Slovenija

Stavkokazov med zdravniki ni bilo

Ljubljana, 22. 04. 2015 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

"Iz nas so se delali norca, ampak se ne bodo več," je poudaril predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Če vlada ne bo prisluhnila zdravnikom, za 28. maj napovedujejo "hudo motnjo v zdravstvenem sistemu". Stavke ne izključujejo niti v Pergamu. Ministrica se sprašuje, zakaj so ravno sedaj pritiski.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Stavka zdravnikov
    01:59
    Iz SVETA: Stavka zdravnikov
  • Iz 24UR: Kaj je prinesla enourna stavka?
    03:04
    Iz 24UR: Kaj je prinesla enourna stavka?
Smo majhni, ampak smo močni. Svojo moč pokažemo vsak dan pri svojem delu. Pri borbi za svoje pravice pa moč pokažemo redko. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin

Zahtevajo sprejem standardov in normativov, ki so jih zdravniške organizacije v modri knjižici pripravile leta 2008. Hočejo manj bolnikov na enega družinskega zdravnika, ki bi jih imel 1500 namesto 2200. Da bi dosegli število, bi potrebovali več kot 300 dodatnih družinskih zdravnikov.

Za prvi pregled bolnika z akutno boleznijo bi imel zdravnik na voljo 12 minut, s kronično boleznijo 15 minut. Danes je povprečje okoli sedem minut. Za telefonski posvet je v okviru modre knjižice predvidenih pet minut, za predpis recepta pa štiri minute. Za sistematičen pregled otrok in mladostnikov standardi predvidevajo 20 minut, povprečni minimum za strokovno opravljen ginekološki pregled je 15 minut.

Povprečna plača zdravnika trenutno po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina znaša 1,89 povprečne slovenske plače. Da bi dosegli cilj trikratnik, se bi jim morala plača povišati za okoli 40 odstotkov.
Povprečna plača zdravnika trenutno po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina znaša 1,89 povprečne slovenske plače. Da bi dosegli cilj trikratnik, se bi jim morala plača povišati za okoli 40 odstotkov. FOTO: Dare Čekeliš
Če siliš zdravnika, da mora delati več in hitreje, je enako, kot da siliš pianista, da hitreje igra, da bo prej končal. Kirurg Valentin Sojar o potrebi po standardih in normativih

Zdravnike je med enourno opozorilno stavko nagovoril predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. Poudaril je, da standardi in normativi niso "fasada za zvišanje plač. Iz nas so se delali norca, ampak se ne bodo več." Pričakuje, da se bodo pri zaostritvah stavkovnih zahtev v prve vrste postavili predstojniki oddelkov, pred mlajše in ranljivejše zdravnike. Zahtevajo tudi zviševanje plač na trikratno povprečno slovensko plačo. "Zdravniki smo elita pri svojem delu, ne pa po plačah," je dejal.

Pravni zastopnik Fidesa Bojan Popovič je opozoril, da se je masa plač za zdravnike v zadnjih letih zmanjšala za 24 odstotkov. Najprej je treba nekaj narediti na področju osnovnih plač, je poudaril, "ker je povprečna plača mladega zdravnika med 1800 in 2000 bruto, ki je dvakratna minimalna plača". Opozoril je tudi na prizadevanja o ukinitvi plačila nadur. "Lahko pričakujemo še nadaljnjo kompresijo med plačnimi razredi," je opozoril.

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je dejal, da so si zdravniške organizacije enotne in podpirajo zahteve Fidesa. Standardi in normativi so po njegovem mnenju simbolni akt začetka in izkaz volje ministrstva, da začne z zdravstveno reformo. Po njegovih besedah ministrstvo nima zadostne avtoritete, da bi uspešno krmarilo slovensko zdravstvo. Vlogo je prevzel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kar je poguba za slovensko zdravstvo, je opozoril. Prepričan je, da niti ministrica Milojka Kolar Celarc ne more preseči dediščine, ki jo je dobila od hitro se menjajočih zdravstvenih ministrov, pač pa ji mora dati podporo predsednik vlade Miro Cerar.

