Slovenija

Zdravniki menijo, da so izključeni

Ljubjana, 31. 10. 2009 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koordinacija zdravniških organizacij pravi, da je odločno proti predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti, in izpostavlja, da je to resnično odraz pravega vzdušja med zdravniki, pa čeprav Miklavčič ne verjame v to.

Zdravniki zavračajo Miklavčičeve navedbe, da izjava Kalan Živčeve ni odraz resničnih dejstev.
Zdravniki zavračajo Miklavčičeve navedbe, da izjava Kalan Živčeve ni odraz resničnih dejstev. FOTO:

"V pismu predsedniku vlade in ministru za zdravje smo zdravniške organizacije izrazile prepričanje, da predloga zakona v njegovi trenutni obliki ni mogoče dopolniti z amandmaji,“ pravijo na koordinaciji zdravniških organizacij in dodajajo, da k pripravi predloga zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je ključen za pripravo ustreznega zakona o zdravstveni dejavnosti, zdravniške organizacije doslej še niso bile povabljene.

O po njihovem mnenju nerazumljivem in nedemokratičnem načinu sprejemanja zakonodaje v naši državi je, kot pravijo zdravniške organizacije, razpravljal tudi stalni odbor zdravnikov Evropske unije. Pri načinu sprejemanja zakonodaje je bila namreč "medicinska stroka v celoti izključena.“

"Napovedale smo, da bomo za zaščito osebnega dostojanstva slovenskega zdravništva ter zagotovitve varnega in po evropskih demokratičnih standardih naravnanega zdravstvenega sistema povzele tudi ustrezne mednarodne pravne poti na evropskih sodiščih,“ so organizacije razložile vsebino pisma premierju Borutu Pahorju in ministru Borutu Miklavčiču.

Predsednica Zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan
Predsednica Zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan FOTO: POP TV

