Slovenija

'Zdravje naših otrok je ogroženo'

Ljubljana, 15. 03. 2009 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovni dan pravic potrošnikov je letos namenjen problematiki prekomerne telesne teže otrok. Večina izdelkov, ki se tržijo otrokom, je presladkih, preslanih ali premastnih.

Predebel otrok
Predebel otrok FOTO: Reuters

Danes obeležujemo svetovni dan pravic potrošnikov. Ta je letos namenjen problematiki prekomerne telesne teže otrok kot posledice nezdravih prehranjevalnih navad in življenjskega sloga. Del odgovornosti za to je tudi na strani proizvajalcev, oglaševalcev in agencij, ki krepijo promocijo preslanih, presladkih in premastnih živil.

Kot menijo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), proizvajalci, oglaševalci in agencije s tako promocijo vplivajo na nakupne in prehranske odločitve otrok in mladih. V nekaterih državah, na primer v Veliki Britaniji, tovrstna promocija po navedbah ZPS sploh ni več dovoljena.

Potrošniške organizacije, članice Svetovne potrošniške organizacije (CI) in Evropske potrošniške organizacije (BEUC), poskušajo s tovrstno promocijo nezdravega življenjskega sloga v državah, kjer vprašanje promocije hrane otrokom ni zakonodajno urejeno, omejiti vsaj s sprejemom oziroma uveljavitvijo kodeksa promocije hrane otrokom. Lani je ZPS kot prva izmed članic CI in BEUC v Sloveniji na okrogli mizi predstavila predlog kodeksa.

V Sloveniji je petina deklic in skoraj četrtina dečkov, ki so ali pretežki ali predebeli. Ta problem ni zanemarljiv, tu ne gre več za to, kaj se spodobi in kaj je lepo, ampak je zdravje naših otrok ogroženo. Breda Kutin, predsednica ZPS

Trženje hrane otrokom – čigava odgovornost?

ZPS letos nadaljuje kampanjo Trženje hrane otrokom – čigava odgovornost?, saj želi, da deležniki, kot so oglaševalci, gospodarska združenja in pristojna ministrstva, sprejmejo skupna pravila oziroma kodeks v Sloveniji. Hkrati želi krepiti zavedanje, da je treba prenehati tržiti hrano otrokom.

Na spletnih straneh www.zps.si, http://med.over.net/ ter na ZPS profilu na facebooku bodo zbirali podpise podpore za ukinitev trženja hrane otrokom.

Večina izdelkov presladkih, preslanih, premastnih

V začetku meseca je ZPS predstavila tudi izsledke testa, v okviru katerega so 62 predpakiranih živil, ki se tržijo otrokom, analizirali na podlagi t. i. prehranskega semaforja – zelena pomeni malo, oranžna srednje in rdeča veliko maščob, sladkorja in soli. Izmed izbranih živil skoraj nobeno ni primerno za vsakodnevno zdravo prehranjevanje, tako po sestavi kot po velikosti porcije. Večina izdelkov je presladkih, preslanih ali premastnih.

Breda Kutin, predsednica ZPS
Breda Kutin, predsednica ZPS FOTO: Tomaž Ungar

Edina skupina potrošnikov, ki se jim živila tržijo v velikem številu, so ravno otroci, je takrat dejala strokovnjakinja za prehrano pri ZPS Marjana Peterman. "Naši otroci postajajo vedno bolj debeli," je poudarila in dodala, da je v prihodnje to tudi problem zdravstva, ne samo načina prehranjevanja.


