Slovenija

Zdravniška zbornica nad podaljševanje študentskih statusov

Ljubljana, 07. 01. 2010 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./D.L.
Komentarji
55

Zdravniška zbornica se je očitno lotila izdajanja zdravniških potrdil študentom. Ekonomsko fakulteto so prosili za imena zdravnikov, ki so tovrstna potrdila izdajali, in imena študentov, ki so ta potrdila dobili.

Živčec Kalanova je Mramorja prosila za podatke o zdravnikih in študentih.
Živčec Kalanova je Mramorja prosila za podatke o zdravnikih in študentih. FOTO: POP TV

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan je na dekana ljubljanske ekonomske fakultete Dušana Mramorja naslovila pismo, v katerem ga je prosila za posredovanje imen in priimkov zdravnikov, ki so pred začetkom letošnjega študijskega leta izdajali zdravniška potrdila, na osnovi katerih so na fakulteti omogočili podaljšanje statusa študenta.

Prav tako je zbornica fakulteto prosila tudi za imena in priimke študentov, imetnikov takšnih zdravniških potrdil, ker bo po lastnih navedbah le tako lahko pri zdravnikih v vsakem konkretnem primeru preverila pravilnost zdravniške obravnave.

Hkrati pa je Gordana Živčec Kalan ministru za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorju Golobiču predlagala skupni sestanek o tovrstni problematiki, na katerem bi se dogovorili glede ukrepov za preprečevanje neupravičenega izkoriščanja zdravstvenega sistema.

Konec lanskega leta je namreč vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem na predsednico zbornice naslovila pisno vprašanje glede množičnega izdajanja zdravniških opravičil oziroma potrdil za zdravstveno nezmožnost za študij, s katerimi so si nekateri študenti podaljšali svoj status rednega oziroma izrednega študenta. Spraševala je, kako namerava zbornica ukrepati v tem primeru.

Kot so za 24ur.com pojasnili na zdravniški zbornici, so tovrstno prošnjo poslali na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, ker se je ta pojavljala v medijih. V medijih se je namreč pojavljala navedba, da ''so tja prihajali študenti, ki so imeli zdravniška potrdila ene in iste zdravnice, s katerimi so potem uveljavljali podaljšanje statusa študenta. Na to se je v svojem vprašanju sklicevala tudi vodja poslanske skupine Zares,'' so pojasnili na zbornici.

Kot pojasnjujejo v zbornici, je eno od javnih pooblastil, ki jih je ministrstvo za zdravje podelilo zbornici, tudi izvajanje strokovnega nadzora s svetovanjem nad delom zdravnikov, ki imajo licenco in opravljajo zdravniško službo v Sloveniji. Zdravniška zbornica Slovenije je torej tista, ki ima pravico in znanje, da opravi strokovni nadzor nad zdravniki, pri katerih obstaja sum opravljanja dela, ki ni v skladu z zakonodajo, stroko in Kodeksom medicinske deontologije Slovenije, so danes zapisali v zbornici.

S Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so nam sporočili, da tematike o podaljševanju študentskih statusov z izdajo zdravniških potrdil na dotični fakulteti niso preučevali, zato o tem nimajo oblikovanih stališč. "ŠOS tudi nima pristojnosti presojanja medicinske stroke in njenega strokovnega delovanja. Glede prošnje Zdravniške zbornice Slovenije, ki jo je naslovila na Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani, o posredovanju imen in priimkov tistih, ki so predložili zdravniška potrdila, pa bi bilo potrebno najprej pridobiti strokovno mnenje informacijske pooblaščenke, kje je meja med posredovanjem podatkov in varovanjem osebnih podatkov," so dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheMarine
07. 01. 2010 22.47
En velik problem v Sloveniji je ta, da je šolski sistem zafuran do konca. Že osnovna šola je obup od obupa, srednja šola pa to stopnjuje. Vso izobraževanje je ena sama teorija in piflanje, ko pa človek rabi praktično znanje pa je fertig. Učiteljem posebno pa profesorjem bi blo najprej treba znižat plače za 10% glede na to kakšen je uspeh razreda in jih plačati po učinkovitosti. Ampak naš sistem je pač zavožen in tako jih večina konča na srednjih šolah, ki jih ne zanimajo in potem iz tega sledi, da se takšni ljudje zaposlijo v stroki, ki jih ne zanima potem pa imamo delavske stavke ipd. Plačni sistem je pa sploh zavožen do... (hvala tebi Virant) od takrat, ko je Virant začel s svojimi "briljantnimi" idejami in tako ima javni sektor previsoke plače, delavci pa nimajo niti minimuma 600€. Ampak smo pa "svetilnik na vrhu sveta" (hm le v čem; verjetno po brezposelnosti ?)
komarec
07. 01. 2010 21.16
Sedaj želi pokazati kako zdravniška zbornica dela dobro. Zakaj niso tega počel leta nazaj. Te stvari s študenti se niso dogajale samo v prejšnjem letu. Veliko bolj pomembnih nepravilnosti imajo za rešit kot so te.
antilevak
07. 01. 2010 19.23
ME ZANIMA KJE JE SEDAJ PIRC MUSARJEVA .... ČE BI TO V ČASU JANŠE NARDIL BI ŽE MAHALA OKOL S PAPIRJI O VAROVANJU OSEBNIH PODATKOV!
akaloki
07. 01. 2010 18.05
@mawsy79 se strinjam, da je veliko takšnih, ki se švercajo na faxu in vem, da sem velikokrat med njimi... vendar ne zarad tega, ker sem vsak večer dežurn na vseh zabavah, ampak ker enostavno ne prenesem, kako me teoretik, ki prakse še od daleč ni videl, uči, kako nekaj deluje... napaka ni samo v študentih in v tem primeru zdravnikih, temveč v celotnem šolskem sistemu, ki nas uči 90% stvari, ki so popolnoma nerelavantne... in ne mi zdaj teoretiki pravit, da je teorija pomembna... ker vem, da je, vendar vam lahko iz lastnih izkušenj povem, da je večina teorije popolnoma nepotrebne...
Mawsyy
07. 01. 2010 17.42
bi pa ze lohk postimal komentarje no...stalno se izbrisujejo
Mawsyy
07. 01. 2010 17.37
GAJA-GAL 07.01.2010, 13:15 1 mawsy79 Oprosti, so pa mogoče res kakšni ki lahko le kakšno leto podaljšajo študij, da lahko delajo preko študenda in pomagajo svoji bolni mami, ki ne more skrbeti ne za študenta, ne za kakšnega maljšega brata ali sestro. To je le kratek izhod iz krize v familjah... Pa se,j redni študent nemoreš bit zavekomaj... 2 leti in pol se konča... Naj pomagajo družiniam. tam kjer je potreba.. ko en starš skrbi za svoje otroke, da ti lahko nemoteno študirajo in tu in tam kaj na črno delajo..,Imaš doma zelo sposobnega otroka nza študij, zlati maturant, in zaradi socialnih razmer zapade v depresijo in mu ne preostane kot da izkoristi tisti 2 letni status, da kaj zasluži... Sam to bom rekla da SLOVENIJA NI V EVROPI. le kakšni Evropi.. ŠE BALKAN NAS PREHITEVA... Žalostno, da se folk v tej državi enrkat že ne zbudi in naredi revolucije.. Tako malo nas je, da bi lahko vsak dostojno živel... Em... ti mesas jabolka in hruske... v bistvu nikjer nisem govorila o tistih s slabim socialnim statusom. Tisti s slabim socialnim statusom imajo potrdila iz centra za socialno delo, da zivijo v tekih razmerah in jim ni potrebno dajat zdravniskih opravicil. Govorim o ljudeh, ki so se svercali na zuljih drugih - ko smo ostali vstajali ob 6ih, da smo dobili stol v predavalnici, so nekateri prihajali sele domov iz zura, spali cel dan, si skuhali kavo ali dve, skopirali zapiske in na koncu leta dobili potrdilo, da imajo ful hudo migreno al pa tur na riti, zaradi katerega niso mogli sedet in se ucit in fakulteta jim je odobrila pogojni vpis brez vecjih ceremonij. Tisti ki smo delali in garali, da bi prsli skoz in smo