Zavračajo tudi včerajšnje Miklavčičeve navedbe, da izjava predsednice Zdravniške zbornice Slovenije, da so zdravniške organizacije v četrtek zvečer soglasno zavrnile predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, ni odraz resničnih dejstev. Pismo predsedniku vlade in ministru za zdravje o zavračanju predloga Zakona o zdravstveni dejavnosti so namreč podpisali predstavniki vseh treh zdravniških organizacij: predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Kalan Živčec, predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in generalni sekretar Slovenskega zdravniškega društva Matija Cevc, ki se je sestanka udeležil in pismo podpisal s pooblastilom predsednika Slovenskega zdravniškega društva Pavla Poredoša.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rewritable@email.si
01. 11. 2009 14.56
Čehi zaradi slabih zdravniških plač nimajo interesa prihajati v Slovenijo. Ampak dvomim, da bo ta podatek kaj spremenil v glavah Slovencev.
M-teorija
01. 11. 2009 13.28
rewritable 01.11.2009, 13:10 Zakaj bi rabili odhajati v tujino, tujina naj pride k nam. Namesto, da spuščamo v državo samo šiptarje,( proti katerim sicer nimam nič proti, saj nam pridno delajo lepe in poceni škarpe), raje dovolimo uvoz zdravnikov iz češke bivše juge, ki so vsaj tako kvalitetni kot naši , samo veliko cenejši bi bili.
rewritable@email.si
01. 11. 2009 13.10
manco-capac: saj tisti, ki zdravijo bogate posameznike, ki si lahko za enomesecno zdravljenje privoscijo 1000EUR tudi to pocnejo. Ce te pa kot reveza prizadane kaksna kronicna bolezen si pa celotno samplacniskega zdravljenja ne bo mogla privoscit 99.9% slovencev. Oz. lahko ti recem isto nazaj: kdo bolnikom brani, da gredo samoplacnisko v tujino, ce so tle predolge cakalne vrste, ki bodo z gonjo po koncesionarjih se daljse. Ni problem v zdravnikih, samo v denarju, ki ga zavarovalnica ponuja zavarovancem in zraven laze, kaj vse jim za ta denar pripada. No pa morda korupcija pri nabavi medicinskega materijala tudi mogoce, spet so tle zdravniki zadnji, ki bi imeli kaj s tem.
manco-capac
01. 11. 2009 12.12
Pa kdo zdravnikom brani, da vzamejo kredit in si opremijo ordinacijo in zdravijo samo samoplačnike? To pa ne, raje "najamejo" ordinacijo" javnega zdravstva (pol zastonj) in se "šlepajo" na koncesijah, se pravi na javnem denarju.
ivo55
01. 11. 2009 11.53
Kar je, je. Vendar je najbolj narobe to, da se določeni cehi zgledujejo po kastnem sistemu in krčevito prikrivajo v tako združbo vgrajen lasten pohlep. Vsa zadeva je šla po vzgledu vrana vrani ne izkljuje oči predaleč in belih vran, ki se ne gredo tega monopolija je čedalje manj , vendar jih drugi z lahkoto prepoznamo in jih cenimo. Poskrbimo za njihovo podporo.
M-teorija
01. 11. 2009 11.07
To s koncesijami v zdravstvu je nekaj podobnega kot pretirano ustanavljanje univerz zaradi katerih je padla kvaliteta študija, kjer je prišlo do absurda. Namreč včasih so se morali študentje prilagajati profesorskim zahtevam, danes pa, ko se zaradi borbe za vsakega študenta in na račun popuščanja kriterijev znanja in zahtevnosti na izpitih profesorji in fakultete prilagajajo študentom. Ta primerjava ni tipična, ker gre bolj za primerljiv padec kvalitete na obeh področjih. In sicer gre za padec in razpad osnovnega sistema, osnovne mreže v obeh dejavnostih. Prva zaradi omenjenih prilagajanj in borbe za študente, v drugem zopet zaradi neupravičenega preštevilčenega števila koncesij, ki zaradi razbohotenosti iščrpava zdravstveno blagajno in posledično razgrajjuje osnovno zdravstveno mrežo. Zdravstvenim domovom in klinikam vse bolj primankuje denarja za osnovno vzdrževanje, kaj šele za tako potrebno posodobitev. V obeh branžah je torej preglomazen privatni sektor, ki jemlje denar iz skupnega žaklja. Če bi se ta privatni del v obeh primerih vzdrževal sam ne bi bilo nič narobe, potem bi lahko govorili o pozitivni konkurenci, tako pa samo jemlje tisti prekopotreben denar za osnovno infrastrukturo. Koncesije v zdravstvu in privatne fakultete, bi morale biti samo dopolnilo osnovni mreži, na žalost pa so šle nekontrolirano preko tega. Kot rečeno, če bi se res vzdrževale same in ne na račun državnega žaklja in posledično ne na račun kvalitete osnovne mreže bi bilo seveda dobro in zaželjeno. Ker pa ni tako pa je njihova prekomerna porast škodljiva. In kolikor mi je znano hoče minister Miklavčič ta problem omiliti. Seveda pa je odstavljanje od državnih seskov lahko boleče, seveda govorim o tistih, ki so na njih priključeni.
mincacinca
01. 11. 2009 06.57
Se opravičujem za napačno citiranje (bi morala napisat tech, pa sem B23). Nisem nalašč.;) lp
kledo
01. 11. 2009 02.58
bogi revčki... ja, 10K €/mesec je pa v Sloveniji za delo ki ga opravljate (oz. ga po večini opravijo drugi namesto vas) zares premalo plačilo... kaj še hočte, da zaposleni v zdravstvu in pacienti na vas prepišemo vse svoje premoženje in se zdravimo sami?!?!??!
justime
31. 10. 2009 22.17
naj se bogovi v belih halah vrnejo na zemljo in na realna tla. razmišljati naj začnejo kako čim bolje zdraviti ne pa čim bolje kasirati. pa marsikateri bi morali delati tudi malo na odnosih z pacijenti ker so tudi ljudje in ne živina razen če ni veterinar.
caspera1
31. 10. 2009 20.03
