Slovenija

'Sodba v zadevi Bavčar ne bo napisana v 30-dnevnem roku, bo pa napisana v razumnem roku'

Ljubljana, 29. 09. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER/STA/J.S./V.L.
Komentarji
561

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je povedal, da sodba v zadevi Istrabenz ne bo napisana v za to določenem 30-dnevnem instrukcijskem roku, "bo pa napisana v razumnem roku". Na napoved ministra Gorana Klemenčiča, da bodo v primeru zastaranja letele glave, pa je odgovoril: "Vsak naj ostane v mejah svojih pristojnosti."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogačnik: Brez skrbi in panike
    02:38
    Iz 24UR: Pogačnik: Brez skrbi in panike
  • Iz 24UR ZVEČER: Zdravniška opravičila za Grubeliča
    04:23
    Iz 24UR ZVEČER: Zdravniška opravičila za Grubeliča

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je povedal, da sodnica senata, ki mora spisati sodbo v ponovljenem sojenju Igorju Bavčarju v zadevi Istrabenz, dela (tudi v svojem prostem času) in bo tudi v prihodnje storila vse, da "razprava o zastaranju zadeve ne bo postala realna opcija". V tem trenutku tako po njegovem mnenju "ni razloga za paniko".

Celotna zadeva je sicer po Pogačnikovih besedah zelo obsežna, zato sodba ne bo mogla biti napisana v za to priporočenem roku. "Bova pa sodnica in jaz poskrbela, da bo napisana v razumnem roku," je dejal in dodal, da napredovanje zadeve spremlja ves čas.

Kako obsežne so lahko sicer takšne zadeve, so na novinarski konferenci nazorno pokazali z 21 velikimi plastičnimi škatlami, v katerih je bil zložen eden izmed spisov iz najtežjih zadev, s katerimi se ukvarja sodišče, in nekaterimi sodbami, ki obsegajo tudi do 500 strani.

Vrhovno sodišče izjavo ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, da bodo v primeru zastaranja zadeve Istrabenz letele glave, ne more komentirati. Izjava je splošna, izrazov pa ni mogoče neposredno povezati s pravnim redom, ki ga kot minister za pravosodje predstavlja, so sporočili. Verjamejo pa, da bo minister izjavo dodatno pojasnil.

Ostro se je odzval na torkove izjave ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ko je dejal, da bo v primeru zastaranja storil vse, da bodo letele glave. Pogačnik je povedal, da ga je izjava presenetila, saj imamo v Sloveniji tri veje oblasti, med katerimi "ne obstaja nek hierarhični odnos", pa tudi zato, ker Klemenčiča šteje za vrhunskega pravnika.

Izjavo ministra je po Pogačnikovih besedah večina njegovih sodniških kolegov na okrožnem sodišču razumela kot napoved sankcij in ugotavljanja odgovornosti, za kar pa "v tem trenutku ni nobene realne podlage".

Igor Bavčar - 2
Igor Bavčar - 2 FOTO: Miro Majcen

Hkrati je poudaril, da minister za kaj takega niti pristojen: "Odgovornost znotraj sodne veje oblasti ugotavljajo po predpisanih postopkih za to določeni organi, kot je denimo Sodni svet, ki imenuje in razrešuje predsednike sodišč. V postopku morebitne razrešitve predsednika sodišča minister za pravosodje sicer lahko ima predlagalno vlogo, zagotovo pa ni tisti, ki bi lahko odločal, kdo bo predsednik na nekem sodišču," je dejal. Dodal je, da je takšno ureditev sprejel DZ in ne sodstvo samo.

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča je predstavnike različnih vej oblasti pozval, naj ostanejo znotraj svojih pristojnosti, hkrati pa je dodal, da ne bo dovolil, "da kdorkoli, še preden je sodnik naredil kakšno napako, grozi z nečim, za kar sploh nima pristojnosti".

Pogačnik tudi pravi, da bi bil zmoten vtis, ki lahko nastane zaradi takšnih izjav ministra, namreč da ima kazenski oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča resne težave z zastaranjem. Oddelek po njegovih besedah letno v delo prejme od 1100 do 1200 zadev, približno toliko jih tudi reši, pri tem pa je v letih 2014 in 2015 letno zastaralo po 20 zadev, pa še to so bile v 90 odstotkih krive objektivne okoliščine, je delal Pogačnik. Ob tem je poudaril, da imajo sodišča težave s sojenjem tudi zato, ker zakonodajalec nenehno spreminja zastaralne roke v kazenskih zadevah, kar v hitrost odločanja sodišč vnaša nemir in odpira zapletena pravna vprašanja.

Minister se za zdaj ne namerava odzvati.

Bavčar ni pionir na tem področju

Sicer pa Bavčarjev primer ni edini. Že pred skoraj dvajsetimi leti je ob pozivu v zapor nenadoma zbolel tudi Sandi Grubelič, nekdanji direktor podjetja Trend, ki je ogoljufal več kot 4000 ljudi. Ljudem je jemal denar in jim obljubil, da bodo v zameno dobili avto na posojo oziroma lizing, večina pa ni nikoli več videla ne denarja ne avtomobila. S tem naj bi zaslužil okoli 30 milijonov mark.

