Slovenija

Zdravniška zbornica: Novela zakona o zdravstveni dejavnosti favorizira javne zavode

Ljubljana, 01. 06. 2017 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravniška zbornica Slovenije opozarja na nekatere določbe novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Menijo, da ta favorizira javne zdravstvene zavode in slabša položaj mladih zdravnikov. Najbolj jih skrbi določba, da zdravnik lahko postane odgovoren nosilec šele pet let po pridobitvi licence. "Zaradi dolgotrajnega šolanja to pomeni, da bodo zdravniki začeli svojo kariero pri 40 letih," so kritični na zbornici.

V Zdravniški zbornici Slovenije znova opozarjajo na po njihovem mnenju sporne določbe novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki da niso osredotočene na izboljšanje položaja bolnikov, ampak vodijo v poslabšanje razmer v javnem zdravstvenem sistemu. Opozarjajo na to, da zakon favorizira javne zdravstvene zavode in slabša položaj mladih zdravnikov.

Zdravnik lahko postane odgovoren nosilec šele pet let po pridobitvi licence.
Zdravnik lahko postane odgovoren nosilec šele pet let po pridobitvi licence. FOTO: Thinkstock

Predsednica zbornice Zdenka Čebašek Travnik je na današnji novinarski konferenci dejala, da jo najbolj skrbi določba, ki opredeljuje odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti. Zdravnik lahko postane odgovoren nosilec šele pet let po pridobitvi licence. Kot je opozorila, to zaradi dolgotrajnega šolanja zdravnikov pomeni, da bodo zdravnik začeli svojo kariero pri 40 letih.

Po njenih navedbah je nevarnost, da bi v manjših krajih, kjer imajo koncesionarja pred odhodom v pokoj in je predvideno, da ga bo nadomestil mlad zdravnik, ostali brez zdravnika. Vprašanje je tudi pri obstoječih koncesionarjih, ki še nimajo pet let licence. Kot se bere zakon, bodo koncesijo izgubili, je opozorila.

Težave utegnejo biti tudi na nekaterih oddelkih manjših bolnišnic, denimo v Topolšici, kjer vodje oddelkov nimajo pet let licence zdravnika, je dodala predsednica zbornice.

Po njenem mnenju predlog novele favorizira javne zavode tudi v primeru popoldanskega dela zdravnika. Medtem ko predlog novele ne predvideva časovne omejitve dela zdravnika v drugem javnem zdravstvenem zavodu, pa bi pri zasebniku zdravnik lahko delal kvečjemu osem ur tedensko. Če je omejitev dela drugje zaradi tega, da zdravnik ne bi delal preveč, potem je ta razdelitev nejasna, je dejala.

Po mnenju Čebašek Travnikove predlog novele favorizira javne zavode tudi v primeru popoldanskega dela zdravnika.
Po mnenju Čebašek Travnikove predlog novele favorizira javne zavode tudi v primeru popoldanskega dela zdravnika. FOTO: POP TV

Predsednik odbora za zasebno dejavnost pri zbornici Matevž Gorenšek pa je opozoril na favoriziranje javnih zdravstvenih zavodov v smislu razdelitve programa. Kot je dejal, bo pri dodelitvi programa imel prednost javni zavod, pri čemer pa ne bo z ničemer zavezan, da tak program tudi izpelje oz. da ima za to izvajalca. Morajo pa te pogoje dokazovati koncesionarji.

To se je že kot sporno po njegovih navedbah izkazalo pri enkratni dodelitvi dodatnih sredstev za skrajševanje čakalnih dob v prejšnjem letu, ko so imeli koncesionarji bistveno večjo realizacijo dodatnega programa kot javni izvajalci. Medtem ko je denimo zasebnik s koncesijo želel opraviti 600 koronografij, pa mu tega programa niso dodelili, pač pa so ga dodelili javnemu zdravstvenemu zavodu, ki pa ni izvedel niti ene koronografije, je dodal.

Po mnenju predstavnice mladih zdravnikov Tine Bregant pa predlog novele vodi v to, da se bodo zaradi pogoja odgovornega nosilca zdravstvenega dejavnosti mladi zdravniki raje odločali za delo v večjih zdravstvenih centrih ali pa kar v tujini. To bo vodilo v centralizacijo zdravstva ter hkrati razpad primarnega zdravstvenega varstva.

Po navedbah Čebašek-Travnikove so dokument s svojimi pomisleki poslali vsem poslancem, vodje poslanskih skupin pa so pozvali k srečanju. Do sedaj so se odzvali v DeSUS in SD, s slednjimi so se tudi sestali. Kot je dejala, so jim v SD pojasnili, da bodo počakali na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ. Dopuščajo pa možnost, da bodo njihove pripombe upoštevali v dopolnilih, če se bo to izkazalo za potrebno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pjer Pjer
01. 06. 2017 16.58
+3
Ja koga pa naj favorizira kot pa javno zdravstvo??? Saj v ustavi pise, da je pri nas zdravstvo javno, ali se pa motim? Mogoce bi morala reforma favorizirati njihovo privatno popoldansko dejavnost, zavarovalnice in njihove denarnice...
devlon
01. 06. 2017 16.57
-1
kaki deloholiki morjo bit tile dohtarji..
akmt
01. 06. 2017 16.53
+1
Sestre moramo imeti 3 leta delovne dobe, oni pa 5.Pa.kaj jokcajo?!?!? Oni bodo lahko dobili nosilstvo zdr.dej., jaz pa ne...Pa se to: en mladi dr.mora imeti OGROMNO KESA, da odpre ordinacijo.Se pravi, ogromno kesa ze v startu. medicinska sestra ne bo dobila nosilstva, koncesij ni vec, odpre lahko samo samoplacnisko dejavnost- kdo bi pa prisel?!?!?!? Dohtar brez dnarja ali pa sestra- en izvisi s super dopustom kje po svetu, drugemu izvisi eksistenca, placilo za hrano....Dohtarcki, ne zaposlujte vec sester, raje kar sami opravite delo.Za 830 eur na mesec kot dobim jaz z diplomo....
man1983
01. 06. 2017 16.28
+1
se bo pa delalo 5 let kampanjsko....izkoristilo se bo vse bolniške, vse dopuste, vsa izobraževanja, očetovski dopust....