Slovenija

'Zdravniki soglasja ne potrebujejo'

Ljubljana, 16. 02. 2010 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Zdravniki bi lahko sedeli doma in brali časopis, a če želimo, da bo zdravstveni sistem nemoteno deloval, morajo delati tudi v drugih ustanovah," meni njihov sindikalist Konrad Kuštrin.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so prepričani, da zdravniki za delo izven matične ustanove ne rabijo soglasja svojega delodajalca. Kot je dejal predsednik sindikata Konrad Kuštrin, delo pri drugem delodajalcu ne predstavlja konkurence za matično ustanovo. "Ta dejavnost ne predstavlja konkurence na primer UKC Ljubljana," opozarja. "To je naše generalno stališče. Če pa direktor neke klinike lahko dokaže, da posamezni zdravnik z delom drugje ogroža poslovanje njihovega zavoda in jim odnaša delo, potem je to druga stvar. A to je treba dokazati."

Fides že ves čas zagovarja stališče, da zdravniki soglasij ne potrebujejo (simbolična fotografija).
Fides že ves čas zagovarja stališče, da zdravniki soglasij ne potrebujejo (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Zdravniki bi lahko tudi sedeli doma in brali časopis, a če želimo, da bo zdravstveni sistem naprej nemoteno deloval, je neobhodno, da nekateri zdravniki delajo še v drugih ustanovah. Konrad Kuštrin

Če bi delo zdravnika pri zasebnikih ali v drugih javnih ustanovah predstavljalo konkurenco inštituciji, kjer je redno zaposlen, torej če bi zdravnik odnašal kruh svoji matični inštituciji, potem že, pravi Kuštrin. A dokler na primer UKC Ljubljana presega program, ki mu ga zavarovalnica celo ne plača, bi pričakovali, da je poslovno v interesu UKC Ljubljana, da se čim več dela naredi zunaj njihove hiše, da bi vsaj poslovali na pozitivni ničli, meni.

Zasebne ambulante po Kuštrinovih besedah razbremenjujejo javni zdravstveni sistem, saj krajšajo čakalne dobe v javnih inštitucijah, poleg tega v ambulantah, kjer delajo izključno za trg, razbremenjujejo tudi javno zdravstveno blagajno, saj tam bolniki za storitve plačajo iz svojega žepa. "Cel svet je prišel do tega spoznanja in to vzpodbuja, le Slovenija bo pa še celo nazadovala na tem področju," ocenjuje.

