Slovenija

Zdravniki se ne smejo ukvarjati s homeopatijo

Ljubljana, 13. 04. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
92

Homeopatska zdravila prihajajo v lekarne v Sloveniji. A slovenski zdravniki jih ne smejo predpisovati, saj v nasprotnem primeru izgubijo licenco. V homeopatskem društvu še opozarjajo, da pacient, ki se odloči za nekonvencionalno zdravljenje, nima pravice do bolniške.

Homeopatija je tudi v Sloveniji postala del zdravstvene dejavnosti, vendar ne v celoti – le magistri farmacije z dodatnim znanjem iz homeopatije lahko izdelujejo in izdajajo homeopatska zdravila v lekarnah, zdravniki pa jih ne smejo predpisovati, ker ne smejo zdraviti s homeopatijo.
Homeopatija je tudi v Sloveniji postala del zdravstvene dejavnosti, vendar ne v celoti – le magistri farmacije z dodatnim znanjem iz homeopatije lahko izdelujejo in izdajajo homeopatska zdravila v lekarnah, zdravniki pa jih ne smejo predpisovati, ker ne smejo zdraviti s homeopatijo. FOTO: Reuters
Anketa, objavljena na spletni strani 24ur.com, je pokazala razdeljeno javno mnenje. Na vprašanje, ali zaupate homeopatskemu zdravljenju in homeopatskim zdravilom, je odgovorilo 6500 oseb, med njimi 43 odstotkov z da, 41 odstotkov z ne. Preostali še niso odločeni.

V Slovenskem homeopatskem društvu so zelo zadovoljni, ker v slovenske lekarne končno prihajajo homeopatska zdravila. ''To je pomemben dogodek za homeopatijo v Sloveniji in v Evropi. Večina Slovencev ne ve, da so bila homeopatska zdravila že v lekarnah na Slovenskem med letoma 1837 in 1945 ter da so zdravniki lahko zdravili tudi s homeopatijo. Homeopatska zdravila se tako po 66 letih vračajo v slovenske lekarne, zahvaljujoč direktivi Evropskega parlamenta in sveta.''

Moti pa jih, ker sta Slovenija in Švedska edini državi članici Evropske unije, v katerih ne sme predpisovati homeopatskih zdravil zdravnik, ki je v skladu z zakonom o zdravilih edini pooblaščeni predpisovalec zdravil za uporabo v humani medicini. ''Zdravnik v Sloveniji še vedno nima terapevtske svobode, ko se odloča o načinu zdravljenja svojega bolnika, prav tako bolnik nima svobode pri izbiri zdravljenja. Če na primer odkloni konvencionalno zdravljenje in se odloči za nekonvencionalno, nima pravice do bolniškega staleža.''

Preizkusi homeopatskih zdravil se izvajajo na zdravih prostovoljcih in ne na bolnikih ali živalih.
Preizkusi homeopatskih zdravil se izvajajo na zdravih prostovoljcih in ne na bolnikih ali živalih. FOTO: iStockphoto

Zato si prizadevajo za spremembo zakonodaje in priznanje homeopatije kot zdravniške metode. Od leta 1992 so sicer izvedli številna izobraževanja za zdravnike, zobozdravnike in farmacevte, zatem tudi za veterinarje. ''Več kot 100 zdravnikov se je udeležilo osnovnega in nadaljevalnega izobraževanja iz homeopatije, vendar zaradi grožnje odvzema zdravniške licence nikoli niso začeli s homeopatsko prakso,'' so opozorili.

Ni načrtovanih sprememb zakonodaje

Od aprila 2011 bodo homeopatska zdravila na voljo v vseh 27 državah članicah Evropske unije, saj je bila Slovenija zadnja in edina država članica, ki do 30. marca 2011 še ni izdala dovoljenja za promet s homeopatskim zdravilom. Slovensko homeopatsko društvo

Vseh 17 homeopatskih zdravil, ki prva prihajajo v slovenske lekarne, je sicer brez recepta. V prihodnje pa bo Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke morda dobila zahteve za prodajo homeopatskih zdravil na recept. A težava je, ker jih slovenski zdravniki, čeprav so usposobljeni, v skladu z zakonom o zdravniški službi ne morejo predpisovati, saj ne smejo zdraviti s homeopatijo.

