Slovenija

Zaradi glob manj denarja za zdravljenje?

Ljubljana, 07. 04. 2011 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H./M.M./Š.Z.
Komentarji
60

Slovenski zdravniki so ogorčeni zaradi predloga, da bodo kaznovani, če bodo pacienti predolgo čakali na pregled ali poseg. Po njihovem mnenju je predlog neživljenjski, saj dela z bolniki ni mogoče opravljati kot po tekočem traku.

Bodo ob uvedbi glob čakalnice bolj prazne?
Bodo ob uvedbi glob čakalnice bolj prazne? FOTO: iStockphoto

Po besedah predsednika sindikata Fides Konrada Kuštrina so zdravniki predlog zdravstvenega ministra Dorijana Marušiča sprejeli z veliko negodovanja. ''Kot predsednik Fidesa težko komentiram zakon, v katerega nimam vpogleda,'' je dodal.

Ustrezno pa se bodo odzvali po preučitvi zakonskega predloga. ''Na splošno pa moram reči, da je znotraj delovnih organizacij treba vzpostaviti pogoje, ki bodo tako zdravnikom kot pacientom omogočali, da ne bo čakanja. Upam, da ni osnovni namen zakona samo kaznovanje,'' je povedal za oddajo 24UR OB ENIH na POP TV.

V Zdravniški zbornici obžalujejo, da je kaznovalna politika vnovič "moto za prihodnost. Takšna metoda se namreč nikoli doslej ni izkazala kot učinkovita, saj povzroča odpor pri vseh udeležencih v sistemu." Zavedajo se, da je treba spoštovati pacientov čas, "vendar v okviru kadrovskih, finančnih in organizacijskih zmožnosti države". Opozarjajo, da uveljavljanje takšnih kazni oziroma glob neposredno pomeni manj denarja za zdravljenje teh istih bolnikov, "saj bo plačilo morebitnih glob bremenilo sredstva, ki jih javni zdravstveni zavodi, koncesionarji ali zasebniki namenjajo za zdravstveno varstvo državljank in državljanov".

Po mnenju ministra Marušiča je nesprejemljivo, da na naročen pregled v zdravstvenem domu čakamo več kot 20 minut oziroma na specialistični pregled v bolnišnici več kot eno uro. Prepričan je, da gre pri predolgem čakanju za nespoštovanje pacientovega časa. Zato bodo zdravnike ob neupoštevanju čakalnega časa, če bo sprejet zakonski predlog, lahko oglobili z denarno kaznijo od 400 do 4100 evrov. Kršitve bodo preverjali inšpektorji pri rednih pregledih iin tudi ko bodo prejeli prijave od bolnikov.

