Slovenija

Radanu (le) javni opomin. Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije: Žal je tako

Ljubljana, 19. 02. 2015 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razsodišče Zdravniške zbornice Slovenije je zdravniku Radanu, ki je osumljen, da je bolniku skrajšal življenje z infuzijo kalijevega klorida, izreklo javni opomin. Predsednik zbornice Andrej Možina pravi, da si bodo prizadevali, da Radan ne bo mogel opravljati zdravniškega poklica, vsaj dokler se sumi ne razjasnijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Presenetljiva odločitev zdravniške zbornice
    02:00
    Iz SVETA: Presenetljiva odločitev zdravniške zbornice
  • Iz 24UR: Radanu javni opomin
    01:12
    Iz 24UR: Radanu javni opomin
  • Iz 24UR: Namestnik tožilca se bo pritožil
    01:06
    Iz 24UR: Namestnik tožilca se bo pritožil
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom Zdravniške zbornice Slovenije
    06:37
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom Zdravniške zbornice Slovenije
Poleg disciplinskih ukrepov lahko razsodišče izreče tudi varstvene ukrepe, in sicer kolegialno priporočilo, opravičilo oškodovancu, povračilo škode oškodovancu, obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje, obvezno zdravljenje odvisnosti od alkohola ali prepovedanih drog. Za isto kršitev lahko razsodišče izreče disciplinski in varstveni ukrep.

Razsodišče Zdravniške zbornice Slovenije je zdravniku Ivanu Radanu, ki je osumljen, da je konec decembra lani bolniku v UKC Ljubljana skrajšal življenje z raztopino kalija, izreklo javni opomin. Izrek javnega opomina je v skladu s trenutno veljavnimi pravnimi akti najstrožji možen disciplinski ukrep, so sporočili z zdravniške zbornice. Postopek še ni zaključen, saj bosta imela po prejemu pisnega sklepa razsodišča zdravnik v postopku in tožilec možnost pritožbe.

Namestnik tožilca se bo verjetno pritožil

Namestnik tožilca Zdravniške zbornice Slovenije Sašo Kavčič je dejal, da se bo verjetno pritožil na odločitev razsodišča Zdravniške zbornice Slovenije. Kavčič je zahteval javni opomin, prav tako je predlagal, da se začne postopek za enoletni odvzem licence Radanu. "Žal razsodišče ni sledilo moji obtožnici," je dejal. Kavčič sklepa, da je razsodišče tako odločilo, saj Radan še ni bil kazensko obsojen. "Če bi razsodišče Radanu odvzelo licenco, nato pa na sodišču ne bi bil spoznan za krivega oz. bi bil sum ovržen, potem bi predsednik zbornice naredil nekaj, kar bi bilo hudo v nasprotju z zakonom," je dejal.

Če bo drugostopenjsko razsodišče potrdilo izrečeni ukrep proti Radanu, bo s tem postopek končan. Če bi bil nato Radan obsojen pred sodiščem, pa lahko tožilec pri zbornici uvede nov postopek proti zdravniku, pravi Kavčič.

Radanov zagovornik Milan Krstič je pojasnil, da odločitve razsodišča še ni prejel, zato je ne more komentirati. Tako danes tudi še ni mogel napovedati, ali se bo pritožil.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Možina: Prizadevali si bomo, da zdravnik v tem času ne bo v stiku z bolniki

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina sklepa, da razsodišče zbornice Radanu ni odvzelo licence, ker je za to imelo premalo dokazov. Te so namreč zasegli kriminalisti. Možino ta izrek sicer preseneča, ob tem pa priznava, da so kriminalisti zasegli dokazno gradivo in da na zbornici z njim ne razpolagajo.

"Če bodo v nadaljevanju prišli na dan novi dokazi, lahko zdravniška zbornica, pa tudi jaz osebno, sproži postopek za odvzem licence," je napovedal Možina. Po njegovih informacijah se kriminalistična preiskava nad delovanjem Radana širi in je zelo obsežna.

Tako Radan v tem trenutku ohranja licenco za opravljanje zdravniškega poklica. "Žal je tako. Prizadevali si bomo, da zdravnik v tem času ne bo v stiku z bolniki," je dejal. To je po Možinovem mnenju v njegovo dobro in v dobro bolnikov, da ne bodo izpostavljeni tveganju.

Ob tem je opozoril, da si zdravniška zbornica že sedem let prizadeva, da bi se to področje zakonsko uredilo v zakonu o zdravniški službi. "To ni edini dogodek, pri katerem se lahko zgodi, da bo najvišji možni ukrep zgolj javni opomin. S tem se mi ne strinjamo, a nam zakonodaja ne omogoča drugega ukrepa," je dejal in dodal, da predlagajo sprejem ukrepa začasnega odvzema licence do razjasnitve vseh sumov.