Minister za zdravje Borut Miklavčič je napovedal, da bodo morali direktorji bolnišnic opraviti nadzor nad tem, kdo med njihovimi zdravniki, ki delajo tudi pri drugih delodajalcih, ima soglasje za to. Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Simon Vrhunec je že povedal, da je letos izdal le eno soglasje za svojega zaposlenega za delo tudi pri drugih delodajalcih, in še to zaposlenemu, ki ni zdravnik. Polemika o delu na več mestih je postala glasnejša po smrti zdravnika Saše Baričeviča, pri katerem naj bi "na črno" delalo okoli 40 zdravnikov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
20. 02. 2010 15.23
Zakaj primerjaš sodnika z zdravnikom, to je bolno! Sodnikom so povišali plače, imajo trajni mandat, nič usodnega ni, če se kaj zmotijo, saj s evsakdo vedno lahko pritoži na njihovo odločitev, karkoli se odločijo, o tem razmišljao po oelto ali več, ni urgentnih stanj, delajo el dopoldne, nobenega dreka, krvi, norosti, bolečim ali še česa ne doživljao,nikomur ne dajejo informacij, nobenih svojcev ne kličejo, če jim kdo umre in sploh en bodi perverzen sto primerjavo, ker je abotna. Čudno, da ti na misel ni prišal primerjava s fajmoštri, ki vedno lahko sklene roke in reče"To je božja skrivnost, molimo!" in začne žebrati..... A ti res še nikoli nisi bil bolan ali resno poškodovan? Ko boš za zdravnika proiipravljen plačati več kot za avtomehanika, ki ti štela gas na avtu, se pa spet oglasi. Ali pa ko se ti bo neumno zdelo arhitekta plačati 1000 EUR, da ti bo svetoval, kako osvetliti stanovanje! Konkurenčno klavzulo je treba plačati, ne pa izdati dekreta! Zakaj imajo pa amnagerji odpravnine in "nagrade"? Prej ali slej bmo imeli v Sloiveniji samo še zdravnike z vzhoda, kdo bo pa to delal! Že zdaj imamo hrvaške predsednice zbornice, šefe iin direktorje najbolj vitalnih oddelkov, napi s e stems ploh nočejo več ukvarjati, ko pa bereš zgornje "doneske", te pa sploh mine, da bi zdravil!!! Bolje je "vetovati" alis e iti alternativo ali šloganje!
Javoje
20. 02. 2010 15.13
Ali bi bilo potem pravilno in v skladu s predpisi, da bi sodnik okrajnega sodišča imel še lastno advokaturo; inšpektor za delo, ki naj bi nadzoroval spoštovanje zakonodaje na gradbiščih pa lastno gradbeno podjetje? Piloti pri Adriji, zaposleni poln delovni čas pa bi ponoči "honorarno" še malo leteli po Evropi za kakšnega druhgega delodajalca (ki ne bi imel istih linij, kot Adrija in zato ne bi bila kršena konkurenčna klavzula) ter vsako jutro sveži in spočiti spet pilotirali za Adrijo? Malo nenavadna tale logika, mar ne? Ali je zdravstvo čisto nekaj drugega? In nenazadnje - zdravniki imajo svoje družine in pravice - tudi tisto do 40 urnega delovnika!
Javoje
20. 02. 2010 00.47
1. Ukiniti podjemne pogodbe. 2. Uvesti 40 urni delovnik za zdravnike (kot to velja za vse ostale poklice). 3. Zakonsko omejiti delovni čas zdravnilkov kjerkoli in kakorkoli so zaposleni (kot se to dela za šoferhje, strojevodje, kontrolorje letenja in podobne poklice, ki zahtevajo spočitega in zbranega človeka). 4. Popolnoma sporstiti pravico do zdravljenja tam, kjer ni čakalnih vrst - če je treba v Celovcu Zagrebu ali Trstu.
Matija Wabra
17. 02. 2010 16.46
citat: Če bi delo zdravnika pri zasebnikih ali v drugih javnih ustanovah predstavljalo konkurenco inštituciji, kjer je redno zaposlen, torej če bi zdravnik odnašal kruh svoji matični inštituciji, potem že, pravi Kuštrin... Spoštovani, koga ima Kuštrin za neumnega s svojim govorjenjem že leta in leta! Pravi Kuštrin, dajmo višje plače zdravnikom, da se bodo bolj trudili, bodo krajše čakalne vrste...! Pa so nečeli našo blagajno, vrste so daljše (celo daljše kot prej), delajo na črno itd... od kod mu to nesprejemljivo podcenjevanje našega razumevanja nastalih razmer? Sram naj bo njega in njemu podobno mislečih zdravnikov! l.p. mamut
Tonček Balonček
17. 02. 2010 07.27
V stari jugoslaviji (KRALJEVINI), JE VSAK ZDRAVNIK, TUDI SPLOŠNI, ČISTO UDOBNO PREŽIVLAL SEBE, ŽENO, PAR OTROK, POSTREŽNICO, POSEDOVAL VELIKO STANOVANJE ALI HIŠO, DELAL MANJ KOT 200 UR NA MESEC, BILS POŠTOVAN IN NIHČE NI PO KOMUNISTIČNO UDRIHAL PO NJEM, DA JE PARAZIT, IZKORIŠČEVALEC, NESPOSOBEN, BOG V BELEM, DILETANT, MORILEC IN NE EVM ŠE KAJ. Da , tako daleč je že prišla mentaliteta tega naroda, ki se ukvarja le še z bullmastifi in problemom, kdaj bo padla kakšna medalja na olimpiadi!
norisvet
17. 02. 2010 07.19