In nikar me ne razumite narobe. Današnji zdravniki, posebno družinski, so pri obstoječem sistemu preobremenjeni in nekaj je potrebno narediti za končanje izčrpavanja delavcev in blagajne. A stavka ni pravi način. Direktor koprskega zdravstvenega doma Matevž Ravnikar

V sindikatu ljubljanskega kliničnega centra opozarjajo, da so skoraj vse plačne skupine v zdravstvu podcenjene in premalo plačane. Prepričani so, da bi jih morali biti izvzeti iz sistema javnih plač. V kliničnem centru bi vsak deveti zaposleni prejemal manj kot je minimalna plača, če ne bi dobival dodatka do minimalne plače, in kar vsak tretji ima manj kot 1000 evrov bruto plače, trdijo in pozivajo vlado k ukrepanju.

Po pojasnilih Kuštrina je delovanje Fides in zdravniških organizacij usmerjeno tudi v reformo, ki je nujno potrebna. Zdravniška prizadevanja za reformo zdravstvenega sistema pa je ponazoril z nedavno letalsko nesrečo v Franciji, kjer je kopilot namerno strmoglavil letalo, medtem ko je pilot skušal razbiti vrata do pilotske kabine s sekiro. "Če ne bomo prijeli za krmilo, bomo strmoglavili," je dejal.

"Moramo spremeniti smer države in jo bomo tudi spremenili. To vam obljubim, če boste z nami," je še dejal zbranim stavkajočim zdravnikom. Če jim vlada ne bo prisluhnila, bodo 28. maja izvedli celodnevno opozorilno stavko. "To pomeni hudo motnjo v zdravstvenem sistemu. A za to bo odgovorna politika," je dejal Kuštrin in opozoril na ignoranco ministrice.

Žalosti nas, da v vseh teh letih, ko se pogovarjamo o odpravi plačnih nesorazmerij, vedno znova zadevamo v zid. Jakob Počivavšek (Pergam)

Konfederacija sindikatov Pergam razume stavko, a hkrati opozarja, da je treba zadeve reševati celovito. Zavzemajo se za standarde za vse poklicne skupine v zdravstvu. Prav tako zahtevajo, da se celovito pristopi k odpravi anomalij v plačnem sistemu in da se najpozneje do konca junija najde sistemska zakonska rešitev za medicinske sestre s srednjo izobrazbo. Če se ministrstvo do njih ne bo opredelilo do konca meseca, bodo tudi sami razmislili o stavki.

'Problem ostaja v sistemu'

V ljubljanskem kliničnem centru se je stavke aktivno udeležilo približno 150 zdravnikov. Sporočili so, da je stavka legitimna pravica zaposlenih za izražanje nezadovoljstva in zahtev, po njihovi oceni je bolniki niso občutili, ''razen zamika določenih aktivnosti''. Od devetih zdravnikov, ki so bili takrat na delovnem mestu, so se v novomeškem zdravstvenem domu stavke udeležile štiri družinske zdravnice, dve specializantki družinske medicine in fiziatrinja. Poleg njihovih zaposlenih je bilo še okoli 30 zdravnikov iz novomeške bolnišnice, pritožb zaenkrat niso prejeli. Vodstvo ljubljanskega zdravstvenega doma sicer razume zahteve stavkajočih, a stavke ne podpira.

Plače zdravnikov, predvsem naših mladih zdravnikov - specializantov in mladih specialistov - so tako nizke, da je poklic zdravnika postal izjemno neprivlačen. Zaznali smo tudi beg v druge evropske države, kjer so prijaznejši predvsem pogoji dela. Predstavnica sindikata Praktik.um Tatjana Kitić Jaklić

Po besedah predstavnice sindikata Praktik.um Tatjane Kitić Jaklić so v kranjskem zdravstvenem domu stavkali vsi dežurni zdravniki, podprli so jih tudi pediatri, ki pa zaradi obravnave malih bolnikov niso aktivno sodelovali. Med 8.30 in 9.30 niso imeli naročenih pacientov, obravnavali so vse nujne primere. Poudarila je, da jim je dovolj obljub o spremembah. Po njenih napovedih bo po sprejetju normativov modre knjižice bolnik postavljen v središče, večinoma mu bodo pomagali na primarni ravni, manj bo napotenih naprej.

