Slovenija

'Zdravniki vsak dan vidimo, da zdravstveni sistem dejansko razpada'

Ljubljana, 15. 05. 2013 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
160

Naš zdravstveni sistem je v resnih težavah. Denarja je vse manj, težave so tudi pri zaposlovanju zdravnikov, pravijo v Iniciativi zdravnikov. Zato med drugim predlagajo nov sistem zdravstvenega zavarovanja.

Zdravniki, združeni v Iniciativo zdravnikov, so opozorili na slabe razmere v zdravstvu, pri tem pa so pripravili tudi konkretne predloge za reformo zdravstva. Pravijo, da je treba ukrepati čim prej. "Zdravniki vidimo pri svojem vsakodnevnem delu, v ustanovah, kjer delamo, da sistem dejansko razpada," je povedal Danijel Bešič Loredan.

Edini protikrizni ukrep, ki sta ga ponujali prejšnja in zdajšnja vlada, je bil zniževanje plač zaposlenih. Po drugi strani pa zaposleni v zdravstvu vsak dan gledamo, kako netransparentno se porablja denar. Erik Brecelj

Med njihovimi predlogi je nov sistem zdravstvenega zavarovanja. Najprej bi pogledali košarico zdravstvenih storitev. Pravijo, da je osnovna košarica trenutno zelo univerzalna in široka, zanjo pa očitno zmanjkuje sredstev. Predlagajo osnovno košarico pravic, v kateri bi bile tiste zdravstvene storitve, ki imajo za zdravje državljanov največ koristi in učinka glede na njihove stroške.

Iniciativa predlaga, da bi uvedli konkurenco med zavarovalnicami, ki izvajajo vse zdravstvene storitve. Obvezno zdravstveno zavarovanje bi financiralo vse storitve v osnovni košarici, lahko pa bi ga izvajale vse zavarovalnice. Vse zavarovalnice bi po ideji iniciative izvajale tudi dodatna zavarovanja, nadomestna in vzporedna zavarovanja. Predlagajo združitev Vzajemne in ZZZS v Nacionalno zdravstveno zavarovalnico, ki bi ostala v državni lasti. "Ta zavarovalnica bi bila drugače vodena in nadzirana, kot je zdaj ZZZS, konkurira bi na trgu z drugimi zdravstvenimi zavarovalnicami," je povedal Bešič Loredan.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Reuters
Minister Gantar pravi, da problemov, ki so se v zdravstvu nakopičili v vseh letih, ni možno odpraviti čez noč. "So pa nekatere spremembe nujne in mednje gotovo sodi ukrepanje na področju korupcije v zdravstvu," je zapisal v odzivu. Spremeniti je treba tudi zakonodajo na področju javnega naročanja. Enega pomembnejših reformnih zakonov bo ministrstvo javnosti predstavilo v naslednjih tednih.

V iniciativi pravijo, da s svojimi predlogi nikogar ne napadajo, da pa pričakujejo odziv oblasti. Kot je dejal Erik Brecelj, so v iniciativi zelo trmasti in bodo vztrajali pri zahtevi po spremembi. Predloge so že posredovali ministru za zdravje Tomažu Gantarju, pričakujejo pa konstruktivno debato. Kot skrajno potezo vidijo proteste oziroma stavko, h kateri bi povabili tako zdravstvene delavce kot tudi bolnike in druge državljane. Brecelj je ocenil, da bi lahko v mesecu dni že vedeli, kakšno je stališče vlade do predlogov in ali namerava oblast kaj spremeniti. Od tega je odvisno, ali bodo šli na ulice.

Zelo kritični do oblasti in sistema

Brecelj je izpostavil, da so vse vlade v zadnjih 20 letih obljubljale reformo zdravstva in nove zakone, a teh je bilo bolj malo. Tako je zdravstvo v gospodarski krizi še bolj ranljivo, kot bi bilo, če bi reforme dejansko izvedli, je opozoril Brecelj. Dodal pa je, da bi se javni zdravstveni sistem znašel v težavah tudi brez trenutne gospodarske krize, le da bi se težave tako očitno začele kazati le kako leto pozneje. "Finančna kriza je porinila na površje probleme, ki se jih večina nekaj mesecev nazaj sploh še ni zavedala," je povedal Brecelj.