Laž, laž, laž. 120 dni čakanja na PREGLED je vaša pravica iz zavarovanja. To vam omogoča ZZZS. Komur je to preveč, si lahko pregled pri željenem zdravniku sedaj plača sam in pride na vrsto za pregled prej. KAJ JE TU SPORNEGA? BTW pregled stane okoli 50 eurov (toliko porabi povprečen kadilec na mesec za cigarete. Sporno bi bilo le, če bi nekdo, ki je bil pregledan kot samoplačnik prišel prej do operacije kot tisti, ki je bil pregledan na koncesijo. To pa se ne dogaja. Tukaj gre za demagogijo, laži in podtikanja. Ovce pa prikimavajo, ko jim želijo vzeti eno možnost več. Vprašajte se raje zakaj plačujeta tako gnilo zavarovanje, ki vam omogoča, da uveljavite pravice šele po 4 mesecih čakanja. Če bi vam to naredila avtomobilska zavarovalnica (da bi na popravilo morali čakati 120 dni) bi jo takoj zamenjali!!!
B23
16. 02. 2010 22.33
Če se že gremo o soglasjih,kje so potem soglasja delodajalca raznim popoldanskim mehanikom,ki ti zrihtajo še štampiljko v servisno knjižico ,pa zidarji ..... a to pa je dovoljeno in OK mavlc Tudi zdravnik ima normo in to ne majhno.Pozanimaj se koliko je v resnici plača zdravnika;verjemi ,da je daleč pod 10.000 bruto. Me prav zanima ,če ti popoldan ne zavor doma na črno v garaži popravljaš.
Tonček Balonček
16. 02. 2010 20.56
Koncesionarji so popolnoma strel v prazno. Šparajo na bolnikih, ne pošiljao jih na preglede, varčujejo pri analizah, diagnozah itd., ko se pa kaj zakomplicira, jih itak pošljejo k "državnim" dohtarjem in si ne delajo dodatnihs troškov in ne trošijočasa! Za privatnike in koncesionarje so najboljši hipohondri!
manco-capac
16. 02. 2010 20.10
Ne razumem, da so čakalne vrste, ker zdravstvena zavarovalnica ne odobri javnim zdravstvenim ustanovam dovolj denarja za izpeljavo posegov, pri tem pa daje denar koncesionarjem? A oni pa opravljajo druge posege, tiste kjer ni čakalnih vrst? To koncesionarstvo je ena navadna kraja skupnega denarja.
mavlc
16. 02. 2010 20.09
zdravnik dob čez vikend 800€ dežurstva večina nas nižji znesek dobimo za cel mesec dela na normo kjer tut scat ne moreš it zdravniško delo je 10x preveč ovrednoteno "zdravnik rešuje življenja" to je njegova služba kot je moja da popravim zavore na avtu da nekdo ne umre na cesti, nimam pa znancev v "eliti" da mi zrihtajo plačo....
HIPOKRATKA
16. 02. 2010 19.53
Mogoče bi pa še sodnikom dali koncesije ali dovoljenja za popoldansko delo. Kdo ve, morda bi pa bil učinek fantastičen.........
periot
16. 02. 2010 19.23
Če bi v službi veliko delali bi imeli dovolj 8 ur ker pa uživajo lahko brez problema delajo cele dneve in noči??????
halojekdodoma
16. 02. 2010 19.10
vse imajo, veliko imajo, pa še bi radi... radi delali nč, zaslužli pa plače dohtarske kot so v nemčiji
Tonček Balonček
16. 02. 2010 18.08
Slovenska družba in emntaliteta tega naroda, način miselnosti in vzorci ravnanja so se v teh skoraj dvajsetih leti po zlomu komunizma in svobodi, dihanju demokracije in podobnih ¸floskulah, skaterimi nas polni in bombardira politika, popolnoma izprevrgli! Kaj ej rezultat? Da imamo pralnih praškov, kave in gospodinjskih ripomočkom v izobilju, MPeG4 format in LCD televizorje ter ABS sisteme v avtih, pijemo vodo iz plastike ter žlampamo tekočine v enormnih količinah, da bomo gladki in napeti? Vse vsebinske in bistvene stvaritonejo v anarhijo in vsi človeški standardi se že 20 lt nižajo, pa naj gre za človekove pravice, tiste do dela, zdravstvo, šolstvo in še kaj! Vsem se zdi popolnoma normalno, da smo v vojni z Afganistanom, vsako elto kupujemo za po par 100 mio EUR orožja in podobno! Razumeno tudivse odpravninje, milijarde odplavljenega denarja v tujino in še kaj! A to je ecna "zloma", sproščenosti in napredka? Hvala lepa!!! Preskočimo drugo repbliko in s eigrajmo s tretjo ali celo četrto! Modra bi alhko ostali kar pri predprvi!
anonymous82
16. 02. 2010 17.57
ne pozabite da so zdravniki kot avtohtone živali so preveč zaščiteni lahko delajo kar hočejp
snupy1
16. 02. 2010 17.53
"Zdravniki bi lahko sedeli doma in brali časopis." Pa nej. Dolg ne bojo zdržal brez svojih bajnih plač. Hitr bojo lačn tko kt ostali delavci, ki garajo za 500€. Pol bojo pa tud oni za manj delal.
Sinecar
16. 02. 2010 17.44
Ja pa gostinci naj po šihtu grejo delat še v druge lokale da ne bodo ljudje žejni....
pepar
16. 02. 2010 17.38
V tem sistemu je pač tak da morajo eni trpet četudi so bolni in čakat na milost,da lahko drugi bajno živijo.Skratka napredujemo proti stari jugoslaviji(kraljevini)
basefly
16. 02. 2010 17.22
zgleda da podpirajo DELO NA CRNO!!
alterego
16. 02. 2010 15.58
kere buče, a potem bojo pa po 25 ur na dan delali? niti ne, samo za toliko bojo plačani