Tudi v koprskem zdravstvenem domu so stavkali vsi zdravniki. Nekateri so ostajali na delovnih mestih, vendar o stavkokazih ne moremo govoriti, je sporočil njihov direktor Matevž Ravnikar. A tokratne stavke osebno ne podpira, saj "čas zanjo ni primerno izbran oziroma niso izkazali dovolj razumevanja do zapletenosti reševanja problema. Stavka je tudi dvoumna in omogoča nasprotnikom, da jo tolmačijo kot stavko za boljši osebni dohodek zdravnikov". Problem ostaja v sistemu, je poudaril.

V mariborskem zdravstvenem domu so bili zdravniki na svojih delovnih mestih, a so bile ambulante med 8. in 9. uro zaprte in ni bilo naročenih pacientov. V nujnih primerih je bil zdravnik dosegljiv, so sporočili. ''Stavko razumemo kot upor zdravnikov razmeram v zdravstvu. Ker gre za opozorilno stavko, jo razumemo kot sporočilo, da bodo zdravniki stavko uporabili za dosego svojih ciljev, če druga sredstva ne bodo uspešna,'' je pojasnil njihov direktor Jernej Završnik.

V celjski bolnišnici je delo na bolnišničnih oddelkih potekalo kot na dan nedelje ali praznika, nemoteno so delovale ambulante za nujno medicinsko pomoč, otroškega oddelka kirurških strok in otroškega oddelka. Zagotovljene so bile vse nujne zdravstvene storitve, za otroke do 18. leta starosti in bolnike, starejše od 65 let, in za nosečnice in porodnice. Ponekod so bili zamiki. Vodstvo sicer podpira oblikovanje standardov in normativov, saj so pomembno orodje za uspešno upravljanje bolnišnice, vendar morajo biti sprejeti za vse poklicne skupine, ki sodelujejo v zdravstvenem timu. Zahtevo o večjem nagrajevanju razumejo pri zdravnikih specialistih, ki so se zaposlili, ko so bila ustavljena vsa napredovanja, in ostajajo na izhodiščni plači kljub večletni delovni dobi.

Ministrica: Stavka ni potrebna

Vsi se lahko vprašamo, kako, da je bila modra knjižica pripravljena 2008 in da se pritiski pojavljajo ravno sedaj. Ministrica Milojka Kolar Celarc

Ministrica Kolar Celarc vztraja, da stavka ni potrebna. "Ni treba vzpostavljati nekega problema in izrednih razmer," je dejala. Poudarila je, da so se s predstavniki zdravstvenih organizacij, tudi Fidesom, že v začetku marca dogovorili o načinu dela in o časovnici, nato so se sestali še z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem. Na sestanku so sprejeli določene sklepe, ki jih ministrstvo za zdravje po njenih besedah tudi izvaja. V ponedeljek se je sestala delovna skupina za standarde in normative zdravnikov, ki se je odločila, da bodo nadgradili modro knjižico, in sprejela časovni načrt. "Moj resen namen je, da tudi držim in realiziram obljube," je poudarila.

Doslej tri večje stavke zdravnikov

Največja stavka zdravnikov je bila med 21. marcem in 12. aprilom 1996. Takrat so zahtevali predvsem povišanje plač. Za splošnega zdravnika so zahtevali osnovno plačo v višini 2,5-kratne povprečne plače, za specialista pa trikratno povprečno plačo. Po treh tednih so z vlado našli skupno besedo, dvignil se jim je količnik plače kot tudi dodatkov.

Naslednja splošna stavka zdravnikov je bila leta 2002. Zahtevali so upoštevanje 40-urnega delovnega tedna in ustrezno plačilo ur, ki presegajo 40-urni delovnik. Prav tako so zahtevali najmanj 12-urni počitek med dvema delovnima dnevoma. Dogovor med vlado in Fidesom ob koncu stavke se je predvsem nanašal na opredeljevanje in ovrednotenje nadurnega dela. Takrat so zdravniki stavkali več kot dva tedna, a so svoj protest izrazili nekoliko mehkeje kot leta 1996. Delali so po 40 ur tedensko in še največ dodatnih 10 ur po pisnem nalogu o podaljšanem delovnem času.

