Slovenija

Zdravniki lahko dajejo pripombe

Ljubljana, 11. 12. 2009 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zdravniške organizacije imajo možnost dati svoje pripombe na osnutek zakona o zdravstveni dejavnosti. Sicer se zdravniki na sestanku z Miklavčičem niso pogovarjali nič vsebinskega.

Borut Miklavčič
Borut Miklavčič FOTO: Blaž Garbajs

Svoje pripombe in predloge na osnutek zakona o zdravniški dejavnosti morajo zdravniške organizacije oddati najpozneje do srede zjutraj. Po besedah ministra za zdravje Boruta Miklavčiča bodo prihodnji konec tedna poskušali čim več narediti na besedilu zakona. Na današnjem uvodnem srečanju zdravnikov in ministra vsebinskih vprašanj niso odpirali. Kot je po sestanku z zdravniki povedal Miklavčič, so se dogovorili le o nadaljnjem delu, konec prihodnjega tedna je tako "rezerviran" za zakon. V soboto in nedeljo bodo delali toliko časa, da pridejo do zaključka, pravi minister.

Podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Mitja Košnik je srečanje z ministrom označil kot konstruktivno in dejal, da za zdravništvo hitrost sprejemanja zakona ni prioriteta. Niso pa proti temu, da bi se uskladili že do konca prihodnjega tedna.

V sredo bodo z državnim sekretarjem na ministrstvu Ivanom Erženom poskušali pripraviti usklajen predlog, kako naj bi se zakon zapisal, kaj sodi v zakon in katere so tiste stvari, ki jih ta zakon zaenkrat želi urejati, pa so že urejene z drugimi zakonskimi akti.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO: POP TV

V zakon je po mnenju zdravniških organizacij treba zapisati stvari, ki so izvedljive in za državljane koristne, pa tudi "kompatibilne z interesi zdravnika, saj zdravnik hodi v službo in mora delo opraviti ter biti zanj nagrajen", je pojasnil Košnik. Predsednik zdravniškega sindikata Konrad Kuštrin je ob tem izpostavil, da je pomembno le to, da bo zakon dober in da bo šel naprej z zeleno lučjo zdravništva, saj so zdravniki tisti, ki ga bodo izvajali.

Košnik je izpostavil, da je zdravnikov v Sloveniji glede na potrebe premalo. In če se želi zagotoviti, da bodo vse pravice bolnikov izpolnjene in bodo vsi dobili ustrezno obravnavo, potem je treba zdravnike motivirati, da bodo delali več. "Če zakon zdravnikom prepove delati več, potem prepove bolnikom, da bi prišli do svojih pravic," pravi Košnik.

Po njegovih besedah tako v zdravniških zahtevah pri nekaterih točkah zakona o zdravstveni dejavnosti "ne gre za interese zdravnikov, ampak interese bolnikov, državljanov". Kuštrin je ob tem poudaril, da si želijo zakon, ki bo peljal k boljšemu stanju, in ne takega, ki bo fiksiral sedanji sistem, ki ni zelo dober in ima anomalije.

Podpredsednik zbornice je kot zgrešeno označil to, da se najprej pripravlja zakon o zdravstveni dejavnosti. Prej bi se moralo pripraviti zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, saj bo ta določil, koliko bo v zdravstvu sredstev, koliko bo bolnišnic, koliko bo pravic itd., torej je nadrejen zakonu o zdravstveni dejavnosti. "Ena od naših zahtev in tudi zahtev zdravstvenega sveta je že ves čas, da se oba zakona pelje skupaj," je opozoril Košnik.

Kuštrin je med tistimi vprašanji v zakonu, ki po mnenju zdravništva "štrlijo ven", izpostavil omejevanje delovnega časa zdravnikov, podrejenost strokovnih kolegijev ministru, specializacije, javna pooblastila zbornice, razvrstitev bolnišnic v različne range in še kaj.