Po besedah Živana Krevla, zdravnika klasične medicine in diplomiranega biologa, imajo nekateri zdravniki v Sloveniji še vedno precej predsodkov o zdravljenju s pomočjo homeopatije. "Čeprav homeopati ves čas dokazujemo, da naš sistem zdravljenja deluje, pa k nam v čakalnico še nikoli ni zašel kateri od zdravnikov, ki nam nasprotuje, da bi se na svoje oči prepričal, za kaj sploh gre. Zato zdravniki, ki delajo tudi kot homeopati, to počnejo na skrivaj. Le peščica jih je, ki so se odrekli svojemu poklicu zdravnika v zdravstvu in zdravijo le še kot zasebniki zdravniki homeopati."

Spremembe zakonodaje niso predvidene. Na zdravstvenem ministrstvu se sicer zavedajo, da je uporaba homeopatskih zdravil po novem dovoljena, vendar jih ''zdravniki z licenco ne predpisujejo, saj se ne smejo ukvarjati z zdravilsko dejavnostjo, kamor spada homeopatija". Ob tem dodajajo, da je v vsakem primeru zdravila treba plačati v celoti.

Lekarnarji so zadovoljni in pripravljeni

Izobraževanje slovenskih farmacevtov je v 12 vsebinskih sklopih, med njimi obdelajo respiratorne bolezni, izdelavo homeopatskih zdravil, prebavne težave, ginekologijo, psihologijo, dermatologijo, alergije in drugo. Na koncu sledi preverjanje znanja.
Izobraževanje slovenskih farmacevtov je v 12 vsebinskih sklopih, med njimi obdelajo respiratorne bolezni, izdelavo homeopatskih zdravil, prebavne težave, ginekologijo, psihologijo, dermatologijo, alergije in drugo. Na koncu sledi preverjanje znanja. FOTO: iStockphoto

Drugače je v lekarnah. Homeopatska zdravila lahko priporoči le primerno usposobljeni farmacevt z dodatnimi znanji po pogovoru s posameznim pacientom.

Slovenski lekarnarji so se pričeli pripravljati na prihod homeopatskih zdravil leta 2005. Že od leta 2006 izvajajo izobraževanja za magistre farmacije s področja homeopatije, ki ga je doslej uspešno zaključilo 156 magistrov farmacije. Na zbornici so tudi nadaljevalne učne delavnice, ki jih je do zdaj zaključilo 146 magistrov farmacije.

Na Lekarniški zbornici so pojasnili, da je izdajanje in pripravljanje homeopatskih izdelkov v slovenskih lekarnah uredil Pravilnik o homeopatskih zdravilih, ki je začel veljati oktobra 2008. Z dovoljenjem agencije bodo lahko že v kratkem na voljo v slovenskih lekarnah, kjer potekajo priprave in ustrezno obveščanje. Natančnih cen in datuma distribucije homeopatskih zdravil v lekarne pa še ne poznajo.

Sicer si na zbornici že vrsto let prizadevajo za vključitev homeopatskih zdravil v lekarne. ''Izkušnje naših kolegov v drugih evropskih državah so izjemno pozitivne. Prihod homeopatskih zdravil tudi v naše lekarne pomeni za nas, da zdaj lahko zadovoljimo potrebe naših pacientov pri nas in jim ni treba zamudno in za marsikoga neprijetno iskanje homeopatije v tujini. Dostopnost informacij in homeopatskih zdravil na enem mestu zagotavlja večjo učinkovitost samozdravljenja,'' so pojasnili.

