Slovenija

Zdravstvena tehnika kriva za smrt Bojana Kajtne

Celje, 22. 12. 2011 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Celjsko sodišče je zdravstvena tehnika spoznalo za kriva smrti 50-letnega Bojana Kajtne, ki je leta 2007 umrl pred vrati urgence. Obsodilo ju je na deset mesecev zaporne kazni pogojno. Obramba napoveduje pritožbo.

Tožilec je Darji Šuper in Iztoku Žilavcu očital kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti.
Tožilec je Darji Šuper in Iztoku Žilavcu očital kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti. FOTO: POP TV

Sodni senat celjskega okrožnega sodišča je zdravstvena tehnika iz celjske bolnišnice Darjo Šuper in Iztoka Žilavca spoznal za odgovorna za smrt 50-letnega Bojana Kajtne, ki je junija 2007 zaradi zastoja srca umrl pred vrati celjske bolnišnice. Obsodil ju je na 10-mesečno pogojno zaporno kazen. Zaporne kazni jima ne bo treba odslužiti, če v preizkusni dobi dveh let po pravnomočnosti sodbe ne bosta storila novega kaznivega dejanja.

Bojan Kajtna
Bojan Kajtna FOTO: Kanal A

Sodni senat je ugotovil, da obdolžena takrat dežurno zdravnico Andrejo Strmčnik nista seznanila s težavami Kajtne, kar pomeni, da sta prekršila poklicno dolžnost in ravnala v nasprotju s svojimi pooblastili. Glede na njune dolgoletne izkušnje bi po mnenju tožilstva morala pekočo bolečino v prsih, na katero je bolnik opozarjal, prepoznati kot alarm za hitro ukrepanje. Šuperjeva je sicer v svojem zagovoru zatrjevala, da ji Kajtna ni omenjal bolečin v prsih, temveč bolečine v grlu, zato tudni ni vedela, da je njegovo zdravstveno stanje zelo resno.

V obrazložitvi sodbe je sodnica Ingrid Lešnik pojasnila, da vprašanje, ali bi Kajtna ob pravilni in pravočasni pomoči zagotovo preživel, ni bilo odločilno. Bolj pomembno je bilo vprašanje njune odgovornosti.

Obramba obdolženih je že napovedala pritožbo na izrečeno sodbo, zagovornik svojcev Kajtne Bojan Grubar pa je napovedal celo odškodninsko tožbo proti celjski bolnišnici.

