Slovenija

Zdravniki znova grozijo s stavko

Ljubljana, 18. 05. 2016 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fides je znova nezadovoljen s pogajanju z vlado glede plač zdravnikov. Zato so oblikovali stavkovni odbor, stavko pa načrtujejo jeseni. Pogajanja z vlado potekajo že od marca, a večjega napredka doslej niso dosegli.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO: Miro Majcen

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je zaradi nezadovoljstva s potekom pogajanj z vlado glede plač zdravnikov glavni odbor sindikata preoblikoval v stavkovni odbor. Predsednik sindikata Konrad Kuštrin je danes poudaril, da se bodo še naprej pogajali, a se bodo ob tem tudi pripravljali na stavko, ki bi bila jeseni.

Pogajanja z vlado potekajo že od marca, a večjega napredka doslej niso dosegli, je izpostavil Kuštrin. Prav tako še vedno niso sprejeti standardi in normativi za zdravnike, za katere so v Fidesu zahtevali, da se sprejmejo takoj in ki so tudi za članstvo Fidesa prva prioriteta.

Fides je sicer edini sindikat javnega sektorja, ki se strinja z vladno idejo spremembe plačnega sistema in z uvedbo spremenljivega dela plače, je danes poudaril Kuštrin. Med drugim zahtevajo, da bi lahko presegli 57. plačni razred, ki je za zdravnika v javnem sektorju zdaj zgornja plačna meja. "Če pa vlada ni pripravljena na to, naj nas izpusti iz plačnega sistema javnih uslužbencev," poziva Kuštrin.

V jeseni stavka?