Seznam homeopatskih zdravil, ki so pridobila dovoljenje za promet
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pre_mar@hotmail.com
10. 05. 2011 10.42
Pinek ne mešaj priznane kitajske medicine (ne samo akupunkture) in homeopatije, ki je domislica precej svežega datuma. Nekomu se je pač v glavi utrnila neka ideja, da bi morala kemikalija, ki ima podobne posledice kot neka bolezen, na nek magičen način sprožit imunski sistem. In za to doseči, je potrebno potem 1mg take snovi raztopit v Atlantskem oceanu in potem nekaj kapljic te čudežne tekočine parkrat dnevno predpisat za terapijo.
pre_mar@hotmail.com
10. 05. 2011 10.35
Še vse natančne raziskave, ki so sledile vsem pravilom jasno, ki za to veljajo, niso našle praktično nobene razlike med placebom in homeopatijo. In tudi ni mogoče, da bi jo. Deluje, kot je že marsikdo napisal, kot posušeni žabji kraki in kurji kremplji. Sladkorna kocka. Oz. pomagajo, kot bi pomagal ples šamana okrog pacienta. Mimogrede, za določene zadeve res "pomaga", še posebaj, kadar je vse skupaj bolj v glavi in rabi pacient samo malo spodbute. In jasno mora verjet v to, drugače ne deluje. Sicer pa si v youtube vtipkajte "James Randi homeopathy" pa vam bo vse jasno. Ampak, nimam problema, če komu pomagajo posušeni uročeni žabji kraki .... večji problem pa je, če kdo zdaj pričakuje, da bo čiračara šel iz skupne blagajne, kamor tudi sam vplačujem.
smorn
14. 04. 2011 08.34
Nefretete, klasična in alternaticna medicina se pogosto popolnima izključujeta. Homeopatija je morda še najbolj očiten primer, ker jo je mogoče njen osnovni principe s poskusom enostavno preveriti. Klasična znanost napove en rezultat, homeopatija pa drugačnega. Vmesne poti ni. Voda ima "spomin" ali ga pa nima. In kaj je od tega je res, mogoče hitro ugotoviti. In kot že rečeno, kdor bi prvi s poskusom pokazal, da ima voda spomin, bi bil bogatejši za 1 milijon dolarjev. Pa ga ni junaka (ali pa nihče ne potrebuje denarja). Tiste metode, ki so bolj cudežne ali duhovne (naprimer zdravljenje s čudežno energijo rok), so bistveno manj problematične, saj jih je težko ovreči. Če bi trdil, da zdravim s pomočjo močnega magnetnega ali elektičnega polja svojih rok, se pa da to hitro prezkusiti, pa smo tam.... Če trdim, da zdravim s pomočjo čudežne energije rok, mi težko kdo oporeka.
Tonček Balonček
14. 04. 2011 00.23
Ja seveda, duhovnik tudi ne more biti hkrati še komunist ali mujezin!
Platon23
13. 04. 2011 16.59
BR_aven13.04.2011, 11:340 Ma dej ne serte....Ti Platon23 pa sploh in ostali ki ne verjameste v to....1. Nimam nič proti splošni medicini ali alternativni medici Vem pa sam iz svojega življenja, da alternativna medicina ni sranje.....če bi bilo, mene zdej tuki ne bi bilo. 2. Res je, in žal, veliko takih izdelkov ki pride na trg...je navadno sranje(s tem tudi izpodbijajo mnenje te medicine). Zato se je vredno prej pozanimati, knjigo v roke, itd. Kar se pa tiče zdravil ki bodo k nam prišla, ...folk.. to so vsa preverjena zdravila, ki jih ne bi spustili na trg brez kakršnega koli efekta. In da smo si na jasnem....splošna medicina je NUJNA, to pa ne izpodbija dejstva da je možno zdravljenje tudi z alternativno medicino!!! To kar pa folk primerja da so Homeopatska zdravila isto kot drugi naravni produkti,... pa sej ste nori.Kot primer( Trava, ganja, al karkoli,....IN tista trava, ki je namenjena za medico?) A to je isto Platon23?? Kako lahko primerjas tobak, z.... z... katerimikoli homeopatskimi zdravili!?!? Pa še eno vprašanje za primere kot