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CerealGuy
16. 03. 2009 10.55
Niti bral nebom kaj piše, zanikam branje ker me skrbi da škodi bedarija zgoraj moji inteligenci. Če se motim me lahko nekdo z zaletom brcne v jajca, ampak prav vem da je padla beseda da je kriva mastna, slana, sladka, hrana. Kdo je kriv da so otroci takšni? Kolikor se spomnim sem prebral v knjigi da je dejansko velik del tega kakšen bo otrok v genih, in razen če ima kateri od staršev nek čuden fetish na hrano potem drži moja teorija. Drug del pa je tud, da dan danes morajo otroki majn delat, večina dela teh otrok kaj jih poznam so ali pre debeli, ker ne delajo nič, sedijo pred internetom ali pred TVjem, in druga polovica pa je pre suhih ker so anoreksični in hočejo spadat v to neverjetno neumno kriterijo ki jo imajo ljudje. Kličite me Marc Ritopik Maraodzadaj ampak če sem edin ki se mu zdi neumno zbirat za TO podpise bom imel vsaj dober vzdevek.
ciaobella
16. 03. 2009 10.29
Pa v večini bombonov je cel kup dodatkov NPR. umetno sladilo ASPARTAM = RAKOTVOREN IN STRUPEN oznaka E 951 !!! Bolje je da jedo naraven sladkor ne pa kemijo. Če bodo jedli naravno hrano in jo tudi s fizično aktivnostjo "pokurili" ne bodo debeli! Otroci jedo preveč hranavk E250 = rkotvoren in je prisoten tudi v vseh salamah (razen ORIGINAL kraški pršut)....NISO PROBLEM SAMO KALORIJE AMPAK SESTAVINE POSAMEZNIH IZDELKOV!
jure591
16. 03. 2009 00.05
V kolonijo v Afriko za 3 tedne! Ne pa u menzo na "otroški meni": pomfri in ocvrti kroketi plus majoneza! njamy
2311dn
15. 03. 2009 23.04
Dosti raziskav je pokazalo da je debelost otrok odvisna od prehranjevalnih navad staršev.....se pravi otrok poje tisto kar mu daš....če pa starši ne poskrbijo za zdravo prehrano...kolikokrat vidimo otroka ki je predebel zraven pa mama z 100 kg.....
titovka
15. 03. 2009 18.05
to je vse od PREVELIKE BLAGINJE!!!!!!!
tony_abcde@yahoo.com
15. 03. 2009 17.50
odgovorni so starši !!
Buena Vita
15. 03. 2009 17.35
BUYNY MALO PIŠČANČKA IN ZELENJAVCE NI DRAGO,IN NAREDIŠ OHCET-ŠE KRUH SPEČEŠ--JUŽINA ZA BOGOVE
Buena Vita
15. 03. 2009 17.33
HJA KIWI-BRAVO OTROCI NE KUPUJEJO,IN MENE NIHČE NE PREPRIČA DA SE NE DA SKUHAT OTROKOM,SEM PRIŠLA S SLUŽBE V JUTRANJIH URAH,IN VSEENO SKUHALA ZDRAVO HRANO,IN TAKO KI SO SI OTROCI NAROČILI, IMELA SEM GARANCIJO DA SO POTEM POJEDLI------SAMO Z OTROKI JE VELIKO DELA-IN ŠMINKICE ODPADEJO
...binny
15. 03. 2009 17.14
zakaj pa ni ona hrana k je zdrava poceni....pa bi bli usi z super postavco
gobo
15. 03. 2009 16.56
to je erik ga poznam
Roxy79
15. 03. 2009 15.46
No no..... pa tudi ker drug bi tud lahko malo zmanjšal porcije .Imamo debelušne politike,ministreice,upravnike/ce,.K sreč jo edino pri policiji dobro odnesejo.Glede na Ameriške policajke... he he... katere imajo krepko preko 90 kil. he he... male ...a okrogle. :) Drugače pa... kakšna bedarija... čš... izdelek potrebno označit,koliko kalorij vsebuje. Pa vi ste fuk***ni.Zdej mi boste še naložili,da bom bral... koliko kalorij vsebujejo izdelki?? Verjetno velja prepričanje ....da 90% ljudi ve oz zna,koliko kalorij mora zaužiti na dan... Pa sej ste res ušlatani pri zvezi potrošnikov. Prvo se ropotali z nekimi E-ji...potlej z zadost velkimi črkami..... zdej z kalorijami.... Em.. Se bo kdaj zveza potrošnikov spotaknila tudi v vse več izdelkov pakiranih v plastiko??(okolje pa to..)Prej si dobil škrnicl..... zdej pa plastično vrečko... čokolade... prej v papirju.. zdej v plastiki...Zveza potrošnikov bi se lahko tudio bolje organizirala in imela predavanja po šolah.... da bi mulcem dopovedal ,da sedenje za računalnikom škodi.... Ni samo hrana..hrana...hrana.....Treba tud MIGAT.