Predsednik zbornice napoveduje, da bo v morebitni postopek odvzema licence šel takrat, ko bo imel na mizi pravnomočno odločitev in obrazložitev razsodišča.

"Že samo insceniranje evtanazije nesprejemljivo in neodgovorno dejanje zdravnika, da o domnevnem poskusu umora niti ne govorim," meni Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije.
"Že samo insceniranje evtanazije nesprejemljivo in neodgovorno dejanje zdravnika, da o domnevnem poskusu umora niti ne govorim," meni Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije. FOTO: POP TV

Radana odpustili, pravico bo iskal na delovnem sodišču. Policija primer še preiskuje

Radan je po ugotovitvah izrednega nadzora na UKC Ljubljana konec decembra lani 83-letnemu nevrološkemu bolniku verjetno skrajšal življenje z infuzijo kalija in morfija. Materialnih dokazov za to nimajo, saj je bil bolnik upepeljen, obdukcija pa ni bila opravljena.

Zaradi tega so zdravnika odpustili, ta pa je že napovedal, da bo pravico iskal na delovnem sodišču. Prav tako so zaradi dogodka zamenjali predstojnico kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojano Žvan in predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja.

Policija primer še preiskuje. So pa v UKC Ljubljana po tem primeru sprožili še en izredni notranji nadzor nad primerom smrti bolnika, ki naj bi ga prav tako zdravil Radan. Nadzor še ni končan, predvidoma bodo ugotovitve znane konec meseca.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VSEZNALECno1
20. 02. 2015 13.37
+1
jaz vedno opomnim tamalo da ne pobija vec mravljc ....... enkrat bo ze dojela
santamaura
20. 02. 2015 13.00
+3
Javni opomin se glasi tako: Če hočeš biti doktor, ne smeš s prstom kazati na svoje kolege, saj edino doktorski ceh skrbi za to, da noben pacient ne umre zdrav
Transformerji
20. 02. 2015 12.18
+3
Meni je čisto normalno, da je dobil samo javni opomin - saj je samo skrajšal muke umiranja človeku, staremu nad 80 let! Če pa pogledam našo sodno in državno ureditev - malega človeka kar silijo, da bi se kljub delu kar sam pokončal!
abigail
20. 02. 2015 15.18
+1
jung
20. 02. 2015 11.48
-1
Vse skupaj je malo čudno s tem Radanom. Je neko žrtveno jagnje,ki je nekim,oz nekomu stopil na žulj. Obsoja se ga kar na prvo žogo,seveda so tu mediji dodali še kvasa.Recimo ,da je res ukazal sestri, da človeku da to dozo.Vprašam se,ali ima sestra medicinsko izobrazbo ali je avtomehanik,pa še ta dvomim da bi ubogal Radana. Zakaj ni takrat pri priči poklicala ustreznih organov,ki so za to pristojni. KAJ BI VI STORILI NA NJENEM MESTU ?????
janezpodre
20. 02. 2015 08.11
+6
Na podlagi "suma" ni mogoče izreči nobene "sodbe". Možno je izreči preventiven umik z določenega del.mesta, ampak samo do končane preiskave oz. odločitve sodišča. Meni osebno je pa smešno, da lahko tako smotan tip /tko deluje v svojih izjavah/ opravlja takšno funkcijo.
šlogar
20. 02. 2015 07.54
+4
Se spomnite zdravnice iz Jezerskega, ki so jo naše brihtne glave ( prav iz zdravstva) popolnoma degradirale? In kaj se je zgodilo nekaj let po tem? In kaj bo čez par let reklo zdravstvo in pravoverni "dohtarji" ko bodo uzakonili evtanazijo?
LOPOVEpredZID
20. 02. 2015 07.21
+3
jz bi vse komisije razpustil z sodiščem vred....sami stroški, ves kriminal se pa še lepo naprej izvaja....sami stroški pa nč drugega
hobotnica1
20. 02. 2015 07.09
-5
Mogoče bi morali nujno poslovnik o delu spremeniti. Izrečejo lahko enega izmed 4 ukrepov: 1. Kolegialno priporočilo 2. Zbornično strokovno opozorilo 3.Javni opomin 4. Začasni odvzem licence Predsedniku zdravniške zbornice dr. Možini predlagam, da nemudoma začnejo s postopki spremembe poslovnika, saj vsi ti ukrepi, ki jih lahko izrečejo niso piškavega oreha vredni. Res ti daje občutek, da so sami sebi namen in da se vse želi olepšati. Sumljiva smrt in ukrep javni opomin pa res ne gresta skupaj. Tudi začasni odvzem licence ni primeren ukrep. Zame primernen je le ukrep odvzem licence za vse večne čase.