Sodišče ga je leta 1995 obsodilo na sedem let zapora, a je še vedno svoboden. Ko bi moral v zapor, je namreč zbolel - naj bi bil tako slabega zdravja, da je bilo njegovo življenje ogroženo, ugledni strokovnjaki pa so vsak mesec potrdili, da je zapor neprimerno okolje za takšnega bolnika.

Novinarji oddaje 24UR ZVEČER so razkrili, da sta ga vsa ta leta zdravila ista zdravnika: splošni zdravnik Janez Zupančič, sicer direktor Zdravstvenega doma Ivančna Gorica, ter zdaj že upokojeni kardiolog Andrej Cijan. Vsa ta leta sta pisla zdravniška potrdila, da ne more v zapor.

"Njegovo stanje je bilo vedno zelo resno predvsem zaradi zelo visokega in težko obvladljivega arterijskega pritiska, poleg tega pa je kazal tudi že znake popuščanja srca in neke oblike angine pektoris," je za oddajo povedal Cijan.

Prav angina pektoris je tudi Igorju Bavčarju preprečila, da odide v zapor, a če on danes že lahko igra košarko, Grubelič še dvajset let kasenej ni sposoben prestajanja katni, ker ima občasne slabosti in visok tlak.

"Arterijskega tlaka se ne pozdravi nikoli. Lahko ga samo obvladuješ z zdravili, ko pa prekineš terapijo, pa se spet poviša," je dejal Cijan in dodal, da bi sicer te terapije Cijan v zaporu lahko prejemal, a da če bi se zdravstveno stanje zapletlo, zdravstvena pomoč do njega ne bi mogla priti pravočasno.

"Seveda ta trditev ne drži, ambulante v slovenskih zaporih so del javne zdravstvene mreže in zaprte osebe so enako zdravstveno obravanavane kot ostali državljani (s to izjemo, da si ne morejo sami prosto izbirati zdravnika). V primeru kakršnega zapleta bi bila reakcija ustrezna," pa je za oddajo 24UR ZVEČER povedal direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Pojasnil je, da imajo vsi zaporniki isti dostop do vseh zdravstvenih storitev kot ljudje na prostosti in da do zapornikov v primeru zdravstvenih zapletov nujna pomoč pride enako hitro.