Ja, Mincacinca, seveda se ne more človek sam zdravit, kadar rabi zdravniško znanje. Zaradi tega dejstva se jim ni treba klanjat, kakor sem tebe razumela, še manj pa se pustiti izsiljevat. Spoštovanje vsakega, ki dobro opravlja svoje delo je pa itak stvar osebne morale ali katere druge pozitivne lastnosti. Ti si pa v isti sapi žalila zdravnike - manjvredne južnake sumljive kvalitete. Tudi naši zdravniki, ki gredo delat na tuje so tam "samo južnaki".
mincacinca
31. 10. 2009 19.06
minaeva Zdravnike spoštujem, čeprav sem tud sama kdaj nesramno obravnavana. Nadrta sem pa tud od kkšne tajnice, al pa uradnice, prodajalke... In jest ne morem brez zdravnikov, kot tud mnogi drugi ne. Sama se ne morem zdravit, ko zbolim. Če pa je kdo vse življenje zdrav, pa blagor mu.
est
31. 10. 2009 18.56
Kar se vas dohtarjev tiče ste že tako in tako priviligirana kasta, pa če si to zaslužite ali ne. Pri plačah ste v samem vrhu, pa še uradno vam je dovoljeno delati na fuš v prostorih, kateri so bili v glavnem narejeni še s samoprispevkom. Kot delni lastnik teh ZD pa nimam nobene pravice odločanja in sem tako tudi jaz izključen iz dogajanja.Z eno razliko, da se moj glas ne sliši.
caspera1
31. 10. 2009 18.54
Ta je šele močna, nihče ne more brez zdravnikov, kar bodite jezni - ošabna izjava Mincetince. Tudi slučajno ne mislim govorit nič proti zdravniškemu poklicu, niti o višini njihove plače. Veliko se nas mora po študiju še dalje izobraževat, pa dežurat...., pa kaj? S katero pravico pa povzdiguješ ta poklic na najpomembnejši za naša življenja? Prepotentno! Obstajajo tudi strokovnjaki, ki, če dobro opravijo svoje delo si zaslužijo enako spoštovanje. Vsi poklici so pomembni in si zaslužijo primerno plačilo. Spet ena, ki si domišlja, da je zdravnik bog. Bogica.
caspera1
31. 10. 2009 18.39
Mincacinca, meni je pa Miklavčič dober minister in mi je žal, da odhaja. Ne mislim, da ima vse prav, ampak vseeno še dober minister. Seveda so dobri in slabi zdravniki. V Vseh poklicih je tako. Samo na pozitivni listi pa ne moreta biti ne gospa Kalan, ne gospod Kuštrin. Sta že svoje dokazala.
mincacinca
31. 10. 2009 18.37
B23: zdravnik mora biti plačan toliko kolikor je zmožna plačati država z dva milijona prebivalcev in gospodarstvom kot je naše...in to je pošteno, tolko da lahko normalno živi, ne pa tolko da si lahko kupi v par letih avto ua 70.000€.... Pokaži na take, ker jih bodo tud ostali zdravniki glih, da ne linčali. DRŽAVA NAJ RAJE SKRBI ZA PRAVIČNEJŠO PORAZDELITEV DENARJA. Ne pa, da eni jemlejo miljone in za seboj puščajo propad, drugi pa stradajo al pa komi še preživijo. Nihče, ne ti/Vi ne kdo drug, ne more brez zdravnikov, pač tk je. Pol pa bodte jezni kokr hočte.
mincacinca
31. 10. 2009 18.19
Pa ljudje, dejte se mal umirit. Preden sodite, se pozanimajte, kakšne so plače zdravnikov pri nas. Številke, ki pridejo v javnost, so zavajujoče. In, ne nismo Amerika, še zdaleč ne. Dejstvo je, da npr. vsak poslanec zasluži več in to s kolk narejene šole, pa jih nč ne pluvate. A delajo dobro? NE. Napadajte njih, al pa še marsikoga druzga. Dejstvo je tudi, da niso vsi zdravniki dobri. Eni so prave gnilobe in sramota poklicu, tak strokovno kot ljudje. Pa je zato treba pljuvat po vseh? Nobeden pa ne more prisilit nekoga, da bi opustil poklic, za katerga očitno ni bil rojen. Pomislite vendar, kak bi se počutili, če od jutra do konca dela delaš z ljudmi, ki so apriori negativno nastrojeni proti tebi. Sploh ni nič čudnega, da tulk zdravnikov odhaja. Dobivate južnjake, sumljive kvalitete in še slabšega odnosa do ljudi. Sej si sami pljuvate v skledo, pa ste pol še jezni. Ni ga denarja, ki bi lahko plačal človečnost in strokovnost zdravnika. Ni ga tud denarja, ki bi plačal vse ure, porablejene najprej za študij, potem na delu, ob katerem vsi (pač ta boljši) še zraven študirajo. Ni ga denarja za odgovornost, ki jo prinaša s seboj ta poklic. Vsak, ki vloži tolk truda v delo, kot nekateri zdravniki, si zasluži dobro plačo. Kdo rešuje življenja, mar poslanci, al pa bankirji? Minister je pa slab, mi je žal, da je bolan, naj pa že hitro odstopi.
tech
31. 10. 2009 15.56
B23 kje si ti v mojem komentarju prebral da bimorali zdravniki delati zastonj, kaj slabo bereš ali si kar nekaj izmisluješ... zdravnik mora biti plačan toliko kolikor je zmožna plačati država z dva milijona prebivalcev in gospodarstvom kot je naše...in to je pošteno, tolko da lahko normalno živi, ne pa tolko da si lahko kupi v par letih avto ua 70.000€....
B23
31. 10. 2009 15.19
Tech ti si pa res cvetka, a to pomeni ,da bi morali npr.učitelji delati zastonj ,da bi pomagali učencem. Zakaj pa nekdo v zdravstvu ne bi smel solidno zaslužiti?! Pa še nekaj ,ko govorite o plačah zdravnikov,se najprej pozanimajte,koliko sploh realno dobi zdravnik v javnem sektorju(ne mi zdaj o nekih ekscesih 10 000Eur ipd.pisat); toliko kot učitelj ali pa vzgojiteljica v vrtcu.To ,da je zdravnikov bistveno manj ,kot učiteljev ne pove nihče, a naj zato zahtevamo ,da bo en učitelj analogno moral učiti 500 učencev,ker je treba dati preveč za plače?
strogoff
31. 10. 2009 14.34
NEKATERE BI MORALI ŠE DOBESEDNO V RIT BRCNIT, IN NE SAMO IZKLJUČIT !!!
AK-47
31. 10. 2009 14.08
...tem zdravnikom se je mal skisalo od vsega denarja , ki ga dobivajo za svoje delo,......za paciente pa se jim gladko fučka,...