Za enourno opozorilno stavko so se odločili, ker vlada do sedaj ni sprejela standardov in normativov. Želijo tudi povprečno plačo v višini trikratne povprečne slovenske plače.
Za enourno opozorilno stavko so se odločili, ker vlada do sedaj ni sprejela standardov in normativov. Želijo tudi povprečno plačo v višini trikratne povprečne slovenske plače. FOTO: Thinkstock
Zdravniki so med enourno stavko morali poskrbeti za nujne primere, za nosečnice in porodnice, za otroke in mladostnike do 18. leta starosti ter za starejše.

Tretji večji protest zdravnikov je sledil leta 2010. Tudi takrat se niso odločili za klasično stavko, pač pa je več kot 3500 zdravnikov za več kot 10 dni umaknilo soglasje za delo preko polnega delovnega časa. Za potezo so se odločili, ko je državni zbor potrdil novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki je med drugim znižala višino dodatka za nadurno delo. Zaradi preklica soglasij zdravnikov so tudi odpadali operativni posegi.

Vmes so zdravniki večkrat opozorilno stavkali, a je na koncu niso izvedli. Stavko so denimo napovedali tudi aprila 2008, a so jo takrat preklicali tik pred zdajci. Poleg posebnega tarifnega dela v kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike so takrat izpogajali pripravo standardov in normativov, katerih sprejetje in upoštevanje zahtevajo še danes.

Po mnenju nekaterih poslanskih skupin stavka zdravnikov upravičena, po mnenju drugih gre za izsiljevanje

Poslanka Nada Brinovšek (SDS) stavko vidi predvsem kot odraz slabega stanja v državi in v zdravstvu, posledično tudi dela ministrice. Po njenem mnenju bi bilo treba temeljito prevetriti tudi zdravstveno zakonodajo.

"Verjetno ena ura današnje stavke ne pomeni veliko, vsaj za bolnike ne, je pa opozorilo, da je treba narediti korak naprej pri sprejemanju standardov in normativov," je stavko ocenil Tomaž Gantar (DeSUS).

Po mnenju SD stavka ni najboljši način za reševanje problemov, ki so se v zdravstvu skozi leta nabirali prav zaradi odlašanja sprejema sistemskih rešitev. Od vseh vpletenih pričakujejo, da bodo našli vsaj delne rešitve.

Miha Kordiš (ZL) pa je poudaril, da je zahteva za dvig plač ozka cehovska zahteva dela zdravništva, ki popolnoma spregleda veliko težji položaj drugih zdravstvenih delavcev in omejitve plač v vsem javnem sektorju.

Po mnenju Jerneja Vrtovca (NSi) pa je stavka upravičena, in sicer predvsem zaradi tega, ker še vedno nimamo urejenih osnovnih stvari v zdravstvu. Stavko po njegovih besedah vidijo v luči prizadevanj, da bi se stvari v zdravstvu uredile, saj neurejene razmere, ki jih najbolj čutijo bolniki, v veliki meri občutijo tudi zdravniki in drugi zdravstveni delavci.

Alenka Bratušek (ZaAB) je, kot pravi, razočarana, da je danes prišlo do stavke. "Dejstvo je, da razmere v zdravstvu niso najboljše in da mogoče nova vlada ni najhitreje začela z reševanjem teh problemov," meni. A po njenih navedbah so se z zdravniki že začeli pogovarjati, zato bi bilo prav nekaj več strpnosti na strani zdravnikov.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (893)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