Kajtna je usodno junijsko noč pred štirimi leti prišel v celjsko bolnišnico zaradi hudih bolečin v prsih, s seboj pa ni imel napotnice in potrjene zdravstvene izkaznice. Zato sta ga Šuperjeva in Žilavec napotila po napotnico v bližnji celjski zdravstveni dom, do katerega pa ni prišel, saj se je zgrudil pred vrati celjske urgence in umrl.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatanka_yotanka
23. 12. 2011 22.04
+3
Še en dokaz da mamo zdravstvo za nič ! Na svetovni letvici kakovosti zdravstva smo daleč spodaj ! Naše zdravstvo je biznis in če kdo ima zdravstvene težave pa nima veze ali dovolj denarja potem se pa dogajajo podobni primeri kot ta ! Krive so zavarovalnice od katerih je zdravstvo odvisno ter tak kapitalisstični sistem kje je zdravstvo biznis ter kje je denar merilo zdravljenja ! Mogli bi vsi imeti zdravstvo zastonj, tako kot naprimer v Angliji ali Kubi ! Ta obsodba je samo odraz napačnega sistema kje bi se lahko zavedali da s tako obtožbo obosjamo napačen sistem kje so teli obtoženi tehniki žrtev napačnega sistema !
Tonček Balonček
23. 12. 2011 23.06
Očitno nimaš pojma o svetovni lestvici kakovosti zdravstva. A si že kdaj bil v kakšni londonski ali rimski bolnišnici recimo? Enkrat obišči tamkajšnjo urgenco in poročaj o svojih vtisih! Ljublajnka veterinarska kliniak v Mestnem logu iam bolše prostore in organizacijo od recimo urgence v St. Mary s Hospital v Londonu.
gizadlinka
23. 12. 2011 16.28
-2
včasih so rekli, da morajo biti sestre srčne in za pomoč ljudem, drugače nimajo v tem poklicu kaj delat. Danes pa zgleda da so tam tisti, ki niso dovolj pametni za zdravnika.
Scopy
23. 12. 2011 17.11
+3
Pri takem navalu pacientov je težko biti vedno nasmejan in prijazen, sploh se je vse poslabšal z zakonom o pacientovih pravicah, po katerem je pacient dobesedno bog, zdravstveni delavci pa nismo nikakor zaščiteni. Ja dokler se šolaš imaš v glavi to da si srčen in da si tam zato, da pomagaš ljudem ampak potem, ko se zaposliš in vidiš odnos pacientov do tebe pa si tam samo še zaradi plače, ki pa tudi ni bajna. Ampak pustimo to, to ni tema tega članka ampak sem moral komentirati ta komentar.
gizadlinka
23. 12. 2011 16.27
+1
pred nedavnim sem bila zraven ko je ena sestra pacienta tako nadrla, kot si po mojem niti svojga deca ne upa. Da jih ni sram, kaj počnejo.
gizadlinka
23. 12. 2011 16.25
+1
ne vem kaj sploh delajo ti zdravstveni tehniki, če niti zdravnika ne obvestijo. Pol bi bilo bolje, da jih ne bi bilo. Če pa so že tam, naj bi vsaj zdravniku povedali, da gre za nujno reč. Kazen bi morala biti strožja.
gizadlinka
23. 12. 2011 16.23
+3
vsi so enaki, sestre in tehniki naj bi bili vsaj prijazni in človeku pomagali, če so že tam, ne pa da se arograntno obnašajo, ko jih pa kaj vprašaš pa itak nič ne vedo.
burja23
23. 12. 2011 16.03
+3
Žal je tako, da je šele primer Kajtna povzročil, da so se na celjski urgenci začeli bolj človeško obnašat. Pred tem pa so bili večinoma vsi zelo arogantni od sester do zdravnikov, z redkimi izjemami.
Scopy
23. 12. 2011 13.05
+14
Sam sem zaposlen na Ljubljanski urgenci in morate razumeti da je urgnca razdeljena na tri "oddelke" SNMP ali splošna nujna medicinska pomoč za katero ne rabiš napotnice in oni ukrepajo tudi na terenu, Travmatologijo za katero ravno tako ne rabiš napotnice, če prideš v roku 24-ih ur od poškodbe medtem ko za IPP ali internistično prvo pomoč potrebuješ napotnico, ki ti jo je pred tem izdal zrdravnik na SNMP oz. v zdravstvenem domu. V Ljubljani imamo srečo saj sta IPP in SNMP v istem hodniku, tako da če te odslovijo na IPP potrkaš na druga vrata kjer ne rabiš napotnice in te sprejmejo. In kot jaz razumem je tale gospod poiskal pomoč na IPP, za kar ni imel napotnice, in so ga poslali v ZD po napotnico. Seveda ni prav, da se je to zgodilo, ampak tak sistem imamo, menim, da zdravstvena tehnika ne bi smeli kaznovati, ker sta po mojem mnenju delala po utečenem protokolu.
lopatko
23. 12. 2011 16.07
+0