Sestanka sta se udeležila tudi generalna direktorja obeh univerzitetnih kliničnih centrov (UKC), ki sta menila, da bi se zakon dalo dopolniti. Generalni direktor ljubljanskega UKC Simon Vrhunec je po navedbah ministra zakonu izrazil podporo in ga ocenil kot primernega, prvi mož mariborskega UKC Gregor Pivec, ki zakon prav tako podpira in ga ocenjuje kot primernega, pa da je napovedal še nekaj predlogov za dopolnitev osnutka.

Operacija
Operacija FOTO: POP TV

Koalicija brez nekih hudih pripomb

Kar se tiče stališč do osnutka zakona v koaliciji je minister povedal, da so v SD zakon uskladili minuli teden, na koalicijskem vrhu minuli konec tedna so opravili tudi razpravo o tem. Kot pravi, na vrhu koalicije ni slišal "nekih hudih pripomb".

"Lahko, da so še kake podrobnosti odprte, a koalicija je zakon podprla. Če bo po usklajevanjih z zdravniškimi organizacijami prišlo do kakih sprememb, bo šel tekst seveda še enkrat v koalicijsko usklajevanje. Takoj, ko bo tekst končan, pa ga bom poslal tudi vsem opozicijskim strankam. Enkrat sem se z njimi že dobil in se bom pred parlamentarno proceduro z njimi dobil še enkrat, da bi olajšali delo v DZ," je napovedal minister.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.Somebody
11. 12. 2009 19.37
Veliko bi naredili, če bi ukinili monopol ZZZSja. Če bi imeli možnosti izbire več zdravstvenih zavarovalnic, bi tudi te precej bolj nadzorovale kam in za kakšen namen gre vsak cent medtem ko se pri ZZZSju za 10% dnarja sploh ve ne, kam gre.
odbogaposlan
11. 12. 2009 18.27
začenja se IV. faza privatizacije pod liberalistično vlado! vse zdravstvene domove bomo odprodali, bolnišnice pa spremenili v male privat klinike naših belih bogov!
odbogaposlan
11. 12. 2009 18.26
A se ni razprava že zakljjučila! to pa so bogovi v belih spodnjicah!
JanezNovakJohn
11. 12. 2009 15.33
Zakon o zdravstvu še daleč ni stvar zdravnikov. Na zsakon moramo dati pripombe kot uporabniki. pa ne taki ki kupujejo solato. Zdravstvo je v solidarni, pošteni, enakopravni družbi mnogo več. In zato je to vseljutska zadeva. Zdravniki so izvajalci ki so za svoje delo poklic plačani. Nikakor zdravstvo ne more biti profitabilno. Organizacija pa mora imeti cilj, zdrav slovenski narod in ne samo tisti ki ima denar. Zdravstvo je delo brez korupcije in protekcionizma.
JanezNovakJohn
11. 12. 2009 15.24
B2311.12.2009, 13:450 Se ti hecaš. Pripombe morajo dati uporabniki. Pa ne kot kupci solate. Zdravstvo je za neko humano, pravično, solidarno družbo nekaj bistveno več. Zdravniki so izvajalci, ki za svoje izvajanje dobijo plačo. Uporabniki jim zaupajo življenje, družba pa zdrav narod, brez privilegijev.
JanezNovakJohn
11. 12. 2009 15.19
