Slovenija

'Zdravljenje bolezni covid-19 vključuje zdravo prehrano, hidracijo in počitek'

Ljubljana, 30. 03. 2020 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./ STA
Komentarji
7

V zvezi z novim koronavirusom kroži več alternativnih načinov zdravljenja. Zdravnica z Infekcijske klinike UKC Ljubljana Kristina Nadrah ob tem svetuje, da se držimo zdrave prehrane, skrbimo za hidracijo in počitek ter sledimo navodilom zdravnikov. Zdravila za znižanje telesne temperature uporabimo v priporočenih količinah in ne eksperimentirajmo.

Zdravnica z Infekcijske klinike UKC Ljubljana Kristina Nadrah je v videoposnetku, ki ga je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana objavil na svojem Twitter profilu, pojasnila, da gre pri covidu-19 za virozo. Čeprav bo bolezen verjetno trajale dlje, kot smo vajeni pri običajni gripi, je podporno zdravljenje enako in vključuje zdravo prehrano, dobro hidracijo, počitek ter zadostno količino spanca. Na mestu je tudi uporaba zdravil, ki znižujejo telesno temperaturo, kot je paracetamol, a samo v priporočenih količinah. Ob tem naj ljudje ne eksperimentirajo z nenavadnimi in pogosto dragimi zadevami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob blagih znakih bolezni je na prvem mestu počitek. "Ne hodimo na Triglav, ne hodimo na Šmarno goro, ampak doma počivamo," je poudarila Nadrahova, ki pa je dodala, da počitek ne pomeni, da samo ležimo v postelji. Izogibamo se pretiranim naporom, tudi psihološkim, uživamo veliko toplih napitkov. Od antipiretikov zdravnica priporoča paracetamol, ker nima stranskih učinkov, medtem ko za druga zdravila, npr. ibuprofen, zaenkrat ni dovolj informacij.

Prav tako ni v pomoč alkohol, razen za razkuževanje rok. "Namesto da grgrate vodko, si raje z vodko razkužujte roke," je dodala. Pitje alkohola namreč izsuši sluznico in jo naredi še bolj ranljivo pred virusom.

Glede prehranskih dodatkov ni popolnoma nobenih dokazov o njihovi učinkovitosti, celo nasprotno, poseganje po njih je lahko celo škodljivo. "Kakšen vitamin C verjetno ne bo nič škodoval, je pa vprašanje, če bo sploh koristil," je dodal Nadrahova.

Podobno velja za oreščke. Tudi uporaba cinka, katerega domnevno pozitivni učinki temeljijo na rezultatih študij in vitro, pa je problematična, saj lahko škoduje in zdravnica njegovo jemanje na lastno pest odsvetuje, isto velja za koloidno srebro.

Pasica posebne novice POP TV
Pasica posebne novice POP TV FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
30. 03. 2020 17.46
+18
Končno nekaj dobro mislečih in pametnih nasvetov (pitje tekočine, počitek, zdrava prehrana) za krepitev imunskega sistema, da nam takšni ali drugačni virusi ne morejo do živega. # čestitke dr. Kristina Nadrah
aloalo
30. 03. 2020 16.20
-3
antilevi?ar
30. 03. 2020 16.09
+11
In pamet predvsem,.to ne pozabiti, ne nasedat vsej tej paniki.
provni
30. 03. 2020 15.19
+13
V teh dneh priporočam pitje čaja z rumom, medom in limono in čim manj gledanja princa teme na TV.
biggbrader
31. 03. 2020 12.49
+4
Ti kar zbeganega milčeta opazuj, ko kolo poriva in tava po svetu.
hotchilipoper
30. 03. 2020 15.04
+2
Počitek je,kdo pa za vitamine dal?
biggbrader
31. 03. 2020 12.50
+5