Stavko načrtujejo v jeseni. Po besedah Kuštrina so precej blizu odločitvi, kakšno obliko stavke bodo uporabili. Verjetno bo razlika med primarno, sekundarno in terciarno ravnjo. A predsednik Fidesa je poudaril, da vendarle upajo na dogovor z vlado še pred tem. "Časa je več kot dovolj. S to napovedjo, spremembo glavnega odbora v stavkovni odbor, smo želeli opozoriti na resnost situacije in opozoriti vodstva zdravstvenih zavodov na to, kaj se pripravlja," je pojasnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
18. 05. 2016 21.35
+4
Celotna država dela zgolj za državne uslužbence.
wolfterier
19. 05. 2016 16.39
+1
ficfiric 1
18. 05. 2016 18.42
+3
Itq....to je ze stalnica v slo....policaji in udravniki....edini ki stavkajo vsako leto skor....pa edini ki v sluzbah sedijo in gledajo v luft...eni napisejo na piltek kazen pa so celi usvicani po osmih urah, drugi ti pisejo pa kolk casa bos stal v vrsti za ene tablete pa prav tako cel moker zapusca sluzbo....hahaha....dejansko only in slovenia..
murinar
18. 05. 2016 17.24
+2
obožeobože
18. 05. 2016 16.19
+5
Kuštrin si je zaželel zamenjati Merđota! Samo nema para! Malo bo postavkal oziroma grozil s stavko! Malo bo šel popoldne pošušmarit, Cerarček se bo ustrašil; in glej ga zlomka čez 2 meseca ima Konrad že novega Merđota! Čakalne dobe pa dolge eno leto in več!
DAEMONIUM
18. 05. 2016 16.18
+7
Pa kaj je z vami gospodje zdravniki??? Mar ne vidite da EU oz evropska komisija zahteva od Slovenije zmanjšanje proračunskih izdatkov v letu 2017 za 200 (dvesto milionov) eur?? V sklopu tega pa se zahteva zdravstvena in pojkojninska reforma, a vi veste kaj to pomeni a vas to nič ne briga?. Pa kdo drug, a sploh kdo ve, kaj ta dobro EVROPSKO PLAČANA BANDA ZAHTEVA OD SLOVENSKEGA ČLOVEKA???? Tega kar zahteva od BYTASTEGA Slovenca ne zahteva od zapufanega Grka niti od dobro plačanega Nemca, In kaj to zahteva?? * z pokojninasko reformo delati do 67 leta (v Nemčiji je 65) in z * zdravstveno reformo, dvig "prostovoljnega" zavarovanja na 40 eur To zahteva Evropa in edino tako se tudi lahko prihrani ta denar, to je jasno. No je pa še ena varianta in sicer da zdravniki na leto pošljejo proti svetlobi (ali preprosto pošljejo na oni svet) cca 40.000 penzioniastov in se tako prihrani 200.000 eur, rešijo državo pa še kaj denarja za njihovo povišnico bi ostalo. Torej zdravniki, saj ste navajeni, nič ne zardevajte, cilj je 40.000 penzionistov, bolje da jih vi pokončate z inekcijami, kot pa jih sedaj načrtno pobija ta neokomunistična država preko slabega štandarda, ker tako, crkujejo počasi, vi pa samo inekcijo kalija in hop marička karta za enosmerni let proti svetlobi je tukaj. Pa kaj bi vas učil, saj to vi obvladate ali onega vašega Radana vprašajte ali pa Šempetersko bolnico, vsi so jih že nič koliko poslali na oni svet, zato bo ciljno število 40.000 z lahkoto doseženo s čim boste rešili aktivne sklovenske prebivalce, omogočili državi da prihrani 200 milionov, omogočili nov večji dotok migrantov saj bo ostalo dovolj praznih stanovanj kot tudi državne pomoči pa šer za svoj štandard boste poskrbeli. Kakokr koli pogledamo je dejansko odstranitev 40.000 neuporabnih za to državo rešitev!!! In če za druga Stalina to ne bi bila nobena ovira, šala mala zanj, tudi za slovenski neoliberalističnikomunizem to ne sme nobena težava!
taurus111
18. 05. 2016 16.06
+5
A je preiskava v Šempeterski bolnici zaključena ? Obdolženi Kuštrin bo moral plačat kazen zato si je omislil večjo plačo. Res pohvalno od njih, zdravje bolnikov jim je pa španska vas!
Bofur
18. 05. 2016 15.45
+8
Zdravstvo bi se moralo reformirati, tako da je v Zdravstvenih domovih, na javnih klinikah in javnih blnišnicah možna SAMO javna služba, vse diagnostične aparate, magnetne resonance, rentgene, ultrazvoke, CT, laboratorijske analize krvi, urina in blata , ki so bili kupljeni z javnim denarjem in so del javne službe, LAHKO DELAJO, naročajo in uporabljajo samo doktorji, ki opravljajo javno službo., ZASEBNIKI naj si kupijo lastne aparature in koristijo lastno zasebno laboratorijsko službo. Prav tako koncesionar ne more opravljati operacij v javnem zdravstvu, Pač popolna ločitev javnega in zasebnega zdravstva.
Bofur
18. 05. 2016 15.41
+6
Ali bodo stavkali tudi zdravniki "dvoživke" koncesionarji, ki so kobajagi zaposleni v Zdravstvenem domu, tako da vlečejo plačo in koristijo javni zdravstveni dom, hkrati pa opravljajo še v isti ordinaciji zasebno prakso ter prek vrste spuščajo tiste, ki plačajo ?? Daj povej Kuštrin. Madonca ta zdravniška stavka je pa kot stavka v elektrodistribuciji, stavkajo tisti, ki so najbolj preplačani in najbolj prepitani z državnim in javnim denarjem.