Iniciativa je opozorila tudi na netransparentno porabo denarja v javnem zdravstvu. "Še vedno smo priča sistemski korupciji v zdravstvu, za katero odgovorni pogosto vedo ali pa celo sodelujejo pri njej," je povedal Brecelj. Dodal je, da so na vodilnih mestih marsikateri ljudje, ki so bili v preteklosti vpleteni v netransparentne posle in za to niso nikoli odgovarjali. "Marsikdo med njimi ima celo zelo aktivno podporo politike, in kar je žalostno, ni pomembno, ali je to leva ali desna vlada, so zaščiteni," je povedal. 

Erik Brecelj
Erik Brecelj FOTO: POP TV
V iniciativi pravijo, da je velika težava zaposlovanje zdravnikov. Še pred nekaj meseci smo neprestano poslušali, da je zdravnikov premalo. Tako smo dobili novo medicinsko fakulteto in povečevali vpise. "Čez noč pa smo ugotovili, da teh zdravnikov ne moremo več zaposliti, ker preprosto ni denarja," je povedal Brecelj.

Na tiskovni konferenci Iniciative zdravnikov je sodeloval tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, ki je opozoril na pomanjkljivost sistema javnih naročil. Povedal je, da "nam je področje javnega naročanja definitivno ušlo iz rok". Del krivde nosijo slabi zakoni, del pa tudi sami izvajalci. Šoltes je dejal, da lahko naštejemo veliko slabih praks, ki so včasih presegle vsako razumno mejo, a vseeno niso imele kazenskih ali odškodninskih posledic. V oči bodejo predvsem investicije v pediatrično kliniko, onkološki inštitut in še ne končan projekt urgence, nakup operacijskih miz in nasploh nakupi medicinske opreme ter nabava in določanje cen zdravil. Tako bi morali preprečiti, da se vse večje investicije končajo s preplačili v odnosu do začetne pogodbene cene. "Če me spomin ne vara, je bilo pri pediatrični kliniki okoli 26 aneksov," je povedal Šoltes.

Rešitev slabega sistema javnih naročil in netransparentne porabe denarja je po Šoltesevih besedah lahko več. Sam pa je izpostavil prizadevanja, da bi bili sistemi naročanja urejeni na regijski ravni. To bi omogočilo lažjo koordinacijo in nadzor. Tako po Šoltesovih besedah ne bi več nabavljali zelo drage medicinske opreme, ki bi jo preplačali in ne bi imeli neizkoriščene opreme. "Najhuje pa je, da imamo tudi primere, ko kupljena oprema še vedno leži neodprta v prostorih zdravstvenih ustanov," je povedal Šoltes.