Platon23 in ostale: A je splošna medicina vedno rešitev, vedno pomaga, vedno poboljša stanje in ali splošna medicina ne škodi=? Dejstvo je da obe medicini pomagata človeštvu, že iz daljne zgodovine...aja pa kot zanimivost, splošna medicina je bila razvita iz današnje ''alternativne'' medicine. LP hahah nevem kje si mene najdu jest sem za homeopatijo očitno ne znaš BRATI!!! mogoče pa ne razumeš besedila ki je bil na žalost izbrisan! Drugače sem pa omenu da so bila vsa zdravila nekoč homepatska ker so to pač naravna zdravila! Omenil sem tudi če vam ugaja umetna packarija ki vam jo ponuja farmacija kar izvolite! Farmacija potrebuje bolnike da služijo če jih ni propadejo tako da kaj mislite da se oni borijo za zdravje ljudi? Potem še 1x dobro razmislite! Vse to se dogaja zaradi sprejetja zakona codex alimentarius PROSIM preberite si ga ali poglejde kakšen video!!! S tem zakonom predvidevajo zmanšanje populacije za 4 milijarde!!! Tako da še enkrat BR_aven nauči se brati ali pa razmišljati!! aja pa tobak je homeopatsko zdravilo za zdravljenje vrtoglavice tako da ne pometuj!
Daki_D
13. 04. 2011 14.20
Da še repliciram na nekatere.Vsa uradna zdravila ne delujejo pri vseh ljudeh enako in to ti lahko pove vsak zdravnik in tudi piše na vsaki škatlici. Delujejo pa z večjim % uspeha kot je % placeba. In % placeba pri zdravljenju se da ugotoviti, z prej omenjenimi dvojnimi slepimi poizkusi. In tukaj je homeopatija vedno pogrnila ali pa so delali neke smešne raziskave. Homeopatija ni nič drugega kot placebo. In tudi če olajša glavobol (kar 100% nardi kot placebo), še ne pomeni, da je pozdravil vzrok glavobola (oz. če pozdravi simptom, še ne pomeni da pozdravi bolezen). Glede na to, da so se homeopati spomnili napitke za miljon stvari, so se sigurno še kakega za vnetje slepiča. Me zanima, ko vas bo stiskalo v trebuhu, koliko vas bo letelo po žavbe in koliko k uradni medicini in potem še poglejmo kolikšna je uspošnost. Sama osnova homeopatije je skregana z vso zdravo pametjo, do 100x pretresi in redči vodo. Iz pipe si nalij vodo pa bo isto. Uradno zdravstvo ima vsaj nadzor, homeopat pa se spomni jutri nek nov recpet in reče da dela. Pozabiti recepte naših babic?? Ja, če so neučinkoviti sevede. Pozabljate, da je moderna uradna medicina dokaj nov pojem in ima prekleto boljšo uspešnost, kot vse veje žavbarstva skupaj. Če ne bi bilo dvojnih slepih poskusov in zdrave pameti, bi kar so danes popolnoma ozdravljive bolezni, puščali kri in pili neučinkovite žavbe, kot se je to počelo še slabih 100 let nazaj in kam nas bi to vodilo, če bi spet take trapaste stvari prišle "v modo". Za vse z zdravim smislom za humor, si v tubo vpišite That Mitchell and Webb look Homeopatic A&E. In alternativna medicina se ravno tako peha za denarjem, kot "zajebani" zdravstveni lobi. Samo da homeopati ne investirajo v raziskave 5€, medtem ko farmatsevske družbe za raziskave porabijo do 40miljonov € ali več za eno zdravilo, ki ga spravijo na trg.
pinek
13. 04. 2011 12.09
Tonček Balonček nisem govoril o homeopatiji s katero nimam izkušenj ampak o našem neuspešnem zdravstvu, ki si ga je prilastla farmacija in kitajski medicini ki je bila v mojem primeru uspešna
nefretete
13. 04. 2011 11.53