imeli resnicne zdravstvene tezave - jaz osebno imam visoko dioptrijo (govorimo o -13 in -8 in ne o -0,25), kar mi je onemogocalo ucenje vec kot 6 ur dnevno, ter slabo slisim, na koncu pa nam je sfalil en izpit recimo, pa niso odobrili pogojnega "ker glede na dosezene uspehe ni pricakovati, da bi studentka zmogla opraviti letnik in je z vidika njenih zdravstvenih tezav bolje, da se odloci za pavziranje"... Halo... zame je pavziranje zarad enega bednega izpiteka, ki nit ni bil bistven, pomenilo izgubo statusa, izgubljeno leto in dolocene financne tezave. Pa verjamem da nisem edina. In to zarad takih, ki so se svercali in imeli dost pokvarjenega dohtarja, da jim je napisal, da jim manjka pol glave... K sreci mi tega ni potrebno vec prenasat... ker sem faks kljub vsemu koncala, tisti svercarji pa so ostali nekje... kaj js vem kje... zadaj v glavnem, al pa so v sluzbah, kjer se svercajo na zuljih sodelavcev, sami pa ne znajo nit racunalnika vklopit. -.-
delavc1
07. 01. 2010 16.01
sej je vse jasno 1 mesečno potrdilo 100 EUR V gotovini seveda
hrcekmuri
07. 01. 2010 15.38
NEKATERI SE KAR STUDIRAJO,CE STE SLUCAJNO KDAJ HODILI V KAKSNO SOLO POTEM VESTE DA VCASIH GRE VCASIH PA NE,SICER SO PA PAPIRJI VSEH TEH FAKULTET BREZ VEZE,VSAK NAJ STUDIRA KAR GA ZANIMA IN EDINO S TEM BO USPEL.NAJBOLJ USPESNI SO TISTI KI SO V NEKAJ ZAGRIZLI IN IZPELJALI DO FULA.PA NI TREBA NOBENIH DR MR ING ALI FR
tron3
07. 01. 2010 15.35
Ta Miklavčič se pa naj gre čim prej potapljat Kalanovii je podelil pooblastila, Oražnova pa naj začne iskat nepravilnosti najprej v stranki kateri pripada npr. o dejavnostih Golubiča
bahach
07. 01. 2010 15.31
treba je torej red narediti pri vpisih na Univerzo, pa bodo vsi problemi izginili. Itak se profesorji pritožujejo, da imajo vsako leto slabše študente. Zakaj pa ne naredijo omejitve vpisa in vsako leto vzamejo toliko študentov, kolikor jih bo gospodarstvo potem "prebavilo". Tako pa vzamejo vse živo in potem prihaja do izkoriščanj.
etul
07. 01. 2010 14.55
KOLK LET JE PA KEJ GOLOBČEK ŠTUDIRAL
Leandra
07. 01. 2010 14.45
Je pa Normalno, da na EPF - u trpijo saj so do sedaj oodšteli 30 Evrov za diplomo in 40 za Magisterij...?? Saj je najtežje na te Fakse se vpisatii.če najdeš predavalnico in prideš na eno predavanje dobiš pa Doktorat.. Kako že Minister ki je 30 let študiral.. Vse v življenju sem okradel samo izpit in diplomo sem pošteno plačal...
dr.shkrampla
07. 01. 2010 14.30
crntulipan1
07. 01. 2010 14.09
Ljudje hočejo narediti red, da ne bo več prihajalo do masovnega izkoriščanja zdravniških potrdil, kjer cvet slovenskega znanja masovno trpi za manično depresijo... Slovenskemu gospodarstvu se še slabo piše, v kolikor 80% bodočih diplomantov Ekonomske fakultete resnično trpi za manično depresijo.
Brabus
07. 01. 2010 14.06
Pa kdo še naseda tem prevarantskim študentom? Ukinit delo brez dajatev (študentsko delo) in problem bi bil rešen. Vsak naj počne tisto, za kar se je odločil.Študent naj študira,drugi bomo pa delali, da bodo nekateri dobili soc. transferje,ker se večina staršev zgovarja, da ni denarja in naj država poskbi za njihove študente. Od teh študentov pa lepo kasirajo gostinci in upravljalci štud. servisov , ki bi jih morali temeljito nadzirati ali pa zapreti. Če pa mislijo štu. še naprej nelojalno konkurirati na trgu dela,se jim bo hitro vse vrnilo , kot bumerang, kar na ministrstvu že ukrepajo, in se mi zdi popolnoma prav, ker sem se tudi sam velikim stvarem odrekel, da lahko vzdržujem študentko in dijakinjo brez vsakih soc. transferjev, pa že 30 let vplačujem v državno blagajno, izkoriščajo jo pa vedno eni in isti.
wertex
07. 01. 2010 13.57
ta baba prov izziva
Leandra
07. 01. 2010 13.56
In sedaj bo Golubovič..ta svetovni rekorder o dolgem študiju..ter veliki Lažnivec, Portoroški Kmet in Amsterdamski Tajkun reševal probleme katere katere je sam natepaval..in katerih svetovni prvak je sam...?? Sramota..in da Crkneš od smeha..??
Tamchaa
07. 01. 2010 13.50
Že ko vidim ksiht te Kalanove se mi želodec obrne in ko se spomnem primera Nekrep. Naj si najde pametnejše delo in tistega opravljala korektno in PRAVIČNO!
strogoff
07. 01. 2010 13.43
W HIPOKRITI ! banda zdravniška - bi jih bilo potrebno razčefukat enkrat za vselej; ne pa, da se jim takole podeljujejo odpustki na obroke !! MIKLAVČIČ GO HOME !!
FCL
07. 01. 2010 13.42
DEJTE TO NJENO SLIKO STRAN !!!!!!!!!! Z veseljem bi ji vrat zavil ob vseh svinjarijah, ki jih počne!!!!!!!!