Zdravstvu manjkajo strokovnjaki. Pa ne zdravniki. Ti so na svojem polju verjetno dobri. Manjkajo jim organizatorji, informatiki, ekonomisti, menedžerji, logistiki.... Zato tak organizator. -V Sloveniji imamo neko zdravstveno zavarovanje, ki ga plačujemo vsi zaposleni. Za nezaposlene, klošarje, študente To zavarovanje plačuje mesto, država.. Torej vsak državljan je zdravstveno zavarovan. **Zakaj pa moramo potrjevati zdravstvene iskaznice?. Če ni potrjena te pogosto zdravnik ne sprejme. Na primer zobozdravniki. Morda pa vzdržujemo neko birokracijo ki je v ozadju avtomatov za potrjevanje kartic. -Dodatno zavarovanje. Kaj neki naj počnemo s tem? Če nisi dodatno zavarovan te ne bojo operirali. Naprimer: Če imaš napad žolčnega kamna ker ti je zamašil žolčnik in je s tem ogrožen pankras ter si s tem v smrtni nevarnosti moraš kljub rednemu zavarovanju potegniti 1000 EUR , Tu že posežemo v človekove pravice o zdravstveni oskrbi. Se spomnite smrti pred zdravstvenim domom nekoga ki ni imel potrjene zdravstvene izkaznice ali napotnice ?
JanezNovakJohn
11. 12. 2009 15.18
Vem da bom v nadaljevanju nametal nekaj stvari, ki ne sodijo v zakon, saj je le osebno doživeto zdravstvo. Ranjka Jugoslavija je imela zdravstvo nesporno bolje urejeno. Nihče pa z ocepitvijo ni dal glas za rušenje tistega kar je dobro. Demos je v svoji maščevalni sli žal rušil vse, ni imel ne znanja ,sposobnosti in ne vizije pobrati po svetu tisto kar je najbolje za Slovenskega človeka. Nekatere stvari ne morejo in ne smejo biti profitabilne in morajo biti pod nadzorom drževe. Zdravstvo sodi v to. Prav tako sodi v neprofitabilnost zbiranje denarja za zdravje državljanov Zavarovalnice in zdravstvena koncesija je profitabilnost zasebnika in države. Ne morem si predstavljati nekoga ki vloži " lasten" denar in prostor, nato se gre dobrodelništvo v zdravstvu. Poglejte zasebne zobozdravnike, njihove ordinacije, avtomobile in vile. Če tega zobozdravnik nima, ni dobrodelnik ampak nesposobnež. Pogosto zasebni zdravniki imajo svoje ordinacije v razno raznih poslovnih stavbah. Naprimer, Murgle, Trnovska vrata, Bežigrajski dvor .. ko bolnik potrebuje ultrazvok, rengen, analizo krvi,... Ga napotijo v kar kateri zdravstveni dom. Nato se mora bolan človek znajti sam, ali obupati. Pogosto mu zdravniki porinejo listek z ročno napisanimi naslovi svojih kolegov, koncesonarjev, kjer lahko pridejo prej na vrsto, seveda s plačilom. Še vedno vstrajam, da je potreben dober informacijski sistem, ki bo v vsakem trenutku napotil bolnika na najkrajšo pot, saj morajo biti vsa diagnostične in izvedbene kapacitete evidentirana preko centralnega serverja po svoji zasedenosti. Ne evidentirano sredstvo oziroma kapaciteta je siva ekonomija. Napotnice ne morejo biti nek list papirja s katerim bolnik leta okoli. Prav tako ne recepti. Če danes banke, lokalna samouprava, davčna uprava, podjetja... uporabljajo medmrežje, ne vem zakaj tega ne uporablja zdravstvo. Zdravnik naj nebi bolniku napisal recept za zdravila. Recept zdravnik lahko pošlje po medmrežju v server zdravil, in če bolnik pride v lekarno mu ta izda izdravilo. Če ne pride, zdravilo ne bremeni bolniške blagajne ne omare v pacientovi dnevni sobi.
B23
11. 12. 2009 13.45
Ja po kdo bo pa dajal pripombe ,če ne zdravniki? Bedast naslov
remember
11. 12. 2009 13.44
Nekateri pacienti so dali pripombe posthumno. Mrtvoležeče.
strogoff
11. 12. 2009 13.11
okej, potem bom pa pripombo tudi dal : FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji ! _ _ _ _ _
remember
11. 12. 2009 12.26
Nimam pripomb, je izdihnil pacient in umrl zaradi malomarnega zdravljenja.