Povsod, kjer sem se pozanimala, pravi neknovncionalni zdravilci trdijo, da klasična medicina in tako imenovana "alternativna", hodita z roko v roki, se dopolnjujeta in prekrivata. Razlika v dojemanju zdravnika in zdravilca in pristop k zdravljenju sta povsem različna: medtem ko klasična medicina zdravi posledice bolezni, skuša nekonvencionalna odkriti vzroke za nastanek bolezni. Nemalokrat in vse pogosteje najdemo psihične vzroke za nastanek fizičnih bolezni. Z velikim znanjem specialista o podrobnostih posamičnih bolezni in znanjem zdravilca, ki gleda na človeško telo širše in v celoti, bi lahko brez kemije pozdravili marsikatero bolezen. Seveda pa ne gre prezreti vsega kirurškega in specalističnega znanja, ki je velikokrat nujno in tudi vsa cepiva niso strup, kot nekdo omenja. Brez določenih cepiv bi se še vedno otepali raznih srednjeveških kug in gobavosti. Idealno bi bilo, če bi klasična in nekonvecionalna medicina sodelovali z roko v roki. Tudi ni tako malo zdravnikov - skeptikov, ki so se spustili v raziskovanje "alternativnih" metod, da bi dokazali neuspešnost teh, pa so po natančnem študiju ugotovili, da imajo prastare metode v sebi veliko modrosti in znanja, ki jih študij klasične medicine ne ponuja. Lep primer za nejeverne Tomaže so vsi poskusi in dokazi s placebo učinkom. In ja, hipofiza in epifiza imata velik pomen in učinek pri zdravljenju, oziroma samozdravljenju. Le od kod celicam informacija po celjenju rane??? Pa zdravi ostanite!
Tonček Balonček
13. 04. 2011 11.37
Pa saj so tudi gumarska, elektro itd. industrije en velik biznis, ampak če hočeš na trg, nmoraš ustrezati določenim standardom! Zakaj pa ne kupiš alternativnih gum iz bambusa in doma ne napelješ bio kablov za elektriko? A eletrotehničnim znanostim verjameš, biologiji in medicini pa ne, v telesu si pa kar hipofiza in epifiza zapomnita nek odtis na vodi? Lepo vas prosim....
BR_aven
13. 04. 2011 11.34
Ma dej ne serte....Ti Platon23 pa sploh in ostali ki ne verjameste v to....1. Nimam nič proti splošni medicini ali alternativni medici Vem pa sam iz svojega življenja, da alternativna medicina ni sranje.....če bi bilo, mene zdej tuki ne bi bilo. 2. Res je, in žal, veliko takih izdelkov ki pride na trg...je navadno sranje(s tem tudi izpodbijajo mnenje te medicine). Zato se je vredno prej pozanimati, knjigo v roke, itd. Kar se pa tiče zdravil ki bodo k nam prišla, ...folk.. to so vsa preverjena zdravila, ki jih ne bi spustili na trg brez kakršnega koli efekta. In da smo si na jasnem....splošna medicina je NUJNA, to pa ne izpodbija dejstva da je možno zdravljenje tudi z alternativno medicino!!! To kar pa folk primerja da so Homeopatska zdravila isto kot drugi naravni produkti,... pa sej ste nori.Kot primer( Trava, ganja, al karkoli,....IN tista trava, ki je namenjena za medico?) A to je isto Platon23?? Kako lahko primerjas tobak, z.... z... katerimikoli homeopatskimi zdravili!?!? Pa še eno vprašanje za primere kot Platon23 in ostale: A je splošna medicina vedno rešitev, vedno pomaga, vedno poboljša stanje in ali splošna medicina ne škodi=? Dejstvo je da obe medicini pomagata človeštvu, že iz daljne zgodovine...aja pa kot zanimivost, splošna medicina je bila razvita iz današnje ''alternativne'' medicine. LP
Platon23
13. 04. 2011 11.32
codex alimentarius codex alimentarius codex alimentarius codex alimentarius codex alimentarius codex alimentarius codex alimentarius codex alimentarius
Tonček Balonček
13. 04. 2011 11.30