Ni pomembno kdo je kriv, to se enostavno ne bi smelo zgoditi in to zaradi napotnice in nepotrjene zdravstvene izkaznice. To je čar te zgodbe, pa čist nič drugo? Berem pa komentarje in vidim, da kritizirate predvsem zdravstveni delavci, kar mi je povsem jasno, saj veste kaj se dogaja, lep primer enega; "ne budi me, če ne umira pred tabo".
Scopy
23. 12. 2011 17.04
+4
No brez potrjene kartice še gre, ampak brez napotnice na IPP ne moreš, z napotnico te napotni zdravnik pooblasti da lahko podaš mnenje, izvajaš terapijo in napotiš k drugim specialistom. Vse je v papirjih, za kar nismo zdravstveni delavci krivi. In naloga sprejemne sestre na IPP, je da preveri zavarovanje in napotnico, in zdaj bo sestra kaznovana za to ker je izvajala svoje delo. Pa spet ponavljam ni vredu da je do tega prišlo, ampak tak je sistem, ki ga bo potrebno spremeniti.
Tonček Balonček
23. 12. 2011 23.09
+0
Scopy, pri infarktem stanju potrebuješ defibrilacijo, ne pa napotnice, lepo te prosim, gre za azstoj srca in ne šalite se s takpnimi rečmi! Z izvinjenim gležnjem lahko čakaš tri dni ali še več!Dejstvo je, dager bi akutnem stanju ingfarkta včasih za dele minut, pomaga le reanimacija!
Scopy
23. 12. 2011 23.35
+1
Po pravilih POTREBUJEŠ napotnico, na internistično prvo pomoč pridejo vsi z akutnimi internimi stanji med drugim je to tudi infakt, ampak morajo biti pred tem obdelani na splošni nujni pomoči ali. v zdravstvenem domu, drugače ne gre, taka so pravila. Seveda če pacient pred tabo pade dol ukrepaš, če pa pride brez napotnice, in ti še dobro ne obrazloži simptomov ga pa preusmeriš na splošno. V glavnem vse je v plačilu, brez napotnice zavarovalnica storitev ne plača, zdravstveni delavci so samo izvajalci in delajo po navodilih.
batrica
24. 12. 2011 01.43
+1
ponoč se ti neki zgudi na cesti, ki boš dobo napotnico... mogoče pri papežo
Scopy
24. 12. 2011 11.56
+2
Ne, ukrepa splošna nujna medicinska pomoč, za katero ne rabiš napotnice, in te potem zdravnik iz splošne napoti na IPP. Dejansko če se ti kaj na cesti zgodi, ponavadi ne greš na IPP ampak na Travmo, tam pa tudi ne rabiš napotnice, samo za IPP rabiš napotnico, na IPP pa se zdravijo infakti.... idr.
antraks
23. 12. 2011 11.18
+16
Sramota sedaj sta kriva zdravstvena tehnika, zdravniki pa zaščiteni kot kočevski medvedi... Se je pa za vprašat kje so bili takrat njegovi tako ljubeči bratje, ko je moral sam v bolnišnico... Če bi kdorkoli iz familije pa tudi od prijateljev imel zdravstvene težave bi sugurno šel z njim v bolnišnico!
odpisan
23. 12. 2011 11.15
-2
PAVILNO-KO SO PA VSI TAKO POMEMBNI
vagicaa 1
23. 12. 2011 10.08
+15
ja zdej pa je kriv tisti, ki je ubogal navodila zdranika, pa kaj še sama farsa,kot vedno, vem kako to zgleda, parvijo , da riba smrdi pri glavi in treba je glave rezat, ne noge.
Robert Pipan
23. 12. 2011 11.22
+1
Borut Pahor 1
23. 12. 2011 09.08
+7
ne vem če za na urgenco res rabš napotnco??? k js je še nikol nism meu s sabo pa so me vedno sprejel očitno je to tko sam u celju, da jo morš met!
Robert Pipan
23. 12. 2011 11.23
-1
Tudi v Ljubljani, kjer smo vsi isti jo moraš it iskat,...
jasamtaj
23. 12. 2011 08.55
+17
Hm....ce bi pokojnega gospoda sprejeli in pomagali mimo zakona Bolnisnice Celje, bi bili kaznovani od strani delodajalca.Niso pomagali ker so spostovali zakon in so kaznovani od drzave ker so spostovali ZAKON smesno in ironicno do bola....
batrica
23. 12. 2011 11.57
+6
ne niso spoštovali zakon to je urgenca maš prometno nesrečo pa nimaš zdravstvene pri sebi, ker si jo pač doma pozabo tvoje stanje je pa kritično in te ne sprejmejo na urgenco. zakaj pa je pol sploh urgenca:) za masažo mogoče
Jelena Depilacija
23. 12. 2011 13.07
+0
marek55 če še ne veš v Celjski bolnišnici ni Urgenca ampak je samo urgentni blok in lahko sprejemejo samo bolnike z napotnice, ker drugače jim zavarovalnica ne povrne stroškov!!
batrica
24. 12. 2011 01.00
+2
enastavno urgenca je zastonj, če se pa na koncu izkaže da ni šlo za urgenčno poškodbo pa si samoplačnik to je za tiste ki niso imel zravstvene kartice ko so bili sprejeti na urgenco če si zlamaš nogo, roko ali kak prst ni za urgenco je za dežurnega...če težje začneš dihat ali prenehaš dihat, krvaviš, imaš polomljena rebra, kap ali infarkt, razbita glava.....te morejo sprejet na urgenco pa če nimaš urejenega ne sam dodatnega zavarovanja tudi osnovnega zavarovanja.
Tonček Balonček
23. 12. 2011 08.40
+8
Tako pač je, če imaš infark ali kakšnod rugo bolezen, če pa prideš z zlomljeno nogo s Krvavca ali Pohorja ali če te kdo v gostilni s flašo trešči po glavi, ne potrebuješ nobene napotnice ali zdravstvene kartice, vse urediš naknadno.
batrica
24. 12. 2011 01.01
+2
Niko_K
23. 12. 2011 08.27
+20
Tadva sta plačala za napake SISTEMA. Koga bi pa obsodili, če BI zdravnica videla tega človeka in ga ONA poslala po napotnico (nekaj podobnega se je meni zgodilo, pa sem na srečo preživel)...
and1977
23. 12. 2011 08.51
+19
saj ZDRAVNIKI NISO NIKOLI KRIVI, tudi če ti operirajo napačno nogo ha ha ha
vagicaa 1
23. 12. 2011 10.08
+9
Gorgasm
23. 12. 2011 04.21
+31
Zanimivo mi je brati "pametne" komentarje in vse te najbolj "učene" besede...nobenemu pa ni jasno zakaj je do tega prišlo...Tehnika sta kriva ja...ampak sta kriva ker sta samo poslušala zdravnika oz zdravnico...Sam sem zdravstveni delavec in vem kako je ko ti "doktor nadrejeni" reče če ne umira pred tabo me ne zbujaj....toliko o tem...
dusan61
23. 12. 2011 07.25
+6
and1977
23. 12. 2011 08.54
+3
gorgasm : se strinjam s tabo sej tudi sam delam v zdravstvu že veliko let in povem, da nekatere zadeve niso
burja23
23. 12. 2011 22.42
+2
Žal sem že doživela, da je bil doktor siten, ker ga je sestra zbudila. Ampak zakaj lahko sploh spi med službenim časom, pa za to dobiva še dodatke za nočno delo, pa dežurstvo...
batrica
24. 12. 2011 01.04
+1
če si zdravstveni delavec bi pa moral vedeti kak sistem deluje
baigor
22. 12. 2011 23.58
+21
Zopet ena sodba,ki je udarila mimo. Za vse je krivo vodstvo bolnice. Ona dva sta samo izpolnjevala ukaze nadrejenih. Če to ne drži, zakaj pa bo advokat bratov tožil bolnico za odškodnino in ne obsojena?
concord
23. 12. 2011 09.05
-2
batrica
24. 12. 2011 01.06
zdej sta bla obsojena iz strani države, zdej bo pa padla še civilna tožba za odškodnino
modrook
22. 12. 2011 23.51
-15
10 let ne pa 10 mesecev
dusan61
23. 12. 2011 07.25
-12
vagicaa 1
23. 12. 2011 10.09
+4
ja samo za prave krivce, ta dva pa sta ubogala samo šefe
Robert Pipan
23. 12. 2011 11.24
Robert Pipan
23. 12. 2011 11.25
+3
elephantus
22. 12. 2011 23.35
+14
Sploh ne morem verjeti kako hitro so izrekli obsodbo, ki vsekakor ni pravilna in tudi nikakor ne bo zdržala pritožbenih postopkov.Ko gre za zdravstvene tehnike tako hitra obsodba, ko pa zdravniki res kiksnejo obsodbe od nikoder.Ženska ni bila kriva prav ničesar.Človeku je rekla naj gre potrdit zdravstveno izkaznico in človek je verjetno bil potrpežljiv in je šel.Ne morem verjet.Ljudje moji na sodišču ne boste dobili pravice temveč samo sodbo ali oprostitev.
batrica
22. 12. 2011 23.13
-6
še premilo kazen sta dobla!!!! to se tak ve da bi moral na urgenco sprejet bilo koga, pa če nima niti zdravstvene sabo, in tudi nobenega dokumenta sprejet bi ga mogli vsakem primero, če pa se ugotovi, da ni bil urgenten primer ( poznej) pa se pol dogovori... urgentni primeri (če tudi nima oseba dodatnega zavarovanja) ni dolžna plačati! primer: nekje te kap zadene, te pripeljajo na urgenco nimaš zdravstvene pri sebi pa te pustijo umret
baigor
23. 12. 2011 00.00
+3
ker je bolnica sprejela dva taka pacienta, jih je inšpektor kaznoval. Pa naj bo to logično.
and1977
23. 12. 2011 08.55
-1
marek a si ti slučajno "zdravnik", da vse tako dobro poznaš...
batrica
23. 12. 2011 11.27
+3
and1977
23. 12. 2011 18.02
+0
batrica
24. 12. 2011 01.17
+3
povem ti iz lasnih izkušen, ko sem dobo steklenico po glavi sem omedlel na poti v klinični center, zbudo sem se spovito glavo, sestra me je vprašala, če imam slučalno zdravstveno kartico sabo nisem je imel niti ostalih dokomentov ne, ker sem jih imel v svojem avto, ki je bi parkiran pred gostilno v kateri sem bil pred tem.hvala bogu da me niso postil umret:)
HoS
22. 12. 2011 22.28
-3
Pluvate po zdravnikih jutri boste pa tem istim hodli v ambulante....Sram vas je lahko
Robert Pipan
23. 12. 2011 11.27