Eden od ukrepov, ki jih je minister Marušič že sprejel, je združevanje urgentne službe v nočnem času. Zdaj smo morali najprej v zdravstveni dom, od koder so nas poslali v bolnišnico, zdaj pa bomo lahko šli takoj v bolnišnico.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malinom
23. 05. 2011 14.19
Žal tud tujci ne bodo adhok rešli problema. Pri dermatologinji v KR rabiš prevajalca, rusko oz ukrajinsko razumem sam par besed, sicer pa samo od daleč pogleda in diagnoza tvorbe je kar rentgenska - stvar 1 minute 5 minut narekovanja tajnici, in vidomo se čez par let ko bo zadeva postala rog na glavi, pa barvno brošuro za domov - mislim beda- a nej gremo sami rezat to čudo, ki raste, razen razkuževanja kuhinjskega noža ne znam in ne upam drugega!? Še dobro ,da je naš ZD dobil našo dermatologinjo, če ni že prepozno...Boge stare mamce in fotri, ki ne znajo tujih jezikov. Bodo potrebni še prevajalci na plečih zavarovancev? Saj mladina tud nima več srbohrvaščine v šoli...
tezkakovina
19. 04. 2011 17.27
Opa ! Mar bomo kazni plačevali mi ?Ne vidim problema . Zidarja so vrezali takoj ko je dobil narok za obravnavo - torej kje so čakalne vrste ?Ko pa bom prijavil med. sestro ali pa zdravnika (po moje so 70% krive sestre),pa naj plačajo iz svojega žepa . TO PA BOLI !
CtrlDelete
08. 04. 2011 10.41
Ne razumem vlade, zakaj ne zaposlijo zdravnike iz drugih držav, zakaj vlada ne da koncesijo nekemu drugemu "kliničnemu centru"? Ker tole kar se dogaja pri nas je en velik lumperaj! Koliko življenj bi lahko rešil.....
CtrlDelete
08. 04. 2011 10.37
Lani jeseni, sem bil naročen pri okulistu ob 8.00 in sem bil sprejet v ordinacijo šele ob 8.45......čakal sem pa 4 mesece na ta pregled! Pred menoj je bil še en pacient. Sploh mi ni jasno, zakaj sem moral tako dolgo čakati, ker je moj pregled trajal 25 minut. In če upoštevam, da so pacienta pred menoj sprejeli ob 7.30 se mi postavlja vprašanje, ali je ta pacient bil notri 1 uro in 45 minut? Edino, če ta pacient (?) ni bil kak prijatelj od zdravnika, pa je šel na stranska vrata not ob moji napovedani uri !!!??? Gospod Kuštrin, vi bi res morali enkrat čakati z nami pacienti na hodniku, posebno na urgenci kjer se čaka po 12 ur!!!
resslovenka
08. 04. 2011 08.16
No saj imajo zdravniki prav. Le kdo jim bo dokazal, da paciente pustijo predolgo čakati zaradi lastne ležernosti, pa četudi bo. Res smo inovativni, ni kaj.
dukenukem
08. 04. 2011 00.47
delajo naj teli dohtarji,saj majo taboljše plače ,taboljše pogoje ,dopust kadar se jim zljubi,kofe pijejo kadar se jim zljubi ,čakalnica pa polhna ,postali so lenuhi in izkoriščevalci pokvarjenega sistema
blankaa
07. 04. 2011 23.26
Kaštun je malo zadržan. Opravičeno. Takšna je praksa že v marsikareri ordinaciji in lepo deluje tudi po večini članic EU. Tisti, ki se sedaj bunijo, naj se le pripravijo kaj šele pride. Marušič sploh nima malega dela, oskladiti zakonodajo z EU, ker se odpre 2014 pretok zdravstvenih storitev. Zanimivo bo sedaj gledat KAŠTRUNA (paceka) kako se bo peno. Pa MAKARONIJEVO predstavnico zobarjev. Nič nebosta mogla s svojo vojsko, to pride iz Brusljan pa basta. Niti stavkanja si nebodo mogli privoščit kar tako. Kvaliteta storitev se bo morala dvigniti glede na to, da bodo zavarovalnice članic plačevale storitve. Gor gledajo na to malo drugač, kot naš FAKIN gleda na svojo linijo. Mi bomo vsekakor deležni boljših storitev kot sedaj, ampak žal to nebo zaradi naših uradnikov, ker gre pač stvar v pravo smer, ker so se zaželi zavedat,..to bo zaradi EU, ker oni tako zahtevajo. IN PRAV JE TAKO.
nekdo...
07. 04. 2011 22.51