mama70, homeopatija je za zavarovalnice katastrofa, ljudje bodo živeli enskončno dolgo in s ekar naprej nekaj zdravili! Narobe sem bil razumljen pri elektriki itd. Hotel sme reči, da pri določenih zadevah ni alternative. Ne gre le za parne kotle in elektroinstalacije, bolan človek v svoji nemoči in bolečini hitro postane plen šarlatanov, vračev, svečenikov itd. Največ tega je pri rakavih bolnikih. Farmacija bi te ljudi, ki emšajo "čudežne" onkološke napitke že zdavnaj odkupila zase in ščla an trg s svojimi medikamenti, ampak žal takih zdravil ni! Nekateri ap shodijo v Lurdu in si srvce pozdravijo ob kakšni mladi punci, a je to alternativna medicina. Bolnikom, še bolj pa hipohondrom, najbolj pomaga dolg pogovor pri homeopatu, to pa praviloma res učinkuje in je dokazano tudi s strani psihiatrije. Pa saj tudi zdravniki prakticirajo prakso, da takim ljudem predpišejo kakšne vitamine ali maže, ki pač nič ne škodujejo, pacient pa ima občutek, da mu koristijo. Večina stvari je itak v glavi, ne v kapljicah ali tabletah, sploh pri psihosomatskih boleznih!
Elias Ehnaton
13. 04. 2011 11.25
Tukaj se ne gre, da ministerstvo za zdravstvo bi ali ne bi hotelo dovoliti alternativne medicine, homeopatskih zdravil in podobno. Če si samo ogledamo dokumentarec "Mike Anderson - Healing Cancer from Inside Out" (Zdravljenje raka od znotraj), lahko vidimo de je zdravstvena in fermacevtska industrija samo en velik biznis, ki hoče imeti popolni monopol nad celim "zdravstvom". Tam lahko vidimo, da je bilo za razvijanje zdravila proti raku investiranega milijarde, zdravila pa zanalašč niso hoteli razviti, ker zaslužijo več z "zdravili" in "metodami zdravljenja", ki raka ne ozdravijo oz. ga ozdravijo samo delno oz. začasno. Na tem pa temelji cela zdravstvena in fermacevtska industrija; oni nočejo, da se ljudje ozdravijo ampak hočejo da se ljudje nenehoma zdravijo, kopujejo zdravila, hodijo na "zdravljenje", tako, da imajo zagotovljen nenehen trg. To je tudi eden izmed glavnih razlogov, zakaj otroke cepijo s tako mnogo cepivi v otroštvu, da jim uničijo oz. oslabijo imunski sistem, da potem vse življenje bolehajo, s tem pa ima farmacija in "zdravstvo" vedno zagotovljen trg. To je tudi razlog, da imajo "zdravila" stranske učinke in povzročajo še druge bolezni, da se trg še razširi. Ker pa jim je alternativna medicina konkurenca, da lahko izgubijo trg, jo pa hočejo popolnoma izkoreniniti, alternativce pa odpustiti oz. zakonsko preganjati. V ta namen pa imajo tudi namen uzakoniti Codex Alimentarius (ta zakon pride kmalu). Kot primer; v alternativni medicini se je kot trajno zdravilo za raka, ki ima mnogo mnogo boljše rezultate kot splošno zdravljenje raka, izkazalo za zelo učinkovita sprememba prehrane; na vegetariansko oz. vegansko, pri tem pa, v nasprotju kot pri zdravljenju s splošnimi postopki zdravljenja (kemoterapija, obsevanje, operacije), ni nobenih stranskih učinkov. Pri tem pa je to alternativno zdravljenje raka ozdravilo že tudi paciente, katerim je splošna medicina svetoval, naj se počasi poslovijo. Za taktike zagotavljanja trga pa "zdravstvena" industrija in farmacija uporabljajo tudi okuževanje oz. zastrupljanje hrane (strupeni konzervansi), vode (fluor, klor), inekcij (konzervansi živo srebro, itd), zdravil (strupene snovi, ki povzročajo stranske učinke in nove bolezni) , pijač (strupeno umetno sladila kot so aspartame in saharin), zraka (kemtrailsi, onesnaževanje) in elektromagnetno onesnaženje (mobilni telefoni, mikrovalovke, in ostale naprave z mikrovalovi), alkohol, cigareti, mamila, itd. itd. Potrebne zakone za to pa je OZN sprejela že v petdesetih letih prejšnjega stoletja. V tem narobe svetu zdravstvo in farmacija nista zdravstvo, ampak samo biznis, ki služi na boleznih in poškodbah ljudi in živali! Na vse mogoče načine pa se skušata znebiti tudi vsake konkurence!