novak.novak
22. 04. 2015 23.43
-2
če je denar za nekdanje predsednike, če je denar za "svetovalce" a ne, pirc-musarjeva, če je + denar za akademike, če je denar za "zaslužne in borčevske" penzije, mora bit dnar tud za zdravnike, saj imajo konec koncev najvišje izobrazbe, + da rešujejo življenja. kar je najbrž neprecenljivo. sem bi pa prištel tud med. sestre. za razliko od akademikov in "zaslužnih borcev"
mitja123123
23. 04. 2015 07.26
+2
Ma kakšno najvišjo izobrazbo, vsi univerzitetni študiji so enakovredni.... to da rešujejo življenja pa res ni nagrada za višjo plačo. Konec koncev lahko rešijo ali ne za svoja dejanja ne odgovarjajo nikoli. Poleg tega delajo 6 ur, ker je preostalo kao za študij.. blabla. Naročajo na 20-30 min zato naj Kuštrin ne bluzi, da imajo na voljo 7 min svašta. Glede plač pa spet lažejo in jemljejo ven skrajne primere - plače imajo lepe - povprečen zdravnik ima blizu 1800 neto plače in glede na opravljeno delo je to še prelep znesek. Pa še dopusta bi radi 60 dni pa ne vem kaj še, če pa ga jim omejijo pa kršijo zakonodajo boli njih... mislijo da so bogovi pa niso. Res je da imajo v tujini boljše plače ampak tam tudi za njih delajo neprimerno več. Primerjati plače s tujino pa je itak irelevantno potrebno je pogledat standard države in na podlagi tega določiti razmerje plač. Zakaj se ne primerjajo z balkanom, naproti njih imajo bajne plače....
novak.novak
23. 04. 2015 08.26
-1
pejd v tujino, pa boš videl kaj boš počel z vsemi univerzitetnimi izobrazbami enako...hehehehehehehe, in sedaj boš primerjal npr neko fdv izobrazbo z npr strojno, elektro, bio kemijsko al kemijsko, fiziko, medicinsko....?!joj kolk si ti mim, ziher imaš izobrazbo nekam strašne zahtevnosti,a?
novak.novak
23. 04. 2015 08.30
+1
sicer pa če so vse izobrazbe, univerzitetne enakovredne, paše tolk fajn jim je, zakaj nisi ali ne študiraš medicine?
novak.novak
22. 04. 2015 23.37
+2
Alenka Bratušek (ZaAB) je, kot pravi, razočarana, da je danes prišlo do stavke. "Dejstvo je, da razmere v zdravstvu niso najboljše in da mogoče nova vlada ni najhitreje začela z reševanjem teh problemov," meni. A po njenih navedbah so se z zdravniki že začeli pogovarjati, zato bi bilo prav nekaj več strpnosti na strani zdravnikov. a je ta vlada sploh kaj začela delat? razaočarana alenka, in kaj je naredila tvoja vlada oz ti? razen da si se rinila v bruselj...
mta 1
22. 04. 2015 22.36
+4
Koštrin med dežurstvom v Šempetru v živo komentira?!? Novinarji naj enkrat posnamejo vozni park na parkirišču pred kliničnem centrom, ali še bolje v garažni hiši pod nevrološko kliniko.
Paskakvali
22. 04. 2015 22.39
+2
mta 1
22. 04. 2015 22.45
+2
Med delovnim časom v oddaji v živo...revčki preobremenjeni.
novak.novak
22. 04. 2015 23.37
+0
Voronez
22. 04. 2015 21.48
+7
Medicinske sestre opravijo večino nehvaležnega dela in si tudi edine zaslužijo višje plače. Dohtarji nimajo kej jamrat.
kat-at
22. 04. 2015 20.09
+3
V tej državi se dela samo za JS in JU. Kdaj se bodo v tej državi državljani dvignili proti največjim zažiralcem te države, saj pograbijo polovico državnega proračuna, kar lahko vsak preveri, da ni laž. To je dejstvo naše države. Od leta 96 se je število zaposlenih v javnih institucijah potrojilo. To je največji problem naše države, ponavljam da največji.