Zaradi vseh naštetih težav zdravstvenega sistema bi morali čim prej ukrepati. Kot je dejal Brecelj, posledice razpada javnega zdravstva nosijo bolniki. "Ne pristajamo na izgovore, da ni mogoče napraviti ničesar, ne pristajamo na izgovore, da ni alternativ, da ni rešitev," je dodal Brecelj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miciklotilda
28. 08. 2013 19.26
+1
JAVNI sektor bi moral zmanjšat za 50 %!Edina rešitev!!!Za slovenijo!Edina!!!Je ni druge je ni!!Nema više pisarn in brezdelja za dobro plačo regres itd!!1
alex3
17. 05. 2013 18.46
Leta 1996 smo zavarovanci ZZZS ustanovili neprofitno dodatno zavarovalnico, ker naj bi tako narekovala Evropa in vstop vanjo, kar očitno ni res, saj so lansko leto hoteli zavarovalnico ukiniti. Mesečno doplačilo je bilo manj kot 7€. Šele kasneje se je ta zavarovalnica preimenovala v Vzajemno in postala je profitna zavarovalnica. Kjer je denar pa se vedno zbirajo pravi ljudje in tako danes za njihove najete prostore, zaposlene in malverzacije plačujemo skoraj 30 € mesečno. UKINIMO VZAJEMNO !!! Kako, vsi izstopimo iz zavarovalnice in dodatnega zavarovanja in problem bo rešen.
Tonček Balonček
16. 05. 2013 15.53
Po zlomu komunizma evs sistem nrazpada, 16 let so ga razapdali LDS-ovci, 2 leti DEMOS, 6 let ša "slovenska pomlad. Od kod ej AJšna privlekel tisega Bajuka, mi nikoli ni bilo jasno!
ivan.z Doba
16. 05. 2013 15.02
-2
Zdravniki naj več delajo in manj jamrajo! Gneča na npr.Polikliniki je vsak dan ogromna, organizacija dela pa slaba. Hudič je, ko sediš v čakalnici in prideta zdravnika, vsak iz svoje čumnate in se menita pred čakajočimi o tem, da bi šla na kavo! "Saj nimam toliko dela, bodo pa malo počakali..." V tujini ne vidiš osebja, ki bi se sprehajalo po hodnikih zdravstvenih ustanov! So na delovnem mestu! Organizacija dela in vrnitev dodatnega zavarovanja v ZZZS! Pa večji nadzor nad računi zdravstvenih ustanov! Dostikrat zaračunajo storitve, ki niso bile opravljene...Farmacija je pa tako svojevrsten "tajkun"!
srebrnibreg
16. 05. 2013 14.57
+1
Še ogromno rezerve je v sami ustanovi po imenu zdravstvo. Kot prvo naj se cene zdravil korigirajio po vrednosti ne pa, da jih morajo in moramo kar nekajkrat preplačati, tovarne pa kujejo bajne dobičke. Tudi ta dežurstva zdravnikov so ena posebna zgodba, pa poslovanje pod mizo ena....
dragobabi
16. 05. 2013 14.04
Zdravstveni sistem razpada že vsaj 15 let
batom@pinkponk.com
16. 05. 2013 13.37
+4
hja, zdravniki "vidite", uporabniki pa čutimo. Še malo, pa se bomo lahko začeli pogovartjat o številkah, koliko ljudi je prej umrlo, ker ni dobilo pravočasne in primerne oskrbe.
jmartin
16. 05. 2013 13.00
+8
primer.....zakaj mora zdravnik iz Ljubljane dežurati vikend v Novem mestu, zdravnik iz NM dežura isti vikend v Slovenj gradcu, zdravnik iz Slovenj Gradca hodi dežurat vikend v Maribor....zakaj ne dežurajo v matičnih ustanovah / odgovor je v plačilu.....dežurstvo drugje je mastno plačano + potni stroški/
ivan.z Doba
16. 05. 2013 15.06
+3
...pa 60 dni dopusta na leto, pa dopust plačan kot da dežurajo, pa delo zunanjega zdravnika v dveh ambulantah v istem času (ZD Zagorje)-tudi dvojno plačilo!....anomalij kolikor hočeš!
santamaura
16. 05. 2013 11.21
+4
Manjka nam splošnih zdravnikov - seveda, kdo z medicinsko fakulteto pa še hoče zdraviti nas zabite, revne in bolne davkoplačevalce v nekih splošnih ambulantah
alex3
16. 05. 2013 11.11
+0
Ukinimo dodatno zavarovanje !!!!!
Ariadnina nit
16. 05. 2013 12.48
zdrava.pamet
16. 05. 2013 11.05
+3
