Slovenija

Interni nadzor nad domnevno evtanazijo bo končan v nekaj dneh, zdravnik je za zdaj suspendiran

Ljubljana, 07. 01. 2015 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.M./STA/U.Z.
Komentarji
0

Zdravnik ljubljanskega UKC je osumljen, da je 83-letniku injiciral smrtonosno mešanico zdravil. Odgovorni so takoj, ko so izvedeli, sprožili postopke – zdravnik je bil suspendiran, obvestili so kriminalistično policijo in sprožili notranji strokovni nadzor. Ta naj bi bil končan v nekaj dneh.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Evtanazija?
    02:35
    Iz SVETA: Evtanazija?
  • Iz SVETA: Nekatera vprašanja ostajajo odprta
    00:48
    Iz SVETA: Nekatera vprašanja ostajajo odprta
  • Iz SVETA: Pravica do dostojne smrti
    02:13
    Iz SVETA: Pravica do dostojne smrti
  • Iz 24UR: Sum evtanazije v UKC Ljubljana
    02:22
    Iz 24UR: Sum evtanazije v UKC Ljubljana
  • Iz 24UR: Kakšne bi lahko bile posledice?
    01:05
    Iz 24UR: Kakšne bi lahko bile posledice?

Novinarji časnika Delo poročajo, da v ljubljanskem kliničnem centru zdravniki in policisti preiskujejo sum, da je zdravnik 83-letnemu moškemu namerno injiciral smrtonosno mešanico zdravil. To naj bi se zgodilo decembra lani.

Ta bolnik je bil nezavesten. Ne vem, ali je bilo kaj skomunicirano s svojci. Pa tudi če bi bilo, evtanazija pri nas ni dovoljena. Vodušek za Delo

Zdravnik naj bi moškemu injiciral mešanico kalija in morfija, zaradi česar je bolnik v nekaj minutah umrl, poroča omenjeni časopis, ki je pridobil tudi izjavo strokovnega direktorja nevrološke klinike, kjer se je primer zgodil, Davida B. Voduška. Slednji jim je dejal, da je takoj govoril z osumljenih zdravnikom, ki je zadevo potrdil, a v internem nadzoru je zdravnik zanikal, da je povzročil smrt moškega.

83-letnik je bil nezavesten in bi v vsakem primeru v nekaj dneh umrl, je za Delo povedal patolog Jože Balažic, ki je pregledal dokumentacijo pokojnega. Zaradi tega po njegovi smrti niso posumili na nič spornega in obdukcije niso opravili. Moški je že pokopan, tako da komisija in policisti nimajo materialnih dokazov. Kljub temu, da je bil moški na smrtni postelji, pa Balažic opozarja, da nihče nima pravice, da bolniku načrtno skrajša življenje.

Vodušek je novinarjem omenjenega časopisa dejal, da mu je zdravnik v pogovoru dejal, da se ne čuti krivega in da je delal v dobro bolnika. "Rekel je, da je hotel opozoriti na težke razmere, v katerih delajo na intenzivni terapiji. Toda to je grozen in žalosten dogodek, tudi nezakonit," je razložil in dodal, da je zdravnik pred komisijo dejal, da dejanja ni storil in da je "tekočina tekla mimo, torej ne v žilo". Preiskava je pokazala tudi, da je bilo v času dogodka več ljudi v sobi.

Sicer pa Dnevnik poroča, da naj bi se zdravnik za evtanazijo odločil na željo svojcev.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Thinkstock

Policija za 24ur.com: Da, preiskujemo primer

Predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojnšek je za 24ur.com dejal, da kriminalisti preverjajo "sume kaznivega dejanja s poglavja kaznivih dejanj zoper življenje in telo, ki jih predpisuje kazenski zakonik". Preiskava poteka že od lanskega decembra, o sumu pa so jih obvestili iz "zdravstvene institucije". Dodal je, da zaradi interesa preiskave in zaradi varstva osebnih podatkov več informacij ne more posredovati.