Mamas&Papas
22. 04. 2015 19.42
+1
Včeraj je Hrvaška kupila slovenski Žito, Slovenija pa od Hrvaške maymuna Borisa .................... mislim ....... a kdo želi slovensko državljanstvo? Ga podarjam .... ne morem več .....
ginger 1
22. 04. 2015 20.07
+3
A si ga kupil za 500 SIT ?? Evo vsa ta tvoja razocaranja so ustvarili tvoji levaki...vsako leto pri delajo vec revezev in brezup...!!!
novak.novak
22. 04. 2015 23.39
+2
in kaj jokaš sedaj mamas? saj si ves navdušen nad tako imenovano levico, pa ja te niso razočaral? heheheheheheheheehe
ahmadinedzad
22. 04. 2015 19.41
+9
V socialisticnem kalifatu imenovanem Slovenija je potrebno znizati obremenitve plac, tako s prispevki, kot z davki. Tako imajo vsi zaposleni v tej drzavi vecjo neto placo, zazene se gospodarstvo, poveca se konkurencnost, zmanjsa se brezposelnost, glede na vecje neto place, v javnem sektorju v nekaj naslednjih letih ni potreben dvig plac, kar pomeni da se javna poraba ne povecuje. Izpad denarja zaradi nizje obremenitve plac pa pridobi drzava na racun vecje porabe, preko ddv, na racun visje zaposlenosti in s tem posledicno manj socialnimi transferji. Seveda je ob tem potrebna tudi nadaljna privatizacija molznih krav partijske oligarhije, kot tudi strukturne reforme v zdravstvu, solstvu in tako naprej. O tem sem se danes pogovarjal s petletnim sinom, ki povedano razume in se s tem naceloma strinja. Pa LP
kat-at
22. 04. 2015 20.04
+7
odličen predlog. Če k temu dodamo zmanjšanje zaposlenih v JS in JU, ki ožame polovico državnega proračuna, bi bilo v tej državi lažje dihati.
Shisui
22. 04. 2015 22.02
+2
Problem je v tem, da v Sloveniji ni mogoče zmagati volitev, brez da bi kaj obljubljal JS. V kolikor pa imaš program, da boš nižal plače... Pa itak bv da se sploh trudiš.
kat-at
22. 04. 2015 23.01
+3
LLLEPI
22. 04. 2015 18.43
+9
Kakor sem jaz opazil v bolnici je ta motnja ze zelo prisotna,za svoje pacijente se ne zanimajo popolnoma nic. Taksno zdravstveno oskrbo ki jo imamo sedaj in jo placujemo celo zivljenje lahko takoj ukinejo ne bo neke velike skode. Vi zdravniki si pa poiscite sluzbe v tujini glede na vase sposobnosti se stepejo za vas
sodnik16
22. 04. 2015 19.01
+5
Popolnoma se strinjam, po zadnji izkušnji resnično ne vem kdo se iz koga norca dela.
BŠK
22. 04. 2015 18.39
+2
Kaj vam ni jasno? Mimogrede, malo raziščite tudi trg in boste šokirani, da je zdravnik lahko vsak in da jih ogromno dela povsem brez zdravstvene izobrazbe. Čakalne ure na urgenci so tudi po 12ur in več, zobozdravnika čakaš pa najmanj pol leta... Porodnišnica je nagnetena in povrh vsega še iz vseh regij prihajajo.... Totalen kaos!
Ajmomali
22. 04. 2015 18.54
-3
ali pišeš iz psihiatrije, ali pa si zamenjal poklic zdravnika s šarlatanom....... Strašno, kakšnih laži ste nekateri sposobni napisati.
vdolinitihi
22. 04. 2015 22.54
-2
Malata, zastonj se trudite in dokazujete - odpor do JS je tule tako velik, da je škoda besed. Ni nobenega razumevanja ali objektivnosti, še manj spoštovanja. Saj so napake tudi pri zdravnikih, to je res, ampak ne pri vseh. Je pa za to kriv tudi sistem uravnilovke in nepripravljenost politike za reševanje problemov.
novak.novak
22. 04. 2015 23.45
+1