ČAKALNE DOBE SO ZATO TAKO DOLGE KER RAZNI U123 IN OSTALI PACIENTI NE VEDO KAJ JIM JE IN PO 20 MINUT ALI PA ŠE CELO VEČ JAMRAJO V ORDINACIJI, NA KONCU PA ITAK ZDRAVNIK NE MORA NIČ UGOTOVIT. SEM KRONIČNI BOLNIK PA ZDRAVNIKU NISEM VZEL ŠE VEČ KOT 10MIN. 8MIN OD TEGA MI JE ZDRAVNICA PISALA RECEPTE IN NAPOTNICE. IN TO DA JE ZA OSEBNEGA ZDRAVNIKA ČAKALNA DOBA TEDEN DNI. TO ZAME NI NORMALNO! ZATO KER NE MOREM VEDET ZA TEDEN DNI V NAPREJ DA SE BOM OKUŽIL IN DA BOM RABIL ANTIBIOTIK. PA TUD NE MOREM VEDET ČE BOM JUTRI MORDA SCAL KRI. BobbyMcGee ima prav! zadnič me je zob bolel za * pa sem šel k dežurnemu, blo je v soboto ponoči. In je treba plačat 10€. In vsak ko ga res boli je plačal, ostali - romi pa so prišli, jamrali in nato odšli.
Tonček Balonček
07. 04. 2011 22.50
Tudi pri frizerjih bi morali napraviti podoben red!
Tonček Balonček
07. 04. 2011 22.36
A zdreavni8ki bodo zdaj na slabšem kot blagajničarke v trgovinah? A s egremo Severno Korejo mogoče, to je totalnin poden, čista demagogija, na sodiščih čakamo po par let, potem pa še na pritpžbe itzd. A ste čisto pri sebi?
mikipiki222
07. 04. 2011 22.00
Sam ajme narod... pa sej ni zdravnik tist k dela gužve po čakalnicah :) Pač namest 30 folka bodo naročil v ambulante sam 15 :) Plačan bodo enako, naše čakalne dobe pa v nebo... Kazen pa bo plačala država oz. mi, ker so pač bolnice državne LOL ..20 min.... 10 čakam v Sparu ob nedeljah v vrsti al pa na bus! Kazni?
punke
07. 04. 2011 21.13
PA DEJTE NO,NA PTUJU W BOLNICI PA ČE BI JAZ ČAKA SAMO 15 AL PA POL WURE EJD MA NEJMEJŠE PROBLEM.AMPAK KO PA PACIENTI ČAKAJO IN TO NAROČENI PO 4 WURE DUŽE TO PA JE OPROSTITE ZA MENE ŽE KRIMINAL!IN NAJMEJŠI PROBLEM JE ZA ME AMPAK KO WIDIM KAKE INWALIDI TAM LEŽIJO IN SE ZA NJIH 4 WURE NE ZMENI NOBEDEN PA MI JE ZA TAKO ZDRAWSTWO RES DOL WISI AL BI BLO AL PA GA NEBI BLO!KAZNOWAT TAKE!!!
mikitr
07. 04. 2011 20.54
Zdi se mi ,da gospodje pripravljajo zdravstvo z standardom za rajo,sami pa si bodo z "nabranim denarjem" ali zasluženim plačevali zdravstvo v tujini. Prav tako hitijo z zakoni ,kjer bodo šparali in globili navadne državljane,sami pa ne poženejo sodstva ,da bi naredili red pri sebi.
Eastman
07. 04. 2011 20.52
Ali bo tudi kakšna kazen, ker tako dolgo čakamo na gradbena dovoljenja. Ali bo kakšna kazen, ker npr. Jakliču (prej Vzajemna, zdaj Ljubljanske lekarne) že tri leta rušijo njegovo črno gradnjo. Ali bo kakšna kazen, ker so se tisti iz zadeve Satex izmuznili kazni?
svegel
07. 04. 2011 20.48
kAKO BI IZGLEDALO CE BI MI KAZNOVALI VLADO KI JE TOTALNO NESPOSOBNA. Take bedarije kot jih dela vlada bi znal vsak 7letni otrok
butci
07. 04. 2011 20.48
oleander, to je laž.
svegel
07. 04. 2011 20.45
Pa kaj mislite, saj zdravniki so samo ljudje in ne roboti ! ! !
Danijel Fric
07. 04. 2011 20.44
ČAKALNE DOBE SO ZATO TAKO DOLGE, KER RAJE KUPUJEMO PATRIJE IN PILATUSE IN TRIGLAV LADJE IN STADIONE ZA 213 MIO €, KOT PA DA BI OPREMILI Z DODATNIMI APARATURAMI BOLNIŠNICE IN JIH UREDILI UDOBNE !!! pa nisem v zdravstvu, le REALEN SEM !
AlternativeFacts
07. 04. 2011 20.39
Ja nič take 'mamo.Bo treba delat' al' pa zamenjati poklic,pa it' jagode obrezovat.Kje ste pa še videli,da se naročiš na uro in da si takrat tudi na vrsti(15min gor ali dol).Pa kaj smo mi barbari,da se ravnamo po uri in datumih?????
Javoje
07. 04. 2011 20.24
Morda bi bilo treba ta ukrep kombinirati s ponovno uvedbo participacije. Ni prav, da lahko vsi slovenski hipohondri vsak dan pijejo kri zdravnikom. Za vsak obisk zdravnika 3 Evre (če jih imamo za kavo in pivo, pa cigarete, jih bomo imeli tudi za zdravje), pa bi bilo vsem lažje - pravim bolnikom in zdravnikom.