UKC Ljubljana: Interni nadzor bo končan v nekaj dneh

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je pojasnil, da so takoj, ko je bil obveščen o sumu evtanazije, sprožili postopke – zdravnik je bil suspendiran, obvestili so kriminalistično policijo in sprožili notranji strokovni nadzor. Ta bo po njegovih besedah končan v nekaj dneh.

Za predsednika komisije, ki izvaja notranji nadzor, so imenovali Balažica, torej strokovnjaka, ki ni zaposlen na UKC Ljubljana, je poudaril. Tako je prepričan, da bo komisija "opravila svoje delo po svojih najboljših močeh in strokovno". Osnovno vprašanje komisije pa je, ali je bilo zdravljenje bolnika v zadnjem obdobju v skladu z etičnimi in moralnimi normami.

Če bodo dokazali, da je zdravnik res opravil nedovoljeno evtanazijo, potem "ne more ostati na UKC Ljubljana", pravi Hojker. A glede na to, da lahko sodni postopki trajajo tudi nekaj let, bo po njegovih besedah "UKC reagiral na podlagi izsledkov internega nadzora". Opozoril je, da je to tudi vprašanje zdravniške zbornice in ali zdravnik, ki opravi evtanazijo, sploh obdrži licenco, ki pa je pogoj za opravljanje zdravniškega poklica.

Hojker pravi, da se ni pogovoril z omenjenim zdravnikom, pač pa se je z njim pogovoril Vodušek. Ta je povedal, da ga je o sumu evtanazije obvestil vodja intenzivne nevrološke terapije tik pred prazniki. Vodjo je prosil za pisno poročilo, sam pa se je pogovoril z zdravnikom. Podrobnosti pogovora ni želel razkriti, niti ni želel potrditi, da naj bi zdravnik sprva priznal, da je dal bolniku evtanazijo na željo svojcev.

Potrdil je, da je bil zdravnik v stiku s svojci bolnika. Narava zdravniškega dela je namreč takšna, da so tudi v stiku s svojci bolnikov, zlasti če je bolnik nezavesten. Omenjeni bolnik je po Voduškovih besedah umrl, ko je bil nezavesten, sicer pa je bil ocenjen kot paliativni bolnik.

Vodušek prav tako ni želel potrditi poročanja Dela, da naj bi zdravnik 83-letnemu bolniku skrajšal življenje z mešanico kalija in morfija. Na vprašanje, zakaj ni bila odrejena obdukcija, pa je odgovoril, da je bil to nesrečen splet okoliščin. Ko je za to izvedel, pa je bilo po njegovih navedbah že prepozno.

Vodušek je še dejal, da je nesprejemljivo dejanje, če se bo izkazalo, da je zdravnik res evtanaziral bolnika. Hojker in Vodušek sta izpostavila tudi potrebo po razpravi v družbi glede vprašanja evtanazije, ki je pri nas kaznivo dejanje, medtem ko je v nekaterih drugih evropskih državah, kot so Belgija, Nizozemska in Švica, dovoljena.

Ministrstvo za zdravje: Izvedeli smo iz medijev

Evtanazija
Evtanazija FOTO: Thinkstock

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je za 24ur.com poudarila, da gre pri evtanaziji za izjemno občutljivo temo, o kateri bi bilo potrebno razpravljati na širši ravni z vso potrebno občutljivostjo in spoštovanjem do človekovega življenja ter upoštevanju njegove volje. Strinja se, da bi bilo potrebno o problematiki odpreti širšo javno diskusijo, kjer bi se lahko predstavili vsi vidiki evtanazije (moralni, etični, religiozni, zdravstveni itd.). Odločanje o tem pa mora v prvi fazi potekati predvsem na strokovni ravni, meni.

Ministrstvo za zdravje je o primeru suma, da je zdravnik ljubljanskega UKC pacientu vbrizgal usodno mešanico zdravil, izvedelo iz sredstev javnega obveščanja. "Glede na to, da sum storitve takšnega dejanja evtanazije pomeni sum storitve kaznivega dejanja po Kazenskem zakoniku, je naloga organov pregona, da sum preiščejo, prav tako mora svoje ugotovitve najprej podati komisija internega strokovnega nadzora UKC Ljubljana, Zdravniška zbornica Slovenije pa izvesti postopke glede morebitnega odvzema licence zdravnika," so nam razložili.