PIKAPOLONICA1994
20. 02. 2015 07.02
+11
Ko nimaš več moči, da bi spregovoril, da te lahko za večno umirijo potem si res na smrt bolan. Podpiram dejstvo, da je potrebno zadevo urediti na državni ravni in umirajočim omogočiti dokler še to lahko sami odločijo, da brez nadaljnih bolečin zapustijo svet. Predlagam referendum in potem naj se zadeva realizira, če bo večinsko podprta s trani državljanov kajti plitiki so itak nespsobni karšnegakoli dogovora glede tega.
ho?emVšolo
20. 02. 2015 01.03
-2
Mb128
19. 02. 2015 21.02
+8
Še nekaj. Le zakaj Možina sedaj toči krokodilje solze?! Če se z nečim ne strinjaš pač odstopiš. Še posebej če si na čelu neke organizacije. A je to hipokrizija ali "samo" deficit stoje?! Pa tako lep, prav pomirjujoč glas ima! Ravno pravi za pometanje pod preprogo.
Jeanus1
19. 02. 2015 20.41
+0
Zdravniška zbornica je navadno cehovsko združenje za prikrivanje in pometanje napak pod preprogo, korupcije, mafijskih poslov, dvojnega zaslužka in utaje zdravnikov. COSA NOSTRA gospodov v belem, samo zato da ščitijo sami sebe!! BANDA kriminalna!!!
Mb128
19. 02. 2015 20.34
-4
Mislim, tukaj je bila zapisana ena trditev. Radan je skrajšal življenje pacjenta z kalijevim kloridom! A to ustreza dejstvom, a to lahko dokažemo? Le kako to lahko dokažemo če pa je truplo bilo kremirano še preden je bilo obducirano?! Torej?! Dokazov ni, vsaj materialnih ne. Slednji pa štejejo največ! In zakaj bi bilo Radanu kljub temu potrebno odvezeti licenco? KER JE KRŠIL HIPOKRATOVO ZAPRISEGO, KER NI RAVNAL ETIČNO, KER JE PACIENAT ZLORABIL ZA DRUGE NAMENE! Zaradi vsega tega bi mu morali odvzeti licenco. To se dokaže zlahka, vse drugo so več ali manj samo posredni dokazi, ker trupla ni oz. ga ni več v takem stanju, da bi lahko dokazali de iure da je bil injiciran kalijev klorid zares!
Jeanus1
19. 02. 2015 20.44
-1
Obstajajo pa priče tem dogodkom, medicinske sestre. Le da si bo redkokatera upala kaj reči zoper nadrejenega zdravnika, ker bo ostala verjetno brez službe.
JLA01
19. 02. 2015 19.47
+1
kaj takega je možno samo v slovenistanu
Frankly
19. 02. 2015 19.39
+10
Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije je ravnokar na dnevniku izjavil, da gre ZA SUM evtanazije. Ljudje, NI DOKAZANO, gre samo za SUM. Torej nehajte napadat zdravnika!
iGURT
19. 02. 2015 19.19
+4
Kaj pa sorodniki?, so imeli ti ljudje sorodnike ? Kaj pravijo oni na vse to ?
geny42
19. 02. 2015 19.05
+1
Kdor je pričakoval drugačno odločitev, še očitno ni slišal tistega da vrana vrani. Še en trden dokaz, da je zdravnik v Slo zaščiten bolj kot kočevski medved. Zaposleni v zdravstvu drugačne odločitve nismo pričakovali - je bil le zdravnik v igri. Sestro ali tehnika bi že zdavnaj skurili na grmadi. Tiste kvazi dosedanje "obtožbe" niso nič od nič. Izpeljane samo zato, da se je zadeva malce umirila v javnosti, koliko so pa dobesedno dotični odsedelli se pa ve.
laycan
19. 02. 2015 18.50
+12
ta bi moral zdravit tajkune,bi premislili,če bi igrali na karto,bolanega,hehe.
Tone 12345
19. 02. 2015 18.50
+2
pustite zdravnika na miru!!vi nevedni birokrati!!
nanodelec
19. 02. 2015 19.02
-4
geny42
19. 02. 2015 19.06
+1
Se ti smili, a ne?! Domov so ga vzemi, pa v čaj stisni
Jeanus1
19. 02. 2015 20.45
-1
Tale zgornji pa več kot očitno navija za svoje, ne glede kaj je res in kaj ni.
laycan
19. 02. 2015 18.49
-2
človeka je spravil na drug svet,pa javni opomin,hehe.sramota.zdaj do še imeli moč.marsikdo bo čez noč preminil.