Še več, v zaporih so tudi na primer rakavi bolniki, pa prestajajo kazen. "Če bi šli po tem načelu, da ne more nihče v zapor, ker obstaja tveganje zapletov v njegovem zdravstvenem stanju, potem lahko slovenske zapore zapremo," je sklenil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (561)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
01. 10. 2016 15.49
Je dobil informacije iz prve roke, kaj storiti, da zadeva zastara!
ivan.z Doba
01. 10. 2016 18.26
Igor Janša..... ivan bavčar? Kdo je kdo?
Adolph
30. 09. 2016 11.12
Vsak slovenc vojvoda na lastnem kupu gnoja . . .
resslovenka
30. 09. 2016 10.36
Zapomnite si spoštovani sodržavljani, levi, desni, neopredeljeni....pravica bo tudi v tem primeru slepa. Gospod pravi, da se bo izkazala. Pravica namreč. O ja. verjamem. A le ko bo jasno kako se toliko denarja (govorim o milijonih eur) zasluži v tako kratkem času s poštenim delom in premoženja ne prepišeš na vesoljno sorodstvo. Iz enega razloga, ker je vse pošteno in "pravica" tu pač nima kaj početi. Enostavno odpreš karte in dokažeš, ne?
kapljač1
30. 09. 2016 10.19
Sodišča s o glavni vzrok, da se je država pripeljala v samo dno.
NiVzdevka76
30. 09. 2016 08.49
Dr se po moje boji, da bodo bawčarja nagačl v zaporu.... :))))
jesenvoyo
07. 03. 2017 14.53
korintos23
30. 09. 2016 08.21
+2
Nič se ne čudite če bo igor moral za kazen 5 let živeti v tistem propadlem hotelu za katerega je porabil toliko deset milijonov! To bi bila pa res kazen za tako težkega bolnika.
korintos23
30. 09. 2016 08.19
+2
Pri nas pač bivše komuniste zelo težko v rest spravijo, če jih pa že, potem jih pa itak vun spustijo!
flum
30. 09. 2016 08.11
+2
dokler bo janez živ ta debeli gospod ne bo šel v zapor
korintos23
30. 09. 2016 08.17
+2
marja01
30. 09. 2016 11.46
kolbek460
29. 09. 2016 22.01
+9
Ta demokracija je isto kot stari dobri sredjni vek ,plemiči so celi dan ravbali zvečer so si z naraubanim pri gospodu kupili odpustek,,,
kure bedne
29. 09. 2016 21.52
+10
24 upam, da se niste prodali sektašem, ko tako vneto brišete komentarje. Bavčar mora in bi že moral biti v arestu. Kaj vam ni jasno. No zdaj pa briši. S tem boš samo dokazal, da sem imel prav.
Adolph
30. 09. 2016 11.14
En komunist Ti ne bo nikoli dal prav,. . . . .iz komunisticnega principa. . . . .
kolbek460
29. 09. 2016 21.49
+5
Temu nebi dal niti enega dne zapora vse mu poberem kar je nakradu pa naj gre kamor hoče ,,da i še sedaj bil v hotelu na moj račun ,,,to ne gre ,,,
akmt
29. 09. 2016 21.47
+5
Nekam otrocje so tele izjave o padanju glav.Se nikoli namrec ni padla nobena.Lahko pa seveda zacnejo padati ze kar zdajle, danes, spisek je izredno dolg.Naj minister kar zacne.Prva je tale dohtarca. Naj minister odstreli prvo glavo, potem mu bomo morda lahlo verjeli, da.misli resno.( ital vem, da ne bo nihce odletel....)
BPGC
29. 09. 2016 21.56
+5
Saj res, koga so sploh obsodili od elite? In za koliko? Naredis kaj taksnega v Ameriki, te obsodijo po vsaki tocki obtoznice po 100 let za vsako. Tile nasi pa igrajo kosarko, hlinijo bolezen in se kopajo po morju. Potem pa naj ljudje verjamejo v pravno drzavo...? Sem se peljal 15 km prehitro, ze dobil poziv na sodisce, sodbo ter vse ostalo....tile pa vlekli milijone in spravili tako firme kot druzine na kant, pa nic. Celotno slovensko sodstvo je lahko v posmeh; neuspesno, neucinkovito, brez prave avtoritete in moci. Nase pravosodje je en velik vic.
felix58
29. 09. 2016 21.44
+0
Bafči nč bat....ko ti prvič žajfa pade.....no tretjič jo baje že namenoma vržeš, ker ti neki fali
kolbek460
29. 09. 2016 21.43
+2
Ko ti za dnar prodaš svoje lice te na koncu še pes ne poš,,
BPGC
29. 09. 2016 21.38
+7
Kako zankmivo; Grubelic, Zidar, Bavcar....ko je potrebno v zapor, vsi zbolijo za angino pektoris. Kaksne osnovnosolske finte, pa se naseda se jim.
kolbek460
29. 09. 2016 21.47
+2
Ti kot kleptomani imajo vsi isto bolezen ,,to je strokovnost v naših krogih in velja pri nas kot neozdravljiva ,imamo pa inštitucije ki jim pa ti bolniki ne zaupajo preveč saj raje ostanejo oskrbi na domu ,,
BPGC
29. 09. 2016 21.48
+2
Angine pektoris se posluzujejo goljufi, kar vsi trije zagotovo so.
Myroommyrules
29. 09. 2016 21.32
+2
Ampak Bavči, res me zanima, če bi ti šel v zapor, koliko ljudi bi ti potegnila s seboj v ta zapor? Tko na grobo me zanima številka. Se te pa bojijo in bodo verjetno vse naredili, da ne greš v zapor.
butalistan
29. 09. 2016 21.22
+2
Podalska tropska lopovska vukojebina
aristotel
29. 09. 2016 21.08
+4
pravna država za vse ,samo da je za tiste z globoko denarnico - nagrabljenega denarja manj pravna ker si lahko kupijo vse,da se pravna država porazgubi-zvodeni,za tiste brez denarnice pa je še preveč pravna in hitra na koncu pa se vse nekako poravna večina plača za grehe manjšine,povprečje pa je pravna država,ki je resnično slepa lahko bi rekli vrana-vrani..
helter skelter
29. 09. 2016 20.54
-5
Klemenčič se zgraža nad Bavčarjem. Lopov se zgraža nad lopovom. Klemenčič, v času predsednikovanja KPK odgovoren za netransparentno trošenje denarja, dobil negativno mnenje računskega sodišča, odgovoren za večmilionsko oškodovanje države, ko je bil sekretar pri Kresalovi v času najema Pogačarjeve stavbe za policijo na Dimičevi, izdajal poročila KPK v nasprotju z zakonodajo, da ni rabil plačati davka za hišo v kateri je živel že nekaj let, te ni vpisal v register GURS-a, ....... Frankenštajn, tudi zaradi tega, da si ti še vedno nekaznovan, bi morale leteti glave ....
ivan.z Doba
29. 09. 2016 20.59
+4
Kdaj boste sektaši začeli uporabljati tisto malo pameti, ki jo še premorete in boste prenehali "copy-paste" svoje nebuloze?!
kolbek460
29. 09. 2016 20.54
+3
Če bi 45 leta partizani tako dolgo pisasli sodbe bi vsi četniki belogrdisti ,ustaše še danes bili živi ,,
ivan.z Doba
29. 09. 2016 21.02
+2