matjazr7
15. 03. 2009 15.35
Po sliki sodeč, tudi Kutinovi ne bi škodilo malo manj presladke, preslane in premastne hrane. Uni na prvi sliki pa naj začne malo lavfat, ne pa da samo pozira za spletne strani :-)
deadea
15. 03. 2009 14.34
zdrava hrana je vedno drazja. problem je ko si lahko privoscis samo "poceni" produkte ki pa so vprasljivi za zdravje
tomatoes
15. 03. 2009 14.09
Ni ravno problem, kakšno hrano kupuješ, pomembno je, da je poješ manj in več zdrave. Veliko staršev otroke v prvih letih sili, da pojejo do konca in večina jih je debelejših zaradi tega.
blue05
15. 03. 2009 14.08
energija je poceni - margarina, sladkor in bela moka! potem pa še prekomerne količine soli. Reveži jemo visoko energetsko poceni hrano.
85nejc
15. 03. 2009 12.48
se popolnoma strinjam z vsemi ki pravite da je prehrana pomembna in gibanje pa še neki otrici so dan danes preveč razvajeni in starši naredijo use names njih k se jim smiljo da se nebojo umazali in dragi starši to je škodlivo za psiho kot zdravje otroka ... moje skromno mnenje Nejc ..
Et54678
15. 03. 2009 12.41
ja starši kupujejo hrano,torej so tud oni odgovorni za otroke,saj 7 letnik ne kupuje sam. če majo pa tamali cel hladilnik pudingov,salam in raznoraznih redilnih stvari,pa itak da jejo to. sj ne rečem 1x na teden mcdonalds malo za piboljšek,sam nekateri to jejo vsak dan.
nefretete
15. 03. 2009 11.56
cristi 15.03.2009, 11:28 pajtlerblanka15.03.2009, 10:523 MATERE SE NAJ SPOKAJO V KUHINJE,IN NAJ OTROKOM KUHAJO HRANO,NE PA KUPUJEJO VSE V ŠKATLAH, Pajtla ima načeloma prav, le da današnji šolski urnik in materin delovnik tega, žal, ne dopuščata. Potem mularija še v soboto in nedeljo, ko bi se spodobil normalen družinski obed, hoče hitro hrano, ker je "boljša". Vzgoja se začne doma in to pravočasno. Iz prve roke, žal s slabimi vzgojnimi ukrepi, ki sem se jih poslužila, misleč, da jim delam uslugo. Trapa.
Decko Balkanac
15. 03. 2009 11.28
pajtlerblanka15.03.2009, 10:523 MATERE SE NAJ SPOKAJO V KUHINJE,IN NAJ OTROKOM KUHAJO HRANO,NE PA KUPUJEJO VSE V ŠKATLAH, POTEM PA TULIJO KAKO JE DRAGO,KAKO NEZDRAVO,KOT DA SO POZABILE NA KROMPIR IN ZELENJAVO, MESO NI DRAGO,IN NA TISOČE NAČINOV GA PRIPRAVIŠ, PRIROČNIKOV ZA TAKE -LEVE JE DOVOLJ--SAMO ZMIGAT SE JE POTRREBNO IN GOSPE MAMICE;;;;PREKUHANO IN PEČENO JE ZDARVO,,,,GARANT ti tega ne veš ka one kuhajo tko d ne govor kr neki u tri dni sej one tut niso krive so mogoče po eni strani po drugi pa ne
Alyosal
15. 03. 2009 11.18
Ja, otroci se res negibajo dosti, ne vsi ampak veliko pa res. Samo niso sami krivi, mogoče nimajo motivacije zaradi staršev. Mogoče nimajo kam iti, mogoče nimajo prijateljov ipd. Tko, da niso zmeraj samo otroci krivi, ker se negibajo dosti.