bšk, obrn se na zavarovalnce, ki regulirajo kolk jih dohtar sme pregledat, ker drugač pač ne plačajo. če ti je slučajno jasno....
ginger 1
22. 04. 2015 18.20
+6
Ce damo na tehtnico Kustrina in Semolica ugotovimo,da se Kustrin veliko,veliko bolj zalaga za njegove varovance,kot Semolic,ki je kontraproduktiven.Koga bi vi izbrali za vasega sindikalista ??? Sam bi se odlocil,da moje pravice pred pobesnelimi levaki brani Kustrin...Semolic ni vreden tudi piskavega grosa...!!!
novak.novak
22. 04. 2015 23.46
+3
pa semulič ti navija sam ko so tako imenovani levaki v težavah, boli drugač njega...
kat-at
22. 04. 2015 18.14
+10
Admin kaj me brišeš? Še enkrat bom napisal, da so se vse slovenske bolnišnice in zdravstveni centri spremenili v BALKANSKI SRVIS. Rade da zarade, najrajši ponoči ker je višja plata. Vsi zdravniki so ljubitelji nadur, da si potrojijo plačo. Izjeme: čistilke, vratarji, par vrhunskih kirurgov, medicinske sestre. Koncesije so pa smrt za vse uporabnike teh storitev - za nas državljane , ker se nam vse zaračuna po najvišjih možnih cenah, Hkrati so javni kriminal, saj koncesije omogočajo dohtarjem, da si nabavljajo material po najnižjih možnih cenah. Kdo ureja ta trg ponudbe in povpraševanja. Verjetno država - vlada, ki zdravnikom omogoča da so iz dneva v dan bolj bogati na račun davkoplačevalcev.
Kwaj
22. 04. 2015 18.10
+1
Knjige raztalati in mlade zaposliti.....pa naj štrajkajo!!
novak.novak
22. 04. 2015 23.47
+1
JanezNovakJohn
22. 04. 2015 18.06
+7
Imam nečaka zdravnik specializant. Na evropskem košarkarskem so v dežurnih ekipah bili določeni zdravniki. Delali so specializantje, zdravniki so se sončili doma in prejemali plačo za dežurstvo na prvenstvu. Specalizanti so dobili sramotno mizerni tringelt.
JanezNovakJohn
22. 04. 2015 18.07
+5
JanezNovakJohn
22. 04. 2015 18.07
+1
Ajmomali
22. 04. 2015 18.08
-7
Samo, da si ti OH in SPLOH. Zdaj, ko si vse to dal skozi, greš lahko ti v službo na travmatologijo in boš služil, kot mali bogec.
JanezNovakJohn
22. 04. 2015 18.01
+5
Bleferji, lažnivci, nesposobneži, lopovi.
Ajmomali
22. 04. 2015 18.08
-7
Samo, da si ti OH in SPLOH. Zdaj, ko si vse to dal skozi, greš lahko ti v službo na travmatologijo in boš služil, kot mali bogec.
JanezNovakJohn
22. 04. 2015 17.59
+11
Zdravniški ceh je popolnoma nesposoben za karšno koli reorganizacijo. Dva primera v zadnje pol leta 1. pretrgana troglava mišica na stegnu. Odidem svojemu zdravniku. Dobim napotnico za kirurga. Iščem kirurga (sam, bolan) še dobro da imam le 65 lt in da obvladam računalnik. Kirurg mi da napotnico za ultrazvok. Zopet brskam kam na ultrazvok. Odidem v Sočo. Tam so mi rekli, da na napotnici ni napisano Soča in naj grem zopet kirurgu da popravi. Odšepam k kirurgu in nato zopet v Sočo. Nato tuš: PRIDITE ČEZ TRI MESECE.......?????? Čez tri mesece so mi rekli da se je mišica zarasla, da nimam kaj narediti in naj jačam z vajami ostali dve mišici. Nemočem strt najraje bi... 2. Bolelo me je koleno. Zdravnica da napotnico za ortopeda. Jasno da iščem ortopeda. Kako priti hitreje na vrsto... Se naročim. Pregled čez en mesec. Napotnica za Rengen. iščem rengen. Še dobro da imam samo65 in strgano eno mišico. Rezultat rengena obrabljen hrustanec, poškodovan meniskus. Izjava ortopeda na Koritkovi. V Avstriji bi vas operirali, tu pa