Slovenija

Zdravnik ni kriv za smrt mladoletnika

Ravne na Koroškem, 01. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za smrt 14-letnega fanta, ki se je na Koroškem zastrupil z ogljikovim monoksidom, ni kriv urgentni zdravnik.

Takšne so ugotovitve komisije, ki je v ravenskem zdravstvenem domu opravila strokovni nadzor. Kot so zapisali v poročilu, je zdravnik glede na simptome postavil najbolj verjetno diagnozo.

Smiljan Prsanic, direktor Zdravstveno-reševalnega centra Koroška
Smiljan Prsanic, direktor Zdravstveno-reševalnega centra Koroška FOTO: POP TV

Komisija zdravniške zbornice Slovenije, sestavljena iz zdravnikov iz Ljubljane in Maribora, je izredni nadzor opravila 24. januarja. Pregledali so celotno dokumentacijo: od prvega klica na reševalno postajo do konca zdravljenja.

"Ugotovili so, da je zdravnik glede na simptome in znake, ki jih je ugotovil pri obolelih v družini Kotnik, postavil najbolj verjetno diagnozo," je povedal Smiljan Prasnic, direktor Zdravstveno reševalnega centra Koroška

Prav tako je v poročilu komisije zapisano, da je zdravnik glede na diagnozo in klinično stanje obolele ustrezno zdravil. Da je šlo post festum za napačno diagnozo, pa je jasno, je še dejal Prasnic.

Mati in sinova so se zastrupili z ogljikovim monoksidom
Mati in sinova so se zastrupili z ogljikovim monoksidom FOTO: J.D.

Zdravnik je bil torej prepričan, da imajo vsi trije, 14-letni fant, njegova mama in mlajši bratec, želodčno-črevesno infekcijo, za katero so najpogostejši znaki bruhanje, driska in slabo počutje. Glede na simptome bi isto diagnozo postavila večina zdravnikov, je še dodal direktor Prasnic. Šele obdukcija, ki so jo opravili pri 14-letnem fantu, pa je pokazala, da je umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Če bi zdravnik vedel, da so bili oboleli izpostavljeni zastrupljanju z ogljikovim monoksidom, bi ukrepal drugače. Tako pa so to ugotovili šele dan po obisku v ambulanti oziroma naslednje jutro, ko so v stanovanju v Podgori nad Kotljami našli 14-letnega fanta mrtvega, njegovo mamo in bratca pa v nezavesti.

Zdravnika Slavoljuba Radosavljeviča je tragičen dogodek tako prizadel, da od takrat dalje ne dela več.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja