Slovenija

Zdravniška zbornica: Ne bomo del političnih igric

Ljubljana, 18. 12. 2009 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravniška zbornica pravi, da jih je poslanka Cveta Zalokar Oražem neupravičeno označila za lobistično združbo, ki skrbi zgolj za lastne interese. Trdijo, da delujejo v korist državljanov in zdravnikov.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Tomaž Ungar

Zdravniška zbornica Slovenije se je odzvala na poglede o nekaterih aktualnih dogodkih v zvezi z omenjeno zbornico, ki jih je v imenu Poslanske skupine Zares predstavila Cveta Zalokar Oražem.

"Žalosti nas dejstvo, da želi omenjena poslanka slovenske zdravnike in zobozdravnike deliti na dobre in slabe ter nam pri tem očita celo manipulacijo in šikaniranje ter maščevanje drugače mislečim,“ navajajo na zbornici. Pričakujejo, da bo poslanka svoje trditve dokazala, v nasprotnem primeru pa pričakujejo javno opravičilo. "Slovensko zdravništvo je namreč enotno in ne bo dopustilo, da bi ga vsakokratna aktualna politika, v skladu s svojimi dnevnimi interesi, preštevala, ga etiketirala in poskušala pritegniti v svoje politične igrice,“ pravijo na zbornici.

Ne sprejemajo "podtikanj, ki Zdravniško zbornico Slovenije neupravičeno označujejo za lobistično združbo, ki skrbi zgolj za lastne interese". Pravijo, da vseskozi, tudi pri pogajanjih za nov zakon o zdravstveni dejavnosti, zbornica deluje v korist državljanov, ki si "zaslužijo varen zdravstveni sistem, in zdravnikov, ki želijo strokovno, odgovorno in nemoteno opravljati svoje zdravniško poslanstvo".

Zalokar Oražmova zbornici očita, da ni ukrepala pri sporu med nekaterimi zdravniki na onkološkem inštitutu. "Ob tem želimo poudariti, da reševanje razmer na onkološkem inštitutu ni v pristojnosti Zdravniške zbornice Slovenije, temveč je v pristojnosti vodstva onkološkega inštituta. Tudi mi od njih upravičeno pričakujemo, da bodo v reševanje omenjenega problema vložili maksimalen napor, posegli v predolgo trajajoče spore in jih rešili. Tako bodo zagotovili pogoje za normalno in nemoteno delo zdravnikov in celotnega zdravstvenega osebja ter hkrati ustvarili pogoje za optimalno obravnavo bolnikov. Sicer pa pred razsodiščem Zdravniške zbornice Slovenije na podlagi prijave štirih zdravnikov onkološkega inštituta teče postopek zoper vodjo kirurškega oddelka te ustanove,“ razlagajo na zbornici.

Pravijo tudi, da je eno izmed štirih javnih pooblastil, ki jih je ministrstvo za zdravje podelilo zbornici za izvajanje strokovnega nadzora s svetovanjem. Zbornica tako vsako leto izvede 150 rednih in izrednih nadzorov ter ministrstvu o tem mesečno poroča. Skupno število nadzorov pa je določeno v pogodbi o izvajanju javnih pooblastil, ki jo za vsako leto skleneta ministrstvo za zdravje in zbornica.

Izguba zaupanja v delo zbornice?

Cveta Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem FOTO: POP TV

Zalokar Oražmova je sicer dejala, da se poslanska skupina Zares strinja, da bi članstvo moralo biti prostovoljno, hkrati pa je poudarila, da bi bilo treba bistveno skrčiti pooblastila, ki jih ima zbornica, zlasti z vidika nadzora, ki ga je treba dati v večji meri v roke neodvisni instituciji.

Poudarila je, da je zlasti v zadnjem letu zbornica izgubila zaupanje javnosti in tudi lastne stroke. Dodala je, da je bilo v zadnjih veliko klicev zdravnikov, ki pravijo, da se z delom zbornice ne strinjajo, prav tako pa se ne strinjajo z obveznim članstvom. “Posebej želim poudariti, da kritika in nezaupanje Zdravniške zbornice ni tudi kritika zdravnikov in zdravnic v Sloveniji v celoti. Vse prevečkrat je prav zbornica namreč manipulirala s temi zadevami tako, da je postavila enačaj med zdravniki in zdravniško zbornico. To ni res,” je še izpostavila Zalokar Oražmova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
19. 12. 2009 17.15
zbornica deluje v korist državljanov, ki si "zaslužijo varen zdravstveni sistem, in zdravnikov, ki želijo strokovno, odgovorno in nemoteno opravljati svoje zdravniško poslanstvo"... Ha, ha, ha,... ne moreš verjet kake se znebijo..
Klizma
19. 12. 2009 09.14
ne g.Gordana vi ste del internih igric, in še za časa življenja si postavljate enormno drago in predimenzionirano palačo, ki bo lahko sprejela še več, vam podobnnim zdravnikov- apartčikovz enormnimi zaslužki iz tega naslova, namesto, da bi se le-ti v tem času raje ukvarjali s svojim "poslanstvom". Pa še nekaj Gordana - 99% zdravnikov vas in vaše zbornice ne podpira in ne potrebuje - a za 8ooo bto vi tega niti slučajno nočete videti. RAZUMEMO ! Pa preberite si pisma bralcev v današnjem DELU ! Kakšno "strokovnost"" podpirate !!!???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... le sami sebi namen
Zvonko Korošec
18. 12. 2009 18.50
BRAVO ORAŽMOVA KONČNO SE JE NEKDO OGLASIL KI SE GA SLIŠI SAJ PACIENTE HITRO UTIŠAJO IN JIM POVEDAL KAR JIM GRE VENDAR BI SE ŠE DALO VELIKO POVEDATI IN TUDI DOKAZATI RES SE IMAJO ZA BOGOVE IN TUDI NJIHOV SINDIKAT DELA LE ZA ZDRAVNIKE NE PA TUDI ZA MEDICINSKE SESTRE
moris1991
18. 12. 2009 16.49
In zakaj imajo gospodje v belem plače primerljive s poslanskimi? S politiki imajo skupnega le napuh in hinavščino... Vsaj tisti z zbornice... Vsaka čast izjemam (glede navedenih lastnosti) Imamo pa v Sloveniji tudi druge visoko šolane kadre, ki s svojim delom pripomorejo k boljšemu, varnejšemu življenju... In zakaj so ti kadri diskriminirani napram zdravnikom... sodnikom... poslancem.... Poslanci naj bodo vsaj enkrat pošteni (evo prilike za opozicijo, če se že koalicija ne da zganiti) Naj znižajo plače za npr. 30 %. S preostankom se v naši domovini da še vedno zelo solidno živeti. S tem ukrepom bodo imeli veter v jadru, da ustrezno znižajo plače in zaprejo usta tako sodnikom kot zdravnikom... in ostalemu javnemu sektorju. Videli boste... kdor bo to dosegel... bo alternativa slovenski pomladi... in ljudstvo se bo v tem času bolje počutilo (ne tako diskriminirano) pa še uslugo boste naredili domovini in njenemu proračunu v teh časih. Pa naj vas vidimo sedaj... Gospodje v belem pa naj bodo le tiho... že tako jih imamo preko glave....
odbogaposlan
18. 12. 2009 16.21
trenutno jih bi lahko nadzorovali alternativni zdravilci, he, he, glede na sposobnosti svetih krav!
odbogaposlan
18. 12. 2009 16.20
za nadzor teh belih bogov in svetih krav je potrebna neodvisna institucija!
strogoff
18. 12. 2009 15.18
PREKLETA BANDA ZDRAVNIŠKA HIPOKRITSKA !!! _ _ _ _ _ doklej boste še pometali pod preproge ?
sottozero
18. 12. 2009 14.34
Zdravniške zbornice NE POTREBUJEMO ! Služijo SEBI.... Služijo LOBIRANJU za svoje INTERESE = finančno korist... Služijo POKRIVANJU hrbtov...ko je to potrebno...npr. ob "smrti" Bora NEKREPA...beri umor iz malomarnosti... Služijo edinemu BOGU, ki ga poznajo vonj zmečkanega papirja DENAR !