Neikius
13. 04. 2011 11.13
V zdravljenju gre pogosto za odnos - torej če si prepričan da je konec potem je konec. Homeopatija je pa konkreten placebo. Preberite si sami kaj so homeopatska zdravila. Ljudje pač potrebujejo neko igro, nek placebo in bodo zdravi.
Trapist
13. 04. 2011 11.06
@donkeyslo Tudi jaz jih poznam nekaj. To ti zgolj pove, da so zdravniki podvrženi enakim slabostim kot vsi ostali smrtniki (pohlep, laži, zavajanje,...)
RumeniPes
13. 04. 2011 11.05
Moja sestra je imela levkemijo, zdravniki so ji rekli da se na da več kaj dosti naredit. Smo šli k homeopatu in sodelovali z bioenergetikom, sestro so poštimal tok, da so zdravniki sam gledal...potem je tud s pomočjo medicine ozdravela. homeopat in bioenergetik NIKOLI nista obupala ampak sta se trudila in pomagala. Zdravljenje je stalo okrog 1600eurou z vsemi terapijami, tabletami in obiski ki so trajali 2 leti. V nasprotju s tem, da so jo naši zdravniki pri 26 letih "OBSODILI" na smrt, bi sama dala tudi 2x več...namreč že odnos ko vidiš da je enemu mar za tvoje oz. zdravje svojca pomeni zelo veliko. Sam pa sprejmeš odločitev ali se sprijazniš z usodo ki ni nujno vedno taka kot je diagnosticirana ali poiščeš drugo mnenje in rešitve ki so ponujene v dani situaciji. Če ima kaj pomagati je vredno, ne glede na mnenje o trugih vejah medicine. V italiji je ta zvrst enačena in enako priznana kot splošna medicina in zdravniki ter homeopati pri skupnem sodelovanju dosegajo zelo dobre rezultate. So pa napake, odstopanja in včasih tudi ne-kazanje rezultatov izboljšanja stanja prisotna povsod, tako v homeopatiji, bioenergetiki kot splošni medicini. Kar pa se pisanja receptov tiče pa mislim, da nihče ne more prehitet naših zdravnikov v številu napisanih receptov...žalostno toda zelo resnično.
Darko32
13. 04. 2011 11.03
No določeni strokovnjaki pa mi povejte kam spajo čaji.
Tonček Balonček
13. 04. 2011 11.01
smorn, kemija nikakor ne trdi, d aje notri samo voda, pač pa medicina trdi, da ne gre za učinkovino!. Čista voda ima upornost nekaj manj kot 19 megaohmov, sicer pa to ni važno, taka voda itak iz stekla povleče nekja ionov. Homeopati kot osnovnega medija en uporabljao le vode, ampak tudi etanol, naše babice so uporabljale pa domače žganje, v katerega so namakale arniko in še kaj!
Trapist
13. 04. 2011 10.56
@Anton Emeršič Edina stvar, ki v homeopatiji lahko deluje je PLACEBO EFEKT. Pa še to je močno pogojeno s tvojim zaupanjem in prepričljivostjo dotičnega vrača.
mama70
13. 04. 2011 10.56
Tonček "Država je za top, d aščiti naivne in neuke ljud, zakaj pa ne dovoli alternativne elektr5ične napeljave in alternativnih zavor, alternativnega knjigovodstva itd.! Kdo bi potem odgovarjal za požare, nesreče itd.?" Tu si me pa razočaral. Pri vsem tvojem visokem intelektu, ki ga razkazuješ na vseh področjih na način, kot da ti je Slovenija pretesna, mi prosim pojasni, kdaj in kdo je pa že odgovarjal v uradni medicini??? Pa v "uradnem knjigovodstvu"??? Pa v "uradnih mehaničnih delavnicah"??? Tukaj se pa že trči v drugi ravno tako močan lobi, reče se mu pa ZAVAROVALNIŠKI. Za njih praviloma (izjeme so blazno redke) vedno in povsod primarno odgovarja sam, sekundarno pa ker ni dobro bral drobnega tiska. Kakorkoli že, homeopatijo potrebujemo! Potrebujemo jo pa šele takrat ko zbolimo mi ali naši bližnji - zgolj zaradi novega upanja, ki praviloma umre zadnje. Domnevam, da tukaj več ali manj pišejo zdravi in ti so razumljivo proti. In da se razumemo: želim in privoščim jim, da bodo čim dlje proti.