. 01. 2013 21.14
+0
kako zdravnico ni sram,kakšna je to država in sodstvo.staršima treba isplačati odškodnino,zdravnici odvzeti licenco to ni zdravnica dat ji treba zaposlitev v zaporu za izvrševanje smrtnih kazni.Še po tim vsim ukrepima starši Nekrepovi bi bili žalostni in nič im nevrne otroka ampak bi bili pomirjeni.Penko si zasluži zapor naj on da svojega otroka tej zdravnici na zdravljenje
winerka
24. 01. 2013 20.21
-6
Razumem starsa, ki jima je hudo, ker sta izgubila otroka, vendar ZAL nista edina ostala brez otroka, zato je ta medijski pomp okrog tega primera totalno nepotreben.
roko511
24. 01. 2013 21.16
+1
če bi se šlo za tvojega otroka bi drugač govoril *
winerka
24. 01. 2013 22.55
+5
Ramzess
24. 01. 2013 17.43
+4
Skratka, izgovorov nikoli ne zmanjka.
goveja juha
24. 01. 2013 16.35
-4
a boste že nehali mrcvarit ene in druge ma ste prav dosadni z temi nekrepi in kaničevo
roko511
24. 01. 2013 21.18
+2
goveja juha
24. 01. 2013 21.42
-1