terapije: gonite kolo, da se poškodovan meniskus popravi. Vrnem se čez en mesec. Bolečine neznosne. Pošlje me na Magnetno resonanco. Iščem kje bi bil najhitrejši. Odidem v Novo mesto. Ko se vrnem Ortopedu je izjava ista. "Saj veva kaj je. Gonite bicikel". Tako več ne gre! ne morem hoditi. grem na URGENCO Rengen, diagnoza ista in domov. Grem svojemu zdravniku. " tako več ne gre" ne morem hoditi. Napiše mi napotnico za TRAVMATOLOGA. Pogleda izvide in reče "to je za nujno ARTROSKOPIJO" čez en mesec pridem na operacijo. SEdaj sem doma že tri dni. Izgleda da bo uredu. PA SAJ BI BILO LAHKO UREDU ŽE PRED POL LETA. NESPOSOBNEŽI ZDRAVNIŠKI!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ej KUŠTRIN, a se ti kaj kuštra. Ali bi stavkali? BUTALE
Ajmomali
22. 04. 2015 18.06
-7
Zdaj je v redu in spet nisi zadovoljen. Lahko tudi še sedaj ne bi bilo v redu in.............
LLLEPI
22. 04. 2015 18.54
+4
Ne seri tudi drugi ljudje opravljajo svoje poklice in za svoje napake odgovarjajo pri zdravnikih se pa vse lepo skrije.Veliko ljudi ima diplome pa tudi doktorate pa si ne pisejo 30 DELAVNIH ur na dan to je mozno samo pri zdravnikih
Ajmomali
22. 04. 2015 19.00
-6
In nekoč bo tvoj nečak zdravnik specialist - upam.......... boš tedaj spremenil svoje mišljenje, ali se sedaj izmišljaš zgodbice ?............ Aja pa to je nečak, ni tvoj vnuk, a ne ? Mal foušije se je tule zraven vrinilo, kaj?
JežekTekaTeka
22. 04. 2015 17.49
-1
Zakaj ravno sedaj pritiski ... ??? ... vam povem ... Janša, Janša, pa to ...
Ajmomali
22. 04. 2015 17.55
+1
JežekTekaTeka
22. 04. 2015 17.56
+1
Kdo pa je na levi dorasel, pa to ... sam prašam ... retorično ...
Blaška
22. 04. 2015 17.43
+6
nekateri so plačani še preveč ;))
Ajmomali
22. 04. 2015 17.51
-8
JežekTekaTeka
22. 04. 2015 17.41
-6
Sava šumi, pa to ...
JežekTekaTeka
22. 04. 2015 17.53
-3
JežekTekaTeka
22. 04. 2015 17.53
-3
Ajmomali
22. 04. 2015 17.41
-4
To je problem ministrstva za zdravje in ne naš. Če so prispevki plačani in če smo ljudje bolni imamo pravico do zdravstvene oskrbe in zdravnik ima pravico do takšne plače, ki si jo zasluži. Zakaj pa imajo po drugih državah EU dovolj denarja za zdravstvo pri nas pa ga ni. TO JE TREBA UREDIT: DELAVEC JE VREDEN PLAČILA ZA SVOJE DELO:
kat-at
22. 04. 2015 17.44
+16
ne mi govoriti neumnosti, Ukiniti je potrebno vse koncesije, ker se z njimi zdravniki samo okoriščajo: KAKO: preko koncesij nabavljajo material, ki ga zaračunajo po zasebni, abotni ceni. KRIMINAL - JAVNI KRIMINAL. Zdravniki pa gledajo samo na to kako potrojiti nadure in prejeti trojno plačo. Da vas ni sram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ajmomali
22. 04. 2015 17.52
-7
Sram naj bo tebe, ker staviš vse v isti koš. Če koga poznaš ga prijavi in ne srat, kar vse povprek !
funi
22. 04. 2015 17.01
+8
Začnimo zbirat zamaške za FIDES
anjerd
22. 04. 2015 17.25
+3
hillya
22. 04. 2015 17.29
-1
anjerd
22. 04. 2015 17.35
+3
Ali bodo delavci z minimalnimi plačami plačevali kredite za plače javnega sektorja? Če denarja ni, ga ni.
LLLEPI
22. 04. 2015 20.04
Jih nasi dohtarji razrezej in prodajo za rezervne dele
novak.novak
22. 04. 2015 23.50
+1
a za akademike, pa "borce" in njihovo žlahto, pa za ex-precednike, pa za "svetovanja" profesorjev....a za vse to pa je dnar?