Menijo, da je trenutno še prehitro soditi o tem, kaj naj bi se v primeru smrti konkretnega pacienta v resnici zgodilo, zato je smiselno, da pustimo ustreznim organom in komisijam, da opravijo svoje delo. "Do zdaj na ministrstvu za zdravje nismo prejeli še nobene prijave suma storitve evtanazije," so poudarili.

Oseba se lahko izjasni, kakšne oskrbe ne dovoljuje

Evtanazija oz. pomoč pri samomoru je v Sloveniji prepovedana, pozna pa slovensko pravo institut upoštevanja vnaprej izražene volje, kjer ima pacient pravico, da se upošteva njegova volja o tem, kakšne zdravstvene oskrbe ne dovoljuje, če bi se znašel v položaju, ko ne bi bil sposoben dati veljavne privolitve, če:

1. bi trpel za hudo boleznijo, ki bi glede na dosežke medicinske znanosti v kratkem času vodila v smrt tudi ob ustreznem medicinskem posegu oziroma zdravstveni oskrbi in tako zdravljenje ne daje upanja na ozdravitev oziroma izboljšanja zdravja ali lajšanje trpljenja, ampak samo podaljšuje preživetje,

2. bi mu medicinski poseg oziroma zdravstvena oskrba podaljšala življenje v položaju, ko bo bolezen ali poškodba povzročila tako hudo invalidnost, da bo dokončno izgubil telesno ali duševno sposobnost, da bi skrbel zase.

Zdravniška zbornica osumljenemu zdravniku ponudila pomoč

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je v izjavi za medije povedal, da gre za občutljivo tematiko, ob tem pa opozarja, da interni nadzor še poteka, tako da je preiskava še v začetni fazi. Gre le za sum za neko dejanje, o katerem so jih s kliničnega centra obvestili včeraj.

Možina je pojasnil, da na zbornici z omenjenim zdravnikom še niso govorili, so jih pa drugi zdravniki, ki so mu stopili v bran, obveščeni, v kakšni stiski je, zato so mu ponudili pomoč. "In sicer ne glede na to, kaj se je dogajalo," je dejal Možina.

Povedal je, da z vidika kazenske zakonodaje evtanazija ni dovoljena in se uradno preganja v skladu s 116. členom kazenskega zakonika, ki govori o umoru, s tem, da se odvzame življenje iz nizkotnih nagibov. Pri tem je omenil tudi Hipokratovo prisego in misel, da zdravnik nikomur, niti na bolnikovo željo, ne sme predpisati smrtne droge ali zdravila ali ga z nasvetom napeljevati na takšno misel. Po njegovih besedah so pomembna tudi določila kodeksa medicinske deontologije, kjer zdravniki odklanjajo in obsojajo evtanazijo kot lažno obliko humanizma.

Zdravniška zbornica sedaj čaka na poročilo nadzora v UKC. Dogajanje spremlja tudi tožilec zbornice, ki lahko v primeru ugotovljenih nepravilnosti oziroma ob zadostnih dokazih vloži obtožnico proti zdravniku. Zbornica lahko poleg tega izvede strokovni nadzor na pobudo ministrstva za zdravje, UKC, na svojo pobudo ali pobudo katere druge ustanove, je pojasnil Možina. Za uvedbo nadzora s strani zbornice mora biti dovolj jasnih dokazov, pravi in dodaja, da se v tem trenutku najbolj zanašajo na spremljanje primera s strani tožilca zbornice. Eden od možnih ukrepov zoper zdravnika je tudi odvzem licence, a je o tem po besedah Možine še prezgodaj govoriti.

"S takimi sumi evtanazije se še nismo srečali," pravi, a dodaja, da se svojci pritožujejo, da zdravniki predolgo podaljšujejo trpljenje njihovih umirajočih najdražjih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni