Slovenija

Zdravniki sporočili vodstvu: Ne bomo sami nosili bremen varčevanja

Slovenj Gradec, 07. 04. 2014 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./U.Z./STA
Komentarji
20

34 zdravnikov slovenjgraške bolnišnice, ki so del sindikata Fides, pravi, da niso več pripravljeni sami nositi vsega bremena varčevanja, zato so vodstvo bolnišnice obvestili, da s 1. majem dalje ne bodo več delali preko polnega delovnega časa. To pa bo prizadelo predvsem bolnike.

34 zdravnikov Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, ki so del sindikata Fides, je konec marca vodstvo bolnišnice obvestilo, da od 1. maja dalje ne bodo več delali preko polnega delovnega časa.

Zdravniki so prepričani, da je ukrep razvrednotil najbolj zahteven in odgovoren čas njihovega dela. "Izven rednega delovnega časa, ko si v službi sam, je od tvoje odločitve pogosto odvisno življenje," opozarjajo, zato ne nameravajo več delati prek polnega delovnega časa.
Zdravniki so prepričani, da je ukrep razvrednotil najbolj zahteven in odgovoren čas njihovega dela. "Izven rednega delovnega časa, ko si v službi sam, je od tvoje odločitve pogosto odvisno življenje," opozarjajo, zato ne nameravajo več delati prek polnega delovnega časa. FOTO: Thinkstock

Umik soglasij so podpisali skoraj vsi specialisti na oddelkih za ginekologijo, travmatologijo, pediatrijo, anesteziologijo ter splošno in abdominalno kirurgijo. Na teh oddelkih bo ob trenutni kadrovski zasedbi to močno zmanjšalo obseg dela v dopoldanskem času, podaljšale se bodo čakalne dobe za nenujne specialistične preglede in operativne posege, napovedujejo v Fides.

Na oddelku za interno medicino je soglasje umaknil manjši delež zdravnikov, tam bo delo verjetno lahko potekalo normalno. Na ostalih oddelkih pa zdravniki ne dežurajo, "nas pa večina podpira", je sporočila predstavnica zdravnikov v svetu bolnišnice Jasna Humar. Oskrba nujnih stanj bo potekala nemoteno 24 ur na dan.

Zdravniki so se odločili, da bodo tako s 1. majem delali zgolj redno delo 174 ur mesečno in največ 8 nadur tedensko. Za tak ukrep so se odločili, ker vodstvo bolnišnice tudi po šestih mesecih ni pripravilo in sprejelo ukrepov, ki bi omogočili uravnoteženo poslovanje zavoda. "Edini varčevalni ukrep, ki je bil sprejet in je v veljavi, je plačevanje dežurstva zdravnikov po referenčnem količniku, kar pomeni, da varčuje manj kot desetina od več kot 700 zaposlenih," opozarjajo zdravniki in dodajajo, "da niso več pripravljeni sami nositi vsega bremena varčevanja, še posebej zato, ker je ukrep razvrednotil najbolj zahteven in odgovoren čas našega dela."

'Direktorjeva stališča ostajajo neomajna'

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je zaradi likvidnostnih težav v minulih letih uvedla vrsto varčevalnih ukrepov, nazadnje je 1. oktobra lani med drugim uvedla spremembe pri plačevanju dežurstev, tako da od takrat dežuranje zdravnikom plačuje po referenčnem količniku. Zaradi nestrinjanja z varčevalnimi ukrepi je takrat del zdravnikov umaknil soglasja za dežuranje, nato pa so jih 1. novembra vrnili za obdobje do konca marca letos.

Za pojasnila smo poklicali direktorja bolnišnice Janeza Lavreta, ki nam je sporočil, da se bo vodstvo bolnišnice na očitke odzvalo po seji Sveta zavoda, ki bo 17. aprila.

Zdravniki mu očitajo, da ni sprejel nobenega predloga sindikata, ki so mu ga podali. "Tudi v zadnjih šestih mesecih smo se z dopisi večkrat obrnili na direktorja z željo po pogovoru in iskanju kompromisov, vendar ostajajo direktorjeva stališča neomajna," opozarjajo.

Lavre je zdravnike minuli teden seznanil z letnim poročilom poslovanja bolnišnice za leto 2013. Dejal jim je, da ostaja plačevanje dežurstva nespremenjeno še vsaj leto dni in da nadaljnji varčevalni ukrepi v bolnišnici niso predvideni, kar je očitno botrovalo k odločitvi zdravnikov, da od maja dalje ne bodo več delali preko polnega delovnega časa.

"Povsem razumemo, da je finančna situacija v bolnišnici težka, da je denarja premalo, da se cene, ki jih določa ZZZS zmanjšujejo. Razumemo, da poslovodstvu v trenutnih okoliščinah ni lahko. Menimo pa, da je za reševanje težav več različnih možnosti, ta, ki nam jo trenutno vodstvo ponuja, zagotovo ni edina. Mogoče je prišel čas za nove ideje, nove poglede, nova znanja in nove ljudi," še pravijo zdravniki.

S plačili dežurstev po referenčnem količniku prvi mesec prihranili 31.560 evrov. Kuštrin: Gre za tako malo denarja, da so poteze neracionalne

Plačevanje dežurstev po referenčnem količniku prinaša zelo majhne prihranke, zato v drugih bolnišnicah tega večinoma ni, pa je dejal predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin in dodal, da je po njegovih podatkih to problem samo v Slovenj Gradcu in Mariboru. "S tem direktor ne bo nič dosegel. Zato, ker bodo zdravniki umaknili soglasja in ne bodo dežurali. Gre pa v vsoti za tako majhno vsoto denarja, da se mi zdijo te poteze popolnoma neracionalne," je dejal.

Kot je novembra lani povedal direktor slovenjgraške bolnišnice, je ta prvi mesec izvajanja varčevalnega ukrepa, oktobra lani, s plačili dežurstev po referenčnem količniku prihranila 31.560 evrov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
08. 04. 2014 10.57
+0
Vseskozi živim v prepričanju, da je zdravniški poklic poslanstvo. Morda je, čeprav se vse bolj kaže, da je to zgolj dobra tržna niša. Koliko stane državo (torej nas) nekdo, ki po končanem študiju in opravljeni specializaciji začne opravljati svoje delo? Pa še nekaj me močno moti. Kako npr. lahko nek zdravnik sredi svojega običajnega delovnika, kar sredi tega , ali preden se sploh prikaže dela v zasebni ambulanti? Pa v času pripravljenosti na domu, v času dežurstva npr.? Vse takše ali drugačne ure dobi plačane, ne? Torej iz "našega" javnega žakla, pa še iz naših denarnic direktno. A je to v redu? Ni!!!!
deathbite
07. 04. 2014 19.40
+1
In tako bogovi v belem zopet izsiljujejo! Menda primankuje tudi sester in pomožnega osebja........ampak o tem dohtarija ne govori! Plače slednjih so pa daleč pod zdravniškimi!
LLLEPI
07. 04. 2014 19.36
+1
Zdravniki ste dalec od pravih zdravnikov vecinoma ste navadni lopovi in izkoriscevalci v belih haljah,ko clovek resno zboli se mora poslovit s tega sveta se prej ga pa vi dodobra osusite
strpnost
07. 04. 2014 16.48
+4
Sploh se več ne bi obremenjevala s temi požrešnimi zdravniki. Naj začnejo delat na 3 izmene, pa bo problem z nadurami in dežurstvi rešen. Čakalne vrste se bodo prav gotovo skrajšale, pa še tisti pacienti bodo lahko obiskali zdravnika popoldan, ali pa tudi zvečer, če bo to potrebno. Na te \"dohtarje\" sem res že pošteno jezna, saj v zadnjem času samo še izsiljujejo, pacienti pa so jim deveta briga.
deathbite
07. 04. 2014 19.41
-1
aristotel
07. 04. 2014 16.45
+2
politika nam je uničila državo,zdravstvo je samo en segment tega opustošenja domovine Slovenije v tem letu bomo samo še padali...in padali streznili pa se naši vrli voditelji še ne bodo.
deathbite
07. 04. 2014 19.42
-1
Imaš prav, samo, da se je politika začela obnašati tako, kot so se zdravniki že davno tega!
lenatina
07. 04. 2014 16.10
+9
Pa potem naj zdravniki in Kuš(t)črin pokažejo svoje plače, pa tudi medicinske sestre pa da vidimo kdo "nosi breme varčevanja"??
devlon
07. 04. 2014 16.13
+6
sazas
07. 04. 2014 16.10
+3
Direktor naj v cilju varčevanja najprej sebi zniža plačo za 30%.
devlon
07. 04. 2014 15.55
+5
oprostite...ene par jih poznam... in ta folk zivi kot na drugem planetu, brez stika z realnostjo. lepo število stotakov za eno deuzurstvo jim ne odtehta lepe nedelje.. Verjamem, da se nimajo vsi tako dobro.
strpnost
07. 04. 2014 16.53
+5
Ja, zdravnik samo za dežurstvo dobi par sto €, medicinska sestra, ki pa je tudi v službi v tem času, pa zasluži par sto € v celem mesecu. Pa reči, če je to pošteno in pravično.....
deathbite
07. 04. 2014 19.42
I G N O R A N T
07. 04. 2014 15.31
+12
Nihce vec ne bo nosil bremen varcevanja zaradi zablod.Prisel je cas za sprejem odgovornosti
Matej7051
07. 04. 2014 15.03
+24
nehajte, niste bogovi. tudi vi boste prej ali slej občutili krizo. Če hipokratova zaveza kaj drži, se bo kmalu pokazalo, kdo je pravi in kdo je zapisan farmacevstkim družbam.
haha333
07. 04. 2014 15.10
-10
bi rad tebe videl delat za 1000€ po 30 letih šolanja...
Milan Pugelj
07. 04. 2014 15.29
+3
1000€ na dan ali si mislil to 30 let šolanja pa ja znanost gre naprej in se je trba dopolnevat z znanjem na vseh področjih ne samo v zdravstvu in vsi niso deležni takšnih plač kot jih imajo zdravnki in še vsaj polovico niso tako nepogrešljivi kot to radi prikažejo
Milan Pugelj
07. 04. 2014 15.30
+8
pa naj grejo na lopato tam jim ni treba toliko usposabljanja
pedritsegonita
07. 04. 2014 15.53
-2
kdo bo pa zdravil... zdravniki imajo vsaj to možnost, da se postavijo proti sistemu. navaden človek se ne more.