Transformerji
18. 05. 2016 15.34
+9
Sodobna Hipokratova prisega (ne velja čisto za vse zdravnike): - svoje življenje bom postavil v službo korupcije - do države in davkoplačevalcev ne bom izkazal hvaležnosti, da sem se brezplačno izšolal -najpomembnejša mi bo skrb za moje življenje -z vsemi močni se bom trudil, da imam bogato, luksuzno življenje -pri izvajanju svoje dolžnosti do bolnika bodo name vplivali samo finančni priligi -niti pod vplivom grožnje ne bom popustil, da se moje delo in znanje nameni zdravljenju bolnikov.
ROMELS
18. 05. 2016 14.43
+17
Proračun si je malo opomogel. Dohtarji so to prvi zavohali.
Slava_Rusiji
18. 05. 2016 14.26
+14
Že tako ali tako so čakalne dobe predolge a zdaj bodo še stavkali?
trdovrat
18. 05. 2016 16.03
+0
Čakalne dobe so dolge zaradi neplačevanja storitev s strani zavarovalnice. Po mojem je največja rak rana našega zdravstva ravno sistem zavarovalništva. To je najbrž tako močan lobi, da vanj ne upa dregniti nobena vlada. Zdravniki (vsaj večina) bi bili pripravljeni več delati toda NE SMEJO!
trdovrat
18. 05. 2016 16.57
+2
Tista dva minusarčka, naj mi po možnosti napišeta s čim v mojem pisanju se ne strinjata, da se lahko naprej pogovarjamo, samo prosim pozneje, kajti sedajle moram okopati krompir (strojno)!
25kur
18. 05. 2016 14.20
+18
bogovi hočejo spet višje plače, medicinske sestre pa 700€
sinhron
18. 05. 2016 14.16
+17
Ti " bogci " v belem so najbolj skorumpirana združba , vedno več zahtevajo , sami pa se izogibajo vsakršne odgovornosti za lastne napake in ščitijo eden drugega !
TheTruth4u
18. 05. 2016 14.14
+14
Verjetno ne bi škodilo, če bi tip šel malo na pregled stanovskim kolegom psihiatrom. Je malo izgubil stik z realnostjo.
DAEMONIUM
18. 05. 2016 13.56
-2
Tam žensko neokomunisti mečejio na cesto, da se bo verjetno sama pokončala (kaj pa ji ostane drugega), saj neokomunisti na obroke tudi v miru uspešno ubijajo, na ta način so po Štajerskem že kar nekaj državljanov prisilili da so se poobesili, bravo neokomunistui SMC, dober politični sistem ste to naredili, da se folk kar sam zaguga vi pa si operete roke češ da nič nimate s tem, čeprav se prav zaradi vaših političnih odločitev kaj je pravno in kaj ni pravno, kot je dokazal že Brglez, ki si po svoje tolmači pravo kot si je tolmačilo to sodišče po svoje pravo (hočejo denar takoj ne pa da proda parkirni prostor in s tem poplača dolg) in sili malega državljana kot imenuje Cerar male in nepomembne ljudi, v smrt! Ker edino smrt daje Cerarjev SMC malemu državljanu zastonj, no da plača davek na vrv bi dodal še Mramor, ki mu je do malega človeka manj kot za odvržen ogorek, ker ogorek pomeni cigaret, ki pa je dobro obdavčen in je zato dragocen, mali človek, pa je strošek, izmeč3k!
Bofur
18. 05. 2016 15.49
+2
Kdo pa je vpeljal sistem izvršbe in izvršitelje
Bofur
18. 05. 2016 15.49
+1
Kdo pa je vpeljal sistem izvršbe in izvršitelje ? Vlada JJ in minister Šturm
+9
No jaz nisem ovca da bi se prepustil na milost in nemilost takim "zdravnikom". Raje se zdravim sam kot da me nek blefer. Glede na to da jih ogromno poznam osebno, vem da so 99% sami bleferji. So nekateri redki. Okulisti in kirurgi. Ki res nekaj znajo in naredijo. Ostali so pa več ali manj ........ nepotrebni. O 99% stvari pojma nimajo a tega nikoli ne priznajo. Ko ne zna si nekaj izmisli.
rode 666
18. 05. 2016 13.38
+9
jest sm mislu de pa pr ns u idriji stavkajo že en par let!!!
+18
Kako je Kuštrin prišel do svojega novega Mercedesa AMG za 300 jurjev?! Ga je podedoval?!
+8
Sliši se podobno kot nekateri delajo diplome.
Netajkun
18. 05. 2016 13.34
+5
Kirurgi zahtevnejših operacij sploh ne bi smeli delati ( včasih trajajo tudi 6 ur ali več ) . . . kaj pa 1/2 urni odmor za malico in še kakšna kavica vmes ?
+3
Verjetno bi potem zaslužil pol manj. Tudi tisto mimo računov.
+11
Pri nas je bojda neprimerno več smrti zaradi zdravniških napak kot v Ameriki. V Ameriki bi naj bilo zaradi zdravniških napak vsako leto med 200.000 do 400.000 mrtvih! Za eno Ljubljano. Saj to zdravniki pobijejo več ljudi kot avtomobilske nesreče in vojne skupaj. Ljudje se pa bojimo morskih psov. Veliko vprašanje ali zdravniki rešijo več življenj kot jih pobijejo. Ne vem zakaj bi človek pod takimi pogoji potreboval zdravstveno zavarovanje.. Saj se da marsikaj pozdravit tudi s pomočjo neta in zdravilnih zeli. Pa saj obstaja masa zdravniških forumov in forumov alternativne medicine. So zastonj.