Vsi pa pozaaaabijo povedati, da je 90% tajkunov iz levičarskih strank in da imajo zdravniki in direktorji bolnic in zdravstvenih domov naajvišje plače v sloveniji...nad 200 000 evrov letno, da ne omenjamo krke
ivan.z Doba
16. 05. 2013 15.08
+1
..najbolj skorumpiran (bivši) predsednik vlade pa "levičar" iz desne!
strel?ek
16. 05. 2013 10.39
+4
v tej državi ni samo zdravstvo,vse ostalo je doseglo dno,kaj to pomeni,da smo državo pripeljali do bankrota,napovedi so v naslednjih 6 mesecih.Mirno smo gledali kako se bogatijo na račun delovne sile, tajkuni so pospravili ukradeno v tujino,vse je skorumpirano,a sedaj je prišel čas za obračun,poračun,itn...
jmartin
16. 05. 2013 10.29
+3
....seveda se ne meče vse v isti koš......eni zaslužijo še premalo, ampak teh je malo..........
strel?ek
16. 05. 2013 10.42
+4
en pošten zdravnik,ne pomeni da so vsi,tudi oni so krivi za propad zdravstvene blagajne...
jmartin
16. 05. 2013 10.56
+5
primer.....zakaj mora zdravnik iz Ljubljane dežurati vikend v Novem mestu, zdravnik iz NM dežura isti vikend v Slovenj gradcu, zdravnik iz Slovenj Gradca hodi dežurat vikend v Maribor....zakaj ne dežurajo v matičnih ustanovah / odgovor je v plačilu.....dežurstvo drugje je mastno plačano + potni stroški/
Strelec74
16. 05. 2013 10.16
+6
Kar dovolj plačujemo za zdravstvo, zdaj bi s tem predlogom plačevali še več. Naj poiščejo notranje rezerve, pri raznih dežurstvih, plačah, dvojim zaposlitvam (npr. direktor ZD in zdravnik hkrati), nabavi, in posebno predpoved opravljanja drugih del. Ne more zdravnik delati najprej v JS, potem pa še kot zasebnik! Halo, država Tanguzija!
alex3
16. 05. 2013 10.13
+2
UKINIMO VZAJEMNO !!! Leta 1996 smo zavarovanci ZZZS ustanovili neprofitno dodatno zavarovalnico, ker naj bi tako narekovala Evropa in vstop vanjo, kar očitno ni res, saj so lansko leto hoteli zavarovalnico ukiniti. Mesečno doplačilo je bilo manj kot 7€. Šele kasneje se je ta zavarovalnica preimenovala v Vzajemno in postala je profitna zavarovalnica. Kjer je denar pa se vedno zbirajo pravi ljudje in tako danes za njihove najete prostore, zaposlene in malverzacije plačujemo skoraj 30 € mesečno. UKINIMO VZAJEMNO !!! Kako, vsi izstopimo iz zavarovalnice in dodatnega zavarovanja in problem bo rešen.
krda
16. 05. 2013 09.24
+3
Kakšni neumni komentarji.Malo se zamislite kaj pišete.Ko boste rabili zdravnike,da vas zdravijo boste na drugem bregu.Verjetno vsak dela zato da zasluži denar,za življenje prav tako zdravniki.Kaj naj zdaj delajo za 100e,da bodo nekateri zadovoljni?Tebi JAKA PLANINC pa želim,da ne bi nikoli potreboval zdravnika!!!!
dragobabi
16. 05. 2013 14.08
+2
nebuloze, zdravniki zaslužijo več kot le za življenje, ko jih pa rabiš pa ne delajo ali pa so na dopustu ali pa so preveč zasedeni v drugi ambulanti..
Domen Dolenc 1
16. 05. 2013 09.13
+14
joj joj joj, kakšne komentarje sem prebral spodaj... me je kar groza! malo se zamislite nad sabo , da pljuvate čez vsakega, ki ima par eur večjo plačo od vas! žalostno, res žalostno, da so nas sploh "naučili" da se da s 600 eur preživet čez mesec, kolikor večinoma ljudje dobivamo...za moj pojm ima zdravnik premalo plače. policaj jo ima premalo, gasilec premalo,... jaz premalo, vsi delavci v gospodarstvu premalo. vem pa da se da marsikatero stvar kupiti za zdravstvo bistveno ceneje, kot se je kupovalo do sedaj oz.se kupuje, tako kot pravi Brecelj. Naj raje zredirajo 150 ali več občin, ker same sebe ne morejo financirat, naj raje uvedejo nekakšno finančno skupino oz finančno policijo in naj začnejo pregledovat vsakega posameznika od kje mu 2,3 hiše, 2 vikenda, 5 avtomobilov, 6 zazidljivih zemljišč,ipd z malo boljšo plačo od tvoje!naj se začne delat red drugod, ne na plačah, ki so že tako ali tako prenizke! naj dajo dobrostoječim firmam subvencije za dobre ideje, kako povečati proizvodnjo, ne da če hočeš npr. širit proizvodnjo halo, rabiš 5 let da dobiš dobiš vsa dovoljenja. naj dajo uspešnim firmam, ki se želijo širiti neprofitno v najem za določena obdobja prazne hale, tovarne, ki so v državni lasti, ne da razpadajo ( z vsakim žebljem, ki ga nekdo ustvari in proda dobi država davek ), naj dajo tujim firmam te prazne hale, tovarne neprofitno v najem za določeno obdobje,... tako bi več ljudi imelo delo, več davka bi se pobralo, zmanjšali bi krizo. ne pa da se spravljajo samo na plače, ki so v bistvu pljunek v morje na eni strani, na drugi pa pomeni manj ddvja s trošenjem, slabšo kvaliteto življenja vsem nam. Lep dan vsem skupaj!
krda
16. 05. 2013 09.24
+5
Jaka Planinc
16. 05. 2013 08.52
-8
PREDVSEM Ženske,manj moški HODIJO ZA VSAK DREK K DOHTARJU. ZA SVOJE ZDRAVJE SEM NAJPREJE IN PREDVSEM ODGOVOREN SAM. DOHTAR NI ČUDODELNIK,DA NAM BO OHRANIL ZDRAVJE, ČE ŽIVIMO NEZDRAVO,PRETIRANO ŽREMO ,SE PRENAJEDAMO,NISMO TELESNO AKTIVNI.. UKINITI ČIM VEČ ZDRAVNIKOV,ZDRAVSTVENIH DOMOV, ZAPRETI,UKINITI BOLNICE,DOHTARJE POSLATI V AFRIKO ALI PA DELATI NA CESTO. ZDRAVSTVENE USLUGE POPOLNOMA ZARAČUNATI,DA VSAK KO GRE K ZDRAVNIKU,DA PLAČA VSE USLUGE,STORITVE. HITRO BI BILI VSI ZDRAVI IN SAMI POSKRBELI ZA SVOJE ZDRAVJE. DENAR,BI MORALI PORABITI ZA OZAVEŠČANJE OBČANOV, DA SMO ZA SVOJE ZDRAVJE NAJPREJE SAMI ODGOVORNI IN SKRBIMO ZA SVOJE ZDRAVJE, DA SE OBNAŠAMO KONSTRIKTIVNO IN TEMU PRIMERNO ŽIVIMO IN SMO TELESNO AKTIVNI IN ŽIVIMO PREDVSEM Z NARAVO IN V NARAVI.
resslovenka
16. 05. 2013 09.08
+8
Jakec Saj imaš po eni strani prav, tisto o lastni odgovornosti za svoje zdravje. Je pa veliko dejavnikov, na katere zdrav način življenja nima vpliva. *
picasso03
16. 05. 2013 09.14
+11
Jaka...jaz sem zaenkrat zdrav. Imam idelano telesno težo, pretečem do 40km na tedem, hodim na fitnes, ne pijem, ne kadim in sem nasploh "lep". Jem veliko zelenjave in sadja in se izogim vsem "nezdravemu". ampak moram k zdravniku ker imam previsok tlak. Reč je pač dedna. KAJ NAJ PO TVOJE NAREDIM?
Domen Dolenc 1
16. 05. 2013 09.17
+6
boga prosi, da ne zboliš čez noč, kot jih vsak dan še in še, tudi teh, ki so celo življenje živeli zdravo!
krda
16. 05. 2013 09.28
+2
Bravo PICASSO-tale JAKA res ne ve kaj piše!!
Domen Dolenc 1
16. 05. 2013 09.42
+5
jaka, saj to je delno že, da sam financiraš... z vsemi zavarovanji. zadnjič sem bral o mladem dečkotu, ki je zaradi delovne nesreče ostal brez obeh rok, sedaj pa zbira denar za proteze...ubogi človek, ki se je poškodoval na delu si danes še zadnje plati ne more obrisati, pa more zbirat denar. malo se zamisli, kaj pišeš!
Strelec74
16. 05. 2013 10.21
+1
No ja, pri nas zdravnik ima kar dobro plačo, nima premalo. Če pa ima premalo, naj gre na trg, morda tam dobi več
jmartin
16. 05. 2013 08.13
+2
zdravnikov je čisto dovolj.........umetno prikazujejo pomanjkanje zdravnikov zato da hodijo dežurat izven matične ustanove, ker so tam plačani po pogodbah......dežurajo naj v matičnih ustanovah.......
Samo.Jst
16. 05. 2013 07.48
+3
Gospodje, ste del sistema, za katerega že ptiči čivkajo da se z dneva v dan spreminja v večje razsulo... Zakaj vam lahko pride sploh na kraj pameti, da vi ne boste del tega?